Šta je novo?

Koje stripove čitate?

Pre nego što sam otišao na odmor nabavio sam "Zloduh nauke". To je izdavala Roto bilblioteka 1986 godine. Moj primerak nije u nekom stanju, ocenio bih sa 7, ali sam se zabvljao čitajući za sve pare .

CamScanner 08-16-2024 17.24.jpg

Tu su ti većinom bili objavljivani domaći fantastičari koji su već bili na ceni kod ljubitelja SFa, valjda zato nisu hteli da te zezalice objavljuju pod svojim imenom. S. Turkley je Slobodan Ćurčić, Dejvid DŽ. Strorm je Zoran Jakšić, R. Angelakis je Radmilo Anđelković, Č. A. Bell je Dušan Belča...

Tu su ti većinom bili objavljivani domaći fantastičari koji su već bili na ceni kod ljubitelja SFa, valjda zato nisu hteli da te zezalice objavljuju pod svojim imenom. S. Turkley je Slobodan Ćurčić, Dejvid DŽ. Strorm je Zoran Jakšić, R. Angelakis je Radmilo Anđelković, Č. A. Bell je Dušan Belča...

bravo, ovo nisam znao

Ch a Bell Mark Silander mi se je bilo omiljeno stivo u osnovnoj skoli, a posle njega lun kralj ponoci, hejzi, ninja i vajat erp. Lektiru nisam čitao.

Pa, mislim da je to uglavnom domaća radinost....F. Ešton i ostali....

Frederik Ešton je Mitar Milošević.
Ovo za Ninje je interesantno, prvih nekoliko brojeva je zaista bio strani autor. Legenda kaže da je redakcija DN jedan dan sračunala kako je preskup sport plaćanje prava i prevoda i da tu priču neko od naših može da vrti do kraja vremena. Tu uskače Brana Nikolić tj Derek Finegan, od originala "pozajmljuje" mustru i tri glavna lika, kojima samo menja imena. Da budemo pošteni, bio je dovoljno kreativan da nadmaši prethodnika, to je bio zlatni period sa gomilom kultnih epizoda. Legenda dalje kaže da se, nekih 100 brojeva kasnije, redakcija DN ponovo sastala i sračunala da to može jeftinije i od Brane Nikolića, dalje nastupa kako ko stigne. Neke su epizode ko da su naterali mučenog portira da ih piše, a ovaj radio pod sloganom - Ne mogu oni tolko malo da me plate kolko ja to mogu besmisleno da zgovnam. Redakcija DN se ponovo sastaje, ne nalaze način kako to može još jefinije i rešavaju da ugase tu sramotu. Nešto kasnije se i redakcija DN ugasila, ne verujem da je zbog sramote.

Ch a Bell Mark Silander mi se je bilo omiljeno stivo u osnovnoj skoli, a posle njega lun kralj ponoci, hejzi, ninja i vajat erp. Lektiru nisam čitao.

Sve ti je to lektira.

Колико су стрипови значили пре компова и сл. Тачно људи који су (стварно) читали стрипове имају развијенији машту и креативност. Штета што данас већина деце условно скоро да не зна да чита.

Što bi čitali kad imaju TikTok?

Juče sam iz mazohističkih pobuda, proveo par minuta na njemu, i glava me doslovno zabolela - što od brzine smenjivanja klipova, što od kvantiteta moronluka... :LOL:

On topic: skinuh sve prevedene Aster Blistoke, pa će biti gušt čitati ih ponovo. ;)

Poslednja izmena:
To o čemu pišete u ovoj temi ipak nisu stripovi...napravite temu o pisanim romanima u SFRJ ..

Ninja i lun kralj ponoci su izlazi i kao strip 🙃
Ja u zadnjih par godina citam samo kineske (mozak na pašu) i kod njih je to povezano, pisani roman (wuxia) pa ako je uspesan ide strip (manhua) i jednih i drugih ima kao šaše.

To o čemu pišete u ovoj temi ipak nisu stripovi...napravite temu o pisanim romanima u SFRJ ..

Nema potrebe, sve je to bio deo jednog lepog odrastanja. Ovde sam saznao baš interesantne informacije.

Nema potrebe, sve je to bio deo jednog lepog odrastanja. Ovde sam saznao baš interesantne informacije.
Deo lepog odrastanja je i "Start" i "Commodore 64", "ZX Spectrum", "Hit nedelje", "Hit meseca" na TV-u, Novogodišnji vašar na sajmu, cirkus "Medrano" i mnogo toga još...i mogu da se saznaju razne korisne stvari o mnogo čemu...ali to nije tema, tema je strip

Povratio neke Dilan Dogove iz mladosti (vratio mi ortać)

Auuu, kakva radost; uz Marti Misteriju, najdraži! :love:

Kada čitate stripove koje je potpisao Alan Mur i one kojima je scenarista i ponekada crtač bio Frenk Miler, da li u tome vidite sukob u američkom društvu danas? Tada nam je to predstavljano kao novina u stripu uopšte...onako zajedno...

Nabavih svih šest brojeva "Priče iz baze Drugde"

CamScanner 09-09-2024 07.05.jpg

Uvek se setim perioda '80-'90 kad smo kad pročitamo stripove jurili da ih zamenimo za neke druge.
Onda nakon toga dođe početak 21. veka gde sam bio član BDS grupe.
A sad?
Kindle i knjige.
Mada veoma često uzmem neke od starih brojeva LMS-a ili ZS u digitalnom obliku da me mine želja.
Desi se da "okrenem" i Marti Misteriju, Modesti Blejz, Rip Kirbija...
Čekam momenat kad ću moći da sednem i da krenem da čitam kolekciju 2000AD...

Nazad
Vrh Dno