- Učlanjen(a)
- 26.05.2006
- Poena
- 510
^ Ko bi rek'o da si imao AMD. 
Intel PIII 650MHz (slot 1)
Intel Celeron D 2.93GHz @3.4 (socket 478)
AMD Athlon64 3000+ 1.8GHz @2.4 (socket AM2)
AMD Athlon 64 X2 5000+ 2.6GHz @3.0 (AM2)
Nadam se da ce mi sledeci procesor biti neki Phenom...:smoke:
Ijaoj...zaboravio sam da pomenem Intel PIV Northwood 3.0GHz; nek mu je laka crna zemlja, pregoreo je u najlepsim klokovima.:d:S:
Motorola? ( Atari XT... ваљда)
Intel 386DX2
Intel 387DX2 (386 са копроцесором)
Ovo ni AMD nema u svom muzeju. 386 je bio SX i DX, DX2 nikada. Math koprocesor za 386 seriju je bio 387 ali ovde je valjda da se dobije dužina spiska....
Verovatno je odvalio, ali ja se secam da je bilo nesto svojevremeno sa oznakom 387 DX2 samo se ne secam sta i gde sam cuo/procitao, cini mi se iz 66MHz perioda.
S tim da je Intel forsirao 33MHz a AMD 40MHz, uz izuzetak 486DX 50MHz zverine koja je bila prvi procesor koji je tražio aktivno hladjenje.
Jok.... 386DX postigao svoj vrhunac sa 40MHz, a 486 su dobili DX, DX2, DX3 i DX4. S tim da je Intel forsirao 33MHz a AMD 40MHz, uz izuzetak 486DX 50MHz zverine koja je bila prvi procesor koji je tražio aktivno hladjenje.
Intel 387 je bio zadnji math co-procesor jer ga je 486 po default-u.
Jok.... 386DX postigao svoj vrhunac sa 40MHz, a 486 su dobili DX, DX2, DX3 i DX4. S tim da je Intel forsirao 33MHz a AMD 40MHz, uz izuzetak 486DX 50MHz zverine koja je bila prvi procesor koji je tražio aktivno hladjenje.
Intel 387 je bio zadnji math co-procesor jer ga je 486 po default-u.
Znam da sam sitničavi matori jarac, ali...
- 486 nije imao matematički koprocesor po defaultu, pošto ga 486SX nije imao
- poslednji x87 matematički koprocesor je bio Nx587 za NexGenov pentium kompatibilac
- 486DX-50 nije zahtevao aktivno hlađenje; veliki pasivac ili mali pasivac+fan (pravilo koje važi i danas)
- Intel i AMD nisu "forsirali" 33 i 40MHz (ko kad bi danas rekao da Intel forsira 3.0GHz), već se frekvencija menjala, od početnih 16MHz pa do 40MHz
- vrhunac 386 serije priznajem da je diskutabilan - za neke je to DX40, za druge EX serija
Znaš da si baš sitničav
- 486SX sam preskočio jer je bio promašaj delux. To je bio drugi Intel-ov "celeronski" pristup... prvi je bio 386SX sa 16-to bitnom magistralom.
- NexGen nije ni stigao kod nas tako da ne vredi ni pričati o njemu.
- Pod aktivnim hladjenjem sam i mislio na današnji tip cooler-a. Ali grešiš ako misliš da nije zahtevao.... u big tower kućištu se ladno pregrejavao i blokirao mašinu.
- Pogrešno sam se izrazio... magistralu od 33 i 40MHz. Onda su i jadan i drugi duplirali odnosno utrostručili internu freq procesora. Isti princip kao što i danas Intel vozi kod svojih procesora.
- Ti baš voliš da se hvataš za neke "skoro pa i da se nisu pojavile" stvari![]()
Nope. Kada neko promaši, promašio je, ali kada nekoga ispravljaš i hoćeš pritom da ga naučiš, trebalo bi da budeš nedvosmislen i precizan.
- 486SX nije uopšte bio promašaj delux, sasvim se dobro prodavao, a ljudima je omogućavao da kupe 486 za razumne pare...
BTW, NexGen jeste bio došao kod nas (iako u malom broju), lično sam ga bio odneo u PCPress Bojanu Petroviću na test. PCPress se tada tek odvojio od Računara i sećam se da je to bio jedan od vrlo ranih brojeva.
- ne grešim kada kažem da 486DX-50 nije zahtevao isključivo aktivno hlađenje. Problem je bio u tome što u to vreme izbor kulera za samosklapanje kod nas nije bio nikakav i svi kuleri koji su dolazili su bili isti - mali hsf i fan.
Eto, da ga usitničim još malo.
Neki AMD na 900MHz
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari