Ja da se javim, da sam na kraju uzeo Skullcandy Crusher Evo, jer sam naleteo da su u redovnoj radnji 100 evra (i dalje ih ima na nekoliko mesta), sto je duplo manje nego sto im je redovna cena (bila su 200 i pre 5 godina kad je izbacen model). Video sam da imaju odlicne ocene korisnika na Amazonu, 4.7/5 zvezdica sa 85% korisnika koji su mu dali 5, na preko 24k prodatih primeraka. Nema mnogo sluski koje su tako dobro prosle u tom smislu. Jos je vecina tih ocena od korisnika koji su placali punu cenu.
Malo je falilo da dodam par desetina evra vise i uzmem Sony ULT Wear (takodje bass heavy slusalice), ali bas je mnogo prituzbi na kvalitet plastike i pucanje hinge-a, tako da sam isao na bezbedniju varijantu u tom smislu. Njegova ocena je 4.3/5 na Amazonu.
Za Crusher Evo mogu da kazem da je zabavan za muziku i verovatno na neki nacin nenadmasan za pojedine pesme ili cak zanrove (sa tim slajderom za bas i vibracijama koje prakticno simuliraju subwoofer), dok ima i zanrova koji mu manje leze, ali ostaje korektan. Slajder uvek moze da ide na nulu i onda postaju obicne slusalice. Nema custom EQ sto je steta, ali je meni glavna upotreba sluski preko kompa, tako da svakako mogu da radim EQ koliko hocu i dosta ih poboljsa.
Odlicne su za filmove i single player igre, sa lagom koji ne smeta. Uglavnom se ne primecuje ako ga ne trazis, ali naravno, nisu za kompetitivan gejming (mada uvek mozes da ih ukljucis na zicu). Bas daju igrama i filmovima na atmosferi. Inace su dovoljno glasne, nisam se nikad usudio da odem preko 80% bezicno, ni preko 60% preko zice.
Nemaju ANC, ali meni je 100% nepotreban, koristicu ih kuci, pre svega da ne budim nikog nocu. I u tom smislu su ok, zvuk ne leak-uje mnogo. Manja mana im je i sto nemaju drugi codec osim AAC i SBC, kao ni multi-point konekciju, uzeo sam ih znajuci da nemaju.
Ja bih im dao ocenu 4.5/5 (uzimajuci u obzir cenu), pre svega jer su nesto drugacije sa tim slajderom za bas. Pomislio bi covek da ce da zamuljaju srednje i visoke tonove, ali se govor i vokali dobro razaznaju, visoki tonovi su tu. Separacija instrumenata nije uvek savrsena, ali valjda postoji i razlog zasto je nesto 100, a nesto 500 ili 1.000 evra. Topliji je zvuk, imaju i opciju u aplikaciji da ti naprave profil prema sluhu, zaista je delovalo u mom slucaju, mada vise volim da sam sve uradim na EQ, sto i jesam.
Nije to vise brend samo za klince (ako je nekad bio), dobar prijem su imale i kod kriticara, iako ima i audiofila koji vole da ih mrze. Verovatno nisu isli dalje od default zvuka, odnosno svega 3 preseta i za to ne mogu da ih krivim. Da nije basa, bile bi neki prosek za svoju cenu, plus BT sluske ne treba da zvuce najbolje sto mogu kada su povezane sa PC-jem i rade na custom EQ, sto razumem. Ali eto, moj slucaj je bas takav. A i taj bas... Ja kazem "da ga nije", ali ga jeste, i to ga bas jeste. 😀
Malo sam oduzio, ali eto. Sveukuno sam zadovoljan. Pa ako nekad budem hteo nesto vise, skupicu bar 300 evra.