Šta je novo?

Koje programe koristiti

booby

Poštovan
Učlanjen(a)
08.03.2023
Poena
50
Ako je komp cesto na netu, koje programe je sigurnije koristiti da li instalirane ili portable?
Kakva su Vasa iskustva, sta Vi koristite?

Svejedno.. Ako su warez, i jedni i drugi mogu da budu zaraženi 😀

Na sta tačno misliš?

Ako mi treba da nesto zavrsim poput rufusa, onda skinem portabl. hd sentinel i slicno.
Ono sto znam da cu koristiti poput 7-zip, to se obavezno instalira da ne jurim rucno foldere.

Necemo sada pisati liste must have aplikacija, to vec postoji, ali nacelno jurim proverena free resenja poput 7-zip da ne bih jurio sta je od piraterija sigurno. Jos ako je open source...
Za veliku vecinu aplikacija postoji adekvatno besplatno resenje. Trenutno sam na najnizem nivou piraterije ikada u zivotu jer nemam potrebe

Par važnih stvari. Prvo kapacitet Windows diska, ako imaš puno mesta onda je svejedno, ako je mali kapcitet a imaš drugi disk onda je bolje portable programe na taj drugi disk a u Startu i/ili na deskopu napraviš link ka .exe tog programa tako da ne moraš da ga juriš po diskovima. Instalirani programi upisuju u registry itd. a brisanje postane komplikovano i u većini slučajeva ostavlja tragove pa je bolje da se uninstaliraju pomoću programa kao Revo Uninstaller koji izbrišu (skoro)sve. Portable samo izbrišeš folder i gotovo. Mnogi instalirani programi imaju i neke delove koji stalnorade u pozadini i zauzimaju memoriju i procesor i sve mogu da uspore specijalno na slabijem PC.

Bilo bi lepo sa se napravi lista "obaveznih" programa, kodeka i slicno, za neko "osnovno" koriscenje windowsa. Ja ne koristim win, pa kad nekome dizem sistem cesto zakucam ufff sta da instaliram, drajveri, kodeci, 7zip, chrome i uvek se nesto zaboravi... Znam da mi je uvek bolje 7zip nego winrar ili qbit torrent, nego na primer utorrent. Kao i sad sto ide pod obavezno posle instalacije sistema i winutil

Poslednja izmena:

cekiras sta mislis da ti treba i to je to. Evo u screenshotu sta ja koristim od tih sitnih alata. Na ovo dodam jos TotalCommander, volumouse i to je manje vise to. Posle idu alati koje koristim za posao, ali to je druga tema

Drajveri i kodeci se vec odavno ne instaliraju rucno, to radi odmah po instalaciji.

Prilozi

• image_2025-09-24_134545357.png
    image_2025-09-24_134545357.png
    196 KB · Pregleda: 7
Drajveri uvek dolaze prvi i to prvo chipset pa grafika pa posle sve ostalo. Windows sada imaju bar osnovne drajvere bez kojih ne mogu ni windows da se instaliraju. Obično su bar malo zastareli i/ili samo bazični pa je dobro da se updejtuju od proizvođača delova. Windows sada podržavaju punodrugih stvari kao kodeke i .ZIP/RAR i u poslednje wereme TAR i druge bar za otvaranje takvih datoteka, može da mountuje ISO i druge slične formate. Dolaze i sa dosta pomoćnih programa za multimedia, grafiku. kalkulator i pisanje. Prilično dobri programi za osnovnu upotrebu pa ne treba žuriti sa tim. Posle šta kome treba. ne treba svima MS office bar ne sav pa treba se zapitaty šta je stvarno potrebno. Ne žuriti sa čišćenjem nepotrebnih stvari i nekom optimizaciom, to može da pteti puno. Tek posle kada sigurno znaš šta (ne)treba, mnogi su upropastili sve pre nego što su stvarno počeli.

cekiras sta mislis da ti treba i to je to. Evo u screenshotu sta ja koristim od tih sitnih alata. Na ovo dodam jos TotalCommander, volumouse i to je manje vise to. Posle idu alati koje koristim za posao, ali to je druga tema

Drajveri i kodeci se vec odavno ne instaliraju rucno, to radi odmah po instalaciji.
To je kada znaš šta hoćeš/nećeš ali pitanje je bilo za one koji neznaju. O drajverima pogledaj ispod. Drajveri su verovatni najvažniji delovi sistema.

Ne pamtim da mi je trebalo da ručno instaliram drajvere od win10 na ovamo. Možda za neki stariji hw eventualno i uradim update za amd grafiku.

Ali da, bitni su i treba instalirati odgovarajuće da bi sve radilo kako treba.

Kao što rekoh, ti drajveri koji dolaze uz windows za vreme instaliranja pa čak i oni koji se posle ažuriraju sibazični i nedaje sve što i drajveri od proizvođača delova što može da utiče na performanse i nameštanja. Dobro je da seima konekcija na internet a to znači žicom za vreme instalacije windowsa jer ih onda automatski skine i apdejtuje.

Hvala na odgovorima.
DjoleMC@
Ne mislim na warez pgm, mislim generalno na instal i portable pgm, da li su i bezbedniji podaci kod instaliranih u odnosu na portable?
Da li portable pgm koristiti samo u nuzdi, na to sam mislio.

TwistedMind@
Slazem se s'tbom sto manje piraterije to glava mirnija.
Recimo izbor tixati ili qbitorent, exe ili portable?
Browser portable ili exe?

Da li postoji tema vezana za must have pgm i za besplatne pgm?

Pauk@
Hvala na smernicama.

Vrh Dno