Šta je novo?

Kućna multimedija Koje pojačalo ili stereo resiver kupiti?

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

HMrules

Cenjen
Učlanjen(a)
23.11.2012
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD FX-6300 Six core 3,5 GHz
Matična ploča
Gigabyte 970A-DS3P
RAM
16 GB DDR3
GPU
AMD Radeon R9 270 2 GB
Storage
SSD Samsung 750 EVO 120 GB (samo OS i programi), WD Blue HDD 1 TB, WD Red HDD 3 TB, Toshiba HDD 1 TB
Zvuk
Asus Xonar ST
Monitor
Dell U2715H
Mobilni telefon
Samsung A72
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Pozdrav svima.
Imam skoro 10 godina Harman Kardon HK 3490 stereo resiver međutim više nisam zadovoljan sa njim iako je rađen refresh i dodatna modifikacija na njemu za poboljšanje zvuka pre 3 godine, želim neki malo otvoreniji zvuk pošto HK zvuči po meni nekako mračno, najviše me nervira što i pored ugrađenog ventilatora zbog pregrevanja a i ove vrućine nekoliko puta dnevno odradi zaštita i ugasi se tako da bih ga takvog kakav jeste dao u zamenu za neki drugi uređaj, meni iz praktičnih razloga više odgovara stereo resiver zbog FM-a jer slušam radio i zbog integrisanog optičkog i koaksijalnog DAC-a međutim neki kažu da pojačalo bolje zvuči od stereo resivera, takođe mi je bitno da uređaj ima daljinski i da nije ispod 100W po kanalu, za oko mi je zapao Sony STR-V555ES međutim ne znam da li bi to bio korak napred ili korak nazad ili da ipak tražim neko pojačalo?

Ja imam neki Onkyo 80w sinusa sa četri kanala, ali isto planiram da menjam. To osveženje što si radio, možeš li mi reći koji si problem imao kada si ga radio i šta je rađeno? Dobio sam na poklon mali Denon koji ima 3 u 1 ali je skup dosta. Nemam daljinac od njega ali svakako nisam ljubitelj tih malih uređaja, jer ovaj Onkyo je dosta veći kao klasično pojačalo. Gledaj samo da bude normalne veličine i mislim da bi dobio dobar zvuk moraš uzeti i ekvilajzer, jer bez toga nećeš dobiti dobar zvuk.

Izlazni stepen tj. samo pojacalo unutar uredjaja se ne razlikuje puno i ne zavisi da li je u pitanju stereo resiver ili stereo pojacalo (ili surround, sve jedno). Topologija samog izlaznog stepena je verovatno ista (AB klasa). Naravno, postoje bolje ili losije izvedbe izlaznog stepena, ali je totalno netacno da je jedno bolje od drugog > oba mogu imati losije ili bolje pojacalo u sebi.

Ekvilajzer nije neophodan za dobar zvuk, pogotovu ako se tezi sto linearnijem zvuku i sto identicnijem od izvora. (naravno treba uzeti i u obzir sta znaci dobar zvuk)

Moja preporuka je da prvo probas bilo sta sto kupis i to po mogucstvu sa tvojim zvucnicima. Nesto sto ti bude savrseno prilikom slusanja u radnji moze da te razocara kuci kada povezes tvoje kutije, ili totalno suprotno.
Da bi stekao pravu sliku, neophodno je da imas isti setup prilikom probe.

Ja imam neki Onkyo 80w sinusa sa četri kanala, ali isto planiram da menjam. To osveženje što si radio, možeš li mi reći koji si problem imao kada si ga radio i šta je rađeno? Dobio sam na poklon mali Denon koji ima 3 u 1 ali je skup dosta. Nemam daljinac od njega ali svakako nisam ljubitelj tih malih uređaja, jer ovaj Onkyo je dosta veći kao klasično pojačalo. Gledaj samo da bude normalne veličine i mislim da bi dobio dobar zvuk moraš uzeti i ekvilajzer, jer bez toga nećeš dobiti dobar zvuk.
Можеш ли написати модел појачала?

Mogu kada budem kući, staviću oba modela. Ja sam ljubitelj audio diskova i njih pretežno slušam,. Razlika u zvuku je ogromna.

Pozdrav svima.
...za oko mi je zapao Sony STR-V555ES međutim ne znam da li bi to bio korak napred ili korak nazad ili da ipak tražim neko pojačalo?
Za tvoju upotrebu, soni će sigurno biti korak napred (pod uslovom da je ispravan), iz prostog razloga - harman je, najverovatnije, neispravan.
Slušanje na uobičajenoj glasnoći, čak i celodnevno, ne bi trebalo da aktivira zaštitu.

Takođe, pri svakodnevnom, nezahtevnom slušanju, razlike u zvuku između risivera i pojačala teško da ćeš uočiti, osim u vandrednim slučajevima - npr izrazite razlike u klasi.

Štp se ostalog tiče, mislim na "mračniji" i "otvoreniji" zvuk, nemam pametan komentar, tako da, ako je soni ispravan - go for it...

Zaboravili ste na naglasite da je bitan i izvor, a to je sa kog uređaja mu dolazi zvuk kao i kvalitet istog. Ako pušta sa youtube ili mp to je očaj svakako. Isto tako samo neki od programa koji podržavaju FLAC format, jer sve ostalo je loš kvalitet i nema svrhe za skupljim pojačalom. Ništa se ne dobija.

Rađeno je poboljšanje zvuka i ugrađeno dugme, može da se selektuje originalni zvuk i poboljšani zvuk sa izraženijim donjim i srednjim spektrom, ugrađeno je i dugme za uključivanje i isključivanje B zvučnika, ugrađen je i ventilator jer se tada prvi put javio problem sa zaštitom i gašenjem, to je sve radilo super ali pošto je to opet počelo da zeza a i želim nešto drugo definitivno želim da uzmem drugi uređaj, znam da može da se sredi taj problem ali ipak bolje da uzmem nešto drugo.
Zaboravili ste na naglasite da je bitan i izvor, a to je sa kog uređaja mu dolazi zvuk kao i kvalitet istog. Ako pušta sa youtube ili mp to je očaj svakako. Isto tako samo neki od programa koji podržavaju FLAC format, jer sve ostalo je loš kvalitet i nema svrhe za skupljim pojačalom. Ništa se ne dobija.
Ja slušam .flac sa kompa, CD i vinil.

Tako i ja. Zato ne volim spotify, jer oni nemaju flac, a dezer ga ima koliko sam ranije koristio. Moj model pojačala i resivera je.
Onkyo A-M70 i Denon RCD-M38. Imam i Sony CD, ali trenutno ga nisam priključio, jer slušam diskove preko Denona. Creativ Sound Blaster mi je zvučna. Planiram da menjam pojačalo, jer zvučna mi ima optički izlaz za zvuk, a pojačalo nema. Optika je optika, nema gubitaka i otpora u kablu.

Probao sam nekoliko uređaja i na kraju sam uzeo pojačalo Akai AM-49 iz 1995/6 ovo su specifikacije.

Power output: 80 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 30Hz to 20kHz

Total harmonic distortion: 0.005%

Damping factor: 48

Input sensitivity: 0.2mV (MC), 2mV (MM), 150mV (line)

Signal to noise ratio: 71dB (MC), 85dB (MM), 101dB (line)

Channel separation: 55dB (line)

Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω

Dimensions: 425 x 156 x 370mm

Weight: 10.9kg

U odnosu na Harman Kardon HK 3490 koji je stereo resiver zvuči punije i otvorenije, naročito na tišim delovima se više čuju detalji, sve se čuje, bas ne mulja kao na Harmanu tako da sam zadovoljan sa izborom uređaja,, e sad ono što sam primetio da ako npr. slušam CD pa na pojačalu prebacim Line ili Tape kada pojačam na pola ili više čuje se malo ono što svira sa CD-a, da li se to može srediti?
Dao sam Harmana i uzeo navedeni model uz malu doplatu, sad moram naknadno kupiti neki tjuner jer slušam radio i neki DAC jer koristim nekad optiku i koaksijalac.

Ovo bre matoro? Mislio sam da gađaš nešto novije? Ja nisam ljubitelj Akai, jer kod nas u firmi smo imali par lokala gde nam stoje pojačala za ozvučenje koja su riknula. E, sada je to možda pošto rade 24 časa i ne gase se, nemam pojma. Svakako su novija i najjeftinija što se modela tiče. Mislio sam da ćeš gađati neki Denon ili Yamaha.

Ovo bre matoro? Mislio sam da gađaš nešto novije? Ja nisam ljubitelj Akai, jer kod nas u firmi smo imali par lokala gde nam stoje pojačala za ozvučenje koja su riknula. E, sada je to možda pošto rade 24 časa i ne gase se, nemam pojma. Svakako su novija i najjeftinija što se modela tiče. Mislio sam da ćeš gađati neki Denon ili Yamaha.
Jeste stariji uređaj ali najbolje zvuči od testiranih uređaja, oduvao je HK3490, prosto nisam mogao verovati ali tako je.
Sad se postavlja pitanje koliko bi koštao neki DAC koji bi bio sličan onom integrisanom na HK3490? Da imam opciju za optiku i kaoksijalac da mogu da priključim i savremenije uređaje.

Sad se postavlja pitanje koliko bi koštao neki DAC koji bi bio sličan onom integrisanom na HK3490? Da imam opciju za optiku i kaoksijalac da mogu da priključim i savremenije uređaje.

Neuporedivo bolji , i dalje najbolji za te pare - SMSL SU-1 . Napisao sam jednu recenziju o tome

, e sad ono što sam primetio da ako npr. slušam CD pa na pojačalu prebacim Line ili Tape kada pojačam na pola ili više čuje se malo ono što svira sa CD-a, da li se to može srediti?
Dao sam Harmana i uzeo navedeni model uz malu doplatu, sad moram naknadno kupiti neki tjuner jer slušam radio i neki DAC jer koristim nekad optiku i koaksijalac.

Moze se srediti ali nisam siguran da to mozes uraditi sam, trebao bi naci nekog servisera. Vrlo moguce da su neki kontakti losi zbog starosti uredjaja pa se signal ne prekine/odvede na masu, nego zavrsi u ulaz pojacala. To su u pitanju milivolti ali su ipak dovoljni da zbog velikog pojacanja pojacala do zvucnika dodje dovoljna snaga da to bude cujno.

Pošto sam zadovoljan Akai-em sledeći model koji bih voleo da posedujem je Rotel RA-985BX, predivan dizajn koji mi se iskreno sviđa, dobre specifikacije tako da bih voleo da mi to bude upgrade u sistemu posle nekog određenog vremena.

... ako npr. slušam CD pa na pojačalu prebacim Line ili Tape kada pojačam na pola ili više čuje se malo ono što svira sa CD-a, da li se to može srediti?...
Ne diraj ništa, a posebno ne "unapređuj" zvuk.
Ništa nije pokvareno, nije ni loš kontakt, to tako radi.
Kad si već zadovoljan - slušaj tako, kad naleti rotel zameni i uživaj.

Teraj ti to u servis. To ti je probio izlaz na samom kolu i može da se popravi. Vremenom će biti samo gore. Da treba tako, radilo bi isto na novom koje kupiš. Probaj prvo sa zamenom Amplifilera, pa onda sve dalje.

Pa, obično ako krene da se čuje na drugom modu (TAPE,PHONO,VIDEO...) kada se pojača tiho, a kablovi su na CD konektovani gde se normalno čuje kada prebaci, onda je pojačalo neispravno i znači da probija. Može i tako da ga koristi ako mu to ne smeta, ali bolje da ga sredi u serivsu i nastavi koristiti ili proda nakon servisa, pa pazari nešto drugo. Svakako, nije ok da se tako čuje. Ja imam dva pojačala i na jednom se to čuje kada se baš pojača do kraja, a na drugom ne. U pitanju su Onkyo i Denon. Onkyo ima taj problem ali je star 30 godina, a Denon oko 8 godina.

Voleo bih da svoj stari kucni bioskop Panasonik, koji je baš dobro služio zamenim nekim av risiverom, šta je dobra kupovina odnos cena kvalitet, može li neka preporuka. Potrebna su mi i dva zvučnika.

pozdrav ljudi,vidim da je tema malo zamrla pa ako je neko pročita moje pitanje voleo bih da dobiejm neki odgovor jer što više čitam sve manje znam.

elem hteo bih da kupim isključivo novo stereo pojačalo koje če služiti isključivo sa slušanje stereo muzike 90 posto preko kompjutera flac/dsd/hi res fajlovi preko dac-a fio k5 pro ess i cd plejera i zvučnika wharfedale diamond 12.4. soba je veličine 20 kvadrata pravougaonog oblika i za sada sa starim yamaha rx797 stereo risiverom daje dobre rezultate ali hoću da izgubim lovu iz džepa pa bih da zamenim staru damu za nešto novo.
volim glasno da slušam muziku metal uglavnom sa jakim i masnim basevima jer želim da me komšije i žena sa decom zajedno mrze i dalje!

mislim se izmedju sledećih sprava:

yamaha a s-501
audiolab 6000a - nema tonske kontrole samo filtere
advanced paris i x-75
arcam sa 20 - nema tonske kontrole samo filtere
Denon DRA-900H jeste risiver ali običan stereo

eventualno može neko drugo pojačalo u toj klasi i u tom cenovnom rangu!

p.s dali nešto znači ako pojačalo nema tonske kontrole jer se sa takvima nisam susretao?

hvala vam unapred .

pozdrav ljudi,vidim da je tema malo zamrla pa ako je neko pročita moje pitanje voleo bih da dobiejm neki odgovor jer što više čitam sve manje znam.

elem hteo bih da kupim isključivo novo stereo pojačalo koje če služiti isključivo sa slušanje stereo muzike 90 posto preko kompjutera flac/dsd/hi res fajlovi preko dac-a fio k5 pro ess i cd plejera i zvučnika wharfedale diamond 12.4. soba je veličine 20 kvadrata pravougaonog oblika i za sada sa starim yamaha rx797 stereo risiverom daje dobre rezultate ali hoću da izgubim lovu iz džepa pa bih da zamenim staru damu za nešto novo.
volim glasno da slušam muziku metal uglavnom sa jakim i masnim basevima jer želim da me komšije i žena sa decom zajedno mrze i dalje!

mislim se izmedju sledećih sprava:

yamaha a s-501
audiolab 6000a - nema tonske kontrole samo filtere
advanced paris i x-75
arcam sa 20 - nema tonske kontrole samo filtere
Denon DRA-900H jeste risiver ali običan stereo

eventualno može neko drugo pojačalo u toj klasi i u tom cenovnom rangu!

p.s dali nešto znači ako pojačalo nema tonske kontrole jer se sa takvima nisam susretao?

hvala vam unapred .

sta su tonske kontrole? Imao sam isto Yamahu i uvek sam slusao sa natural sound.
Koji je to cenovni rang, posto vidim da su neka oko 70k din a neka preko 100k din.

stara Yamaha AS 500 je bolja od nove. Zato sam i je toliko drugo tražio.

zvučnika wharfedale diamond 12.4

Za tvoje zvučnike se preporučuje

• Yamaha A-S701(100 W pri 8 Ohma):
    • Izuzetno uravnotežen i precizan zvuk, odličan za stereo sisteme.
  • Cambridge Audio CXA61(60 W pri 8 Ohma):
    • Topao zvuk sa sjajnim detaljima, idealan za hi-fi ljubitelje.
  • NAD C 368(80 W pri 8 Ohma):
    • Modularno pojačalo s mogućnošću dodavanja BluOS modula za streaming.

audiolab ili advanced paris. Idi u player ili neku drugu prodavnicu i poslusaj ta pojacala na zvucnicima wharfedale koje imaš. Već imaju dac u sebi. Ne treba ti ovaj tvoj. Možda bih ja isao na audiolab.

audiolab ili advanced paris. Idi u player ili neku drugu prodavnicu i poslusaj ta pojacala na zvucnicima wharfedale koje imaš. Već imaju dac u sebi. Ne treba ti ovaj tvoj. Možda bih ja isao na audiolab.
Pa treba mi moj dac jer najvise muzike slusam preko kompjutera a retko koje pojacalo ima u sebi usb dac pa to moram preko rca kablova da prikopcam.ne znam dali bi taj audiolab imao Jak bas jer nema tonske kontrole.

Nazad
Vrh Dno