Šta je novo?

Koje miševe imate?

Basilisk V3 je vrhunski mis. IMO jedina mana sto nije wireless (mada ima i Pro verzija koja jeste, ali je neuporedivo skuplja). Imas ga i na KP (neotpakovan) za 55e.
Pazi s obzirom da je legit na Aliju mislim da teško da će negde kod nas biti za te pare od 35e, mislim u official prodavnicama u Srbiji je 100e, što je smešno.

Reklamiraj obavezno.

I nema potrebe da kupuješ miša preko AE, kada će sigurno biti nekih sniženja i u nekoliko domaćih prodavnica. Ugrabiš npr. Asus Gladius III na sniženju i to je to. Ergonomski je veoma dobar a ima i hop swap opciju, tako da je moguće lako zameniti neki od prekidača kada crkne. U fabričkom pakovanju stižu 2 para prekidača. To je najveća prednost Asus miševa u odnosu na svu konkurenciju.
https://www.techpowerup.com/review/asus-rog-gladius-iii-wireless/2.html

AimPoint je još bolja ali i skuplja verzija ovog miša: https://www.alktech.co/articles/review-asus-rog-gladius-iii-wireless-aimpoint-gaming-mouse
Keris je takođe dobar miš, i sve napisano važi i za njega, ali je manji i drugačijeg oblika:
keristop.jpg
Isto važi i za Pugio 2: https://www.techpowerup.com/review/asus-rog-pugio-ii/

Na kraju, ne mora to da bude Asus, i ovaj miš je odličan a nije preskup, i vrlo verovatno će uskoro biti na nekoj akciji.
https://www.techpowerup.com/review/aqirys-t-g-a/
Nažalost Hsv probao sam i Gladius i Keris, izuzetno su mi mali miševi ne odgovaraju mi.

Takodje ne odgovara mi ni oni Logitech 203/305 kao ni superlight pro kako vec onaj njihov skupi. Bolu me žile i mišići iznad kaziprsta.

Ja sam odrastao uz MX518 koji je čini mi se oko 130mm i posle njega pakao da nadjem mišonju za korišćenje i gaming. Jedno vreme sam razmišljao i o MX masteru 3s, ali ne znam kakav je za gaming.

Poslednja izmena:
Jedno vreme sam razmišljao i o MX masteru 3s, ali ne znam kakav je za gaming.
Ne znam ni ja kakav je za gaming ali samo da upozorim da obratis paznju prilikom kupovine na scroll wheel. Ja koristim MX Anywhere 3 i juce sam kupio MX Master 3s (da bih imao jedan u kancelariji jedan kuci) i scroll wheel je bio nekako bucan tako da je Anywhere u koriscenju delovao dosta solidnije. Posle sam istrazio na netu i video da je to relativno uobicajen problem, pa sam podneo zahtev za zamenu uredjaja. Da svakodnevno ne koristim slican mis i da kolega nema 3s, mislio bih da je sve u redu.

Au to je bas iritirajuce...

Vidim da je poskupeo Razer Basilisk V3 na Aliju, cekam opet kad bude 35e. Za sad mi ovaj radi Bloody, samo da nema taj bag sa battery prikazom ostavio bih ga...

@xSeptimus Od tog Logija je verovatno svaki mis bolji za gejming. Nema cak ni side buttons. Za 5500 din. kod nas (Ex****) imas Razer Cobra-u koja ce pojesti sve te kineze za dorucak. Gen. 3 opticki svicevi deklarisani na 90 mil. klikova, svega 58g tezak, teflonski glajderi. Za tu kintu nema bolje.

Dobar je ovaj Cobra.. Ima li sta bezicno u tom rangu kvaliteta i cene?

Ovo je ok ponuda (pod uslovom da ti odgovaraju oblik i dimenzije miša). 8999-1000 din. uz vaučer: https://ananas.rs/proizvod/asus-gaming-mis-rog-gladius-iii-wireless-crni/454894
Vaučer UBERI1000 važi još sutra. Ananas je preterao sa ovom navodnom precrtanom cenom, ali poenta je da je kod njih Gladius III wireless trenutno najpovoljniji.

Skroz dobar miš za te pare, najveća prednost u odnosu na konkurenciju je hot-swap zamena prekidača. Dakle, kada neki od prekidača rikne, nema lemljenja u servisu, korisnik brzo i lako može da ga zameni (fabričko pakovanje sadrži komplet zamenskih Omron prekidača). https://www.techpowerup.com/review/asus-rog-gladius-iii-wireless/4.html

Poslednja izmena:
pre ce zameniti mis nego te prekidace :)

Ne mora da znači. Zavisi i od toga koliko će miš biti korišćen za igranje, a i generalno u vreme krize opada kvalitet svega, pa nije loše imati hot-swap mogućnost. Dovoljno je videti broj žalbi na Logitech modele i brza crkavanja prekidača, čak i pre ove krize, pa da svako poželi da ima hot-swap opciju, koja definitivno treba da postane standard, bar u višoj klasi miševa.

Može i u startu da proba te stock i zamenske prekidače, i da zadrži one koji mu više odgovaraju. A tu je i mogućnost da se naruče još neki od podržanih svičeva.
Npr. u Chakram-u su bili plavi Omron, koji su za nijansu brži i glasniji od zamenskih Omron (bež ili braon). Ti plavi su malo bolji za gaming, zbog tog bržeg ''kliki'' osećaja, ali meni to baš i ne treba pa sam odmah ubacio japanske Omron, koji su malo tiši i imaju nekako ''prefinjeniji'' osećaj pri kliku.

Na kraju, treba gledati i cenu. Mislim da je za 8k din. bolje uzeti dokazano dobar Asus, nego miš manje poznatog gaming brenda (tipa Fantech, Redragon, Rampage), ili model nekog hipsterskog brenda, koji takođe ne može brzo i lako da se servisira.

Poslednja izmena:
Dobar je ovaj Cobra.. Ima li sta bezicno u tom rangu kvaliteta i cene?
Imaš Razer Basilisk X HyperSpeed za oko 5k dindži (nov naravno) preko KP Mađara. ;) Koristi jednu AA bateriju za napajanje, ima i Bluetooth, ako ti nešto znači. Za tu kintu izuzetan mišonja.

Koliko je velika razlika izmedju V1 i V3 basiliska zicanog/bežičnog?

Nema smisla smarati se sa kablom miša u vreme odličnih wireless modela.
A V3 je dobar izbor, ako ti već odgovaraju R70 oblik i dimenzije. Slični su na tom polju, ali je V3 mnogo bolji miš.

Koji od Razer wireless modela je najveći tj za velike šake najbolji?

Nema smisla smarati se sa kablom miša u vreme odličnih wireless modela.
A V3 je dobar izbor, ako ti već odgovaraju R70 oblik i dimenzije. Slični su na tom polju, ali je V3 mnogo bolji miš.
Ono sto sam hteo da kazem je, da ne zelim da dajem pare vise od tih 40e, pa je ono da li dati 40e na zicani V3 ili na wireless V1?

Dati 80e za ex-demo primerak wireless V3 :D Ali koliko vidim, taj KP prodavac je još na odmoru, poslaću ti detalje na pp.

Ono sto sam hteo da kazem je, da ne zelim da dajem pare vise od tih 40e, pa je ono da li dati 40e na zicani V3 ili na wireless V1?
Wireless Basilisk V1 ne postoji, jedino ako mislis na Basilisk X HyperSpeed ili Ultimate. Ovaj drugi za 40e ne moze ni polovan da se kupi, dok XHS moze preko KP "Madjara" da se kupi za oko 43e. Znam da ti zelis da narucis V3 sa Alija po toj ceni, realno (ako je legit taj mis sa Alija) V3 je bolji izbor, ne zbog veceg DPI-a (26k realno niko nece koristiti, kao ni 16k kod XHS-a), vec zbog optickih (v2) sviceva (naspram mehanickih kod XHS-a), teflonskih glajdera, jos dodatnih tastera, scroll-a sa tilt i infiniti funkcijom (ako ti to nesto znaci). I RGB-a naravno. :giggle: Sve u svemu, ako ti kabl nije problem, uzmi V3. ;)
Dati 80e za ex-demo primerak wireless V3 :D Ali koliko vidim, taj KP prodavac je još na odmoru, poslaću ti detalje na pp.
Od tog lika sam kupio Viper Ultimate (koji sam odma' stavio na oglas jer mi nije odgovarala velicina misa) i sve je bilo kako treba. Nov mis, kao sto je u oglasu i pisalo. Vidim da je stavio da je na odmoru do 04.09., ali se jos uvek ne pojavljuje na KP. Uzgred, umesto Viper-a sam kupio (kod nas, bio je na popustu) DeathAdder V2 Pro (ostao mi je charging dock od Viper-a) i mnogo mi vise odgovara njegov oblik. Veci je mis, bocni tasteri su na boljoj poziciji i veci su, svicevi, iako takodje (v2) opticki kao na VU, su tisi, kao i scroll wheel. Sve u svemu vise mi odgovara od VU.

Koji od Razer wireless modela je najveći tj za velike šake najbolji?
Imam V2 Pro, koji je slican V3 Pro, je l'... dosta dobro mi pasuje na velike sake. :) Lepo drzi dlan, meni je udobno. Mislim da nema greske sa jednim od ta dva modela.

Wireless Basilisk V1 ne postoji, jedino ako mislis na Basilisk X HyperSpeed ili Ultimate. Ovaj drugi za 40e ne moze ni polovan da se kupi, dok XHS moze preko KP "Madjara" da se kupi za oko 43e. Znam da ti zelis da narucis V3 sa Alija po toj ceni, realno (ako je legit taj mis sa Alija) V3 je bolji izbor, ne zbog veceg DPI-a (26k realno niko nece koristiti, kao ni 16k kod XHS-a), vec zbog optickih (v2) sviceva (naspram mehanickih kod XHS-a), teflonskih glajdera, jos dodatnih tastera, scroll-a sa tilt i infiniti funkcijom (ako ti to nesto znaci). I RGB-a naravno. :giggle: Sve u svemu, ako ti kabl nije problem, uzmi V3. ;)
Uzeh sad na kraju V3, narucio bio jos neki promo code 5e, pa me izasao 40e. Razmisljam se ako budem cekao onaj njihov 11.11 ima da mi dodje u februaru :D

Da ne otvaram temu, jedno upozorenje. Logitec MX master 3S je manji i uzi od prethodnih varijanti, kao i ugao je malo drugaciji. Juce sam ga kupio i danas sam ga vratio i zamenio za 2S. Otkida me ruka od 3S. Imam ih od prve varijante MX Master posto imam De Quervain sindrom i svi do 2S su bili identicne velicine.

to je upravo pocelo da me boli, kazi mi da li palac stoji kako treba na master 2s?
ja dugo koristim anywhere 2 i od njega sam i napravio problem, sada sam uzeo i lift koji je ok ali i kod njega ne stoji palac potpuno pravilno.

Cak sam poceo da pola vremena koristim levom rukom misa da me ovo ne bi smaralo.

Da ne otvaram temu, jedno upozorenje. Logitec MX master 3S je manji i uzi od prethodnih varijanti, kao i ugao je malo drugaciji. Juce sam ga kupio i danas sam ga vratio i zamenio za 2S. Otkida me ruka od 3S. Imam ih od prve varijante MX Master posto imam De Quervain sindrom i svi do 2S su bili identicne velicine.
Kada kažeš od "prethodnih varijanti", napomenuo bih da je prethodna varijanta MX Master 3S zapravo MX Master 3, i te dve varijante imaju identične dimenzije.
Što se tiče 2S i serije 3, da, razlika postoji.

to je upravo pocelo da me boli, kazi mi da li palac stoji kako treba na master 2s?
ja dugo koristim anywhere 2 i od njega sam i napravio problem, sada sam uzeo i lift koji je ok ali i kod njega ne stoji palac potpuno pravilno.

Cak sam poceo da pola vremena koristim levom rukom misa da me ovo ne bi smaralo.
Najbolje da probas, ali da, trebalo bi da ti odgovara. Ja kad sam upao u problem isao redom i probao sve moguce miseve kod nas u ponudi i jedino mx master tad mi je odgovarao... Iskreno, zaboravio sam da imam problem do danas (9 godina) kad je krenula ruka da me otkida (jos uvek me boli)... tako da, ode da kupim jos 2 komada 2s da stoje u fioci za ubuduce...
3S ima drugaciju konfiguraciju i poziciju dugmica, taj koren kod palca na dlanu nije dobro pozicioniran i posto je uzi mis i ruka ne moze da bude lepo cela naslonjena vec ti visi malic i vuce se po stolu, palac bas moram da povucem da stisnem back dugme itd... verovatno da ljudi sa manjim rukama nece imati problem (ili zene su primarni kupci pa su smanjili dimenzije). 2S je savrsen mis sto se tice ergonomije (po mom iskustvu) i cela ruka ti lepo lezi naslonjena (prva varijanta MX Mastera mi je cak bila i najbolja posto izbor materijala je bio nekako bolji, sad su vise plasticni)
@boris.ilic moguce, nisam probao cistu 3.

hvala! znaci onda da uzmem 2s pa da vidim kako dalje.

@Kass znaci da probas prvo da vidis dal ti odgovara (ja imam 193 i uzasno dugacke prste)... ako imas bolove, mora ceo mis da ti lezi u ruci i da je uzdignut tu kod korena palca... nikako claw varijanta. Ja sam testirao pre 10 godina sta i kako... sad mozda postoje i neke druge alternative. odes u nekoliko radnji i stavis u ruku sve velike miseve pa istestiras sta tebi odgovara.

Uzeh sad na kraju V3, narucio bio jos neki promo code 5e, pa me izasao 40e. Razmisljam se ako budem cekao onaj njihov 11.11 ima da mi dodje u februaru :D

I ja merkam Basilisk V3. Imam veću šaku. Verovatno će on doći posle nadogradnej RAM a. Kako si zadovoljan? Kakav je softver. Do sada sam imao samo Logi.

@Kass znaci da probas prvo da vidis dal ti odgovara (ja imam 193 i uzasno dugacke prste)... ako imas bolove, mora ceo mis da ti lezi u ruci i da je uzdignut tu kod korena palca... nikako claw varijanta. Ja sam testirao pre 10 godina sta i kako... sad mozda postoje i neke druge alternative. odes u nekoliko radnji i stavis u ruku sve velike miseve pa istestiras sta tebi odgovara.
Pa da, lepo si definisao problem, samo sto je kod mene jos malo komplikovanije. Imam malu ruku i od kad znam za sebe mrzi me da pomeram velike miseve po stolu. Zato sam uvek isao na mini varijante sa claw pristupom :) Sto objasnjava zasto mi sada, kako se priblizavam 50. to postaje problem.

Ja jesam shvatio da je problem mali mish, ali sam mislio da je u pitanju karpal tunel sindrom jer me je prvo to bolelo. Pa sam onda uz logitech anywhere 2 uzeo lift (vertikalni).
E onda se pokazalo da nije problem karpal nego palac i tetive palca. Lift ne pomaze za to jer je i on manja verzija onog veceg vertikalnog misha.

Tako da je sledeca stepenica da cu morati da se prilagodim vecim mishevima, pa je onda tvoja preporuka za master 2s ocigledan sledeci korak....bar mi se cini.

istekao je edit ali ovo je super kad te bas boli. Od skora sam poceo da se igram sa ovim trakama zbog kolena i shvatih da rade i za sve drugo.

istekao je edit ali ovo je super kad te bas boli. Od skora sam poceo da se igram sa ovim trakama zbog kolena i shvatih da rade i za sve drugo.

Tesko da ce da pomognu oko ovog kompjuteraskog problema. Sticajem okolnosti imamo dosta najboljih doktora u BG sto se tice ortopedije na call-u i firmi u kojoj radim je bas stalo da me sto pre osposobe tad (bio sam kod 4 razlicita). Slabiji doktori se uhvate za karpalni tunel posto ni ne znaju za De Quervain sindrom i osnovu problema. Elem, jedino trajno resenje je mis, privremeno inekcije steroida. Trake su dobre za neke druge stvari, ali za ovu varijantu ne pomazu nista. Bukvalno je doktor uzeo neku knjigu na eng i dao mi da procitam sta mi je. Oporavak je trajao bar 8 meseci.
Sindrom

da upravo je sve kako si napisao, traka je tu samo da te trenutno ne boli, upravo sam sad stavio i intenzitet bola odnosno nestanak je definitivno efekat. Naravno to samo ublažava napor trenutno nista više, niti moze predugo tako jer ce zaboleti opet i to jace.

Nikako ne vodi izlecenju ili bilo cemu slicnom. I da idem sutra u prodavnicu po misha odmah :)

Nazad
Vrh Dno