Šta je novo?

Koje komponente da dodam?

• Začetnik teme Začetnik teme atomov
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

atomov

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2009
Poena
300
Imam procesor Intel E6600, 4x1GB Kingston value ram-a, HD Seagate Barracuda 250gb ultraATA i napajanje Cooler master RS-380-PCAP pa bih hteo da od toga napravim konfiguraciju koja bi sluzila kao kucni komp za internet, igrice za klinca (i za tatu, recimo stalker ili fallout 3) i mozda kao ispomoc za posao (fotosop, mozda i neki rendering u 3d maxu). monitor koji imam za to je Viewsonic P930 19".

Koju plocu i graficku bi mi preporucili?

Mislio sam da uzmem Asus P5KPL-AM kao najjeftinije resenje sa integrisanom grafikom pa da kasnije mozda uzmem pravu graficku... ne znam koliko je upotrebljiva ova integrisana uopste - sta moze da se igra sa time?

Drugo pitanje je koju memoriju da kupim za drugi komp koji je Q6600, Asus P5K-e WiFi-AP, Chieftec 400W, Zotac GF 7950GT. Hteo sam neku DDR2 2x2gb razumne cene koja radi na 1066mhz? Ovo mi je za posao, dakle treba mi pouzdana memorija.

Te intelove integruse su odlicne za Solitaire, Minesweper i sl, ali na njima ne moze da se igra nijedna iole normalna igra, tako da na to zaboravi.
Misliim da bi bilo dobro da uzmes recimo Gigabyte GA-EP31-DS3L i MSI 3850 OC sa 256MB, to je jedina jeftinija kombinacija (oko 10000 din), a da valja.
Sto se tice RAM-a za drugi komp, da li planiras da overklokujes, pa ti treba memorija na 1066MHz? Ako je takav slucaj, imas recimo Geil Black dragon za ~5300 din, u suprotnom, sasvim je dovoljna i neka na 800MHz, recimo Transcend JetRam za ~3900 din.

Hvala na odgovoru, mozes li da mi objasnis koja je razlika izmedju asus i gigabyte ploce? Meni kao neupucenom deluju veoma slicno po specifikaciji osim sto je cena asusa manja za 14-ak evra?
Ova graficka mi deluje dobro, jel ima jos neka dobra a da je malo skuplja, recimo do 70 evra?

Sto se tice memorije, ova Asus P5K-e ploca ima nekakvu podrsku za memoriju koja radi na 1066 Mhz, oni to zovu Native DDR2 1066 Support, evo i linka

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=dFAMIWrZWGgB1GuJ

racunao sam zbog toga da ce mi sistem brze raditi ako uzmem memoriju na 1066. A ako je to neka glupost hteo sam malo da se zezam i sa overklokovanjem kad ugrabim vremena...

Aha, sad sam tek shvatio, ova Asusova ploca ima samo dva slota za memoriju a gigabyte 4...

Ima i ova asus sa linka isto 4 slota za memoriju. @ zuta i 2 crna. Samo ti nisi to dobro video.

Najbolje bi bilo da kazes koliki si budzet predvideo za te 2 komponente, pa cemo ti mi reci sta da uzmemes. Razliku izmedju memorije koja radi na 1066mhz i 800mhz u realnom radu neces osetiti. Vise je u pitanju sintetika, nego realan dobitak. Bolje imati vise rama, nego mhz-a.

Evo ti za Prvi komp:

Ploca GigaByte GA-EP43-DS3L~ 6200din
Graficka Sapphire ATI 4670, 512MB DDR3, TV, DVI http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=253&grp=3

Za drugi komp:
2x2GB DDR2 Transcend JetRam PC800(ako bas ne mora na 1066mhz)~2000din po stapu
2x2GB DDR2 Kingston HyperX, PC1066~2300din po stapu

Pa sta ti volja!

Poslednja izmena:
Izgleda da nisam dobro objasnio sta hocu, izvinjavam se.

Ovako, imam jedan komp na kome radim u 3d maxu:
Q6600
Asus P5K-E WiFi-AP
4x1GB Kingston value RAM 800Mhz
Zotac 7950GT 256MB
Chieftec 400W

U opisu ove gorenavedene ploce pise:

Native DDR2 1066 Support
To attain top performance, ASUS engineers have successfully unleashed the true potential of DDR2 memory. While in DDR2 1066 mode, ASUS´s exclusive technology offers a choice of FSB 1333 - providing great performance for 3D graphics and other memory demanding applications.

Mene sad zanima da li neko zna sta predstavlja ta podrska i da li bi imalo smisla kupovati novu memoriju na 1066Mhz za taj komp, tj. da li bi to ubrzalo rendering u 3d maxu ili ne? Zato sam pitao za memoriju na 1066 Mhz.
Ako to ima smisla uzeo bih GEIL 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR2 Black Dragon GB24GB8500C6DC a ako ne ne bih nista dirao...

Pored ovoga imam i neke komponente od kojih bih hteo da napravim jos jedan komp:
E6600, HD Seagate Barracuda 250gb ultraATA, napajanje Cooler master RS-380-PCAP i Monitor Viewsonic VP930 19"

Tu mi trebaju Maticna ploca i graficka prvenstveno (memoriju bih premestio sa onog prvog u slucaju da kupim neku bolju za prvi ili bih uzeo neku najjeftiniju 2gb)

Uzeo bih plocu:
GA-EP31-DS3L

dvoumim se izmedju:
SAPPHIRE Radeon HD 4670 512MB GDDR3
SAPPHIRE ATI Radeon HD 4670 Silent Ultimate 512MB GDDR4
MSI Radeon HD 3850 256MB GDDR3 RX3850-T2D256E-OC

Hvala svima na odgovorima!

Kupovinom nove ram memorije na 1066mhz u renderingu ti nece pomoci ne znam ni ja koliko. Mozda sve ukupno 2%. Vise igra ulogu cpu.

Native DDR2 1066 Support
To attain top performance, ASUS engineers have successfully unleashed the true potential of DDR2 memory. While in DDR2 1066 mode, ASUS´s exclusive technology offers a choice of FSB 1333 - providing great performance for 3D graphics and other memory demanding applications.

Ovo ti znaci, da tvoja ploca ima podrsku za 1066mhz ram!

GA ep31-DS3l ti nisam preporucio iz razloga, sto sam te razumeo da hoces da bocnes u nju 4gb rama. hoce da pravi malo problema kad su sva 4 slota popunjena.(za ovo procitati manual same ploce)!
Jednostavno uzmi za sebe 2x2gb rama. A dal ces uzeti na 800mhz ili 1066mhz, to ti vidi. S obzirom da imas q6600 i da za njega treba veliki FSB(rekao si da planiras overklok), onda uzmi ram na 1066.

Mada, ja bih uzeo 2x2gb na 800(verovatno da moze i na 1000mhz da radi), i zadrzao 2x1gb iz tvoje masine, a na taj drugi racunar ostavio samo 2x1gb. To je vise nego dovoljno za gaming.

--------
Od ove tri ponudjene graficke, uzmi SAPPHIRE ATI Radeon HD 4670 Silent Ultimate 512MB GDDR4

GA ep31-DS3l ti nisam preporucio iz razloga, sto sam te razumeo da hoces da bocnes u nju 4gb rama. hoce da pravi malo problema kad su sva 4 slota popunjena.(za ovo procitati manual same ploce)!

Ok, hvala na pomoci! I jesam planirao da stavim 4gb tako da sada razmisljam o kupovini GA-ep43-DS3L.
Jel ima jos neka ploca koja ima podrsku za ATA100 i prima 4gb memorije a da nije krs? Ja sam se nesto zalepio za asus mada vidim da svi preporucujete gigabyte...

Ok, hvala na pomoci! I jesam planirao da stavim 4gb tako da sada razmisljam o kupovini GA-ep43-DS3L.
Jel ima jos neka ploca koja ima podrsku za ATA100 i prima 4gb memorije a da nije krs? Ja sam se nesto zalepio za asus mada vidim da svi preporucujete gigabyte...

Pa bilo koja ploca sa p31,p35,p43,p45 chipsetom.

Ova je ploca odlicna za te novce, zato ti i preporucujemo.

Nisam uspeo da nadjem SAPPHIRE ATI Radeon HD 4670 Silent Ultimate 512MB GDDR4, da li neko zna gde ima da se nadje? Izgleda da cu morati da kupim neku drugu, verovatno obican ATI Radeon 4670 a razmisljam i o GF 9600GT i kao najjeftinijoj varijanti MSI 3850 OC koju je preporucio Peja.

Brine me jedino to da li ce moje napajanje od 380W moci da izdrzi ove graficke kartice uz ostale komponente?

Ako ti je napajanje sumnjivo, onda ti je jedini razuman izbor 4670 jer troshi jako malo. Inache Silent ultimate je jedan model, pasivno hladjen i ima GDDR3 memoriju, a sasvim drugi model je sa GDDR4 memorijom i to je najbolji 4670 model, ima najtishe aktivno hladjenje.

Nije mi sumnjivo u smislu da je kinesko, napajanje je Cooler master RS-380-PCAP i staro je oko godinu dana, pitam zbog snage koja je 380W a vidim da svi koriste min 500W. Meni je sve radilo ok dok mi nije crkla ploca na tom kompu...

Hvala za info o 4670, nisam ni znao da su to dva razlicita modela. Taj GDDR4 sam trazio i nema ga...

Ako zelis da zadrzis to CM napajanje, jedini izbor je 4670, steta sto nisi mogao da nadjes Sapphire sa GDDR4, razmisli i o MSI 4670 modelu, i za njega vazi da je tih.

Uspeo sam da nadjem Sapphire 4670 DDR4 i kupio sam je, radi dosta dobro, duplo brze od GF 7950GT u 3ds max-u jedino sam se namucio sa instalacijom drajvera a sad nece da mi radi Control centar.

Jesam, i to bas drajver cleaner-om i posle toga mi se gasio komp cim pocne prepoznavanje nove kartice. Onda sam uspeo da instaliram u safe modu novi drajver ali kad sam hteo kasnije da instaliram najnoviji drajver nesto se desilo i sada nece da se startuje control centar. Neki kazu da treba deinstalirati .net 2.0 i 1.1 pa ponovo instalirati... nisam probao, plasim se da ne napravim neku stetu.

Nazad
Vrh Dno