Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

imam mATX kućište, planiram da kupim uskoro GTX 1060.

Jel bi LC-Power LC380M V2.2 bilo dovoljno za moju konfiguraciju? Pitam jer je izgleda to trenutno jedino mATX napajanje :)

I ako se slučajno predomislim pa uzmem RX 570, da li bi ovo napajanje bilo dovoljno i za tu opciju?

Na LC Power sajtu nema podataka o ,,efficiency" napajanja ali mislim da nije ispod 75%. Sa 1060 na default podesavanjima i radilo pod uslovom da je neki cpu standardan (neklokovan) i da nema dodatnih potrosaca. RX 570 ti ne bih preporucio, em je slabija em trosi vise em se najcesce vrte modeli iz rigova. Kod 1060 ako si u poziciji da biras uzmi neku poznatu marku radije.

imam mATX kućište, planiram da kupim uskoro GTX 1060.

Jel bi LC-Power LC380M V2.2 bilo dovoljno za moju konfiguraciju? Pitam jer je izgleda to trenutno jedino mATX napajanje :)

I ako se slučajno predomislim pa uzmem RX 570, da li bi ovo napajanje bilo dovoljno i za tu opciju?
Bilo koje SFX napajanje mozes da stavis umesto mATX, LC380M nije za rad sa tim grafikama.

@Rick izvini, nisam povezao da se na mene odnosi.

Pa... Imam MS-630 i bio sam ubedjen da je u pitanju mATX napajanje kad eto malo guglanja spominje ATX format.

Čudno s obzirom da je kućište MS Industrial i to mATX format (ne znam tačan naziv, ali mATX ploča staje knap)
Jel to onda znači da mogu da pojurim većinu ATX napajanja? Šta bi bilo budget rešenje za GTX 1060?

LC Power LC500H-12 ili ima i nešto povoljnije?

Naleteo i na oglasima Pure Power od 350W za ~15-20€ inače ako bi to radilo za moju konfiguraciju.

Poslednja izmena:
Premalo je to Pure Power za tvoju konfiguraciju (posto ne kazu nijedni prodavnici koliko je korisceno/staro, i LC500H-12 je premalo.

Ja bih preporucio FSP HYPER 80+ PRO 450, ali pitanje da li ima i malo je skuple ~5200 din, tako da umesto njega minimum FSP SP500-A uzmi, ono je jeftiniji ~3900 din

Oba fsp bi bila dovoljna i za 570 ako bi se predomislio

U procesu sam nabavke novog kompa, trenutno mi je ostalo samo još napajanje da rešim, prvi pik mi je Corsair RM650. Šta bih mogao da gledam još kao alternativu u toj klasi, uslov je Zero RPM, i da je full modular, možda gold ili platinum sertifikat, čisto da ne idem ispod toga?

Fractal Ion+, Enermax rev DF, Adata/Asus (prepakovan Seasonic) ako nisu skupi, BQ gold (ali manja garancija)...

Nema svrhe gledati samo u sertifikat, gledaj platformu, konkretno odredjene modele kako su odradjeni i ko je OEM

Muka je to za duduka poput mene, zato sam i pitao za konkretne predloge. Najlakše mi da nešto iskrsne na akciji, i onda kupim i ne razmišljam puno...

Oba fsp bi bila dovoljna i za 570 ako bi se predomislio

Ne verujem da bih se predomislio jer i 1060 kupujem prosto jer "moram" - slabo je moje interesovanje za AAA naslove a i nemam problem da igram na "medium" detaljima. Karticu kupujem zbog basic video montaže. Ako apetiti porastu, neće biti problem da se investira prvo i u ATX kućište a zatim i u pouzdanonapajanje.

Nego me ovo buni pa bih voleo da mi neko upucen u materiju objasni problematiku

Ima test za LC Power LC500-12 na ovom linku od 19:31

Po ovom testu, napajanje salje stabilno 400W

Imao bih:
• i5-4690 koji troši 65W
• GTX 1060 koji troši 120W

Nemam predstavu koliko troši ostalo ali imam
• 2x SSD + HDD
• 4GB RAM
• PCIe zvučnu karticu + par sitnih USB potrošača

Iz kog razloga LC Power koji po ovom testu "radi stabilno" na 400W nije dovoljno?

LC500-12 ima maksimalni kapacitet od samo 180w za graficke, od kojih je realni ~165-170w. Sa grafickama koje imaju 2 konektora za napajanje ako svaki rail ide u drugi konektor u grafickoj, na papiru bi radilo ali je veoma rizicno(a dodatno nemoguce za 1060 graficke jer imas sa samo jednim 6-pin konektorom).

Ako hoces da se kockas sa jednom od najgorih sansi ikada slobodno, samo nikako nije vredno 4000 din doplate za FSP

@wladymeer

Daleko od stabilno, daje 11,33V(crveno, ispod dozvoljenog minimuma) na 12V PCIe grani na opterećenje od samo 123W, što bi bila ta GTX 1060(21:54 u videu gore)

Možda FSP napajanje HV PRO 550W 6000din?

U procesu sam nabavke novog kompa, trenutno mi je ostalo samo još napajanje da rešim, prvi pik mi je Corsair RM650. Šta bih mogao da gledam još kao alternativu u toj klasi, uslov je Zero RPM, i da je full modular, možda gold ili platinum sertifikat, čisto da ne idem ispod toga?
Corsair RM je među najboljima što se tiče Zero fan moda, vent se pali na 40%, kod drugih je obično 30%. Isto je dobar FD Ion+, ima ga kod nas
corsair 650rm.jpg
a5_080119.jpg

Poslednja izmena:
LC500-12 ima maksimalni kapacitet od samo 180w za graficke, od kojih je realni ~165-170w. Sa grafickama koje imaju 2 konektora za napajanje ako svaki rail ide u drugi konektor u grafickoj, na papiru bi radilo ali je veoma rizicno(a dodatno nemoguce za 1060 graficke jer imas sa samo jednim 6-pin konektorom).

Ako hoces da se kockas sa jednom od najgorih sansi ikada slobodno, samo nikako nije vredno 4000 din doplate za FSP

Nemam nameru da se kockam, nisam u materiji ali bih voleo da se (konačno) uputim u istu putem prakse. Više pitam iz edukativnih razloga, ne zameri :)
Pronašao sam neko novo sa domaćom garancijom za 2.500, pa mi deluje zgodan dil.

Zanima me gde nastaje problematika ako LC ima "realnih 165W za graficke" ako za 1060 pronalazim podatak da mu peak ide oko 130W (neka 1060 FE verzija je zabeležila peak od 143W).
Za Crysis 3 benchmark spominje se i neki total system consumption od 263W

@Rick ako sam razumeo deo na 21:54, napajanje je bilo na 500W testu - sa 400W testu nije imao problema.
Na 300W testu PCIe daje ~11.72 a sudeći po brojkama šalje 117~118W na granu gde bi bila grafika. Nemam pojma šta ~11.72 znači u praksi i da li je to prihvatljivo na duže staze. Ono što znam jeste da bih voleo da nadjem neko napajanje oko 3.000 ako je ikako moguće.

1615949263529.png

Poslednja izmena:
@wladymeer skoro sve u kompjuteru ide na 12v rail, procesor (84w) + graficka (120-130W) + maticna (nekoliko vati), prelazis 165W laganica, to je opterecenje od preko 200w za taj rail, ima da pukne samo tako (gasice ti se komp cim krene graficka da radi nesto ozbiljnije)

@wladymeer skoro sve u kompjuteru ide na 12v rail, procesor (84w) + graficka (120-130W) + maticna (nekoliko vati), prelazis 165W laganica, to je opterecenje od preko 200w za taj rail, ima da pukne samo tako (gasice ti se komp cim krene graficka da radi nesto ozbiljnije)
Aha... Pomislio da su 350W odvojili kako bi grafička išla zasebno od ostalih komponenti.

Ništa, ako nema jeftinije a da pije vodu, onda FSP SP500-A izgleda.

Pozdrav svima, pre godinu dana sam malo upgrade-ovao konfiguraciju i na preporuku kolega sa foruma sada imam

CPU: Intel I7-4770
GPU: ASUS Strix Gtx 1060 6gb
MBO: MSI z97 pc mate
16 gb rama
SSD+HDD

I napajanje LC POWER 600w v2.31 staro 5 godina. Pre godinu dana su mi preporučili da promenim napajanje što ja nisam uradio. Već godinu dana mi kompjuter radi normalno, samo što je mnogo bučan i ta buka dolazi iz napajanja. Da li je vreme da ga menjam i koje bi mi preporučili?

Pa ima dva odvojena 12v rail-a. Jedan na procesor, drugi na maticnu. Mislim u svakom slucaju se slazem da ne treba da stavlja bilo kakvu graficku na to napajanje, posebno u vreme kad graficke kostaju ovoliko koliko kostaju, ali cisto ovako specifikaciono, trebalo bi da radi "bez problema".
Post automatically merged:

Pozdrav svima, pre godinu dana sam malo upgrade-ovao konfiguraciju i na preporuku kolega sa foruma sada imam

CPU: Intel I7-4770
GPU: ASUS Strix Gtx 1060 6gb
MBO: MSI z97 pc mate
16 gb rama
SSD+HDD

I napajanje LC POWER 600w v2.31 staro 5 godina. Pre godinu dana su mi preporučili da promenim napajanje što ja nisam uradio. Već godinu dana mi kompjuter radi normalno, samo što je mnogo bučan i ta buka dolazi iz napajanja. Da li je vreme da ga menjam i koje bi mi preporučili?
Vreme da ga menjas je bilo odavno. Kakva buka se cuje? Ako je povremena i asocira na struju, nemoj da palis vise racunar. Ako je vise neka tupa buka, vece su sanse da je ventilator krenuo da krci. Mozes samo da zamenis ventilator i da nastavis da ga koristis dok ne crkne i povuce ti ostatak masine sa sobom. Da li i ako da, kada ce se to desiti, to ne moze niko da ti predvidi, mada s' obzirom da je napajanje vec 5 godina staro a trziste grafickih kartica takvo kakvo jeste, ne bi se igrao sa tim.

Uzimajte vi koji ste u donjem budzetu cooler master mwe v2 B bronze 550w za 50e..kod komšija.
Imate na 10 mesta da je već predloženo.
A pojedini ako hoce da kupe kartu od 150/200e i traže napajanje od 20/30e mogu da izaberu i sami...Sve je to isti krš(gore-dole)
Takodje se odnosi i na polovnjake stare 10 god..koje se prodaju na kp.

Pa ima dva odvojena 12v rail-a. Jedan na procesor, drugi na maticnu.
U najvecem broj slucajeva se ne dele tako cisto rail-ovi, najcesce svaki od PCI-E kablova za graficku je na jednom rail-u (mada ima i poneko napjanje i da svi idu na 1 samo rail, ...)

A kako ce biti sa procesorom to za svako seriju drukcije (tacno je da ce verovatno biti na jednom rail-u uz jedan PCI-E kabl glavna struja za CPU, al da li sve sto pokriva CPU+Maticnu i ostalo, ne mora da znaci). Uz detaljan review, istrazivanje napajanja i uz GTX 1060 sa 2 konektora za napajanje je moguce namestiti LC500H/LC600H da ne bude knap, samo je cimanje, i kao sto si rekao, opet kocka prevelika.

Ventilator se jako čuje, ne baš kao avion ali se čuje. Koje napajanje mi preporučujete da uzmem za ove komponente? Što ekonomičnije rešenje
80+Bronze; D2D; 550w; oko 45e
U najvecem broj slucajeva se ne dele tako cisto rail-ovi, najcesce svaki od PCI-E kablova za graficku je na jednom rail-u (mada ima i poneko napjanje i da svi idu na 1 samo rail, ...)

A kako ce biti sa procesorom to za svako seriju drukcije (tacno je da ce verovatno biti na jednom rail-u uz jedan PCI-E kabl glavna struja za CPU, al da li sve sto pokriva CPU+Maticnu i ostalo, ne mora da znaci). Uz detaljan review, istrazivanje napajanja i uz GTX 1060 sa 2 konektora za napajanje je moguce namestiti LC500H/LC600H da ne bude knap, samo je cimanje, i kao sto si rekao, opet kocka prevelika.
Problem sa 500H ( a i 600H ) je u nenapisanoj specifikaciji za +12V ukuno obe grane :) LC400SI ima bolju specifikaciju od LC500H

@laca12 Jel bi to FSP550 napajanje bilo dovoljno u praksi i za RX570?

Poslednja izmena:
Kakav je Gigabyte P450B 450 W, isplati li se otvoriti se jos malo u odnosu na FSP SP-500A?

Za nezahtevnu konfiguraciju je, mozda nekad u neka lepsa vremena bude max RX580 bocnut na njega, proc je i5 3470.

Nazad
Vrh Dno