Šta je novo?

Koja memorija...???

Huricane Game

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2009
Poena
309
Planiram da uzmem 4 gb memorije...2x2gb kombinaciju

Ovo je lista svih memorija koje podrzava moja ploca...Gigabyte EP-31 DS3L

http://www.itsvet.com/proizvod/geil...ack-dragon-gb24gb8500c6dc/comp_comp_ram/81/84

Za oko su mi zapale dvije Geil memorije i to su jedine Geil memorije koje podrzava moja ploca...

2GB GEIL GB28GB6400C5QC-Black Dragon

1GB GEIL GX22GB6400DC

Prva mi je ovako mozda i najbolji izbor,ali me buni jedna stvar sto pise u specifikacijama za prvu Geil-ovu memoriju...

Available in 4GB(1GBx4), 8GB(2GBx4) & 16GB (4GBx4) Quad Channel Package
http://www.geil.com.tw/products/showSpec/id/122

Da li to znaci da moram da se pridrzavam ovoga sto gore pise odnosno da uzmem kombinaciju 4x1Gb ili 2Gbx4 ili mogu slobodno da uzmem 2x2Gb i ne moram da brinem oce li raditi???

P.S.Ako ima i neka bolja memorija sa one liste podrzanih memorija vi slobodno preporucite,ja sam otvoren za sve predloge...Jos samo da napomenem da necu kod nas uzimati memoriju,nego u Njemackoj posto mi je cale gore,a i gore je vjerovatno i jeftinije...

to samo znaci da nisi dao dobru oznaku, jer qc upravo znaci quad chanell, znaci paket od 4 |>
imas lepo isto tako sa DC na kraju, sto znaci 2x2..

to samo znaci da nisi dao dobru oznaku, jer qc upravo znaci quad chanell, znaci paket od 4 |>
imas lepo isto tako sa DC na kraju, sto znaci 2x2..

Aha sad shvatam...Ali sam sad jos vise zbunjen...Moram jos malo procesljati listu podrzanih memorija,necu li naci nesta da valja...:D

Back to the drawing board...:type:

Zbog ploce koju imas, najsigurnija varijanta ti je 2X2GB. Ta ploca moze da pravi problema kad popunis sva 4 slota za memoriju, tako da na tvom mestu ne bih rizikovao sa 4 modula. Mozda bi i radilo kad bi sva 4 modula bila jednostrana (memorijski cipovi samo sa jedne strane modula), ali ti je najsigurnija varijanta sa 2 modula.

Drugo, ja ne bih uzimao Geil. Imam i losih i dobrih iskustava sa njima, dobra su bila ranije, losa u skorije vreme. Ali ovo uzmi kao moj licni stav, generalno nije los Geil.

Zbog ploce koju imas, najsigurnija varijanta ti je 2X2GB. Ta ploca moze da pravi problema kad popunis sva 4 slota za memoriju, tako da na tvom mestu ne bih rizikovao sa 4 modula. Mozda bi i radilo kad bi sva 4 modula bila jednostrana (memorijski cipovi samo sa jedne strane modula), ali ti je najsigurnija varijanta sa 2 modula.

Drugo, ja ne bih uzimao Geil. Imam i losih i dobrih iskustava sa njima, dobra su bila ranije, losa u skorije vreme. Ali ovo uzmi kao moj licni stav, generalno nije los Geil.

Ja i zelim takvu kombinaciju 2x2Gb ali me buni ova stvar u listi memorija sto su samo kao podrzani moduli od po 512Mb ili 1Gb rijetko gdje ima modul od 2 Gb...Eto vidjeh da pise za Geil da ima modul od 2Gb ali onda moram da stavljam 4 ta jer je quad channel,a to mi je preskupo...Zato sam otvoren za svaki savjet i preporuku...

Ne daj da te bombarduju nepotrebnim marketing izmisljotinama.

Quad channel ne postoji jos uvek, narocito ne na toj ploci :)

Drugo, ne ocekuj da osvezavaju tu listu kompatibilnih memorija, narocito ne za model koji je star nekoliko godina. Nadji samo neki normalan brend paket od 2x2GB na 800 ili 1066.

Kada suzis izbor, napisi konkretne memorije oko kojih se razmisljas, pa da pisemo dalje...

^
Slazem se sa kolegom. Moje memorije nema na listi podrzanih za (moju) plocu, kad gle cuda, radi :). Tim cenama sa ITSvet-a nemoj da verujes, posto su cene otisle u nebesa. Znatno je isplativije da juris neki polovan kit nego nov.

Ja se izvinjavam što upadam u temu, ali da ne bih otvarao novu zbog malog pitanja:
u QVL listi za moju ploču pored navedenih modela 1866 - 2000 Mhz piše
Size pa sad 2048 3072 zavisi kako za koji model ali nigde nema 6 pa čak ni 4 Gb. E sad nije mi jasno jel to znači da oni ne preporučuju korišćenje 6 Gb rama (koliko sam ja planirao)?
Za sporije modele od 1866 negde i piše 6Gb ali mi nije jasno zašto ne bi neki brži radili u toj 'količini' ...

imam sličnu ploču sa istim čipsetom i ploča ima limit na 4gb, mislim da će ploča odbijati da se probudi ako bi išao sa više od 4gb rama a ne znam koliko pametno stavljati module od 2gb, imaš 50% šansi da proradi :D
ja koristim 4x1gb i sve fercera...

Gore sam zaboravio da stavim listu svih memorija koje podrzava moja ploca...

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/MemorySupport/motherboard_memory_ga-ep31-ds3l.pdf

I prema ovoj listi podrzava samo jedan modul od 2Gb a to je gore pomenuti Geil...Ne znam da li bih rizikovao i uzeo Kingston HyperX 2x2Gb...Bojim se da li ce raditi???

Kingston je jedan od brendova koji imaju najmanje problema sa kompatibilnoscu. Na tvom mestu bih uzeo Kingston pre nego Geil, samo obrati paznju kod tog Kingstona zato sto imaju milion razlicitih podmodela. Trazi sa CL5, CL6 je podnosljivo, ali imaju u ponudi i CL7 sto je jadno...

Po meni je dobra, CL5 sto je bitno, pa jos i na 1066. Moze da se desi da ti visoki hladnjaci memorije udaraju u CPU kuler ako imas neki masivniji, tako da na to obrati paznju.

Takodje, ne bih pucao previse para, ova cena je jos i ok kada se uzmu u obzir cene DDR2 memorija danas, a opet je duplo skuplje nego letos. Ne znam kako je u Nemackoj...

Po meni je dobra, CL5 sto je bitno, pa jos i na 1066. Moze da se desi da ti visoki hladnjaci memorije udaraju u CPU kuler ako imas neki masivniji, tako da na to obrati paznju.

Takodje, ne bih pucao previse para, ova cena je jos i ok kada se uzmu u obzir cene DDR2 memorija danas, a opet je duplo skuplje nego letos. Ne znam kako je u Nemackoj...

Da upravu si...Imam masivniji kuler Hyper 212...Na to nisam obracao paznju...Mislim da ipak nece moci stati,jer ovaj trenutni modul u prvom slotu u istoj ravni sa kuler tako da malo vec hladnjak oce da udara u kuler...Da li ima neke veze ako npr stavim u 2 i 4 slot umjesto u prvi i treci...

I jos nesta da pitam usput...Imam trenutno dva modula 2x1Gb memorije i nalaze se u 1 i 3 slotu...Pokusao sam da ih stavim u dual chanell u prvi i drugi slot ali nakon sto sam to uradio komp nije htjeo da upali...Vratim opet u 1 i 3 slot i on najnormalnije radi...Sta bi moglo da bude???Da ne moram mozda nesta da podesim u Biosu pa da radi normalno i u dual chanellu???

jednostrani moduli su ovi moji...

Da upravu si...Imam masivniji kuler Hyper 212...Na to nisam obracao paznju...Mislim da ipak nece moci stati,jer ovaj trenutni modul u prvom slotu u istoj ravni sa kuler tako da malo vec hladnjak oce da udara u kuler...Da li ima neke veze ako npr stavim u 2 i 4 slot umjesto u prvi i treci...

I jos nesta da pitam usput...Imam trenutno dva modula 2x1Gb memorije i nalaze se u 1 i 3 slotu...Pokusao sam da ih stavim u dual chanell u prvi i drugi slot ali nakon sto sam to uradio komp nije htjeo da upali...Vratim opet u 1 i 3 slot i on najnormalnije radi...Sta bi moglo da bude???Da ne moram mozda nesta da podesim u Biosu pa da radi normalno i u dual chanellu???

Ploca ce postaviti dual channel kad god to moze. Nema potrebe nista da ukljucujes/iskljucujes. Probaj sad svoju memoriju u 2. i 4. slotu. Ako ti nesto znaci, kod mene stoji u 2. i 4. i radi sve bez problema, ali probaj ti kod sebe.

To sto ti ne radi u 1. i 2. ti je ogranicenje tvoje ploce. Zato sam ti i pisao da ne mozes da ubodes 4 dvostrana modula.

jednostrani moduli su ovi moji...

Onda 4 jednostrana bi trebalo da mogu da rade na ovoj ploci ;)

rade oni tako već više od godinu dana da si ti meni živ i zdrav :d
ja jedino nisam siguran da ploča može da izdrži dva dvostrana modula od po 2gb...

Poslednja izmena:
Sa tom plocom se nikad ne zna. Ovde su neka moja iskustva sa memorijim. Morao sam da joj ugadjam gde koji modul i slicno.

Mislim da nece biti problema sa 2x2GB dvostranih modula (ne znam ni da li ima jednostranih 2GB modula u prodaji). Vidjao sam po forumima da ljudi imaju takvu kombinaciju i sve radi...

Poslednja izmena:
da, ploča je krajnje zanimljiva, radi šta oće :d

ne postoje jednostrani od 2gb koliko ja znam...

Re:

Upravo sam probao i memorija radi najnormalnije u 2 i 4 slotu...Takodje sam opet probao da ih ubacim u 1 i 2 slot,upalim komp...on se kao pali,odnosno cuje se kako radi,ali ne izbacuje sliku na monitor i onda moram da ga gasim na dugme...Kad ubacim u 1 i 3 ili 2 i 4 radi najnormalnije...Znaci nepreostaje mi nista drugo nego da uzmem gore navedenu Kingston memoriju...Najvise se bojim toga sto uzimam u Njemackoj,pa jos ako ne daj Boze ne bude radilo,sta onda da radim,tesko da je bas mogu vratiti nazad...

Ako je ispravna, a nije kompatibilna sa tvojom plocom, lako ces je prodati. Ali ako je neispravna, onda ces imati problem, ali to je rizik na koji moras biti spreman ako niko tamo ne moze da je proveri...

Ako je ispravna, a nije kompatibilna sa tvojom plocom, lako ces je prodati. Ali ako je neispravna, onda ces imati problem, ali to je rizik na koji moras biti spreman ako niko tamo ne moze da je proveri...

Ma ne bojim se ja toliko da ce biti neispravna koliko da ce biti nekompatibilna...Ali rizikovacu...Mislim da necu imati problema jer Kingston obicno radi gde god da ga ubodes...:)
A upravu si mogu je i prodati ako nebu kompatibilna...

U svakom slucaju hvala ti puno a i ostalima na svim odovorima...

Ne znam, narocito ne za Kingston. Oni nekako stavljaju cipove koji im padnu pod ruku, u zavisnosti od serije, drugaciji su i cipovi. Jedino kad bi znao onu sifru sa modula, pa da probas preko Google-a...

Ne znam, narocito ne za Kingston. Oni nekako stavljaju cipove koji im padnu pod ruku, u zavisnosti od serije, drugaciji su i cipovi. Jedino kad bi znao onu sifru sa modula, pa da probas preko Google-a...

A evo nesta sam pokusavao da nadjem o overkloku za ovu memoriju ali nema nista...Uglavnom ubijedjen sam da je sigurno bolja od ove trenutne memorije sto imam...Uglavnom jos jednom hvala na svim odgovorima i javljam utiske kad je dobijem...

Do sledeceg javljanja...:wave:

Re:

Evo konacno je stigla memorija...Nije kao ona gore sto sam naveo da cu da uzmem,sa velikim hladnjakom nego je ova...

http://www.itsvet.com/proizvod/king...2-hyperx-khx8500d2k2-4g/comp_comp_ram/71/1022

Zadovoljan sam sa memorijom...Ne grije se puno,uspio sam da izvucem i malo veci klok procesora nego sa prethodnom memorijom sto sam mogao...Radi na 980 MHz...FSB mi je 490,pa sam stavio memory multipla. x2 i dobio 980Mhz...

Latencije su mi 5-7-7-23...Mogu li ikako dodatno da ih zategnem...Problem je sto je BIOS moje maticne ***** pa ne mogu rucno da podesavam latencije kao sto moze u BIOS-u nekih maticnim ploca...Znaci moje je da li mogu da malo smanjim latencije i kako???

Evo konacno je stigla memorija...Nije kao ona gore sto sam naveo da cu da uzmem,sa velikim hladnjakom nego je ova...

http://www.itsvet.com/proizvod/king...2-hyperx-khx8500d2k2-4g/comp_comp_ram/71/1022

Zadovoljan sam sa memorijom...Ne grije se puno,uspio sam da izvucem i malo veci klok procesora nego sa prethodnom memorijom sto sam mogao...Radi na 980 MHz...FSB mi je 490,pa sam stavio memory multipla. x2 i dobio 980Mhz...

Latencije su mi 5-7-7-23...Mogu li ikako dodatno da ih zategnem...Problem je sto je BIOS moje maticne ***** pa ne mogu rucno da podesavam latencije kao sto moze u BIOS-u nekih maticnim ploca...Znaci moje je da li mogu da malo smanjim latencije i kako???

Kako ne mozes da menjas? Ne znas gde se nalaze?
Na Gigabyte plocama imas onaj dodatni meni na Ctrl+F1, znas za to?

Nazad
Vrh Dno