Šta je novo?

Koja memorija za Intel-a?

SuperStarr

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5670 (6c/12t) @ 4.3Ghz
Matična ploča
ASUS P6T Deluxe v2
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
Kodak 512Gb + 16Tb RAID
Zvuk
Creative Audigy2 ZS
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Iskusio sam da je za AMD AM2 procesore najbolja memorija ona koja može da radi sa što manjim CAS-om prvenstveno, zatim što većoj freq. a 2T tajming je skoro ne bitan.
Ovde na forumu sam pročitao da brzina uopšte nije toliko bitna za C2D procesore. Da li su latencije bitne? Šta je uopšte važno za memoriju na Intel pločama?

:wave:

Nemaju latencije mnogo znacaja za C2D.Vazno je da memorija moze da isprati FSB OC i to sa 1:1,sto znaci neka mem. koja ide na 400Mhz+(posebno vazno za low-multi modele,tipa e6300,e4300 ..).Cas 4 je samo plus ako moze da se izvuce i minimalno menja rezultate,jer Conroe na drugi nacin nadomescuje to sto nema IMC(odlican prefetch +veliki share-ovani L2)

Poslednja izmena:
A 2T? Koliko je bitan?

@Nexilion

AMD-ovi cpu od Athlona64 pa na vise imaju integrisan memorijski kontroler - dok kod Intela taj kontroler je u chipsetu, pa on podatke prosledjuje proc. Zato kod AMD-a memorija iskljucivo radni 1:1 sa FSB-om. To verovatno ogranicava OC potencija procesora, ali donosi mnogo veci memorijski transfer. Kon intela posto chipset komunicira direktno sa memorijom, memorija moze da radi asinhrono sa FSB-om, na visoj frekvenciji, ali je pitanje koliko to donosi.
Npr. ako je fsb proc. 800Mhz, a memorija ddr2 na 100Mhz, kod intela chipset deli fsb 4:5 prema memoriji.

Da li ima logije da frekvencija memorije bude veca od one na kojoj chipset komunucira sa cpu?

Ima tu veze i shirina magistrale cpu-chipset ? i chipset-mem (64bita ili 128 bita -> dual channel), shto neznaci da je u singlu duplo sporije... mozda bi to trebalo videti na cpu fsbu1066 a mem na 533 singl ili dual ch. Pod uslovom da je shirina magistrale prema cpu 64bita...

a sto mora da isprati 1:1 ? :trust: Mislim, nismo u eri NF2 ploca 🙂

edit: cak ni 1:! uopste nije problem, zapravo je za multi 9 i 10 to sporo za RAM (ne moras ti da podesis ram na 800 i da pratis fsb 1:1 , mozes da stavis ddr800 i podesis u biosu na 533 pa da pratis 1:1)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno