Šta je novo?

Koja literatura c++ mrezno programiranje

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
Znaci winsock programiranje tcp/ip i mrezno programiranje.
Da li postoji takva literatura kod nas ili bar neka strana knjiga o tome ?
Ove nase knjige su ili administracija tcp/ip mreze ili sami suvi podaci o istoj ili uputstva kako povezati fizicki mrezu ali ne i samo programiranje istog.
Nesto ima u vc++ o winsock-u ali jako malo i nedovoljno za ozbiljnije bavljenje ovim.

Znaci koja knjiga ima podatke o pravljenju chat,e-mail i html citaca ,prenos fajlova itd preko svih vrsta mreznih protokola mada je tcp/ip u prednosti i po mogucstvu da bude za c++ ?

Unapred hvala

Slicno pitanje sam postavio pre izvesnog vremena. Odgovor koji sam dobio nije bio ohrabrujuci, SilverGlider mi je preporucio MSDN....Moj savet ti je da potrazis na netu par primera u sorsu i winsock tutoriala, prelistao sam knjige za VC++ 6 izdate kod nas ali zabezeknuo sam se jer malo koji winsock primer je hteo da proradi na w2k i winxp (???).

Pa ironija je u tome sto sam nabavljao milion cd-a sa tutorialima i knjigama i pretrazivao sam ceo intenet i prakticno nista posebno o tome nisam nasao_Obicno se ovo moze naci u knjigama sa drugom temom ali jako sturo i nedovoljno za nesto ozbiljno.Dok sam mislio da ce ove tcp/ip knjige nesto da mi daju znanja o tome kada one samu teoriju daju i nista vise,a sta ce mi samo teorija kad ne mogu program na osnovu nje da napisem.

Pazi, najbolje je da skines sors nekog tcp/ip programai polako proucis kako je pisan. Tako sam ja za 5-6 dana uspeo da napisem mass ping program - koji me je tada trebao. Potrebno je razumevanje rada niti (znaci blokiranje, signaliziranje, dogadjaji semafori....), poznavanje strukture tcp/ip-a je pozeljno (zavisi sta pises -recimo ping koristi icmp pakete, ftp i http ne) itd. VC++ ima dobre klase za rad sa http-om i ftp-om, to ne bi trebao da bude problem. Ako ti treba klijent-server program ne preporucujem izvorne VS klase.....bolje je sa interneta skinuti biblioteku klasa koju su pisali drugi.
I na kraju, e-mail me ako zelis sors mog programcica - nista spektakularno ali za pocetak sasvim ok.

ps. izgleda da sam ponovio sto je Silverglider meni strpljivo objasnio...eh :) sorry srebrni

Koji su jos popularni protokoli za mreze osim tcp/ip i koliko su oni zastupljeni u firmama sto kod nas tako i u svetu tj da li ima jos komercijalnih protokola u svetu osim tcp/ip ?

Ima i drugih protokola, ali TCP/IP najbolje prolazi, posto je najrasireniji (tj ima ga svaka masina zbog interneta enivej). Drugi po zastupljenosti (u windows svetu) je IPX protokol kojeg je doneo Novell. IPX protokol je nekako najblizi TCP/IP-u, jer i sam predstavlja malo modifikovani IP protokol. IP telegrami predstavljaju (grubo receno) upakovane UDP datagrame. Dakle, ako koristis UDP bazirane komponente (UDP server, UDP klijent, ...), to ce proci i sa TCP/IP-om i sa IPX-om kao nosiocem. Za ove stvari treba znati OSI slojeve. Jedna od mana koriscenja UDP-a direktno je to, sto nema potvrde da je primalac stvarno primio telegram, ali je zato nesto malo brzi. Pomenuti IPX podrzava i linux. Na Macu stvar rade AppleTalk i TCP/IP. Ostali protokoli su slabo zastupljeni, a i podrzani su samo od strane pojedinih vendora/softvera, dakle u nekim retkim lokalnim instalacijama.

Generalno, TCP/IP je dobitna kombinacija. Postoji svuda. Ne pravis razliku izmedju racunara u lokalnoj mrezi i racunara povezanih preko interneta. Ne pravis razliku izmedju razlicitih operativnih sistema. Mozes da ga kostistis (pogotovo UDP) za komunikaciju "unutar jedne masine", tj izmedju dva razlicita programa na jednoj masini. Gde ces vise od toga ? :D

Kod nas konkretno su novell mreze i ipx/spx gotovo izumrli, dominiraju windows nt/2000 i linux serveri. Gomila windows mreza koje sam vidjao koristi netbeui ili cak komunikaciju preko racunara zasniva na netbiosu - postoje radne grupe, sharuju se folderi, nema domena i servera.
Medjutim microsoft se potpuno prebacuje na tcp/ip, xp nema netbeui protokol (mada se moze instalirati - videti moje zbunjene poruke u Operativnim Sistemima) a i njihova tehnicka podrska odbija da daje odgovore vezane za netbeui xp. A kako su ga samo gurali na 98-ici :) Znaci tcp/ip or bust.

Izgleda da vadim post star evo vec vise od godinu dana da bi postavio pitanje i da ne bi otvarao novu temu.

A pitanje je sljedece: da li postoji mogucnost da na neki nacin dodjem do koda samog tcp/ip protokola...(to bi pretpostavljam bio C sors?!).
Ok, mozda pitam glupo ili previse, ali racunam da posto je otvoren i javan, negdje bi morao da postoji i otvoren i javan kod, tj. kako je napisan.

Pa posto je linux open source OS, odes na www.kernel.org i skines source linux kernela i tu imas sourcetove svih protokola koje on koristi (a toga ima ohoho).
Zavisi samo sta hoces da uradis sa time, posto u ovim sourceovima imas uglavnom include drugih (linux) kernel biblioteka. Mada, mozes sigurno da vidis kako to funkcionise sa nivoa koda, ako je to ono sto te interesovalo.

Naravno, uz to skines lepo odgovarajuce rfc-ove (npr. RFC 793) prema kojima se i radi implementacije protokola za razlicite OS-ove i to bi trebalo da je to.

Zahvaljujem silver...pogledacu ovo svakako :D

Vrh Dno