Ok, ti imas svoj stav, ja imam svoj. Pricamo o ovoj grafickoj karti. Da li mislis da ce neko ko skupi recimo 200-220 eura, preci na PCI-E...??? Sumnjam...jer pre svega tesko da ce za te pare moci uopste da razmislja o tome? Treba mu recimo 100 eura za procesor (najslabiji iz seriji D805) + 70-80 eura za plocu (verovatno neko dzubre) + 80 eura (memoriju) + 140-160 eura (graficka). To sve zajedno iznosi skoro 400 eura, kako onda...Zar nije normalnije da za 200-210 eura lepo od mene kupi graficku (7800GS AGP) sa kojojm ce komotno moci da se igra jos minimum godinu dana bez drkanja i razmisljanja o novoj kompletnoj konfiguraciji. I reci mi molim te kako je onda "pacijent"??? Po meni je veci "pacijent" onaj ko veruje da za 200 eura moze da predje na PCI-E i socket 775...ali dobro to je moje subjektivno misljenje....
I jesi i nisi u pravu. Realno ako ponudis 7800GS AGP za 150e prodaces je sigurno. Za 200e cisto sumnjam da ces naci kupca, al probaj. Evo zasto:
Danas upgrade u 80% slucajeva podrazumeva i maticnu plocu, jer socket-i ne zive duze od godinu-godinu i po. A onaj ko kupuje novu plocu i CPU, kupice sigurno PCIE, jednostavno ima buducnost, nisu skuplje od AGP, a i znatno mu je veci izbor grafickih. Oni koji imaju AGP imaju uglavnom Athlone (Bartone) ili P4 do 3GHz i recimo neki 9550, 9600xt ili 5900xt recimo, i nisam siguran da ce dati (tolike) pare za nesto sto ce ih jos vise "zakucati" za AGP koji nema buducnost. Pre ce sacekati da skupe jos koju kintu i upgradeuju se makar na D805 na nekoj (Core2 enabled) PCIE ploci i recimo 7600GS grafiku, pa kad skupe jos koju paricu, lako ce opet upgradeovati graficku.
Nemoj da se ljutis. Znaj kako, 100 ljudi 100 cudi, ne razmisljaju bas svi kao ja, tako da mozda i nadjes nekog sa slicnom logikom kao sto je ti imas...
Puno srece u prodaji i upgrade-u,
M_M
3x bolje performanse sigurno nigde nebi dobio; ali do dva puta bi mogao da ocekujes!
Ojha... Hoces da kazes da umereno klokovani E6300 (na recimo 2.6GHz sto svaki hoce bez dizanja napona i sa stock kulerom) ne moze da bude 3x brzi od jednog P4 na 2.8GHz?!?!
🙂
U aplikacijama, enkodingu/dekodingu, obradi slika, audia i videa, renderingu itd sasvim sigurno bi bio barem 3x brza a mozda i vise. Core2 jezgro na istom taktu je u proseku oko 2-2.3x brze od P4 Prescott jezgra (vidi superPi rezultate na primer,
http://octeamscg.oc.ohost.de/). A posto ih u Core2Duo imas 2 komada, ubrzanje je oko 4x kod aplikacija koje podrzavaju multithreading. Drugo su igre, ti je usko grlo obicno graficka kartica (sem ukoliko imas bas zestoku karticu i kilav CPU, npr X1950XTX i neki Intel Celeron D sto je malo verovatno)...
P.S. SuperPi primer:
E6300 na 3GHz, 19.78s, P4 Prescott 3.96GHz 33.25s
Ubrzanje po jezgru na istom taktu = (33.25*3.96)/(19.78*3)= 2.21x