Šta je novo?

Koja je razlika izmedju 256 i 512MB sys mem?

vladoA

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2004
Poena
309
ILI: sta ja to novo mogu da radim kada dam jos ~3000 dinara (hleb za 4 meseca, do juna (120kom)) na dodatnih 256 MB memorije?

Trenutno je na ploci 256MB, ploca je sa KT400 chipsetom, ne igram igre, samo 3 poslovne aplikacije i c.
Da li postoji neka razlika koju bi mogao primetiti, vredna bar /3cine ulozoneg novca.
Ja mislim da ne, ali me neki ubedjuju u suprotno, pa reko da vas pitam, secite :).

p.s. sa koliko (MB,GB) sys rama je moguce izvesti da ceo OS bude rezistentan u memoriji + neki cesto korisceni programi, i da li je tpo izvodljivo sa MS osistemima?

Poslednja izmena:
vladoA je napisao(la):
ILI: sta ja to novo mogu da radim kada dam jos ~3000 dinara (hleb za 4 meseca, do juna (120kom)) na dodatnih 256 MB memorije?

Trenutno je na ploci 256MB, ploca je sa KT400 chipsetom, ne igram igre, samo 3 poslovne aplikacije i c.
Da li postoji neka razlika koju bi mogao primetiti, vredna bar /3cine ulozoneg novca.
Ja mislim da ne, ali me neki ubedjuju u suprotno, pa reko da vas pitam, secite :).

p.s. sa koliko (MB,GB) sys rama je moguce izvesti da ceo OS bude rezistentan u memoriji + neki cesto korisceni programi, i da li je tpo izvodljivo sa MS osistemima?
Ako koristis vise aplikacija u isto vreme osetices primetnu razliku prilikom "prebacivanja" izmedju njih. Sve u svemu isplati se 512MB DDR-a. To mogu najbolje da ti potvrde oni sa 2x256Mb ako izvade jednu "stanglu" memorije iz maticne.

Za nekih 25e mozes nabaviti 256mb DDR333 memorije sto bi ti bilo neko najjeftinije resenje,a sigurno bi primetio razliku i omogucio konforniji rad u windowsu i aplikacijama koje koristis.

A koje su ti to 3 poslovne aplikacije? Ako je to nešto tipa clipersko knjigovodstvo ili word, excel i outlook express, onda poslušaj vlastu i kupi 120 komada hlebova ;)

256MB ti je sasvim dovoljno sto se mene tice i kupovina memorije ti je bacanje para, barem za to sto trenutno radis sa racunarom.
Pozdrav!

Ma, dovoljno je ako nisu neke zahtevne aplikacije, ili se ne koriste istovremeno.

Ako koristis Windows XP onda ti je 512MB NEOPHODNO. Cim jednom pokrenes Photoshop sa 256MB i jednom sa 512MB bice ti jasno....

Znaci "*****i" hlebove...

Ja ne vidim da je on pomenuo Photoshop...

Nema veze i bez obzira na Photoshop, sam WindowsXP jednostavno "jede" memoriju.

Da li je potrebno 512MB (ponavljam: WindowsXP) je "glupo" pitati?

Odgovor: TREBA i primetice se razlika.

uNesc0, s obzirom da kroz tvoje postove prosto izbija da ne zarađuješ sam za te module od 256Mb, nemoj iz istog ugla gledati slučaj čoveka koji je otvorio thread...

Prvo, WindowsXP ne "jede" memoriju (ako gledaš sa te strane, svaki ozbiljan operativni sistem će da "pojede" koliko god mu daš, što je sasvim normalno sa koncepcije rada OS-ova), moje prvo iskustvo sa XP-om kada se pojavio bilo je upravo na aktuelnoj konfiguraciji u to vreme, i to sa 128Mb RAM-a (tada je memorija bila relativno skupa, pretpostavljam da je to daleko pre tvog vremena korišćenja računara), a 512Mb RAM-a gotovo niko nije ni imao u računaru. Istina, tek sa 256Mb je sve proradilo kako treba, i jako dugo u računaru sam bez ikakvih problema imao upravo tu količinu memorije...

256Mb memorije je na XP-u sasvim dovoljno za skroz lagodan rad, čak i Photoshop da se pokrene, ukoliko se ne učitavaš slike velikog formata u isti...

Igranje igara je već druga priča, nove igre i nove kartice su prosto gladne sistemskog RAM-a jer treba smestiti sve te šarene teksture unutra, tako da je pravi izbor za igranje igara čak i ceo gigabajt, ali ko ume lepo da konfiguriše swap fajl i ima brz disk, 512Mb može perfektno da završi posao.

Vlado, ukoliko smatraš da ti kompjuter radi kako treba, i ne doživljavaš frustracije koristeći svoje aplikacije, uopšte nema potrebe da diraš računar. S obzirom da održavam računare nekim ozbiljnim firmama, apsolutno svima sam nametnuo lični moto da se ne dira nešto što apsolutno funkcioniše! Dodatno čačkanje uvek na kraju košta para, njih, ne mene, moje vreme uvek lepo naplatim.

Da li ti treba 512 RAM-a, zaključi sam po načinu na koji kompjuter radi. Ako se mnogo guši i jako često čangrlja po hard disku dok radiš, pa moraš da čekaš i po desetinu sekundi dok ne završi da bi nastavio sa radom, onda ti dodatni RAM treba. U suprotnom, bacaš pare...

Recimo da nisam neki extra zahtevni korisnik po pitanju hardwerskih resursa. OS je WinXP na 256MB RAM-a, igre ne igram i ne radim video montažu ali više ne mogu da slušam kako mi stalno swapuje pa ću uskoro možda da se upgradujem na novu mašinu koja će imati 1GB RAM-a. Dok sam bio na Win2K swapovanja nije bilo!

Mislim da 512MB RAM memorije nije uopšte preterano za današnje uslove a ako se ima u vidu da će softwer koji dolazi biti verovatno još zahtevniji onda je zaključak posve jednostavan.

Brate kupi lepo jos 256mb , pa ako ogladnis ti jedi memoriju, ionako je nece windows podeliti celu ostalim gladnim programima... bice nesto i za tebe 100% ! :D

:) Hvala svima na odgovorima.
I ja mislim da neke bitne razlike ne bi bilo. Te moje poslovne (bolje reci za posao...)aplikacije nisu memorijski zahtevne, vrse veliki broj matematickih operacija ali je kolicina ulaznih podataka mala.
Ne znam kako se Stvorenju desava da mu disk svapuje, ako vec kaze da radi sto radi? Ja sam zvuke poslednjeg svapovanja cuo na win2k sa 64MB mem i 98ci sa 32MB, van igara.
I ja imam windows XP, i sa podignutih desetak prozora raznih nalik ofice aplikacija (od kojih 3 aktivno rade) i sa po defaultu rezistentnih servisa u memoriji(+av), nikada mi physical memory ne ide ispod nule. Evo sada je slobodno 50MB stangle, sto neko rece :) u pomenutoj konfiguraciji. Po bootu je uvek slobodno oko 150MB.

Uzecu na testdrive modul da probam, ali me je vise interesovalo ovako teorijski da nesto ne propustam, jer pre koju godinu su ljudi gotovo sve isto postizali i bez svapa i sa duplo manje memorije, pa me je interesovalo sta se to desilo, da se misljenja naglo promene (opet bez igara i photoshopa sa slikama 2x2m).

Blago tebi, meni je zauzece 350Mb, a pored gomile sra*a :d u pozadini radi samo DScaler i Opera.

Jel zna neko na kolikoj magistrali radi PC2100 ram memorija?da li se jos to moze naci u prodaji?i da li je ona kompatabilna sa ovim brzim memorijama(ako i jeste da li se smanjuju performanse sistema ako je tako izmesano?
jel moe da mi neko kaze,hica mi je...hvala

133(266)MHz

133MHz, ali je DDR, to sto ne kontas ne znaci da treba da psujes ;)

Milak je napisao(la):
Jel zna neko na kolikoj magistrali radi PC2100 ram memorija?da li se jos to moze naci u prodaji?i da li je ona kompatabilna sa ovim brzim memorijama(ako i jeste da li se smanjuju performanse sistema ako je tako izmesano?
jel moe da mi neko kaze,hica mi je...hvala

Delija ti je vec odgovorio na kolikoj magistrali rade.BTW,memorija se moze i dalje naci u prodaji,moze raditi i sa brzim memorijskim modulima u paru(ako to nazivas komptabilnoscu) ali ce pritom celokupna sistemska memorija raditi na frekvenciji one sporije tj.ako imas jedan modul DDR400 i jedan DDR266 oba ce raditi kao DDR266.

'jebote' nije psovanje,to ti je vise ko dobar dan!:d
nego sta je s ostatkom pitanja?i zar je moguce da radi samo na 133mhz?

FreeRAM XP Pro je freeware koji može biti od velike koristi kada je u pitanju korišćenje i optimizacija RAM-a bez obzira koliko ga ima na mašini>>> KLIK

Evo ja trenutno radim na "kancelarijskom racunaru, tj. ne pokrecem igre, ali zato pokrenem po 5-6 prozora Excela, 2-3 Worda, Winamp, Kaspersky... i kad se povezem na internet 256Mb postaje premalo. Kao da zivite u stanu od 20 kvadrata. Nije to to.

Sa 512MB koliko sad imam sve je proradilo mnogo bolje. U pitanju je Windows 2000. Trenutno zauzeto 310MB!!!

od kojih su ti barem 100 mega bespotrebna keširanja koja su tolika samo zato što im se može (jer imaš dovoljno ram-a)... ;)

da zaključimo raspravu, ko ima nameru da igra igre ili ima neku multimediju, ili uopšte kupuje novi računar, treba da stavi 2 x 256 u dual channel-u, ako ne i celih 2 x 512, kad već sa nekim sirotinjskim konfiguracijama ne može da uštedi novca koliko će da upropasti ukupne performanse...

:D

Niste videli nista dok ne vidite XP na 64 mb RAM-a, koji je to mazohizam, ne moze da tera 2 prozora IE bez da mu treba bar pola minuta da prebaci prikaz sa jednog na drugi...

uNesc0 je napisao(la):
Evo ja trenutno radim na "kancelarijskom racunaru, tj. ne pokrecem igre, ali zato pokrenem po 5-6 prozora Excela, 2-3 Worda, Winamp, Kaspersky... i kad se povezem na internet 256Mb postaje premalo. Kao da zivite u stanu od 20 kvadrata. Nije to to.

Sa 512MB koliko sad imam sve je proradilo mnogo bolje. U pitanju je Windows 2000. Trenutno zauzeto 310MB!!!
Probaj neki program za čišćenje nepotrebnih stvari u memoriji, recima CacheMan koga sam ranije koristio.
A najbolje bi bilo da reinstaliraš sistem na toj mašini i da vidiš kako svež OS bolje radi.
Meni računar pokazuje da je trenutno zauzeto 285 MB RAM-a (Opera, DreamWeaver, Bat i Kaspersky), ali da vidiš kako lepo se operatvi sistem i aplikacije stisnu kada u mašini ima manje memorije.

Znam ja da je nakupilo smeca u zadnjih 6 meseci kad sam zadnji put formatirao. Pa zar mi treba to da svakih 5-6 meseci bekapujem SVE, pa format pa onda vracaj. Ne pada mina pamet. Kupis jos 256Mb rama i c00l :smoke:

Optimus Prime je napisao(la):
Za nekih 25e mozes nabaviti 256mb DDR333 memorije sto bi ti bilo neko najjeftinije resenje,a sigurno bi primetio razliku i omogucio konforniji rad u windowsu i aplikacijama koje koristis.

Pošto si ti ljubitelj performansi kao i ja ynao sam da ćeš da mu daš savet da ide na 512MB...

Cak i Windows XP posle ciste instalacije radi lepo na 256, ali vec nakon par meseci koriscenja i (neminovnog) instaliranja i updatea AV i slicnih programa, mislim da je 512 neki minimum! Ali, ako je tacno da komp ne sluzi nizasta osim za 3 (tri) "programcica" bez interneta i Firewallova i AntiVirusa, mislim da moze da gura i 256. - a u toj varijanti je onda najbolje instalirati neki manje zahtevan OS - npr. cist NT ;)

Nazad
Vrh Dno