Šta je novo?

Koja graficka kartica (u pitanju graficki dizajn)

bSecurity

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2002
Poena
660
Potrebna je preporuka za graficku karticu, prevashodna namena jeste za graficki dizajn sta je najbolje i ko je vec radio pa zna sta moze dobro biti.

Trenutno u racunaru je Ati Radeon 9250, ali kad radim u photoshop-u nece iz prve da prikaze kad ima vise slika u jednoj pripremi i kad je nesto kompleksnije.

Tu ce bolje da ti dodje brzi procesor i jos memorije, Graficka nema bas veze sa photoshopom!

Intel 2.4Ghz
2 GB Rama
500gb hdd

Kao prvo covek ima AGP (cim ima 9250), a kao drugo nista mu 2600XT nece pomoci sem ako ne igra igre a on ne igra igre vec prica o grafickom dizajnu. Grafika tu ne radi nista pa makar imao 2900xt.

Znaci menjaj procesor (predpostavljam da nemas cak ni P4 vec da je neki celeron u pitanju), mozes neki dual core, pomocice dooosta.Pogotovu ako je celeron...

Poslednja izmena:
Ako nadjes - neku polovnu 6800 gt ili ultra, moduju se riva tunerom u quadro.

sto se tice graficke, trebao bi da uzmes neku nvidia-u iz serije quadro! imam na starom kompu 980xgl (agp) i bruka odradjuje posao (sad je trenutno kod druga, posto mu je njegova riknula)....
progooglaj malo, vidjeces kakve rezove ima....

Poslednja izmena:
CEMU! covek radi graficki dizajn. Photoshop ne koristi 3D. najvise se isplati da uzme 2Gb rama, brzi proc, i da napravi neki RAID0 zbog paginga!

Procesor igra najbitniju ulogu,posto je on glavni kada je u pitanju procesiranje nekog filtera,action-a itd,to je samo jedan od primera,i naravno sto vise memorije,2,3,4gb sve zavisi od tvojih potreba i rezolucije u kojoj radis.

U principu bi morao da menjas celu masinu i da uzmes neki dual core procesor i najmanje 2GB RAM-a na 800 MHz :) A sto se tice grafike moze da ti posluzi i integrisana :))

KOnfiguracija je sledeca:

Celeron(R) CPU 2.66Ghz
2.68Ghz, 2GB Ram
1 x 80gb SATA
1 x 160gb SATA
ATI Radeon 9250

KOnfiguracija je sledeca:

Celeron(R) CPU 2.66Ghz
2.68Ghz, 2GB Ram
1 x 80gb SATA
1 x 160gb SATA
ATI Radeon 9250

procesor ti je veoma slab. Sad da li se isplati da juris intel sa 1m kesha 478 socket...rekao bih da ne, nego da to prodas i uzmes neki jeftin 2-jezgarni CPU

nece te ni izaci previse.Ti imas 2Gb ddr1,a on takav vredi oko 3Gb ddr2:)Tj vredi bar nekih 50% od ddr2, tako da ces na memoriji da ustedis..
Za oko 100e doplate mozes da to promenis na nesto pristojno (neki amd 4000+ ili intel e2xxx i odgovarajuca ploca)

Poslednja izmena:
Buraz slab ti procesor za to sto hoces da radis sto se tice rama nemoj vise kupovati od 2 gb jel 32-bitni os nevidi vishe osim ako ne napravis 3gb swich ali onda ti ubrlja druge programe .Sto se tice graficke nema veze sa photoshopom osim ako ne koristis cs3 koji im i neku vrstu video montaze.

Buraz slab ti procesor za to sto hoces da radis sto se tice rama nemoj vise kupovati od 2 gb jel 32-bitni os nevidi vishe osim ako ne napravis 3gb swich ali onda ti ubrlja druge programe .Sto se tice graficke nema veze sa photoshopom osim ako ne koristis cs3 koji im i neku vrstu video montaze.
Physical Memory Limits: Windows XP

The following table specifies the limits on physical memory for Windows XP.
Version---------------------------Limit in 32-bit Windows--------Limit in 64-bit Windows
Windows XP-----------------------------4 GB----------------------128 GB
Windows XP Starter Edition--------------512 MB--------------Not applicable
skinuto sam Microsoftovog site-a -link-

Poslednja izmena:
Procesor definitivno.

Sto se tice grafike vazilo je pravilo da je Nvidia bolja u 3d prokazu a Ati u 2d. Ja sam licno za pripremu uvek koristio Ati-ja (skoro sam pazario 2600xt). Imas jos uvek da nadjes 9600xt sa 256MB memorije. Memorija na grafici ti je bitna ako radis sa velikim fajlovima.

Poslednja izmena:
A lud, mislio da grafička troši memoriju u 2D samo da prikaže sadržaj ekrana.

Mislim da niste u pravu!

Ima veze i to poprilicne. Tacno je da kolicina memorije na grafickoj znaci u 2D okruzenju ali isto tako i to da li je 64/128 ili 256 bitna. Secam se kada sam presao sa obicnog g-forsa sa 32 mb na radeona 8500 sa 64 mb da je bilo ogromne razlike u 2d aplikacijama i windowsu pa tek onda na sa 64 na 128. Tako sam i shvatio da kolicina memorije ima velikog uticaja na rad u grafickim aplikacijama. Mislim da je vrlo slicno i sa razlikom izmedju 128 bitnog i 256 bitnog interfejsa. Kao u uostalom
i 64 bita u odnosu na 128. Latencija memorije na GPU takodje.

Vrh Dno