Šta je novo?

Koja graficka je optimalna za moj procesor?

MiloshBg

Cenjen
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
195
Moja oprema  
RAM
16GB Dual channel
Storage
SSD+HDD+HDD
Zvuk
Microlab 2.1
Laptop
Lenovo Thinkpad E15
Caos svima, odlucio sam kupiti neku graficku karticu ali ne znam koja bi najbolje radila na mojoj konfiguraciji AMD x2 5000+, 2gb ram-a, trenutno imam ATI 2600xt koja je odavno postala slaba za danasnji "standard"...? Budzet je nekih 6000-7000 dinara.
Hvala unapred na savetima! :)

Hajde i ja da postavim slično pitanje. Konfa iz potpisa je super terala igrice do pojave 23" monitora rez.1920x1080. Sad malo secka. Dakle treba mi graf.kartica koja je bolja od 4670 i ne troši puno struje (jer imam neko krš napajanje)?

Kod caleta je e2160 klokovan na 3 Ghz u kombinaciji sa 4850 i mogu vam reci da na rezoluciji 1280*1024 jede sve (sem metroa i ostale sintetike). U gta 4 naravno da preformace drop mozes da osetis jer je optimum quad core..

Kontam da su smorila više ovakva pitanja i saveti, al da zasolim još malo:) Elem, imam jako sličnu konfu kao i Milosh koji je i otvorio ovu temu (Konfiguraciju možete videti u okviru opcije "moja mašina"), i takođe, hteo bih da kupim grafičku koja bi bila "optimalna" za moju konfiguraciju. Trenutno imam vrlo zastarelu ATI Radeon 1650x, pa bi pojačao računar u tom segmentu.
Čačkao sam nešto po ovom forumu kao i još nekim, i došao sam do zaključka da: 5570, 5770, 5670 ili 6670 ulaze u najuži izbor. E sad, ja sam priličan laik po ovom pitanju, vidim da tu dosta faktora ima uticaja, a da je jedan od bitnijih segmenata da li napajanje može da izgura neku od ovih graf. kartica. Ja sam naveo koje napajanje imam, pa bi molio za par saveta koja bi kartica najviše odgovarala. Bilo bi super kad bi mogao da izađem sa cifrom do 50eur, pa me i s tim u vezi zanima koliko je pametno uzeti polovnu grafičku s obzirom na to koja klasa grafičke me zanima, i kakva su vaša iskustva u vezi sa kupovinom polovnih.
Molio bih samo da ne dobijam odgovore tipa: ma doplati još neku kintu, obnovi konfiguraciju, pa onda kupi jaču grafičku i slično :) Sada je ovako kako jeste, eventualno razmišljam još o kupovini 2 giga memorije, i to je to.
Hvala unapred na odgovorima, veliki pozdrav.

P.S. Koliko je bitna količina memorije grafičke, jer vidim da postoje varijante od 512mb i 1g (makar kod ovih kartica koje bi meni odgovarale), i da li to pravi neku veliku razliku u odnosu na konfu koju posedujem.

Kontam da su smorila više ovakva pitanja i saveti, al da zasolim još malo:) Elem, imam jako sličnu konfu kao i Milosh koji je i otvorio ovu temu (Konfiguraciju možete videti u okviru opcije "moja mašina"), i takođe, hteo bih da kupim grafičku koja bi bila "optimalna" za moju konfiguraciju. Trenutno imam vrlo zastarelu ATI Radeon 1650x, pa bi pojačao računar u tom segmentu.
Čačkao sam nešto po ovom forumu kao i još nekim, i došao sam do zaključka da: 5570, 5770, 5670 ili 6670 ulaze u najuži izbor. E sad, ja sam priličan laik po ovom pitanju, vidim da tu dosta faktora ima uticaja, a da je jedan od bitnijih segmenata da li napajanje može da izgura neku od ovih graf. kartica. Ja sam naveo koje napajanje imam, pa bi molio za par saveta koja bi kartica najviše odgovarala. Bilo bi super kad bi mogao da izađem sa cifrom do 50eur, pa me i s tim u vezi zanima koliko je pametno uzeti polovnu grafičku s obzirom na to koja klasa grafičke me zanima, i kakva su vaša iskustva u vezi sa kupovinom polovnih.
Molio bih samo da ne dobijam odgovore tipa: ma doplati još neku kintu, obnovi konfiguraciju, pa onda kupi jaču grafičku i slično :) Sada je ovako kako jeste, eventualno razmišljam još o kupovini 2 giga memorije, i to je to.
Hvala unapred na odgovorima, veliki pozdrav.

P.S. Koliko je bitna količina memorije grafičke, jer vidim da postoje varijante od 512mb i 1g (makar kod ovih kartica koje bi meni odgovarale), i da li to pravi neku veliku razliku u odnosu na konfu koju posedujem.

ja bih ti preporucio od tih ponudjenih 5770 sa 1GB memorije,graficke sa 512mb memorije su ti za monitore do 19'' za sve vece treba 1gb posto ti imas monitor 22'' onda obavezno neku graficku sa 1gb,na tvoju konfiguraciju bi ti preporucio da dodas jos 2gb memorije kao i sto si planirao i ima da tera sve igrice jos neko vreme
za napajanje neznam sta da ti kazem ako stavis 5770 trebalo bi da gura (jeste malo slabije napajanje ali ako je Chieftec trebalo bi da gura mada je na nekoj donjoj granici) ,pogledaj moju konfiguraciju nesto je slabija cak od tvoje ja sa 4770 grafickom igram sve najnovije igrice na skoro max podesavanjima na 19'' monitoru

ako stavis 5770 osetices razliku u smislu da ces moci da igras igrice koje su ti na x1650 sa tim monitorom seckale,bez problema jos neko vreme min jos bar godinu dana a mozda i duze
a sto se tice polovnih grafickih ja tu nemam iskustva ali bi ti preporucio da kupis od nekog iz oglasa sa ovog foruma i da gledas naravno ako ima neka da je jos u garanciji

Poslednja izmena:
ja bih ti preporucio od tih ponudjenih 5770 sa 1GB memorije,graficke sa 512mb memorije su ti za monitore do 19'' za sve vece treba 1gb posto ti imas monitor 22'' onda obavezno neku graficku sa 1gb,na tvoju konfiguraciju bi ti preporucio da dodas jos 2gb memorije kao i sto si planirao i ima da tera sve igrice jos neko vreme
za napajanje neznam sta da ti kazem ako stavis 5770 trebalo bi da gura bez problema,pogledaj moju konfiguraciju nesto je slabija cak od tvoje ja sa 4770 grafickom igram sve najnovije igrice na skoro max podesavanjima na 19'' monitoru

Kako je to moguće?! Ja sa mojom konfom (kupljena 5670) jedva izvlačim low/medium na nativnoj 19'' rezoluciji... OC-ovan je procesor na 2,5 GHz.
Konkretno: COD Black OPS na low(40 fps), Mafia 2 na low (fps oko 30), Dragon Age na medium (konstatnih 60), DIRT 3 na medium/low (40 fps).

^meni je mafija 2 na medium/high +60fps... Doduse slabija je 5670 od 4770 @920MHz.... Ipak mislim da ti CPU davi.

edit:
COD Black OPS je isto leteo na 1680*1050 medium/high +60fps... Na XP*u... A na Win 7 mi je za ~10% manji fps u Risen, tj. pao je sa 55 na 50...

Poslednja izmena:
Kako je to moguće?! Ja sa mojom konfom (kupljena 5670) jedva izvlačim low/medium na nativnoj 19'' rezoluciji... OC-ovan je procesor na 2,5 GHz.
Konkretno: COD Black OPS na low(40 fps), Mafia 2 na low (fps oko 30), Dragon Age na medium (konstatnih 60), DIRT 3 na medium/low (40 fps).

neznam sta da ti kazem ja kolko se secam mafia 2 sam igrao na oko 50-60 frejma ,COD Black OPS isto na oko 60 frejma ove druge dve nisam igrao ali i sve ostale igrice koje igram nijednu nisam stavljao na low, minimum na medium a neke i na high zavisno koliko je igrica optimizovana, ja obicno idem na custom podesavanja i napravim svaku igricu da radi najoptimalnije sto moze.
Poenta je u tome da ce @Strippy ako uzme 5770 osetiti razliku u odnosu na x1650 graficku i da je za prosecnog korisnika njegova konfiguracija sa 5770 grafickom sasvim dovoljna.

Poslednja izmena:
za napajanje neznam sta da ti kazem ako stavis 5770 trebalo bi da gura (jeste malo slabije napajanje ali ako je Chieftec trebalo bi da gura mada je na nekoj donjoj granici) ,pogledaj moju konfiguraciju nesto je slabija cak od tvoje ja sa 4770 grafickom igram sve najnovije igrice na skoro max podesavanjima na 19'' monitoru

ako stavis 5770 osetices razliku u smislu da ces moci da igras igrice koje su ti na x1650 sa tim monitorom seckale,bez problema jos neko vreme min jos bar godinu dana a mozda i duze
a sto se tice polovnih grafickih ja tu nemam iskustva ali bi ti preporucio da kupis od nekog iz oglasa sa ovog foruma i da gledas naravno ako ima neka da je jos u garanciji

Hvala Ivmane na opširnom i brzom odgovoru. 5770 je koliko vidim stvarno dobra karta u toj klasi, međutim to ima i svoju cenu, naravno:) Cena kod nas joj je 100 eur, 5 eur gore/dole, što je ipak više nego što sam ja spreman trenutno da izdvojim. E sad, vidim da je 5670 skoro 50 eur jeftinija, a čini mi se da nije toliko loša, pogotovo za moju konfu.
Jeste da ja imam 22 incha monitor, medjutim to nije full HD mlonitor, tako da je njegova maximalna rezolucija 1680x1050. Ovo pričam apropo onog pitanja da li mi čini razliku 512mb/1gb memorija kartice.
Još jedna stvar koja bi verovatno prevagnula ka kupovini 5670 jeste eventualna činjenica da manje troši, tj. da bi moje trenutno napajanje bez većih problema izguralo tu karticu. Kao što si rekao, moje napajanje je na donjoj granici što se 5770 tiče, pa pretpostavljam da bi dosta sigurnija i komotnija situacija bila sa 5670.
I još jedna nedoumica, GDDR2,3,4,5... da li je u vezi sa nekim od komponenata samog računara, tj. da li se moze desiti da recimo kartica sa GDDR5 nije kompatibilna sa nekim računarom koji ne podrzava taj tip/jačinu memorije.

Ne boj se, to DDR3,4,5 je nebitno kad su u pitanju graficke kartice. Ako imas PCIE x16 slot na ploci, svaka ziva graficka kartica koja ide na PCIE slot ce ti raditi bez problema :)

Nazad
Vrh Dno