MV je napisao(la):
Hvala svima na savjetima ali mi nisu puno pomogli. Da razjasnim sta sam prvobitno rekao:
-ne zelim polovne kartice, zelim da imam garanciju za ono sta kupim i da budem miran najmanje sledecih godinu dana,
-hocu da kupim kvalitetnu karticu a ne Eagle i sl. (jednom sam se opekao i ne zelim vise),
-za Matroxa sam cuo da ima najbolji 2D ali ne znam ni jednu nasu firmu koja ih prodaje.
Ako bi poredio 4MX440 (64bitne) i Radeon 7200 (SE) koji bi bio bolji?
Hvala jos jednom
Kao rešenje po zadatim kriterijumima nameće se neka firmirana ATi kartica, ali samo zato što je teško i skupo doći do novijih Matrox kartica.
Prvo treba da definišeš šta ćeš da radiš sa tom kartom i na kakvim displejima. Da li ti i koliko znači kvalitetan TV-out? Koristiš li CTR ili LCD monitor(e)? Želiš li da radiš u multi-monitorskom okruženju (za neke primene nezamenljiva mogućnost)?
Onda definiši šta ti od vrlina jedne grafičke karte najviše znači i koliko si to spreman da platiš, odnosno koliko bi za to žrtvovao neke druge prednosti (brži 3D, niža cena, itd).
Ako želiš besprekornu sliku, bilo na CTR ili LCD monitoru, uz najbolji mogući PAL TV-izlaz i pasivno hlađenje, Matrox P650 nema konkurencije. Međutim, robusnost, kvalitet i odlične drajvere ove kartice moraćeš extra da platiš (oko 140-150€ u Evropi, a ovde i više), dok ćeš sa druge strane biti uskraćen za konforno igranje najnovijih igara i podršku za napredne funkcije karte pod Linuxom (bar za sada).
Između NV i ATi-a, ja bih uvek izabrao ATi zbog 10-bitnih DAC-ova i naprednijeg video procesiranja. Ipak, u poređenju sa Matroxom, mnogi su se žalili na očajan kvalitet slike Radeona 8500, pa i novijih ATi karti (9600) iako se radilo o firmiranim modelima. Ovo ipak ne bi trebalo da te brine osim ako nećeš terati neki CTR monitor u 1600x1200 i preko, a s obzirom na cene Matrox kartica, bolje da ideš na neku jeftinu DVI kartu i LCD monitor. :d
E sad', još jednom ponavljam, sve zavisi od tvojih potreba, kriterijuma i toga koliko si spreman da platiš za kvalitet slike na monitoru i TV-u.