Šta je novo?

Koja graficka ali ne za igrice

MV

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2002
Poena
604
Koju predlazete graficku kartu koja ima dobar tv out i pasivno hladjenje? Najjaca igrica koja ce da mi optereti grafiku je pasijans :mrgreen: . Naravno mozda i pokrenem poneku 3D igricu ali jednom godisnje, a za to me ne interesuje da dajem dodatne pare. Za sada imam Asus V7100 Magic MX200 32MB i sasvim mi zadovoljava potrebe ali nemam tv out a planiram da kupim tv. Koliko sam citao Ati ima najbolju 2D sliku, ali sam cuo da je i nVidia popravila svoj 2D. Posto naravno planiram da kupim sto jeftiniju ali kvalitetnu karticu (definitivno ne polovnu) bacio sam oko na Asus i Msi 4MX440 i Ati 9200 (Saphire ili nesto sl.). Koliko su te kupovine isplative i da li imate da mi preporucite nesto bolje?

Lose si cuo, najbolju 2D sliku ima Matrox, pa zatim ATi (a i to je diskutabilno vise, posto su poceli da prodaju cipove "trecim licima").... Znaci nadji nekog Matroxa, i to ti je to...

Ne bih preporucio matroxa, osim ako nije u pitanju ISKLJUCIVO 2D slika.

Polovnih MX440 karti mozes da nadjes za 35eur (MSI), a kao jeftiniju i tek nesto brzu soluciju od tog MXa sto imas neki ATI 7500.

Matrrox

Matroxa preporucujem, slika je extra (sa starijim tipa G400, G200 itd) do rezolucije 1152x864, preko su vec bolje nove brand graficke. Ima i 3D dovoljan za tvoje potrebe, samo svi koji imaju dual head matroxe ih cuvaju ko kap vode na dlanu. Niko ne prodaje. (To je dovoljna preporuka :D )
P.S. Ako je kvalitet 2d slike presudan, matrox sije ove osrednje (i neke bolje) MX 440-ke!

Ma ne prodaje ih niko da se ne blamira pokazujuci da je u ovo doba kupio Matroxa :) Ajde pre nekoliko godina da, ali danas...

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=40248&highlight=

mozda vako nesto ? :)

Hvala svima na savjetima ali mi nisu puno pomogli. Da razjasnim sta sam prvobitno rekao:
-ne zelim polovne kartice, zelim da imam garanciju za ono sta kupim i da budem miran najmanje sledecih godinu dana,
-hocu da kupim kvalitetnu karticu a ne Eagle i sl. (jednom sam se opekao i ne zelim vise),
-za Matroxa sam cuo da ima najbolji 2D ali ne znam ni jednu nasu firmu koja ih prodaje.

Ako bi poredio 4MX440 (64bitne) i Radeon 7200 (SE) koji bi bio bolji?

Hvala jos jednom

Ja bih na tvom mestu uzeo ATI, minimum 7500 - mada bih primarno ganjao 8500LE razlika u ceni minorna, a kada vec uzimas miran si za to vreme garancije.

A i sve matorije od toga sumnjam da ces da nadjes kao novo i da dobijes garanciju.

Napravio bi pravi posao kada bi nashao built by ati 7500, 8500, naravno polovnu.

Uzmi novu MSI GF4 MX440 AGP 8x 64MB, ima pasivno hladjenje, dobar TV out i dobru 2d sliku. Javi mi se na PM za detalje

Uzmi HIS 9200 128bit nov za 60e i zadovoljice te 100%

Što se kvaliteta TV izlaza tiče, Matrox je bez konkurencije. Što se 2D-a tiče, Matrox i ATi, s tim što kod ATi-a sada treba voditi računa o tome ko je zapravo sklapao karticu, pošto postoje velike oscilacije u kvalitetu slike na račun kvaliteta korišćenih pasivnih komponenti.

Gluposti su to što neki pričaju da Matrox daje dobru sliku samo do 1152x864 ili kol'ko već. Ako ste kod G400 ili neke novije Matrox karte (osim G500, jer je to primarno DVI karta) primetili pad kvaliteta slike pri višim rezolucijama, verovatno imate kabel lošijeg kvaliteta, jer pri višim frekvencijama raste i frekventivni opseg signala, što se odražava na kvalitet slike ukoliko kabel nije vrhunskog kvaliteta. Naravno postoji mogućnost i da je karta defektna... svi ostali zaključci su izvan realnosti.

Kada je u pitanju kvalitet reprodukovanog videa, opet se izdvajaju Matrox i ATi, ali su tu stvari kud i kamo kompilovanije da bi se presuda odsecala k'o na panju. U principu sve zavisi od potreba... za gledanje filmova na monitoru ili TV-u, još niko nije stig'o Matrox-ov legendarni model G400, osim možda njihovih novijih kartica, ali to bi već bilo apsurdno. :d

Prilikom kupovine ostale boranije (third party NV i ATi karte), treba gledati da je TV-out realizovan sa Conexant čipom, ili pak ATi Rage-om.

Najjeftiniji Matrox G450 DH 32MB DDR sam pronasao za 90e ali je to skoro duplo skuplje od Radeona, a ne vjerujem da je kvalitet duplo bolji. Zato cu da kupim neki 9200. Sada je pitanje da li se meni isplati razlika od 15-ak evra izmedju SE i punog 9200? Nije velika razlika ali jednostavno ne zelim da placam nesto sta necu koristiti.
Drugo pitanje: da li znate koji proizvodjaci prave kartice sa Conexant ili ATi Rage TV-outom?

:wave;

Upravo sam video na yu.oglasima G-550 za 50 evra, tako da treba malo pronjushkati.

MV je napisao(la):
Hvala svima na savjetima ali mi nisu puno pomogli. Da razjasnim sta sam prvobitno rekao:
-ne zelim polovne kartice, zelim da imam garanciju za ono sta kupim i da budem miran najmanje sledecih godinu dana,
-hocu da kupim kvalitetnu karticu a ne Eagle i sl. (jednom sam se opekao i ne zelim vise),
-za Matroxa sam cuo da ima najbolji 2D ali ne znam ni jednu nasu firmu koja ih prodaje.

Ako bi poredio 4MX440 (64bitne) i Radeon 7200 (SE) koji bi bio bolji?

Hvala jos jednom

Kao rešenje po zadatim kriterijumima nameće se neka firmirana ATi kartica, ali samo zato što je teško i skupo doći do novijih Matrox kartica.

Prvo treba da definišeš šta ćeš da radiš sa tom kartom i na kakvim displejima. Da li ti i koliko znači kvalitetan TV-out? Koristiš li CTR ili LCD monitor(e)? Želiš li da radiš u multi-monitorskom okruženju (za neke primene nezamenljiva mogućnost)?

Onda definiši šta ti od vrlina jedne grafičke karte najviše znači i koliko si to spreman da platiš, odnosno koliko bi za to žrtvovao neke druge prednosti (brži 3D, niža cena, itd).

Ako želiš besprekornu sliku, bilo na CTR ili LCD monitoru, uz najbolji mogući PAL TV-izlaz i pasivno hlađenje, Matrox P650 nema konkurencije. Međutim, robusnost, kvalitet i odlične drajvere ove kartice moraćeš extra da platiš (oko 140-150€ u Evropi, a ovde i više), dok ćeš sa druge strane biti uskraćen za konforno igranje najnovijih igara i podršku za napredne funkcije karte pod Linuxom (bar za sada).

Između NV i ATi-a, ja bih uvek izabrao ATi zbog 10-bitnih DAC-ova i naprednijeg video procesiranja. Ipak, u poređenju sa Matroxom, mnogi su se žalili na očajan kvalitet slike Radeona 8500, pa i novijih ATi karti (9600) iako se radilo o firmiranim modelima. Ovo ipak ne bi trebalo da te brine osim ako nećeš terati neki CTR monitor u 1600x1200 i preko, a s obzirom na cene Matrox kartica, bolje da ideš na neku jeftinu DVI kartu i LCD monitor. :d

E sad', još jednom ponavljam, sve zavisi od tvojih potreba, kriterijuma i toga koliko si spreman da platiš za kvalitet slike na monitoru i TV-u.

magick je napisao(la):
...

Kao rešenje po zadatim kriterijumima nameće se neka firmirana ATi kartica, ali samo zato što je teško i skupo doći do novijih Matrox kartica.

Prvo treba da definišeš šta ćeš da radiš sa tom kartom i na kakvim displejima. Da li ti i koliko znači kvalitetan TV-out? Koristiš li CTR ili LCD monitor(e)? Želiš li da radiš u multi-monitorskom okruženju (za neke primene nezamenljiva mogućnost)?

...

toga koliko si spreman da platiš za kvalitet slike na monitoru i TV-u.

Pa da definisem upotrebu:
Monitor Samsung 755DF kupljen jos kad su ih pravili kvalitetno, 1024x768 100Hz, 3D zanemarivo (zadnju igricu sam igrao prije nekih 6 mjeseci), ostala upotreba graficki zanemariva, samim tim multi-monitorski rad ne koristim.
TV koji planiram da kupim Samsung 28D83 70cm 50Hz za DivX i kasnije DVD.
Ne namjeravam da izlazim iz okvira 50-70 evra za kartice ciji kvalitet, ja mislim, sasvim zadovoljava moje potrebe.
Dakle ako mogu da zakljucim Radeon 9200 (128 bitna – radi buducnosti :D ) Sapphire, His, Transcend, Asus (upravo su izasle) ili ...?
Jos ostaje pitanje Conexant ili ATi Rage TV-outa. To cu da provjerim na sajtovima proizvodjaca.
:wave;

Kod mene u firmi graficari koji rade na real time-u uzimaju sledece u paru:Viewsonic P221 i 3Dabs wildcat 2 pro i njene derivate..Sta rade.Rade realtime vezu sa satelitom koji radi skeniranje terena za buduce radove na...

borab je napisao(la):
Kod mene u firmi graficari koji rade na real time-u uzimaju sledece u paru:Viewsonic P221 i 3Dabs wildcat 2 pro i njene derivate..Sta rade.Rade realtime vezu sa satelitom koji radi skeniranje terena za buduce radove na...

Whoo, na cemu si, hocu i ja malo :eye:

jes da sam mrtav umoran al bas mi nesto ne ide shvatanje poente :confused:

Dodji pa vidi. To sto si uzivo video samo nVidiju i Atija ne znaci da nesto drugo nema na ovim prostorima.

Ma cool, cuo sam ja za divljeg macora ali covek trazi nesto sasvim drugo...
Ma MV uzimaj tog radeta, nece glava da te boli...

Nazad
Vrh Dno