Šta je novo?

Koja dig kamera do 350 eura.

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Interesuje me koje bi digitalne kamere(ne fotoaparat) preporucili do 350 eura.Normalno nije za profesionalnu upotrebu.

Ja bih dodao jos malo (~60ak EUR za Canon DC100 ako se ne varam) i uzeo neku DVD kamericu. Meni licno, su DVD kamere daleko udobnije za koriscenje. Mnogo manje cimanja i nerviranja...

Abdee je napisao(la):
Ja bih dodao jos malo (~60ak EUR za Canon DC100 ako se ne varam) i uzeo neku DVD kamericu. Meni licno, su DVD kamere daleko udobnije za koriscenje. Mnogo manje cimanja i nerviranja...

nista od dvd kamere jer je slika ipak lepsa na obicnim a i moze snimak da se edituje.

Pitanje je i dalje isto koja kamera vredi do 350 eura.

pozdrav

Odmah ti kazem da se sa onim Samsungom neces mnogo nasnimati. Ima lep broj opcija, slabu bateriju, koristi krajnje neprakticne miniDV kasetice, ako hoces da ga prikljucis na kompjuter, moras da imas FireWire ili S-Video ulaz.
Teska smaracina. Nisam ni najzadovoljniji brzinom ostrenja slike pri zumiranju, u nekim malo tezim uslovima, sa puno detalja.

ja sam prilicno zadovoljan sa mojom nv-gs27...
FW je obavezna stvar... ako ti je to smaranje, nemoj ni pocinjati, nego uzmi dvd kameru ko sto rece covek...

kao sto danijel00 rece Panasonic GS 27, i ostaje para za jacu bateriju, koje kakve sitnice i gajbu piva za raju 🙂

Ja sam gledao GS27, ali sam ipak uzeo 50e skuplji Sony HC24E. Prednost panasonica je samo shiri ugao, a Sony ima touch display koga nikakvi tasteri ne mogu zameniti u lakoci i brzini, daljinski (za koji sam mislio da je nepotreban, a sad ne mogu bez njega 🙂), ima neshto oshtriju sliku i nekako deluje bolje zasiceno bojama, komande na soniju su inache intuitivnije i dostupnije. Ima color EVF koji je vrlo koristan pri vecem zumu, i sad ne znam shta josh. Panasonic inache deluje nekako jeftino u odnosu na ovog Sonija. Naravno, najbolji je izbor ako je budzet bash ogranichen na tu sumu, ali to ovde nije sluchaj.

Poslednja izmena:
Ja sam ga uzeo da bih se snimao 12 dana u egiptu na letovanju ..

Uglavnom odusevio sam se kvalitetom, jer je bio znatno iznad ocekivanog (ocekivao sam da je snimak u rangu sa video modom na oly c770 po mraku, ali se ispostavilo da je dosta dosta bolji...)
a siri ugao je vrlo korisna stvar... evf meni nicemu ne sluzi, brzo me zaboli glava ako gledam kroz njega, a touchscreen ne podnosim (fuuuj otisci na ekranu..) bojama sam takodje vrlo zadovoljan... kvalitet izrade se slazem da bi mogao biti bolji (ali i fz7 je po meni takav, a tu ga hvalite ko da je ne znam sta)
tih 100eu bolje na nesto drugo potrositi... inace sam mislio nv-gs180 da uzmem, ali mi je ipak draze sto sam imao tih 200eu na moru, nego da sam imao duplo bolju kameru...

I ja sam sonija uzeo zbog mora, aparat mi bio na servisu !%@$#$#

Shto se tiche EVFa, nemoguce je snimati sa vecim zumom a da gledash u LCD, ni optichka stabilizacija tu ne moze da pomogne, pa kada ga prislonish na glavu (oko), mnogo je stabilnije (mada Sony ima dosta veci zum, 880mm).

A Touch screen sada ne bih menjao ni za shta, otisci se uopshte ne vide, pazim da ne jedem prasetinu rukama pre nego shto koristim kameru 🙂, ali je je zato manipulacija komandama daleko brza i jednostavnija nego ubadati dugmice 🙂

Naravno, svako ima pravo na izbor 🙂

Za duži zoom najbolje je snimati sa stativa i isključiti ono ****** od digitalne stabilizacije (primetno bluruje sliku)... A što se tiče dugmića, nisam osetio potrebu da ih previše čačkam u toku snimanja. Tada ti samo trebaju record/stop i zoom napred/nazad...

Edit: Preporuka takođe za Panasonic - njihove kamerice po pravilu imaju najbolji odnos cena/kvalitet/performanse...

Poslednja izmena:
od skoro sam vlasnik Canon Elura100 kamere, u USA kosta ispod 400 $ tj. moze da se nadje 330-400$
kamerom sa zadovoljan, pre svega kvalitet snimka u normalnim svetlosnim uslovima je fenomenalan ( podrazumeva se da ima suma kad je svetlo lose ), baterija koja dodje uz kameru je sasvim dovoljna za pocetak jer traje oko 150 minuta sa ukljucenim LCD displejom, ima i pravi widescreen mode koji moze biti zanimljiv...lose stvari su sto firewire kabal standardno ne dolazi sa kamerom kao ni kartica za fotografije pa je automatski potrebno dodatno ulaganje ( koje nije obavezno 😉... u pitanju NTSC model pa nekome to moze da smeta, uglavnom, preporucujem ovaj model za every day home video
pozdrav

Poslednja izmena:
Sasa_NS je napisao(la):
Za duži zoom najbolje je snimati sa stativa i isključiti ono ****** od digitalne stabilizacije (primetno bluruje sliku)... A što se tiče dugmića, nisam osetio potrebu da ih previše čačkam u toku snimanja. Tada ti samo trebaju record/stop i zoom napred/nazad...

Edit: Preporuka takođe za Panasonic - njihove kamerice po pravilu imaju najbolji odnos cena/kvalitet/performanse...

Ma da, treba sad da nosim stativ sa sobom 🙂 Nasloni kameru na oko i drzi je sa dve ruke, prestani da dishesh da vidish kako je 10x stabilnije i na 700-800mm se jedva primecuje da je toliki zum. Meni je veci problem kako stisnuti record dugme i prekinuti snimanje a da ne pomerim kameru pri tolikom zumu. Zato me je nerviralo kada sam kupovao kameru, jer je premala i prelaka, a veca kamera nema ispod 1000e 🙂 Pre 15 godina sam imao VHS kameru i to je bila prava stvar, kakvo treskanje, kakva stabilizacija ili stativi 🙂

Shto se tiche touch screena, pa postoje opcije koje se povremeno menjaju, ja menjam i fokus tachku i white balance podeshavam i josh neke stvari, a onda pregled snimka u play modu, pa valjda su te opcije tu da bi nechemu sluzile 🙂

Poslednja izmena:
VESKO je napisao(la):
Sta mislite o kamerama sa HDD, gledao sam neke JVC, a vidim da ih i Sony ima u ponudi.
Jel ima neko iskustva s njima?
Bolje da si pitao jeli imao ko srece (para) da ih kupi 🙂.

Btw, koja je razlika izmedju kamera sa ~0.38 i 0.8 MPix. Tj ima li duplo veca rezolucija velikog uticaja na sveukupni dozivljaj (kada se snimak gleda i na kompu a ne samo na tv-u) ?

driver je napisao(la):
Nasloni kameru na oko i drzi je sa dve ruke, prestani da dishesh da vidish kako je 10x stabilnije

Čoveče, moram ipak da dišem dok snimam 🙂. Bar malo. Ako hoćeš kvalitet, teglićeš stativ, veruj mi... Slažem se za veličinu kamere. Moj Panasonic NV-GS22 staje u šaku i sa svojih 350 grama više liči na igračku nego na kameru. Lepo ga je videti, ali je do zla boga nepraktičan za snimanje... No šta da se radi. Turiš ga na stativ i odvrneš zum do daske (ako treba). Da virim kroz onu rupicu pored 2,5 inčnog perfektnog LCD-a, baš i ne bih, bez obzira koliko je stabilnije...

@Vesko

HDD kamere su lepa, ali i nepraktična stvar... Šta ćeš da radiš ako, recimo, odeš na letovanje i već prvi dan napuniš hard (a nemaš laptop sa DVD-RW za backup pri ruci)? Ili, događaj teče (venčanje, rođendan...), a tebi pun hard... Sve će stati i čekati dok ti isprebacuješ materijal na komp? Ajde...

Zato sam i dalje za miniDV (a voleo bih imati i HDD kamericu, ne kažem 🙂)...

@ clock'n'roll

Nema (kod ovih niskobudžetnih). Višak piksela se koristi za potrebe digitalne stabilizacije slike. Čak skuplje kamere imaju po pravilu CCD-ove sa manje piksela, ali su oni veće površine pa su bolje u lošijim svetlosnim uslovima i daju više detalja na slici..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno