Šta je novo?

Koja banka za online?

Kod nas prilican broj banaka koristi Halcom servis (Erste, Unicredit...)

Ja sam na komercijalnoj, halcom aplikacija, i prilicno sam zadovoljan...brzo radi, nema diska, samo user i pass, ui je lagan...mana, nema srpskih slova :)

Koliko banke zadrzavaju potvrde o uplatama?
U Intesi 6 meseci koliko sam upoznat.
Da li je moguce da tako mala stvar kao cuvanje uplata na duze koja bi ih kostala 1gb vise po korisniku ne postoji?
Na zalaost u ovoj drzavi moze odjednom da vam se "pojavi" npr Infostan od pre 5 godina koji navodno nije placen.
Koja je svrha online placanja ako ja moram da to stampam na papir ili u pdf da bi cuvao kao dokaz?

Jos par pitanja. Idem da radim na kruzeru u USA. Postoji mogucnost da mi plata leze na neku od njihovih kartica.
Prvenstveno mi treba da mi pare stoje na nekom racunu i online kupovina.
Da li postoji saradnja izmedju Americkih banaka i nasih po pitanju transfera novca ili je najisplativiji moneygram?

Ova kartica mi deluje zanimljivo
Kartica

Kod nas prilican broj banaka koristi Halcom servis (Erste, Unicredit...)

Koliko sam video Erste koristi Halcom samo za platimo? Ili se ja varam?..............

Da li je moguce da tako mala stvar kao cuvanje uplata na duze koja bi ih kostala 1gb vise po korisniku ne postoji?
Na zalaost u ovoj drzavi moze odjednom da vam se "pojavi" npr Infostan od pre 5 godina koji navodno nije placen.
Koja je svrha online placanja ako ja moram da to stampam na papir ili u pdf da bi cuvao kao dokaz?

Doduse ja sam u Erste sad skoro 3 godine i imam sve uplate i isplate od 1vog dana do danas, a i Infostan ti je monopolista kome se to moze realno, i to se ovde nikad nece promeniti.

Za saradnju banaka ne znam sta da ti kazem to mora neko drugi da se javi

@Monk hvala za info. Za saradnju mi nista ne gine nego da okrecem brojeve call centra svih banaka.
Upravo sam zvao Intesu. 180 dana je maximalan pregled placanja. Jedina varijanta je da se podnese zahtev i da vam svakog meseca stizu potvrde o uplatama na kucnu adresu. Cime se gubi smisao online saltera za placanje ako ja treba opet da imam fioku u kuci za racune.
Mada rekli su mi u Alphi da sve banke u srbiji moraju da cuvaju SVE podatke placanja ma koliko staro to bilo.
U Alpha banci su mi rekli da su poceli sa radom Ebanking-a iz 2008 i da i dalje se vide sva placanja ali da ce se morati povuci crta sto se toga tice. Ne veruju da ce biti moguce imati uvid u bukvalno sva placanja iz proslosti preko web-a.

Da li mozete da napisete za ostale banke koliki su maximalni periodi placanja?

Njih to bukvalno nista ne kosta jer oni to ionako moraju da cuvaju ZBOG SEBE, tj. taj info vec postoji negde. Jedino je moguce da se arhivira, i da online koristi samo bazu staru 6 meseci a da se sve od ranije brise i baca na arhivne medije.
Sto se Infostana pise, prati svaki racun i gledaj koliki dug imas - onog trenutka kad nemas dug, taj njihov papir je dovoljan dokaz da nemas dug. (eh a da li ce to opstati na sudu... pitanje je da li bi i online uplatnica ;)).

Nego... zasto ti lepo ne ubacis DATUM za koji ti treba taj nalog i prikazes ga? CEO listing ne moze biti veci od 6 meseci, ali ti mozes pregledati naloge od pre godinu i po (isprobao sam upravo - izabrao Jan2010-Feb2010 - i izlistao je lepo).
Mesas izgleda za koji period je moguce videti nalog i duzina perioda za koju se odjednom mogu videti nalozi.

A za ovo drugo pitanje ja uopste na kapiram sta ti zelis? Da ti plata leze na nasu ili americku karticu? Ako je na americku, nase banke nemaju sa tim nista. Ako je na nasu, onda itekako moze da se salje na nju (problem je poslati novac odavde preko banke, a platiti kreditnom ili na nju uplatiti je dosta lako).
Cak i ima i (legalna) fora da si kao kupio i nesto vratio u prodavnici kesom a oni ti vrate na karticu - americke prodavnice to kosta koji cent, bez preterivanja.

Poslednja izmena:
Hvala. Bas sam ispao glup vezano za pregled placanja. :wall:
Upravo je to. Pokazuje do 180 dana ali moze da se izabere kojih 180 dana treba da vam prikaze.

Hvala alfa!

Na nasu ne moze da leze jer oni ne uplacuju na nase racune direktno. Zato mora preko njihove ili da uzimam kes na ruke.
Zanima me da li je isplativo da mi se to povezuje sa nasom bankom (Intesa) jer imam vec napravljen paypal na njoj ili da uzmem neku njihovu online karticu (koju?)?

Takodje me zanima prenos novca odande. Da li mi se isplati da se novac automatski transferuje na moj racun u Srbiji (ovo mi odgovara zbog paypal-a) ili da se salje moneygram (uzima 1% provizije iz usa za sr).

Pricam za debitne kartice/racune

Na nasu ne moze da leze jer oni ne uplacuju na nase racune direktno. Zato mora preko njihove ili da uzimam kes na ruke.
Zanima me da li je isplativo da mi se to povezuje sa nasom bankom (Intesa) jer imam vec napravljen paypal na njoj ili da uzmem neku njihovu online karticu (koju?)?
Ali kako mislis da ti se to poveze sa nasom bankom uopste? Ako oni ne salju direktno u nasu banku, jedino ti licno mozes da saljes sam sebi (sto ce prvi put kada saljes cekati da potpises izjavu o prilivu :D).
Sto se PP tice bolja ti je opcija da imas njihovu i napravis novi - ovaj mogu da ti blokiraju jer mu pristupas iz USA a pretpostavljam da ti je zemlja nesto drugo.

Takodje me zanima prenos novca odande. Da li mi se isplati da se novac automatski transferuje na moj racun u Srbiji
A kako bi to "automatiski" transferovao ako oni ne salju ovde sami?

Ovo bi moglo da u PayPal temu bolje?

Ali kako mislis da ti se to poveze sa nasom bankom uopste? Ako oni ne salju direktno u nasu banku, jedino ti licno mozes da saljes sam sebi (sto ce prvi put kada saljes cekati da potpises izjavu o prilivu :D).

Koliko sam ja upoznat odes u nasu banku i podneses zahtev da hoces da ti stizu uplate iz inostranstva, oni ti daju odstampane instrukcije koje nosis u banku odakle hoces da prebacujes pare. Oni (ino banka) prema njima tebi rade transfer novca. Tako su mi plasticno objasnili u call centru Intese

Sto se PP tice bolja ti je opcija da imas njihovu i napravis novi - ovaj mogu da ti blokiraju jer mu pristupas iz USA a pretpostavljam da ti je zemlja nesto drugo.
Ovo mi je bitno. To nisam znao. Kolika je mogucnost da mi blokiraju racun?
Zemlja na PP je BiH, a slalo bi se uglavnom za USA. Narucivao bi da mi stize na brod.

A kako bi to "automatiski" transferovao ako oni ne salju ovde sami?
Kao sto sam gore opisao. Frima uplati pare na racun banke u USA pa onda prema tim instrukcijama oni salju za SR.

Ovo bi moglo da u PayPal temu bolje?

Slazem se!

Zna li neko koja banka nudi uslove vadjenja Vise ili Mastercard internet kartice, odnosno prepaid iliti gift kartice a da daju karticu istog dana? Erste daje, postoji li jos neka banka?

Jer kod ostalih se uglavnom ceka minimum 5-6 dana pa i vise i postoje negde i limiti i slicno.

RF gift card?

Provereno? Jer sam bio, ceka se bar 5 dana i postoji limit od 20e i onda se placa mesecno nesto simbolicno. Mada sada vidim ovde, imam utisak da je lik meni saopstio uslove za neku drugu karticu... pih. Provericu bas.

ma i skupa je, nego eto - ima je :D

U Intesi znam da daju Maestro Gift kartice odmah.

poenta je da zarade banke - jadne :)

Pa da ali nijedna druga nema taj uslov uz poklon karticu, msm to je kartica za jednokratnu upotrebu. :) Tuga...

Vrh Dno