Šta je novo?

Koja 754 pci-e ploca?

Ocoolaja

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2006
Poena
320
Koliko vidim mnogi su skepticni po pitanju nabavke gf7 agp kartica, pa razmisljam da se prebacim na pci-e. Ovo je kupovina na duze staze, treba mi dakle stabilna, kvalitetna ploca, oc nije presudan ali ni suvisan.
Nervira me ventilator na vecini nforce4 ploca, narocito posto ne planiram da menjam komp duze vreme. Dakle, sta predlazete: ploca sa fabrickim pasivcem, neki "mod" sa novim pasivnim hladnjakom (kojim i kako) ili nesto trece.
I jos jedno pitanje: da li su 4 memorijske banke ogranicenje nforce 3 cipseta ili integrisanog kontrolera u a64 procesoru. Tacnije, kako vec imam 2 dvostrana 512mb modula, ako u nforce4 plocu ubodem jos jedan od gb da li ce mi oboriti frekvenciju memorije (naravno sve se odnosi na default podesavanja, ne planiram da maltretiram komp bar u pocetku).

Poslednja izmena:
Preporucujem Epox 8NPA7i. Kosta 20 evra manje od tog DFI Infinity-a, prakticno ima iste mogucnosti za OC, ima BESUMAN kuler na cipsetu, za razliku od DFI-a koji ima drndavu turbinu, a ima i bolji layout. Na obe ploce sam postigao 2.6GHz-a sa mojim sempronom 2800+ na ~1.53V. Moze i vise na obe. Mana ovog Epox-a je sto ima samo dva slota za memoriju, ali ako mozes da se prilagodis tome, onda je bolji izbor od ovog DFI-a. Meni ovo ni najmanje ne smeta, uvek bih pre prodao memoriju i onda kupio 1 ili max 2 odgovarajuca modula, nego trpeo urlanje ventilatora.

Kupuj odmah na Bench oglasima Asus K8N4-E za 55E, pitaš se zašto?

1. Odlična ploča u svakom pogledu, stabilna, kvalitetna...
2. Solidan raspored komponenti cipset se nalazi iznad PCI-E slota tako da mozes da stavis bilo koji pasivni hladnjak i da nesmeta grafickoj (ovo sa DFI neće da može)
3. I pored toga sto nema raskošan bios kao DFI ili Epox to me ništa me ne sprečava da klokujem sempron 2800+ na 2.6GHz za svaki dan ide i preko 2.7GHz ali nisam hteo da preterujem...
4. Poslednje ali ne i najmanje bitno kosta 55E.

sasamil je napisao(la):
Kupuj odmah na Bench oglasima Asus K8N4-E za 55E...

Slazem se. Ispasce kako reklamiramo co'eka, ali znajuci koliko potencijalnih sr@nja ide uz DFI NF4X, da sad kupujem ne bih dao 20 eura vise za nju.
Makar to je moje misljenje, a ti vidi... A uz info iz prve ruke iz prethodnog posta ne bih se mnogo ni premisljao...
Pozz

Poslednja izmena:
Asus K8N4-E -Deluxe 754 imam je vec 4-5mes i stvarno mislim da je Odlicna

Predlog ako nemas dovoljno para sacekaj jos jedno 1-2mes trebalo bi da se pojavi GigaByte GA-M59Sli-S5 socek AM2 oko 140e ili ako mozes vec ima da se kupi Asus-M2N32-Sli-Deluxe oko 190e sa ovim plocama ces biti zadovoljniji duze vreme Cpu i Mem te kostaju isto za AM2 Pozzz............

ako ne gore navedena je ok pa ti razmisli :type:

Asus K8N4-E -Deluxe

single single single 333mhz bez problema na 400mhz
double double double 200mhz ---?

Poslednja izmena:
Rax13 je napisao(la):
Ogranicenje nije 4 banke, vec 5. Znaci da mozesh da ubacish dva dvostrana i jedan jednostrani modul...
Znam, ali u uputstvu od moje ploce stoji da dva dual-ranked modula + 1 single dovode do obaranja frekvencije.
Svidja mi se predlog za K8N4-E Deluxe, tim pre sto sad imam K8N-E Dlx, kojom sam extra zadovoljan. Ali me i dalje zanima kako da pasivno hladim cipset - postoje li namenski hladnjaci za to ili ide neka improvizacija? I koliko je bezbedno uopste raditi tako nesto?

Stavio sam Zalmana NB47J na DFI NF4X i ne smem da ostavim pasivno. Stavio sam na dno kucista 8-icu na 7V da duva u pasivac. Po meni su to prevelike temperature za chipset... Mereno prstom - tad i nikad vise :d

Ocoolaja je napisao(la):
Ovo mi se ni malo ne dopada 😡 Koliko sam skapirao vent na chipsetu je najbucniji u citavoj konfig, a meni je i ovako dosta buke.
Sad vidim da je stigla 7600gs agp, ipak cu da se strpim jos malo dok ne vidim sta ce biti s kucom :-devil-:

U principu, najbolje je staviti pasivac i na njega zasrafiti mali fan prikljucen na 5 ili 7V...
Ja se ne bih zaletao za 7600GS. Sacekaj da uvezu jos neki model. Snimi Gigabyte... Moj favorit 😉...

Ja sam skratio za oko 1/3 Socket A kuler i stavio ga umesto malog cipset kulera koji radi na 7-8k rpm posto je cipset odmah iznad graficke na samoj grafickoj sam stavio 8cm ventilator da duva u cipset... Nisam mogao da se strpim nekoliko dana da stigne Zalman NB37J sada mi stoji u fioci.

BTW moja ploca nije deluxe (nema dodatni SATA, firewire, bios koji govori, uglavnom nepotrebne stvari)

Rax13 je napisao(la):
DFI nF4x Infinity.

Ogranicenje nije 4 banke, vec 5. Znaci da mozesh da ubacish dva dvostrana i jedan jednostrani modul...
Potpisujem :wave:

Aktiviram temu, jer su se pojavili neki novi momenti (citaj konacno je kapnula neka kinta),) Znaci ovako stoje stvari - prelazim na pci-e definitivno, pitanje je samo koja ploca.
1) Sad vidim da su svi odusevljeni dfi-jem ali je u par navrata napljuvan zbog blizine pci-e slota i cipseta. Da li je ikako moguce instalirati pasivan hladnjak na cipset, a pritom ne ugroziti graficku?
2) Ako ipak ne moze, sta zamerate Epoxu? Na jednom threadu bojsa je napisao da ima problema sa oc, ali posle nije odgovarao pa ne znam da li je resio problem. Vase misljenje?
3) Na prvu loptu sam bio odusevljen Gigabyte K8NE, ima fabricki pasivac i ATX format. Ali cujem da ljudi imaju velikih problema s njom i da je dobra samo za default. Istina?
4) Poslednje i po meni najjednostavnije resenje je neka nV410 ili ATI integrisana, ali me kopka kakav je generalno kvalitet izrade. Kapiram da nisu lude za oc, ali valjda moze nesto umereno? Moze i predlog za konkretan model.
Znam da davim, ali gledam da pametno potrosim lovu. Toliko, hvala unapred i poz:wave:

Pa nema sta tu nogo da se kaze, ako hoces oc onda dfi ili epox, a ako neces onda ti je svejedno, uzmi najjeftiniju nf4ultra plocu koja ima dodatnu opremu koja ti treba i najduzu garanciju.
Sto se tice pasivnog hladjenja, naravno da moze da se nadje resenje ali zavisi od grafike koju ces da koristis.

Trenutno imam plavi Zalman na 8NPA-SLI i na dodir se ne grije nešto pretjerano, tako već radi kojih par mjeseci. Iznad njega je odmah Frezzer 64 koji uvlači topli zrak tako da je kombinacija idealna.

DFI Infinity NF4x je vrh (imao doticnu plocu).
Jedina mana je prilicno jeftin cooler na cipsetu.
Stabilna i za OC ploca.
Ja sam vozio semprona2800+ na 2.6GHz bez problema.

Pored svega ipak bi dao glas za neku plocu sa pasivnim hladnjakom, i dobrim OC potencijalom.

Samo sto ta ploca vise ne moze da se nabavi, u ponudi je samo 8NPA7I. Vidim da je isti kuler, zna li neko kakve su joj performanse?

Imao sam dfi infinity, sada imam epox 8npa7i. Ploca ima samo dva slota za memoriju. Klokuje se slabije nego sa dfi-em, ali ja na njoj teram moj sempron 2800+ na 2.5GHz-a, i to mi je sasvim dovoljno. Ono sto je najbitnije je da je ploca ultra tiha u odnosu na dfi i zato se ne bih vracao na dfi na kome je fabricki ventilator. A performanse...sve to radi pa radi, ne mogu tu da budu neka strasna odstupanja.

Pored svega ipak bi dao glas za neku plocu sa pasivnim hladnjakom, i dobrim OC potencijalom.
Pa postoji li takva??? Mislio sam GA K8NE, ali je napljuvana na 100 mesta.
@Zekaleon
Hvala, toliko sam i ocekivao od ploce.
EDIT: Moze li ploca sama da regulise brzinu cpu venta (kao qfan kod asusa)? Na jednom threadu sam procitao da ima izgleda neki bug s ovim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno