Šta je novo?

Koci mi kuler na grafickoj

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Kuciste mi je godinama otvoreno i iako ga ja barem jednom mesecno detaljno ocistim, ovo je imalo za posledicu da je kuler poceo malo da mi koci. Dakle, cujem odredjeni zvuk, pokrenem Speedfan kad' ono zaista - temperatura preko 50. Onda dok jos radi kuler pipnem ga prstom i on se kao razmrda... i sve ok... pa onda ponovo...

Sta da mu radim? Kako da ga "nateram" da se normalno vrti? Citao sam o masinskom ulju... imam ovde malo... samo ne smem stavljam napamet... a da skidam kuler ne bih ni pod tackom razno... kada bi bile neke slike...

U pitanju je Leadtek 6600GT AGP.

Poslednja izmena:
Koja graficka?

Mozda ti se vise isplati da kupis neki kuler, oni su oko 5-10e (kvalitetniji)...

Napisao sam koja graficka, jedino ako si i ti pisao u to vreme. Ne bih da kupujem novi kuler, ne umem da ga promenim. A i nemam lepa iskustva sa menjanjem kulera, barem sto se procesora tice. Sada sam ga malo izduvao i sada kao radi ok ali pitanje je dokle ce tako...

Kuciste mi je godinama otvoreno i iako ga ja barem jednom mesecno detaljno ocistim, ovo je imalo za posledicu da je kuler poceo malo da mi koci. Dakle, cujem odredjeni zvuk, pokrenem Speedfan kad' ono zaista - temperatura preko 50. Onda dok jos radi kuler pipnem ga prstom i on se kao razmrda... i sve ok... pa onda ponovo...

Sta da mu radim? Kako da ga "nateram" da se normalno vrti? Citao sam o masinskom ulju... imam ovde malo... samo ne smem stavljam napamet... a da skidam kuler ne bih ni pod tackom razno... kada bi bile neke slike...

U pitanju je Leadtek 6600GT AGP.

Mislim da je greska drzati kuciste otvoreno, jest da tako smanjujes temp. compa , ali i vise ti prasinu uvlaci, samim tim lakse stradavaju komponente unutra kao i taj coler (ovo je sve relativno i zavisi i od kvaliteta komponenti i od kolicine prasine u okruzenju 🙂, ja sam licno probao ciscenje i podmazivanje colera , ali to ti nije neko dugorocno rijesenje , vrlo brzo ce se opet zaprljati i praviti probleme , najbolja ti je varijanta novi mozes cak i pasivni staviti

Neki ljudi skinu nalepnicu (pazljivo) sa gornje strane kulera , ubace jednu kap masinskog ulja, vrate nalepnicu na mesto i stvar radi. Meni je uvek bilo sigurnije da stavim nov kuler, jer mi je to mnogo sigurnije nego da se igram sa grafickom koja je dosta puta skuplja od kulera.

Skinu nalepnicu??? Ali nalepnica je zalepljena za plasticni krug (krov) !? Ja sam mislio da se mozda sa strane ubaci malo uz pomoc necega ali ne moze to da bude precizno...

Ja vise ni nemam drugu stranu kucista... bacio sam odavno... nesto sam je busio, rasturao, pokusavao nesto... a u stvari se ispostavilo da me BIOS laze za temperaturu... znaci, tako je kako je...

Nego, sada ne znam smem li da izadjem iz kuce na par sati i tako ostavim graficku... sta ako se to desi u medjuvremenu... do koliko stepeni sme da ide temperatura graficke? I sta se desava kada dostigne maksimim? Meni u drajverima pise da je na 127C core shutdown treshold... pa to je mnogo, nema sanse da dostigne tu temperaturu... sada je 44C i to je normalna radna temperatura...

Koji je kuler dobar za Leadtek 6600GT AGP i koliko kosta? Da li mogu da mi ugrade kuler na grafickoj tamo gde ga kupim, da li se radi to?

Ima li negde da se kupi samo ventilator bez heatsink-a?

Poslednja izmena od urednika:
umas u pancevu na pijaci koliko hoces ventilatora od 3cm pa do 12cm negde u sredini pijace jeftino😉 TT,Titan,i ostalo....:eyebrows:

mada ipak mozes da pogledas u imtelu-alti-Bcc....itd da neides do pijace

nadji ti nekog ovde na netu da ti to odradi kako treba :S:

pozzzz........:wave:

temperatura Moja MSI NX6600GT PCI-E je dostigla 117c i nista jeste da mi je istopila kablove od usb_a ali to je to jos uvek radi u drugoj masini kako treba 😉

Ma covek ne zna sta hoce,prvo trazi kuler,sada samo ventilator,pa najjeftinije brate da sam duvas karticu:alo: ,samo stavis filter da ne napravis kurcslus sa pljuvackom.Ja mu ponudio zalman za male pare i da mu namestim besplatno.Ko se prvi javi na PM dobice nov zalman vf700 cu led bas jeftino.

Poslednja izmena:
@Darko1 Mislio sam da moram da skidam ceo kuler zajedno sa heatsink-om ali sam malopre video da to uopste nije potrebno i da ventilator moze da se zameni ili da se samo on skine i ocisti (podmaze) sto u mnogome olaksava stvari.

@Djolez Nadam se da mi oprastas sto necu da kupim od tebe kuler. Posto sada vidim kakav si covek, ne bih ga od tebe uzeo ni da mi ga das za dzabe. Ccccc...

Koje je velicine ovaj ventilator?

Prilozi

• 6600gt.gif
    6600gt.gif
    199.4 KB · Pregleda: 98
Poslednja izmena od urednika:
Ma skini ventilator, ako je sa zadnje strane osovina - sudeći po slici jeste. Skini zaštitnu nalepnicu, ukapaj jednu ili dve kapi ulja i duvaj u ventilator da se dobro zavrti. Vrlo brzo će krenuti da se vrti ko lud, kapni još jednu kap, očisti zadnju stranu i zalepi malu kockicu lepljive trake ili selotejpa. Sve vrati na svoje mesto i uživaj u ventilatoru koji će bolje da ti radi nego nov kad je bio.

Nema razloga da menjaš ventilator, ja to u životu nisam radio. Ball bearing ventilatori ne mogu da se kondicioniraju, tj. vrlo teško, ali oni retko i crkavaju. Ti verovatno imaš sleeve bearing, i na njega se primenjuje procedura iznad.

Koje je velicine ovaj ventilator?

4-5cm valjda :trust:
uzmes subler i izmeris razmak izmedju ona dva plasticna pina i eto ti koji ti je kuler potreban 😀

ali ponovno ti kazem ako neznas sta radis nediraj i da ipak zamolis normalno platis da ti to odrade 😉

ili kao sto ti rece nidza

pozzz...........:wave:

Poslednja izmena:
Jel neko cita male oglase? Covek prodaje za 20 evra zalmana VF700 AlCu LED. Provereno je u radnji skuplji! Znaci za 20 evra ja bih investirao u 6600GT i bio miran jako dugo, a kasnije ako bih menjao graficku cooler bi ostao za drugu.

Poslednja izmena:
izgleda da im je stigao kraj veka...
i bratov leadtek 6600gt poceo da koci... zasad ga je izduvao i tako, ali mi se cini da mu se crno pise...
ima neko posten kuler u ns za ovu karticu |>> sa 4200ti smo budzili, pa je bilo ugljenisanih kontakata na ploci i napajanju, a kartica otisla papa izgleda...

Na 6600GT mozes da stavis neki bakarni SPIRE-ov oni su oko 10e, dolazi sve, kuler, bakarne plocice za mem, termalna pasta... A rade posao kako treba..

samo preciziraj jel za AGP ili PCI-E, velika je razlika (vidi moj link gore)

Burazeru, znaci skidanje tvog kulera sa graficke, bar po slici, je standardno - samo stisnes sa druge strane ova dva plasticna stativa i on ce sam da "sidje".

E, sad, ako hoces stvarno da "opravis" tvoj stari kuler i idalje da drzis otvoreno kuciste, posto je poceo da *****ava, moraces svakih 3-6 meseci da radis sledece:

1. Znaci kada skines kuler NIJE DOVOLJNO samo kapnuti malo podmazivala na osovinu, jer to mozda resi problem na nedelju-dve dana, vec moras skroz izvaditi propeler tj. "fan" iz motora, tako sto skines nalepnicu pa uz pomoc dve pincete, ili dva mala srafcigera uz malo strpljenja skines "osigurac" - plasticni ili metalni krug koji zapinje osovinu ventilatora da ne iskoci iz motora. Ako je plasticni, posto je elastican, pri skidanju moze se desiti da ti "iskoci" pa pazi da ga ne izgubis.

2. Kad si ga skinuo, detalno ocistis prvo sa menakom cetkicom, pa sa obicnom krpom - osovinu fan-a, i unutrasnji deo pecurke, posebno unutrasnji teflonski deo koji naleze na motor, jer se verovatno na njemu nalaze necistoce koje "prave cudne zvukove". Takodje detaljno ocistis i motor.
Nemoj nikako da koristi srafciger ili skalpel u procesu ciscenja da ne bi napravio nepravilnosti na neko delu koje bi posle ometale pravilan rad (vidljive ogrebitine na mehanickim delovima koji trpe trenje.

3. Kada si sve to lepo ocistio i "ispolirao", moze staviti vrlo malo masinskog ulja ili npr. WD-a na unutrasnji teflonski deo propelera i na osovinu. Zatim vratis propeler nazad u elektromotor, pa sad kanes jednu kap na rupu gde viri osovina, pa vratis osigurac. Ako ima viska ulja tj WD-a to obavezno pokupi da se ne bi nova prasina zalepila za taj deo. Vrati nalepnicu na mesto. Ako nemas termalnu pastu onda gledaj da ne obrises ono malo sto je ima na kuleru i na GPU vec po zavrsenom poslu malo je pokupi na meso GPU-a sa kartonskom karticom. Vrati kuler na mesto, ukljuci sve i pusti ga da odvrti bar desetak minuta da bi se dobro podmazao.

Sve u svemu, da bi to uradio kako treba moras da imas kvalitetno podmazivalo ili WD, svezu termalnu pastu i dosta strpljenja.

Ako nemas sve to, bolje se raspitaj ako neki servis moze da ti to zavrsi za neke male pare, ili da ti ugrade nov fan, ali gledaj da bude bar veliki kao ovaj tvoj.

Sada mi ventilator radi ok, ocistio sam je maksimalno sto sam mogao neskidajuci nista... ne cuje se i ne koci...

Ako se bas desi da ponovo pocne da zeza pokusacu da skinem samo ventilator i da ga otvorim i podmazem, znaci bez skidanja heatsink-a (ne znam zasto bih to radio posebno jer mislim da se ispod njega i ne nalazi pasta nego zvaka) ili cu jednostavno kupiti drugi ventilator...

@Joriq Ja sam upravo taj link poslao Djolez korisniku koji je hteo da mi proda kuler, ali se covek ocigledno naljutio sto sam mu ukazao da taj kuler nije najbolje resenje...

@Civil
Izvini a zasto nije, sto viri malo sa strane kuler,to nista ne smeta (osim ako je kuciste neko bedno baby atx).Kuler je sjajno resenje za sve graficke na koje on pasuje,samo to zadovoljstvo ima svoju cenu i treba biti u mogucnosti da tako nesto sebi priustis.Ne ljutim se ni na koga,ne razumem zasto bih,svasta.Kuler je i dalje kod mene i sada moze za 2500, ko mi se najpre javi na PM dobice ga u full packu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
hmm..
nesto me ne odusevljava ideja da dam 30+ eu za hladjenje za graficku koja svaki dan vredi sve manje (<80eu) i jos da ni ne pasuje savrseno |((

Nonsense,kojih to drugih nekompatibilnosti,keve ti !

Nonsense,kojih to drugih nekompatibilnosti,keve ti !
za one koji ne umiju da otvore link:

2) Because the GeForce 6600 GT AGP's chipset is located towards the top area of the board unlike the PCIe version, installation of the cooler may be structurally unstable.

3) The HSI heatsink must be used together with the cooler. If the original heatsink integrates the HSI heatsink into one, then you cannot use VF700 on the card.

Dakle ovako, ja koristim 6600gt agp (MSI vivo) i na njoj imam upravo VF 700 Cu Led Zalmana. Na njemu je HSI heatsink odvojen od glavnog coolera kao i na ovom Leadteku sa slike, a i sve da je iz jednog dela opet bi Zalman mogao da se montira samo bi bilo potrebno dokupiti i taj mali pasivac - sto u konkretnom slucaju naravno nije potrebno 🙂
Cooler je extra, tih je, dobro hladi a pritom i lepo svetli (plava boja led-a). Naravno savrseno pasuje i montira se bez ikakvih problema. A i kada se menja graficka i Zalman se moze prebaciti na novu posto je kompatibilan sa zaista velikim brojem kartica (pogledati na njihovom sajtu i na raznim review-oima).
E sad, drugo je pitanje da li je neko spreman i da li mu se isplati ili ne da izdvoji vise od 30eur za jedan ovakav kvalitetan cooler...Naravno ima i drugih resenja, nije Zalman jedini, al` kao sto rekoh, sve zavisi od potreba, mogucnosti i zelja kupca 🙂

GSM je rekao sve,tako da meni ostaje samo da se pogodim sa vama oko cene.

Nazad
Vrh Dno