Šta je novo?

Ko se razume u TFT monitore?

prenex

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2001
Poena
705
1. Koje su bitne osobine, na koje treba (posebno) obratiti pažnju kod kupovine?
2. Kakvi su za igre i gledanje DIVX-a?

Koristio sam (i ovog trenutka koristim:)) TFT sa notebooka i sto se tice igara igrao sam samo CS i odlicno je. Recimo da cu ga radje igrati na ovom Sony 15 incha nego na Hansol 710P (koji mi je do skoro bio na desktopu).
Druge igre nisam probao (3D igre), ali kazu da nije bas sjajno. Na nekim starijim masinama sam igrao doom i tu je bilo zamucivanja slike i kanjenja, ali ipak je to TFT od pre nekoliko godina....

DivX izgleda fantasticno, dosta bolje nego na CRTu (gore omenuti Hansol ili 959NF....dobro, ova je mnogo veci, ali kvalitet je na strani TFTa). Problem je koliko ljudi gleda i pod kojim uglom, jer tamne (samo crna?) boje se presijavaju i slika postane kao negativ. Recimo ako masina stoji na stolu i ako se ql nameste moze bez probelma do cetvoro ljudi da gleda film.

1) pogledaj pazljivo ekran dok prikazuje potpuno crnu i belu sliku. ne sme da bude ni jedna tacka druge boje (mrtav piksel)
2) vidi u specifikaciji i proveri u praksi ugao gledanja. H>=120 i V>=100 su ok.
3) proveri u specifikaciji (ukupno) vreme odziva. vise od 45ms je problematicno. svakako proveri u praksi, pusti neku brzu igru, skroluj stranu teksta, pusti film itd. ne bi smelo da bude (puno ;))zamucivanja i senki
4) ako ti se svidi kupi ga :D

ps. ako te mrzi da trazis, slobodno u najuzi izbor uvrsti hansol H530. ja sam skoro testirao puno 15" TFT-ova i on se najbolje pokazao, a nije ni mnogo skup.

Bahati [SiD] je napisao(la):
3) proveri u specifikaciji (ukupno) vreme odziva. vise od 45ms je problematicno. svakako proveri u praksi, pusti neku brzu igru, skroluj stranu teksta, pusti film itd. ne bi smelo da bude (puno ;))zamucivanja i senki

Kada skrolujem txt slika se zamuti, ali zato kada gledam DivX ili igram Counter Strike nema nikakvog mucenja....

BTW
OK test:), mada malo kratak:(
Koliko dana si koristio te monitore pred testiranje?
Svi testovi u Digitalu budu OK, ali stvarno kratki (eg. digitalni aparati u poslednjem broju)

PJ je napisao(la):
Kada skrolujem txt slika se zamuti
da, kod kvalitetnijih tft-ova se primecuje samo kada skrolujes nesto sa velikim kontrastom.
ffffffff, neznam ni sam kol'ko je dana (nedelja ;)) trajao test, al' znam da mi se skoro vratio vid. :D

Ljudi, ne znam šta da radim. Monitor mi može doneti čovek, povoljno (iz Kine), ali on se apsolutno ne razume u hardware. Ako i najgori TFT može biti dobar za office primenu, znači da ću moći da ga prodam (pošto bi ja voleo da poteram neku igru ili divx). Ma uzeću ga pa šta bude!

To sto se muti je tzv blur efekat i ima ga svaki (dobro skoro svaki :D) TFT i zavisi od odziva, valjda ako je manji od 25ms onda se neprimecuje.

Vrh Dno