- Učlanjen(a)
- 28.08.2001
- Poena
- 679
Siris pricu i to nepotrebno, kao sto rekoh
To sto je neki sistem portabilan aka NetBSD ne mora da znaci da je dobar i za desktop upotrebu
Jer desktop upotrebljivost ne odredjuje samo portabilnost platforme vec podrska za hardver (bitnije) i softver (manje bitno jer na BSD-u imas manje vise sve programe koje imas i za linux)
Softverske razlike i ne postoje, razlika je samo u kernelima; napr. postoji Debian/FreeBSD, Gentoo/FreeBSD, Gentoo/OpenBSD, Gentoo/NetBSD. To sam pokusao da ukazem. Razlika je u tih nekoliko alata koji pomazu desktop useru (GUI installer, GUI za paket management, kontrol panel). Sve ostalo je isto.
Prica o BSD-u nas je odvela na potpuno pogresnu stranu, trebalo je u stvari da diskutujemo o modelu razvoja BSD kernela koji je po meni bolji nego kod linuxa; tu se stvari desavaju sporije ali nekako organizovanije; ne srlja se da se po svaku cenu ugradi neka fancy tehnologija, kod se redovno ceslja i ispravljaju bagovi, nema presecanja 'kao nozem' gde je rec Linusa Torvaldsa zakon i sl.
Naravno ovakav modalitet razvoja BSD kernela ima i mane od kojih smo spomenuli prakticno sve.
Pa nego za sta je?
Nastao je kao fork NetBSD-a i tesko da je ikada i igde imao namenu da ganja desktop segment
Niko ne kaze da to nije moguce, mislim mozes ti i QNX da opicis sa diskete i da koristis Firefox u njemu pa to ne znaci da sistem moze da se okarakterise kao desktop![]()
OpenBSD je veoma interesantan projekat; nastao je tako sto je Teo de Radt odbio da se povinuje americkim zakonima koji su branili export jakih enkripcionih algoritama van teritorije USA. Covek je zato presavio tabak, preselio se u Kanadu i krenuo da razvija fork netbsd-a. Ranije je na sajtu OpenBSD-a stojao slogan 'Why are we using all that encryption techniques? Because we can!'
Meni je zasmetalo to sto mislis da je OpenBSD pisan da bi se koristio kao ruter/firewall i ni za sta drugo. Tu gresis, napr. OpenBSD se intenzivno koristi na mestima gde se zeli najveci moguci nivo security-ja (napr. kao front-end mail server gde se vrti qmail, ili DNS server sa djbdns-om). Velika je steta sto projekat nema siru zajednicu developera pa da se poradi i na performansama sistema koje, kao sto sam pomenuo, nisu bas za primer.
Svakako da BSD ima dosta manju zaledjinu nego linux, ali ti alati koje pominjes se ne razvijaju jer BSD korisnici kojih svakako nema bas mnogo (uglavnom su okupljeni oko akademskih kurgova u USA i sire) i NEMAJU preteranu potrebu za njima
E o tome se radi![]()
Tako je krenuo i linux, mozda se ne secas ali devedesetih prakticno nisi imao nikakave fensi user-friendly alatke po linux distribucijama. Neke distribucije to nemaju ni dan-danas (napr. Slackware i Gentoo), tj. da bi stelovao sistem moras da otvaras i manuelno editujes config fajlove. Pocetkom novog veka, u trenucima kada je linux krenuo da se popularise, dosao je novi talas korisnika i developera koji su resili da se pozabave 'desktop' userima.
U trenutku kad se BSD dovoljno omasovi i kad privuce veci broj programera videces da ce i tu da krene ekspanzija ka desktop korisnicima.
Jes da nisam toliki ekspert kao ti (kapa dole) ali za stampanje na linux-u je zaduzen ako se ne varam CUPS server
E sada nisam siguran dal je isti deo kernela ili je poseban servis i kako su povezani, nisam se toliko bavio sa stampacima po *nix sistemima
Malo sam to pregrubo rekao, izvinjavam se. Ne postoje printer drajveri u kernelu (vec drajveri za kontrolu paralelnih/serijskih/usb portova), za misa postoji univerzalan usb hid drajver a ostalo kontrolise X11 odnosno neki od printing servera.
Slazem se za ovo jer sam u vise navrata posecivao BSD Srbija i jos neke portale i kod njihovih korisnika postoji dosta cesto nicim zasnovana tendencija elitizma, verovatno zasto sto su u debeloj manjini pa misle da samim tim koriste nesto kvalitetnije ako je ono manje rasporstranjeno - a svi odreda bivsi linuxsasi pa su tu verovatno do odredjene mere proradili i kompleksi![]()
Uglavnom su to ljudi koji su nezadovoljni pravcem razvoja linux distribucija, i to zbog toga sto se sve vise paznje posvecuje korisnicima koji su totalni nubovi. Onda se ide na BSD gde takvih jos uvek nema ili ih ima minimalan broj te to valjda stvara taj osecaj 'elitizma' o kome govoris
Da se razumemo, BSD kernel je dobar, i u praksi BSD sistem ima veci uptime od linux sistema jer se radi sporije ali temeljnije; na zalost i dalje postoje ogranicenja koja BSD sprecavaju da ima makar priliku da bude zastupljen kao linux.
Jel
Pa ja svo vreme pricam da je BSD sistem za specificnu namenu :eyebrows:
Pogresna ti je krilatica. Recimo ja ne koristim FreeBSD kao web server platformu zbog nepostojanja stabilne podrske za virtuelizaciju (xen domu je i dalje poprilicno u testnoj fazi) i zbog nepostojanja drajvera za odredjeni hardver. Da je to reseno na zadovoljavajuci nacin veruj mi (a i ne moras
Poslednja izmena: