Sto ne bih mogao da osporim da su openbsd/netbsd jako specificni, toliko specificni da nikad nisu bili zamisljeni da se teraju na desktop/serverskim racunarima?
O konacno, pa to sam i ja rekao :smoke:
Jedan je napravljen da bude sto sigurniji a drugi da bude sto portabilniji, i sad mi reci gde se to kosi sa primenom na desktopu/serverima? Lose je da desktopi/serveri budu maksimalno sigurni, tj. lose je da desktop/serverski OS moze da se instalira na sirokom spektru mikroprocesorskih arhitektura?
Siris pricu i to nepotrebno, kao sto rekoh
To sto je neki sistem portabilan aka NetBSD ne mora da znaci da je dobar i za desktop upotrebu
Jer desktop upotrebljivost ne odredjuje samo portabilnost platforme vec podrska za hardver (bitnije) i softver (manje bitno jer na BSD-u imas manje vise sve programe koje imas i za linux)
Sad ispade da je OpenBSD (uzecu njega za primer) oduvek bio zamisljen da se koristi iskljucivo na PC ruterima? To naravno nije tacno.
Pa nego za sta je?
Nastao je kao fork NetBSD-a i tesko da je ikada i igde imao namenu da ganja desktop segment
Niko ne kaze da to nije moguce, mislim mozes ti i QNX da opicis sa diskete i da koristis Firefox u njemu pa to ne znaci da sistem moze da se okarakterise kao desktop
Da zavrsim jednom za svagda - BSD-ovi se cine kao lose desktop varijante jer NEMAJU DOVOLJNO DEVELOPERA. Nije samo kernel i hardverska podrska u pitanju, potrebno je razviti *****-friendly installere, GUI alate za stelovanje sistema, GUI paketski manager i sl.
Svakako da BSD ima dosta manju zaledjinu nego linux, ali ti alati koje pominjes se ne razvijaju jer BSD korisnici kojih svakako nema bas mnogo (uglavnom su okupljeni oko akademskih kurgova u USA i sire) i NEMAJU preteranu potrebu za njima
E o tome se radi
A sto ti lepo prvo ne pogledas linux kernel release notes pre nego sto izbacis rafal fanboi tralala pricica koje se izuzetno lako pobijaju:
Uh sada sam i BSD fanboy a koristim linux :smoke:
Nisam probao Free i OpenBSD na mom laptopu, ali sudeci po onome sto sam nasao na netu zasigurno mi ne bi radilo pola hardvera na njemu kako treba
Kada tome dodas da ne mozes ni flash i Skype da koristis kao covek - toliko o desktop primeni
http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_34
I sad mi molim te reci gde ti ovde vidis drajver za stampac ili ovaj ili onaj usb mis?
Sad me mrzi da ti objasnjavam kako i gde su realizovani drajveri za printere i miseve, ali kao hint da ti kazem da se gro tih stvari ne nalazi ni u linux, ni u BSD kernelima. Malo prouci gradivo sledeci put....
Jes da nisam toliki ekspert kao ti (kapa dole

) ali za stampanje na linux-u je zaduzen ako se ne varam CUPS server
E sada nisam siguran dal je isti deo kernela ili je poseban servis i kako su povezani, nisam se toliko bavio sa stampacima po *nix sistemima
Na zalost, pamfletisticki slogani slabo pomazu u poprilicnom broju potencijalnih scenarija gde je BSD potpuno nemocan.
Slazem se za ovo jer sam u vise navrata posecivao BSD Srbija i jos neke portale i kod njihovih korisnika postoji dosta cesto nicim zasnovana tendencija elitizma, verovatno zasto sto su u debeloj manjini pa misle da samim tim koriste nesto kvalitetnije ako je ono manje rasporstranjeno - a svi odreda bivsi linuxsasi pa su tu verovatno do odredjene mere proradili i kompleksi
Ne bira BSD one koje ce ugoditi, nego ljudi koji imaju jako konkretne potrebe ne biraju BSD (koje su to potrebe vec je do sada receno dosta puta).
Jel
Pa ja svo vreme pricam da je BSD sistem za specificnu namenu :eyebrows: