Šta je novo?

Ko razvija Gnome?

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Ako ste se ikada pitali ko to zapravo razvija koje delove gnome-a i u kojoj meri mozete naci na slici ispod.

diagramme_inkscape_updated.png

A evo i tabele po kompanijama koje to rade

Volunteer 23.45%
Unknown 16.94%
Red Hat 16.30%
Novell 10.44%
Collabora 4.99%
Intel 2.57%
Fluendo 2.35%
Lanedo 2.32%
Independent 2.05%
Sun 2.04%
Nokia 1.42%
Openismus 1.22%
Codethink 1.21%
Eazel 1.09%
Litl 1.06%
Canonical 1.03%
Movial 0.69%
Mandriva 0.58%

Odlicno, sad znam kog da krivim za bangavi pulseaudio :)

dole po bojama je rasporedjeno ko je ko
gore ti pise sta ko radi
a ispod slike procenti koliko ko radi :D

I kao sto narod kaze : "Gde je 100 babica tu je dete kilavo"

Daleko od toga da je Gnome kilavo okruženje. Uvek ima glitcheva, ali koji interfejs ga nema? Pre će biti da je stabilno i veoma upotrebljivo. Plus, ovo ti je dostupno besplatno, ostalo (win, osx) moraš da platiš.

Gnome ima nekih koncepcijskih mana, tj. to su za mene mane, ali da je "kilav" svakako nije.

Ako je ovo kilavo, ne znam koji epitet prilepiti kompanijama sa multimilijarderskim budzetima i desetinama hiljada zaposlenih a ciji proizvodi su tek nesto bolji (u nekim stvarima i losiji) od gnome-a.

Ne znam sto odmah sledi ono cuveno "to je zadjabe"
Ovom izrekom hteo sam da kazem da je veoma tesko uskladiti razvoj i odrzavanje kad toliko mnogo ekipa i ljudi ucestvuje u tome....

Ne znam sto odmah sledi ono cuveno "to je zadjabe"
Ovom izrekom hteo sam da kazem da je veoma tesko uskladiti razvoj i odrzavanje kad toliko mnogo ekipa i ljudi ucestvuje u tome....

Pa u tome i jeste po meni glavna prednost ali i nedostatak ovakvog koncepta.
Sve je nicije i svacije.
Meni nedostaje centralizovanost (ne samo aplikacija nego Linux-a u globalu).
Mislim da je situacija kod BSD-a po tom pitanju bolja u smislu razvojnog tima koji je centralizovan.
Pozdrav

@lega99

Pa tako ti je to u svim GUI-jima tj. velikim softverskim projektima. Postoje timovi koji su zaduzeni samo za jednu oblast/celinu u okviru projekta, bave se samo time i imaju interakciju sa ostatkom ekipe samo kada je to neophodno.

Ajd' da uzmemo windows za primer posto ti je on najblizi - da li mislis da MS programeri koji rade na napr. media playeru imaju neke posebne veze sa timom koji razvija mrezni stack?

Prednosti razvoja proprietary softvera leze na drugoj strani. Softverske kompanije mogu uvek da angazuju programere koji ce za platu kodirati ono sta se trazi od njih (kod open-source projekata nije tako, volonteri programiraju za svoju dusu i programiraju ono sto ih interesuje). Iako se stvari ponesto menjaju uplivom velikih kompanija koje svoje zaposlenike mogu da rasporede na 'deficitarna' mesta to treba uzeti sa odredjenom dozom rezerve - RH/Novell/IBM ce najpre da pokriju ono sto prodaje njihove serverske sisteme (dakle rad na kernelu, internalijama OS-a, odredjenim daemon-ima i sl, GUI je negde na zacelju prioriteta).

Druga prednost proprietary modela je postojanje cvrste upravljacke strukture koja je spremna da lupi o sto i presece kada dodje do trvenja izmedju timova koje pisu softver. Kod FOSS je to drugacije i nije retkost da se je izvestan broj ljudi razocaran pravcem kojim ide projekat te se 'otcepe', naprave fork, i programiraju onako kako misle da treba. Naravno i ovo ne mora da bude nuzno lose i nije retkost da fork pristigne i prestigne original (evolutivni procesi na delu :) ).

Pa u tome i jeste po meni glavna prednost ali i nedostatak ovakvog koncepta.
Sve je nicije i svacije.
Meni nedostaje centralizovanost (ne samo aplikacija nego Linux-a u globalu).
Mislim da je situacija kod BSD-a po tom pitanju bolja u smislu razvojnog tima koji je centralizovan.
Pozdrav

Situacija kod linuxa i BSD-a je poprilicno ista, cak je po meni BSD u vecim go*nima.

Kad se kaze linux misli se na linux distribucije a trebalo bi da se govori iskljucivo o kernelu.

Cesto se cuje iz BSD zajednice da je razvoj linux kernela po 'dictatorship' modelu jer glavnu rec o svemu vodi jedan covek - Linus Torvalds. BSD flavori to rade drugacije odnosno ne postoji jedna persona koja odlucuje o pravcu razvoja kernela vec postoji board koji se bira na odredjeni vremenski period.

BSD flavori se medjusobno razlikuju cak i po kernelu, tj. i tu postoji rascepkanost razvojnih timova; napr OpenBSD i FreeBSD nemaju veze jedan sa drugim i kerneli su potpuno razliciti. Ovo prirodno donosi mnogo rasipanja programerske snage jer je za odrzavanje svakog BSD kernela potreban tim koji ima linux kernel; zato BSD-ovi uvek kaskaju po hardverskoj podrsci za linuxom i to ce jos dugo da ostane tako.
Sto se tice softvera koji se 'kalemi' na kernel tu je situacija identicna - i linux distribucije i BSD flavori koriste iste stvari.

Sarenilo linux distribucija je manje-vise kozmetika; generalno postoje dva glavna pravca (debian-based i RH-based distribucije) koji se razlikuju po formatu paketa i paketskim menadzerima; ofc postoje i manje poznate distribucije koje nisu ni u jednoj od ovih kategorija (Slackware, Arch, Gentoo) ali su slabo rasprostranjene. Distribucije se takodje razlikuju i po GUI alatima za administraciju sistema.

Ali najbitnija stvar, kernel, je svuda isti. Sad, da li se neki config fajl nalazi u /etc ili u /etc/system je, po meni, manje vazno.

Nije kernel svuda isti , neke distribucije poput SLED ili RH i jos par njih pecuju svoje kernele i neces ga naci u drugoj distribuciji jer je specijalno prilagodjen za njihovu, i nisu samo kozmeticki i drajverski pecevi u pitanju...
Da ne govorim o kernelima koji se koriste za neke embedded security , video monitoring sisteme.....neki su kastomizirani do bola...nemaju vise ni strukturu linux kernela, vise lice na BSD kernel..
Danas je sve to postalo izmesano puno za razliku od pre desetak godina kad se znalo sta je sta u linux svetu....bar meni tako izgleda
Primera je milion, Neke distribucije koje pretenduju na dektop trziste usvaja alatke i koncepte nekih drugih distribucija pa pokusavaju da to implementiraju u svoju distribuciju....i nekako uspeju...i to u jednoj verziji te distribucije radi kako treba , vec u sledecoj ne....dobija se kupus veliki....dosta puno je takvih primera....setite se raznih pokusaja implementacije synaptic-a , Yum-a, ili pkgtools-a u neke distribucije...BIG fail..da ne govorim o nekonciznosti razvojnih alata i biblioteka i running biblioteka...Bar za to volim SLED i Debian stable...oni barem ostaju dosledni za normalne korisnike

Poslednja izmena:
BSD flavori se medjusobno razlikuju cak i po kernelu, tj. i tu postoji rascepkanost razvojnih timova; napr OpenBSD i FreeBSD nemaju veze jedan sa drugim i kerneli su potpuno razliciti. Ovo prirodno donosi mnogo rasipanja programerske snage jer je za odrzavanje svakog BSD kernela potreban tim koji ima linux kernel; zato BSD-ovi uvek kaskaju po hardverskoj podrsci za linuxom i to ce jos dugo da ostane tako.

Nisi bas u pravu
Ta podrzanost hardvera o kojoj pricas se mozda odnosi samo na desktop primenu, a BSD-u je to skroz sporedna stvar pa zato i kaska u tom polju za linux-om koji, evo, vec 15 godina intenzivno snuje snove da postane dostojna konkurencija Windozi, sto kod BSD-a uopste nije slucaj jer su same filozofije projekata bitno drugacije
Dobar primer je skorasnje portovanje ZFS-a na FreeBSD sto sa linux-om nece biti slucaj zbog licence - mislim realno hebe se FreeBSD timu sto ne radi neka tamo web kamera ili usb dongle pored ovakih stvari gde se jasno vidi gde je prioritet razvoja a to je serversko trziste ;)

...postoje i manje poznate distribucije koje nisu ni u jednoj od ovih kategorija (Slackware, Arch, Gentoo) ali su slabo rasprostranjene. Distribucije se takodje razlikuju i po GUI alatima za administraciju sistema.
Ali najbitnija stvar, kernel, je svuda isti. Sad, da li se neki config fajl nalazi u /etc ili u /etc/system je, po meni, manje vazno.

Manje poznate na poslovnom planu - mozda :)
Sto se tice kucne i small office upotrebe daleko od toga da su Slackware, Arch i Gentoo slabo rasprostranjeni
Stavise, Arch Linux npr ima oko sebe izgradjen vrlo azuran i jak community i sjajno odradjen wiki sa dokumentacijom koji po mnogo cemu sisa dosta zvucnija imena

Sto se tice one liste gore teska je sramota da Cannonical ima samo 1% udela u okruzenju na kome zasnovan njihov glavni proizvod tj Ubuntu
To sam potvrdjuje pricu da Ubuntu u sustini nije nista specijalno vec je u pitanju malo doterani unstable Debian sa drugacijom temom i jos nekim sitnicama, koje je Cannoical malo prepakovao i koji je u zizu interesovanja dospeo zbog shipita na kucnu adresu i dobrog marketinga
Sto se mene tice jedan hobisticki projekat kao sto je PCLOS je za koplje bolji linux desktop nego Ubuntu i predstavlja zapravo primer kako ustvari treba da izgleda dobar linux desktop ;)

Poslednja izmena:
@ilija

Za male uredjaje ok, to jeste tacno (napr. linux kernel i nije imao dobre real-time mehanizme pa je postojao specijalizovani RT kernel, a kako je to danas vise nemam pojma), ali sta tacno podrazumevas pod ne-kozmetickim patch-evima u RH/SLED-u?

Ove dve distribucije koje pretenduju na enterprise trziste imaju politiku da drze jednu te istu verziju kernela kroz ceo major release zivotni vek (napr za RH 5.x to je 2.6.18 kernel) da bi zadrzali kompatibilnost za proprietary binarnim drajverima. Dakle, sta tu jos postoji a da ne salju u upstream?

Nisi bas u pravu
Ta podrzanost hardvera o kojoj pricas se mozda odnosi samo na desktop primenu, a BSD-u je to skroz sporedna stvar pa zato i kaska u tom polju za linux-om koji, evo, vec 15 godina intenzivno snuje snove da postane dostojna konkurencija Windozi, sto kod BSD-a uopste nije slucaj jer su same filozofije projekata bitno drugacije
Dobar primer je skorasnje portovanje ZFS-a na FreeBSD sto sa linux-om nece biti slucaj zbog licence - mislim realno hebe se FreeBSD timu sto ne radi neka tamo web kamera ili usb dongle pored ovakih stvari gde se jasno vidi gde je prioritet razvoja a to je serversko trziste ;)

Kako je sporedna stvar nepostojanje ikakvih drajvera, makar binarnih, za razne SCSI/SAS kontrolere na BSD-u? Znam, vendori su krivi, ali sta to vredi nekome kome je u zadatak zapalo da instalira freebsd na napr. LSI SAS kontroleru za koje ne postoje drajveri? Nije to lako ni na svim linux distroima jer obicno postoje binarni blobovi za RH/SLED ali uz manje ili vise muke drajver prorade. Na BSD-u nema ni teorijske sanse. Veliki problem je i to sto nijedan BSD za sada nema full paravirtuelizacioni mod na vmware/xen/hyper-v virtuelizatorima, i pored toga sto virtuelizacija postoji vec skoro pa deceniju; u freebsd-u se radi na tome, postoje nekakvi beta drajveri, ali nisam siguran koliko ljudi se usudilo da to proba na produkcionim serverima.

Neke od linux distribucija, kao sto si rekao, 'snuju' da detroniraju windows na desktopu, ali ne sve; napr. RH eksplicitno tvrdi da njih desktop uopste ne interesuje, a nisu jedini sa takvim stavom. Postoji raznolikost pa kako ko zeli - neko bira desktop, neko serversku distribuciju. Uostalom zar ni kod BSD-a nije tako? PC-BSD iskljucivo cilja na desktop, samo je community razmerno mali pa mnogo ljudi nema pojma da tako nesto uopste postoji.

Kratko i jasno BSD-ovi su manji projekti koji privlace manje paznje i zato kaskaju za linuxom. Nisu losiji, ali sticajem okolnosti doslo je do toga da manje ljudi radi na svim BSD kernelima zajedno nego sto radi na linux kernelu. Sad ce verovatno neko da se seti i da je pocetkom devedesetih BSD imao nesrecnu parnicu koja je zakocila razvoj a linux vinula do danasnje popularnosti, ali sta da se radi...desilo se sta se desilo.

Manje poznate na poslovnom planu - mozda :)
Sto se tice kucne i small office upotrebe daleko od toga da su Slackware, Arch i Gentoo slabo rasprostranjeni
Stavise, Arch Linux npr ima oko sebe izgradjen vrlo azuran i jak community i sjajno odradjen wiki sa dokumentacijom koji po mnogo cemu sisa dosta zvucnija imena

Cinjenica da ti koristis i volis arch distribuciju ne moze da promeni stanje u realnosti - u odnosu na RH-based ili debian-based distroe instalacije slackware-a, gentoo-a i archa su vise izuzeci nego pravilo. Ja ne vidim nikakav problem ni sa jednom distribucijom, kome sta odgovara neka instalira i koristi do mile volje, na serveru ili desktopu, sve jedno. Uostalom i sam imam servere na Gentoo-u (slackware sam koristio ali vise ne).

Sto se tice one liste gore teska je sramota da Cannonical ima samo 1% udela u okruzenju na kome zasnovan njihov glavni proizvod tj Ubuntu
To sam potvrdjuje pricu da Ubuntu u sustini nije nista specijalno vec je u pitanju malo doterani unstable Debian sa drugacijom temom i jos nekim sitnicama, koje je Cannoical malo prepakovao i koji je u zizu interesovanja dospeo zbog shipita na kucnu adresu i dobrog marketinga
Sto se mene tice jedan hobisticki projekat kao sto je PCLOS je za koplje bolji linux desktop nego Ubuntu i predstavlja zapravo primer kako ustvari treba da izgleda dobar linux desktop ;)

Ni mene ubuntu ne odusevljava posebno, koristim debian sid i mint. Ipak treba imati u vidu da je Canonical patuljasta firma u odnosu na RH ili Novell koji su najveci korporativni gnome contributori i uz to multimilijarderske korporacije.

Za SLED ne znam, ali znam dosta dobro sta se desava sa RH-om.

Evo jedan primer Fedora vs Ubuntu.

Ubuntu se zatvori na 6 meseci rabota i onda izda kernel, gnome itd sa svoim pachevima, koje je jako tesko posle ubaciti u upstream.

Dok Fedora sve ispravke direktno vrsi u upstream-u i onda samo povuce novi vanila paket kod sebe. Zato RH ima i najvise udela i kod kernela i kod gnome-a.

A evo i kako nastaje RHEL. U jednom trenutku se uzme Fedora i podvuce se crta. I kaze ovo je osnova za RHEL posle toga taj kernel se praticno forkuje. Jer kernel koji je sada u RHEL-u 5 i vanila 2.6.18 nemaju veze sa vezom. Otprilike samo su brojevi isti :) Jer on sada ima KVM, ext4 itd...

A sa druge strane RHEL 5 koji je izasao 2007 sada ima FF 3.6.* i OO 3.1.* kao i novu sambu sa podrskom za Win 7 i Win server 2008, itd... Dakle ono sto je vazno je updejtovano.

Jer kernel koji je sada u RHEL-u 5 i vanila 2.6.18 nemaju veze sa vezom. Otprilike samo su brojevi isti :) Jer on sada ima KVM, ext4 itd...

Ofc, ljudi backportuju kod iz novih verzija u 2.6.18 kod da bi zadrzali kompatibilnost sa binarnim drajverima; da se to ne radi RH bi bilo nemoguce instalirati na iole novijem hardveru niti bi bili podrzani features-i koji su se pojavili u medjuvremenu (kao ext4, kao KVM, evo kao sada BTRFS).
Da li postoji jos nesto, potpuno specificno za RH, a sto ne postoji u cutting-edge kernelu, kao sto je ustvrdio jedan od diskutanata par postova iznad?

Poslednja izmena:
Ne :) Jer evo ti na primeru KVM. Kada je RH kupio KVM on ga je prvo ubacio u vanila kernel i tu radio na njemu. Pa tek kada je dostigao zadovoljavajuci nivo, onda ga je ukljucio u RHEL kao "technology preview", a posle i kao full feature.

Ubacivanje nekih mogucnosti direktno u RHEL kernel bi bilo dosta pipavo, jer taj kod nije prosao nikakav testing. Zato se on prvo ubacuje u vanila kernele tamo razvija i posle bekportuje nazad.

Tako RH dobije testiran kod a community novi feature, win-win :D

Kako je sporedna stvar nepostojanje ikakvih drajvera, makar binarnih, za razne SCSI/SAS kontrolere na BSD-u? Znam, vendori su krivi, ali sta to vredi nekome kome je u zadatak zapalo da instalira freebsd na napr. LSI SAS kontroleru za koje ne postoje drajveri? Nije to lako ni na svim linux distroima jer obicno postoje binarni blobovi za RH/SLED ali uz manje ili vise muke drajver prorade. Na BSD-u nema ni teorijske sanse. Veliki problem je i to sto nijedan BSD za sada nema full paravirtuelizacioni mod na vmware/xen/hyper-v virtuelizatorima, i pored toga sto virtuelizacija postoji vec skoro pa deceniju; u freebsd-u se radi na tome, postoje nekakvi beta drajveri, ali nisam siguran koliko ljudi se usudilo da to proba na produkcionim serverima.

Dobro to stoji
Samo si ispustio iz vida da Linux ima daleko deblju zaledjinu nego bilo koji BSD projekat imena kalibra kao sto su HP, IBM i slicni, otuda i takva situacija sa drajverima dok iza BSD uglavnom stoje akademske institucije koje i nemaju bas toliko sirok uticaj i domet kao pomenuti moguli
Medjutim to ne menja ono sto sam rekao - fokus bilo kog BSD projekta svakako nije desktop
PCBSD koga pominjes je vise izuzetak nego pravilo a u prilog tome ide cinjenica da su svi slicni projekti tog tipa pukli kao petarde davnih dana, samo se jos on drzi a i u pitanju je malo nasminkani FreeBSD koji ima GUI instaler i PBI pakete, nista vise od toga ;)

Cinjenica da ti koristis i volis arch distribuciju ne moze da promeni stanje u realnosti - u odnosu na RH-based ili debian-based distroe instalacije slackware-a, gentoo-a i archa su vise izuzeci nego pravilo. Ja ne vidim nikakav problem ni sa jednom distribucijom, kome sta odgovara neka instalira i koristi do mile volje, na serveru ili desktopu, sve jedno. Uostalom i sam imam servere na Gentoo-u (slackware sam koristio ali vise ne).

Cinjenica da sam ja rekao gore gde su pomenuti distori najvise zastupljeni, a to su kucni korisnici gde su Arch, Slackware i Gentoo daleko od slabe zastupljenosti

Ni mene ubuntu ne odusevljava posebno, koristim debian sid i mint. Ipak treba imati u vidu da je Canonical patuljasta firma u odnosu na RH ili Novell koji su najveci korporativni gnome contributori i uz to multimilijarderske korporacije.

Nije toliko bitna velicina firme, vec koliko sredstava ima i koliko je developera okupljeno oko iste
A s obzirom da iza Cannonicala stoji dobrostojeci biznismen i ogromna armija devela, kao i jak community i armija korisnika svakako je sramota ovako mizeran udeo u razvijanju Gnome projekta koga oni nasiroko rabe ;)

Poslednja izmena:
Dobro to stoji
Samo si ispustio iz vida da Linux ima daleko deblju zaledjinu nego bilo koji BSD projekat imena kalibra kao sto su HP, IBM i slicni, otuda i takva situacija sa drajverima dok iza BSD uglavnom stoje akademske institucije koje i nemaju bas toliko sirok uticaj i domet kao pomenuti moguli
Medjutim to ne menja ono sto sam rekao - fokus bilo kog BSD projekta svakako nije desktop
PCBSD koga pominjes je vise izuzetak nego pravilo a u prilog tome ide cinjenica da su svi slicni projekti tog tipa pukli kao petarde davnih dana, samo se jos on drzi a i u pitanju je malo nasminkani FreeBSD koji ima GUI instaler i PBI pakete, nista vise od toga ;)

Ja stvarno ne znam zasto BSD nikada nije zaziveo kod velikih igraca; da li je u pitanju licenca ili nesto drugo, stvarno ne znam. Jeste da BSD omogucuje da se preuzme postojeci kod, modofikuje a zatim zatvori (napr to su uradili Cisco sa svojim IOS-em i Nokija sa IPSO firewall-ovima), ali mozda je bas u tome i prepreka? Ovako HP/IBM/Intel ubacuju u linux kernel nove stvari i zbog GPL-a svako vidi sve sto je drugi radio.

Btw. mislim da malo preterujes kada pricas o serverskim i desktop *nix sistemima. Serverska verzija se eventualno razlikuje od desktop verzije po tome sto nema graficki instaler, nema GUI package management i nema neki GUI control panel/centar/whatever. Mada nije bas ni da ne postoje takvi alati; evo napr na freebsd-u moze da se doinstalira desktopbsd-tools (preuzet sa jos jednog freebsd derivata). Sigurno postoji jos nesto sto sam zaboravio :)

Cinjenica da sam ja rekao gore gde su pomenuti distori najvise zastupljeni, a to su kucni korisnici gde su Arch, Slackware i Gentoo daleko od slabe zastupljenosti

Doticne distribucije su najvise zastupljene kod hobista; zaista je retkost naci linux-noobove koji koriste ove distribucije kao i linux profesionalce koji sve svoje servere drze na slacku/gentoo/archu.

Nije toliko bitna velicina firme, vec koliko sredstava ima i koliko je developera okupljeno oko iste
A s obzirom da iza Cannonicala stoji dobrostojeci biznismen i ogromna armija devela, kao i jak community i armija korisnika svakako je sramota ovako mizeran udeo u razvijanju Gnome projekta koga oni nasiroko rabe ;)

RH i Novel su firme koje prave novac, Canonical za sada samo trosi.

Canonical ima 300 zaposlenih, RH ima 3000.

Svi koji nisu zaposleni ni u jednoj firmi se racunaju kao volonteri, koristili oni Ubuntu ili ne.

Poslednja izmena:
Btw. mislim da malo preterujes kada pricas o serverskim i desktop *nix sistemima. Serverska verzija se eventualno razlikuje od desktop verzije po tome sto nema graficki instaler, nema GUI package management i nema neki GUI control panel/centar/whatever. Mada nije bas ni da ne postoje takvi alati; evo napr na freebsd-u moze da se doinstalira desktopbsd-tools (preuzet sa jos jednog freebsd derivata). Sigurno postoji jos nesto sto sam zaboravio :)

Nisam mislio na to vec na smer razvoja a tu se jasno vidi razlika kada krenes da poredis razlicita *nix resenja :)
Primera radi OpenBSD je tek od relativno skora dobio DRI podrsku sto je na linux-u prisutno vec godinama - jednostavno, sta ce OpenBSD korisnicima DRI, da teras neku igru na ruteru ili firewall-u, ma vazi :d
Ili arhaicni OpenBSD instaler koji je isti vec godinama i gde rucno moras da racunas cilindre na hd-u ali opet, sa stanovista OpenBSD korisnika on je sasvim dovoljan
Eto o tome se radi
PCBSD sa druge strane, nema nikakve veze sa zvanicnim FreeBSD projektom vec iza njega stoji posebna firma, FreeBSD kod naravno moze da koristi svako jer je pod BSD licencom, bar kernel i userland kao i deo softvera - cak stavise pa cak i FreeBSD develi preporucuju u slucaju da trazis zamenu za desktop i Windows, u tom slucaju bolje i ostanes na istom :)

Doticne distribucije su najvise zastupljene kod hobista; zaista je retkost naci linux-noobove koji koriste ove distribucije kao i linux profesionalce koji sve svoje servere drze na slacku/gentoo/archu.

Samo ispustas iz vida da su ti distroi uglavnom namenjeni nesto iskusnijim korisnicima koji zele nesto i da nauce, koje ne plasi konzola i koji zele da znaju sta se dogadja ispod haube, pa tesko da ce neki linux pocetnik pocinjati bas sa ovim distribucijama :)

RH i Novel su firme koje prave novac, Canonical za sada samo trosi.

Canonical ima 300 zaposlenih, RH ima 3000.

Svi koji nisu zaposleni ni u jednoj firmi se racunaju kao volonteri, koristili oni Ubuntu ili ne.

Da ali te 3rd party devele koji se ne racunaju u osoblje firme placa upravo Cannonical, bar kada je Ubuntu u pitanju
S obzirom na udeo u Gnome projektu bice da ih izgleda prevashodno placa da peglaju bagove pre svega :smoke:

Poslednja izmena:
Nisam mislio na to vec na smer razvoja a tu se jasno vidi razlika kada krenes da poredis razlicita *nix resenja :)

Primera radi OpenBSD je tek od relativno skora dobio DRI podrsku sto je na linux-u prisutno vec godinama - jednostavno, sta ce OpenBSD korisnicima DRI, da teras neku igru na ruteru ili firewall-u, ma vazi :d
Ili arhaicni OpenBSD instaler koji je isti vec godinama i gde rucno moras da racunas cilindre na hd-u ali opet, sa stanovista OpenBSD korisnika on je sasvim dovoljan
Eto o tome se radi

Cilj OpenBSD-a je security po svaku cenu i po tome nemaju pandana u bilo kom OS-u. Nije samo u pitanju izostanak podrske za DRI, pa u OpenBSD je SMP podrska, esencijalna stvar da bi neki kernel bio serverski, ubacena tek pre nekoliko godina? Da ne pricam da je zamalo odmah i izletela napolje jer im se UCINILO da moze da narusi sigurnost sistema. Dalje, OpenBSD ima katastrofalne performanse u prakticno bilo kojoj serverskoj primeni, jedino je dobar za situacije kada se zeli (skoro pa) paranoicni nivo security-ja.

Sve ovo znaci da OpenBSD nije dobar primer za ovo o cemu govoris. To nije serverski sistem vec sistem koji najvise lezi security paranoicima (mozda je ovo prejako receno ali nadam se da razumes o cemu pricam).

A instalacija OpenBSD-a je tek posebna prica......to je OS koji jedino moze da se instalira preko netinstall boot imidza ili, za one koji bi da placaju, moguce je naruciti OpenBSD CD/DVD kompilaciju direktno od autora; ne postoji besplatna instalacija upakovana kao klasicne linux/bsd edicije.

Elem, da se vratim na temu, bolji primer za posmatranje je FreeBSD, gde se ljudi trude da kompletiraju hardversku podrsku koliko god mogu, nekad to ide nekada ne.

cak stavise pa cak i FreeBSD develi preporucuju u slucaju da trazis zamenu za desktop i Windows, u tom slucaju bolje i ostanes na istom :)

Isto kao sto to preporucuje i Red Hat, s'tim da su oni obzirniji i preporucuju ljudima da probaju Fedoru a ne da ostanu na windowsu.

Samo ispustas iz vida da su ti distroi uglavnom namenjeni nesto iskusnijim korisnicima koji zele nesto i da nauce, koje ne plasi konzola i koji zele da znaju sta se dogadja ispod haube, pa tesko da ce neki linux pocetnik pocinjati bas sa ovim distribucijama :)

Slazem se, to su distribucije za hobiste aka power usere, koji imaju visak slobodnog vremena i volju za beskonacnim experimentisanjem (nesto sto na produkcionim sistemima nije moguce, narocito deo sa experimentisanjem)

Da ali te 3rd party devele koji se ne racunaju u osoblje firme placa upravo Cannonical, bar kada je Ubuntu u pitanju
S obzirom na udeo u Gnome projektu bice da ih izgleda prevashodno placa da peglaju bagove pre svega :smoke:

Ne znam zasto sam uopste pominjao Canonical obzirom da niti ih nesto posebno volim niti ih ne volim :) Valjda sam zeleo da kazem da od njih ne treba da se ocekuju cuda obzirom da su mali u odnosu na ozbiljne firme.

Slazem se, to su distribucije za hobiste aka power usere, koji imaju visak slobodnog vremena i volju za beskonacnim experimentisanjem (nesto sto na produkcionim sistemima nije moguce, narocito deo sa experimentisanjem)
Sa ovim se ne bih slozio,ja sam moj arch instalirao pre skoro dve godine i od tada nista nisam eksperimentisao,jednostavno ga koristim kao sto bi koristio ubuntu.Po tebi postoje samo pocetnici(vise od 90% korisnika kompjutera) i power user-i(nekoliko procenata),medjutim nije tako,postoje veoma mnogo stepenica u napredovanju u poznavanju racunarstva.Mislim da jedino oni na prvoj stepenici nisu za arch,dok vec sledeci mogu ga veoma lako instalirati i odrzavati,i cak ne zahteva nista vise vremena od ubuntu-a(imam i jednog i drugog instaliranog).Isto je tako i u windows svetu,postoji ogroman broj pocetnika,ali isto tako postoji i ogroman broj onih koji znaju neke malo slozenije stvari(tipa instalirati os,program,podesiti neke stvari na desktop-u itd.),tako da se ne bih slozio sa tvojom podelom.

Cilj OpenBSD-a je security po svaku cenu i po tome nemaju pandana u bilo kom OS-u. Nije samo u pitanju izostanak podrske za DRI, pa u OpenBSD je SMP podrska, esencijalna stvar da bi neki kernel bio serverski, ubacena tek pre nekoliko godina? Da ne pricam da je zamalo odmah i izletela napolje jer im se UCINILO da moze da narusi sigurnost sistema. Dalje, OpenBSD ima katastrofalne performanse u prakticno bilo kojoj serverskoj primeni, jedino je dobar za situacije kada se zeli (skoro pa) paranoicni nivo security-ja.

Sve ovo znaci da OpenBSD nije dobar primer za ovo o cemu govoris. To nije serverski sistem vec sistem koji najvise lezi security paranoicima (mozda je ovo prejako receno ali nadam se da razumes o cemu pricam).

E vidi u ova da pasusa si pomalo kontrirao sam sebi :)
Bas o ovome pricam-BSD je generalno sistem za specificnu namenu dok je linux vise nesto poput jack of all trades-a i upravo zbog toga (izmedju ostalog) je i postao najrasprostranjeniji Unix klon - nebitno dal' je u pitanju serverska primena ili nesto trece
FreeBSD mozda moze i da se stavi u isti kos sa linux-om mada tesko da OS na kome moras da teras flash i jos neke programe preko linux compatibillity layer-a, na kome nemas funkcionalni Skype i 3d podrsku i na kome je napredni power managment jos uvek u povoju i sto sta jos drugoga mozes nazvati pogodnim za desktop :)

@na12

Ok, arch ne koriste pocetnici, ne koriste ga ni profesionalci (nema ga u enterprise okruzenju).

Kako bi ti nazvao i gradirao populacuju koja koristi arch linux? Ako nisu power useri i hobisti, koji skup termina ih najbolje opisuje?

Ako nekome bode oci to to kazem da archa nema u enterprise okruzenju samo da dodam da je to tako sa svakom rolling release linux distribucijom.

E vidi u ova da pasusa si pomalo kontrirao sam sebi :)
Bas o ovome pricam-BSD je generalno sistem za specificnu namenu dok je linux vise nesto poput jack of all trades-a i upravo zbog toga (izmedju ostalog) je i postao najrasprostranjeniji Unix klon - nebitno dal' je u pitanju serverska primena ili nesto trece
FreeBSD mozda moze i da se stavi u isti kos sa linux-om mada tesko da OS na kome moras da teras flash i jos neke programe preko linux compatibillity layer-a, na kome nemas funkcionalni Skype i 3d podrsku i na kome je napredni power managment jos uvek u povoju i sto sta jos drugoga mozes nazvati pogodnim za desktop :)

Ne, ti si ustvrdio da je BSD iskljucivo orjentisan prema serverima a onda si naveo OpenBSD kao primer sistema koji je iskljucivo pravljen za servere jer, zaboga, OpenBSD nema podrsku za DRI. A ja sam ti naveo da sistem koji je tek skoro dobio SMP podrsku, koji ima lose performanse i koji nema gomilu drajvera za serverski hardver ne moze da se nazove serverskim. OpenBSD je za likove koji se opasno loze na security, nista drugo ih ne interesuje i tu negde se svaka prica u vezi sa njim zavrsava.

U stvari, FreeBSD je mnogo vise serverski OS nego sto ce OpenBSD ikada da bude, iako predstavlja (preuzimam izraz iz tvog posta) 'jack-of-all-trades' medju BSD edicijama.

Sad vise i ne mogu da pohvatam sta zelis da kazes? Da li i dalje tvrdis da se BSD-ovi razvijaju samo kao serverski OS-evi ili zelis da naglasis da postoje razne, specijalizovanje edicije BSD-a?

Sta god bilo da te podsetim da postoji zilion linux distribucija koje su usko specijalizovane za najrazlicitije poslove, od desktopa do specificnih distroa kao sto je napr AsteriskNow. Nekakva 'specijalizacija' BSD-a nije nista sto nije vidjeno u linux svetu, naprotiv.

Poslednja izmena:
@na12
Kako bi ti nazvao i gradirao populacuju koja koristi arch linux? Ako nisu power useri i hobisti, koji skup termina ih najbolje opisuje?
Obicni Desktop korisnici koji nisu vise pocetnici,a kojih ima vise od 50% onih koji koriste linux,ukljucujuci i te profesionalce i pocetnike.

Ne, ti si ustvrdio da je BSD iskljucivo orjentisan prema serverima a onda si naveo OpenBSD kao primer sistema koji je iskljucivo pravljen za servere jer, zaboga, OpenBSD nema podrsku za DRI. A ja sam ti naveo da sistem koji je tek skoro dobio SMP podrsku, koji ima lose performanse i koji nema gomilu drajvera za serverski hardver ne moze da se nazove serverskim. OpenBSD je za likove koji se opasno loze na security, nista drugo ih ne interesuje i tu negde se svaka prica u vezi sa njim zavrsava.

U stvari, FreeBSD je mnogo vise serverski OS nego sto ce OpenBSD ikada da bude, iako predstavlja (preuzimam izraz iz tvog posta) 'jack-of-all-trades' medju BSD edicijama.

Sad vise i ne mogu da pohvatam sta zelis da kazes? Da li i dalje tvrdis da se BSD-ovi razvijaju samo kao serverski OS-evi ili zelis da naglasis da postoje razne, specijalizovanje edicije BSD-a?

Sta god bilo da te podsetim da postoji zilion linux distribucija koje su usko specijalizovane za najrazlicitije poslove, od desktopa do specificnih distroa kao sto je napr AsteriskNow. Nekakva 'specijalizacija' BSD-a nije nista sto nije vidjeno u linux svetu, naprotiv.

Poenta price je da hardverska podrska u BSD-u kernelu kaska za linux-om zato sto se ti OS-evi razvijaju za specificnu namenu
OpenBSD i NetBSD to svakako jesu i to da osporis ne mozes
Naravno u celu pricu uskace FreeBSD kao serverski OS, nebitno dal je kod njega losija ova ili ona stvar u odnosu na linux
Ne znam sta si zapeo za OpenBSD i servere kada ja nisam ni rekao da je to serverski OS, samo ga navodim kao primer OS-a koji je kao uostalom i svaki BSD ipak OS za nesto specificnije namene
Dovoljno je da pogledas release notes za FreeBSD i da vidis na sta se ustvari fokusira razvoj - mahom su to mrezni alati i servisi sto jasno govori o smeru razvoja u kojem se krece projekat, prica je proteklih meseci bila maksimalno fokusirana oko portovanja ZFS-a, nema tu ni govora o drajverima za ovaj ili onaj stampac ili usb mis kada se zna na cemu je tu zapravo akcenat i stoga tako losa podrska za uredjaje koji se mahom koriste na desktop masinama opet u odnosu na linux, ne vidim sta ti tu nije jasno i sto dalje uopste siris pricu kada za tim nema potrebe ;)
BTW FreeBSD 8.1 je dobio podrsku za Xen DomU, a ima ZFS i dtrace sto linux jos uvek nema niti ce imati u skorije vreme
To cut the story, linux se trudi da ugodi svakom neko bi rekao i u svakoj corbi mirodjija :smoke:, dok BSD bira one kojima ce ugoditi

Poslednja izmena:
Poenta price je da hardverska podrska u BSD-u kernelu kaska za linux-om zato sto se ti OS-evi razvijaju za specificnu namenu
OpenBSD i NetBSD to svakako jesu i to da osporis ne mozes
Naravno u celu pricu uskace FreeBSD kao serverski OS, nebitno dal je kod njega losija ova ili ona stvar u odnosu na linux
Ne znam sta si zapeo za OpenBSD i servere kada ja nisam ni rekao da je to serverski OS, samo ga navodim kao primer OS-a koji je kao uostalom i svaki BSD ipak OS za nesto specificnije namene

Sto ne bih mogao da osporim da su openbsd/netbsd jako specificni, toliko specificni da nikad nisu bili zamisljeni da se teraju na desktop/serverskim racunarima? :)

Jedan je napravljen da bude sto sigurniji a drugi da bude sto portabilniji, i sad mi reci gde se to kosi sa primenom na desktopu/serverima? Lose je da desktopi/serveri budu maksimalno sigurni, tj. lose je da desktop/serverski OS moze da se instalira na sirokom spektru mikroprocesorskih arhitektura?

Sad ispade da je OpenBSD (uzecu njega za primer) oduvek bio zamisljen da se koristi iskljucivo na PC ruterima? To naravno nije tacno.

Da zavrsim jednom za svagda - BSD-ovi se cine kao lose desktop varijante jer NEMAJU DOVOLJNO DEVELOPERA. Nije samo kernel i hardverska podrska u pitanju, potrebno je razviti *****-friendly installere, GUI alate za stelovanje sistema, GUI paketski manager i sl.

Dovoljno je da pogledas release notes za FreeBSD i da vidis na sta se ustvari fokusira razvoj - mahom su to mrezni alati i servisi sto jasno govori o smeru razvoja u kojem se krece projekat, prica je proteklih meseci bila maksimalno fokusirana oko portovanja ZFS-a, nema tu ni govora o drajverima za ovaj ili onaj stampac ili usb mis kada se zna na cemu je tu zapravo akcenat i stoga tako losa podrska za uredjaje koji se mahom koriste na desktop masinama opet u odnosu na linux, ne vidim sta ti tu nije jasno i sto dalje uopste siris pricu kada za tim nema potrebe ;)

A sto ti lepo prvo ne pogledas linux kernel release notes pre nego sto izbacis rafal fanboi tralala pricica koje se izuzetno lako pobijaju:

Summary: This version adds two new filesystem, the distributed filesystem Ceph and LogFS, a filesystem for flash devices. Other features are a driver for almost-native KVM network performance, the VMware ballon driver, the "kprobes jump" optimization for dynamic probes, new perf features (the "perf lock" tool, cross-platform analysis support), support for GPU switching, several Btrfs improvements, RCU lockdep, Generalized TTL Security Mechanism (RFC 5082) and private VLAN proxy arp (RFC 3069) support, asynchronous suspend/resume, several new drivers and many other small improvements.

http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_34

I sad mi molim te reci gde ti ovde vidis drajver za stampac ili ovaj ili onaj usb mis?

Sad me mrzi da ti objasnjavam kako i gde su realizovani drajveri za printere i miseve, ali kao hint da ti kazem da se gro tih stvari ne nalazi ni u linux, ni u BSD kernelima. Malo prouci gradivo sledeci put....

BTW FreeBSD 8.1 je dobio podrsku za Xen DomU, a ima ZFS i dtrace sto linux jos uvek nema niti ce imati u skorije vreme

Ali nema podrske u vmware-u i hyper-x, evo tu je BTRFS, postoji systemtap na linuxu....

To cut the story, linux se trudi da ugodi svakom neko bi rekao i u svakoj corbi mirodjija :smoke:, dok BSD bira one kojima ce ugoditi

Na zalost, pamfletisticki slogani slabo pomazu u poprilicnom broju potencijalnih scenarija gde je BSD potpuno nemocan.

Ne bira BSD one koje ce ugoditi, nego ljudi koji imaju jako konkretne potrebe ne biraju BSD (koje su to potrebe vec je do sada receno dosta puta).

Sto ne bih mogao da osporim da su openbsd/netbsd jako specificni, toliko specificni da nikad nisu bili zamisljeni da se teraju na desktop/serverskim racunarima? :)

O konacno, pa to sam i ja rekao :smoke:

Jedan je napravljen da bude sto sigurniji a drugi da bude sto portabilniji, i sad mi reci gde se to kosi sa primenom na desktopu/serverima? Lose je da desktopi/serveri budu maksimalno sigurni, tj. lose je da desktop/serverski OS moze da se instalira na sirokom spektru mikroprocesorskih arhitektura?

Siris pricu i to nepotrebno, kao sto rekoh
To sto je neki sistem portabilan aka NetBSD ne mora da znaci da je dobar i za desktop upotrebu
Jer desktop upotrebljivost ne odredjuje samo portabilnost platforme vec podrska za hardver (bitnije) i softver (manje bitno jer na BSD-u imas manje vise sve programe koje imas i za linux)

Sad ispade da je OpenBSD (uzecu njega za primer) oduvek bio zamisljen da se koristi iskljucivo na PC ruterima? To naravno nije tacno.

Pa nego za sta je?
Nastao je kao fork NetBSD-a i tesko da je ikada i igde imao namenu da ganja desktop segment
Niko ne kaze da to nije moguce, mislim mozes ti i QNX da opicis sa diskete i da koristis Firefox u njemu pa to ne znaci da sistem moze da se okarakterise kao desktop :p

Da zavrsim jednom za svagda - BSD-ovi se cine kao lose desktop varijante jer NEMAJU DOVOLJNO DEVELOPERA. Nije samo kernel i hardverska podrska u pitanju, potrebno je razviti *****-friendly installere, GUI alate za stelovanje sistema, GUI paketski manager i sl.

Svakako da BSD ima dosta manju zaledjinu nego linux, ali ti alati koje pominjes se ne razvijaju jer BSD korisnici kojih svakako nema bas mnogo (uglavnom su okupljeni oko akademskih kurgova u USA i sire) i NEMAJU preteranu potrebu za njima
E o tome se radi ;)

A sto ti lepo prvo ne pogledas linux kernel release notes pre nego sto izbacis rafal fanboi tralala pricica koje se izuzetno lako pobijaju:

Uh sada sam i BSD fanboy a koristim linux :smoke:
Nisam probao Free i OpenBSD na mom laptopu, ali sudeci po onome sto sam nasao na netu zasigurno mi ne bi radilo pola hardvera na njemu kako treba
Kada tome dodas da ne mozes ni flash i Skype da koristis kao covek - toliko o desktop primeni :p

http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_34

I sad mi molim te reci gde ti ovde vidis drajver za stampac ili ovaj ili onaj usb mis?

Sad me mrzi da ti objasnjavam kako i gde su realizovani drajveri za printere i miseve, ali kao hint da ti kazem da se gro tih stvari ne nalazi ni u linux, ni u BSD kernelima. Malo prouci gradivo sledeci put....

Jes da nisam toliki ekspert kao ti (kapa dole :)) ali za stampanje na linux-u je zaduzen ako se ne varam CUPS server
E sada nisam siguran dal je isti deo kernela ili je poseban servis i kako su povezani, nisam se toliko bavio sa stampacima po *nix sistemima

Na zalost, pamfletisticki slogani slabo pomazu u poprilicnom broju potencijalnih scenarija gde je BSD potpuno nemocan.

Slazem se za ovo jer sam u vise navrata posecivao BSD Srbija i jos neke portale i kod njihovih korisnika postoji dosta cesto nicim zasnovana tendencija elitizma, verovatno zasto sto su u debeloj manjini pa misle da samim tim koriste nesto kvalitetnije ako je ono manje rasporstranjeno - a svi odreda bivsi linuxsasi pa su tu verovatno do odredjene mere proradili i kompleksi :)

Ne bira BSD one koje ce ugoditi, nego ljudi koji imaju jako konkretne potrebe ne biraju BSD (koje su to potrebe vec je do sada receno dosta puta).

Jel
Pa ja svo vreme pricam da je BSD sistem za specificnu namenu :eyebrows:

Vrh Dno