Šta je novo?

Ko će biti naslednik s6500fd

codejan

Čuven
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5-3470 quad core
Matična ploča
Gigabyte GA-P75-D3
RAM
Kingston 12GB DDR3 HYPER blu
GPU
EVGA GeForce GTX 260 896MB DDR3
Storage
Hitachi 1TB, EXRAM 512GB SSD
Zvuk
Creative Live! 5.1
PSU
Thermaltake SMART RGB 700W
Kućište
MS MidiATX
Monitor
BENQ FP91G+, HP W19
Miš & tastatura
Logitech MX400
Ostale periferije
neo SW-H55
Laptop
Lenovo ThinkPad T450s, ASUS eeePC 1001HA
Tablet
Lenovo TB-8505X
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 10 2022
Pametni uređaji
Denver BFH-17, Xiaomi TV Stick 4K
Pristup internetu
  1. ADSL
Dakle, šta mislite koji će naslednik biti ovog aparata u budućem vremenskom intervalu; recimo za pola godine.
S6500 je davao solidno za cenu koji košta, ima li nekog aparata u najavi koji može da ga dostigne?

Davao solidno ? :) Pa to je ubedljivo najbolji value for money koji se moze kupiti. Aparat vredi minimum 400e, a koshta ispod 300 :)

Novi moze da bude samo bolji, osim ako ne ubace obichan CCD.

Nedaj bože da mu upropaste senzor i da stave onaj kao na najnovijem, upravo predstavljenom Fuji F50fd, on ima ČAK 12 megapiksela i mnogo nejasnu sliku.

Bilo bi najbolje da samo drastično unaprede taj senzor i da predstave npr. S6600 koji će imati, max. 7.5 megapiksela, nikako više od toga.

Ma kakvi megapikseli..dosta je i 6.

Ja bih voleo malo bolji objektiv,malo brzi AF, jaci blic, i da se onom glupom digital zoom tasteru dodeli custom funkcija.Ili da bude raw/jpeg switch.

I naravno da ubace podrsku za SD kartice.

I to je to. Malo li je :-devil-:

Fuji mora da podilazi kupcima, ko i svi proizvođači. Što više megapiksela - to bolja potražnja. Samo mali broj korisnika pita za kvalitet senzora.

6-7MP bi bilo sasvim dovoljno, samo... progutace ga ostale firme koje nude 8-10MP, cak iz manjeg senzora. Sto rece Cat, kupce to ne zanima - oni samo vole brojke. Mozda, da se doda sinica za blic, brzi "continuous shooting" (znaci, i neka interna memorijica za eto, bar 20ak fotki), zum da ostane na prstenu, a recimo (mozda mnogo trazim :angel:) da se manuelni fokus doda na prsten. Autofokus ako je spor kao na S5600, onda svakako da - brzi. Drugo, mislim... nema potrebe :)

Btw, jel ovaj topic citaju inzenjeri Fuji-ja :D Mozda nam nesto i udovolje :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nece da nam udovolje.
Ne znaju srpski :D

'bem ti glupe kupce koji kad dodju radnju prvo pitaju "a koliko megapixela ima aparat?". Takvima treba lepo reci da za njih fotoaparat i nije i prodati im plasticni skljocavac za jednokratnu upotrebu.

Zbog takvih proizvodjaci samo guraju megapixele na ustrb kvaliteta slike, dinamike, itd... :wall:

Poslednja izmena:
Pa, nisu kupci krivi, to je jedina stavka koja se reklamira kod većine aparata.
Kao što kod automobila uglavnom pominju konjske snage, jer sama reč zvuči cool,
uostalom kao i SEGA MEGA... ovaj... MEGAPIXEL!!!1one

Pa kako nisu kupci krivi ? Krivi su jer pojma nemaju shta kupuju, vec traze ono shto misle da je dobro, i to im proizvodjachi isporuchuju. I ne samo kod fotoaparata. Prosechan kupac je kriv shto entuzijasti i napredni korisnici koji hoce poshteno, moraju da kupuju profesionalno, jer se i srednja klasa spustila u amaterski segment.

Poslednja izmena:
Meni drug posalje poruku: "Ej, kupio sam Nikon fotoaparat za _CENA_ sa 7.2 megapixela i 5x optickim i 6x digitalnim zumom, el dobro?". Cena je bila nesto preko 200 evra, a ja sam mu lepo rekao pre toga da se mani gluposti i da ako hoce da kupi dobru stvar nek uzme S5600 ali on kad je cuo da ima samo 5 megapixela nije hteo, pa je video tog nikona u toj radnji, lepo mu je izgledao, prodavac je rekao da je dobar i odlucio se za njega.
A ja: ... (tri tacke)

Ljudi su po defaultu nepismeni za kupovinu ( što je normalno )
a proizvođači su im uvalili megapiksele kao neku vrednost koja određuje "snagu aparata".
To je jedina stvar koja se menja ( a propraćena je žestokim marketingom ), stalno izbacuju sve "pikselnije" aparate.

Zato je i dobro što postoji npr. Benchmark, pa čovek može da se informiše.
E, ako odluči da i pored sve sile recenzija i saveta ipak kupi nešto što mu realno ne treba,
to je već slučaj za veterinara.

Desilo mi se mnogo pute da ne mogu ljude da ubedim u neke stvari. Davno sam ubedjivo prijatelja da nekupuje CD rezac vec DVD rezac. Kaze da nema para. Znate zta je kupio. OBA!!! :mad:Ubedio ga prodavac. Primer 2.:Drugarova zena mi se zali da joj pas ima ekcem i losu dlaku. Kupa ga min 1 nedeljno. Rekoh joj da je i 1 mesecno mnogo, neveruje. Donesem casopis u kome pise neki ***** koga licno znam. Kaze vidi stvarno. Pise u novinama.
"I na tarabu pise p**ka pa ga ne stavljas" kaze nas narod.:)
To je vec ispricana prica svugde i ovde na forumu. Prica: "Sta ti znas, rekao mi prodavac, citao sam u novinama..."

Skontao ja da većina ljudi prvu informaciju koju čuju o nečemu (što čuju prvi put u životu) smatraju default vrednošću. Recimo, Sony je najbolji, Mpix-i najvažniji, DVDrw skup... ...bla. bla. bla... ...ovo već ode u off i psihologiju, ali tako je nekako.

A što se tiče teme, da u S6500 dodaju samo stabilizaciju, dobili bi vrh prosumer ikada. Ali bojim se da će nagurati pixele, dodati stabilizaciju i to prodavati. Malo više stabilisanog šuma. :)

ma trka sa megapixelima se blizi kraju. Cisto sumnjam da ce proizvoditi aparate preko 10 ili 12MP za amatersku klasu. Kao i kod pc procesora vise ne guraju megaherce vec u marketingu naglasavaju da je procesor sa cetiri jezgra, i sl. Ma svi su shvatili da megapikseli vise ne igraju ulogu prestiza. Sada i onaj koji nezna nista o digitalcima sigurno ima nekog u blizini koji ima neka iskustva (pa makar i pogresna). Mislim da ce naslednik s6500 biti bas aparat koji ce imati IS kao prvo sa spiska poboljsanja, naravno, dodace mu jos 1MP i samo se nadam da nece zeznuti oko senzora. I ako cena bude pristupacna kao sada za ovaj, to ce ubedljivo biti pun pogodak sa kojim ce fuji verovatno izbiti na prvo mesto u ovoj klasi

Misliš. Znam neke prilično inteligentne ljude kojima nema šanse objasniti da
megapixeli nisu sve i svja kada je u pitanju kvalitet fotoaparata.
Slično su se ponašali i u doba svemoćnog Bartona ( tj. do pre šest meseci :D),
a slična nemoguća situacija je bila i kada sam pokušavao da im objasnim da je GeForce 3ti
jači od GeForce 4mx.

Ma kada su se okoreli intelovci bez blama prebacili sa 3+GHz na novije generacije intelovih procesora na recimo 1.8GHz - svaki kupac može da se opameti ;) . Sve je to pitanje marketinga . . .
(Odosmo mi svi polako u off . . .)

Poslednja izmena:
(mozda mnogo trazim :angel:) da se manuelni fokus doda na prsten.
MrBigJump.gif

Manuelni fokus na 6500 jeste na prstenu :trust:

Za moje, striktno amaterske potrebe, samo da dodaju IS na 6500 zaista ne bih znao sta vise da trazim.

p.s. e da, stvarno to dugme za digitalni zum, koji genije li je to smislio...

Fokus na S6500 baš i nije sa manuelnim prstenom. Kada se taj prsten vrti, samo se daje nalog motorima da pomeraju sočiva da se menja fokus. To mu dođe nešto, focus by wire. Zoom je već pravi manuelni prsten.

Možda i grešim ispravite me.

Ne gresis, tako je. Zasto? Pa zato sto bi zbog cinjenice da se element koji se pomera prilikom fokusiranja pomera verovatno milimetar ili dva napred-nazad, bilo tesko napraviti mehanicki prsten koji bi bio dovoljno osetljiv prilikom upotrebe...

Znači još ni u najavi nema nikakvog dostojnog naslednika? :)

Pa shta ce im kada niko od konkurencije ne moze (nece) da napravi takav aparat :)

Vrh Dno