Šta je novo?

Klonirati ili reinstalirati

Recoba20

Znamenit
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Matična ploča
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB; Seagate Baracuda 4TB, WD Red Plus 4TB
Zvuk
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
PSU
EVGA SuperNOVA 650 G6
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Laptop
Huawei D15
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Uzeo sam novi, veci SSD (WD Blue SN570) za laptop (Huawei D15, 2021) pa se razmisljam da li da kloniram SSD iz laptopa na novi, ili da odradim cistu instalaciju Win11 na novi SSD. Posto nemam SSD enclosure (ne dam im 30€), to znaci da cu morati da oba SSDa ubacim u desktop racunar i da odradim kloniranje. Sa cistom instalacijom sistema nemam ovih "muka". Sve sto je bitno od podataka na laptopu je vec bekapovano. Laptop je stigao sa preinstaliranim Win10 home koji je azuriran na Win11. Ima recovery particiju i jos sto sta uz to.
Sta gubim/dobijam cistom instalacijom na novi SSD? Ili je mozda bolje da kloniram stari SSD?

Sistem radi ok. Pored osnovnog (Acrobat, FF, 7-Zip, AIMP, kodeci, office i sl.) imam program za 3D modelovanje i 3D stampu. Brine me gubitak te recovery particije i aktivacije legalnog Win. Radio sam jednom recovery i morao sam da ukucavam neke silne brojeve, valjda je to kripto kljuc za particije i sistem.

Čistom instalacijom gubiš sve što je instalirano ali dobiješ, nov, svež system. Pošto ti je upgrade sa W10 onda nih preporućio da zagrižeš metak i uradiš novu installaciju W11.
Nekoliko stvari treba uraditi pre toga da se posle ne mučiš. Prvo zapiši sve lozinke ako već nisi, druga stvar, prikupi sve drajvere i programe koje koristiš i naravno backup svih personalnih fajlova.
Ako su W10 aktivirani na toj ploči, W11 će se sam aktivirati čim se poveže na ineternet, ne moraš čak ni license da upisuješ. Još je lakše i bolje ako imaš Microsoft account. onda će neke stvari da se sinhronizuju sa starog Windowsa. Mnogi ne vole MS nalog ali je jako praktičan makar ga i ne upotrebljavao posle, uvek može da se pređe na local.
Preporučio bih ti da nabaviš USB adapter (jeftiniji) ili čak skuplji enclosure jer onda dobijaš jako brz externi USB, mnogo bolji nego klasični.

@Recoba20 : probao bih kloniranje, ali možda neki od softvera neće biti aktiviran na drugom/novom disku.

Možeš napraviti klon čitavog diska od laptopa na računar (znači bekap čitavog diska sa svim tim particijama i org sistemom) pa ako ne budes zadovoljan svježom instalacijom ili klonom starog sistema ovijek možeš vratiti sve na staro.

Ne bi trebalo bilo šta da ne radi nakon kloniranja

Nešto me slično čeka na win7. Drajveri za mašine i slične stvari na njemu.
Ne moraš enclosure da kupiš, imaš USB kablove koliko mi je poznato. Eksterno kućište se uvek isplati ako planiraš da koristiš taj stari disk kao eksterni.
Da se ne ubio ako nešto krene naopako ili ne krene sve kako treba sa drajverima ili programima ili... planiram prvo da kloniram. I uradim sve moguće rezervne kopije (imam naviku da čušnem drajvere na disk pa ne bi trebalo da bude problema).

Pošto je vreme novac, ako klonirano radi, ostaje tako. Ako ne onda sam .... ježa :)
Najbolje je čisto, sve se osveži, ali zavisi od tebe najviše da li si u mogućnosti.

Sve sto je bitno je bekapovano. Instalirani programi su uglavnom freeware. MS nalog je isti kao i na desktopu. Drajveri nisu problem. Jedino me brine to oko tih nekih dodatnih funkcija zbog nekih particija (osim standardnih) i ta enkripcija. Da ne bude posle da ne mogu da instaliram sistem na novi SSD ili da ne mogu da formatiram stari. Trazio sam NVMe USB kablove, ali imaju samo enclosure koji su najjeftiniji oko 30€.
Ovaj laptop skoro da ne koristim osim ponekad kad mi zatreba zbog posla, a posto su cene SSDova trenutno prilicno niske, iskoristio sam priliku da ga upgrade-ujem.

@LukasP
Ako budem isao na cistu instalaciju na novi SSD, stari svakako necu odmah formatirati dok god se ne uverim da sve radi kako treba na novom SSDu, tako da i ne moram praviti klon diska.

Ja sam nedavno probao da kloniram SSD starog laptopa na novi pomoću Veeama, ali je taj program nešto brljao i nisam uspeo, pa sam instalirao ceo sistem od nule.

Bazu Firefoxa sam prebacio sa starog računara na novi, tako da su mi ostali bookmarks i prečice za pretrage (npr. ukucam "yt reč za pretragu" u address baru, pa mi se odmah otvore rezultati na Tjubu, bez prethodnog otvaranja sajta i slično), 1Password mi čuva sve šifre, a na OneDrive su mi svi bitni fajlovi. Naravno, bilo je sitnijih podešavanja, ali sam završio sve za jedno popodne.

Da, ali su mi različite prečice i potrebe na privatnom računaru i na službenom, pa ih ne sinhronizujem, a nisam pravio poslovni nalog za poslovni. Isti đavo, samo se prebaci jedan mali fajl.

FF cloud sync koristim za privatni računar i telefon.

Ja koristim easeus to do backup. Odlicno funkcionise.
Placa se ali se moze..... 🥸

Sa kc3000 sam dobio neki acronis true ako se ne varam. Nisam imao priliku još da isprobam pošto je išao kao dodatni kod sestrića u laptop.
Ne znam, po meni je ta odluka subjektivna. Da li si ovo, da li si ono, da li imaš vremena...
Najbolje je čisto. Bude mnogo ažuriranja u međuvremenu npr. Sve lepo legne i opet si dugo miran.
Opet jako je puno ljudi kloniralo bez ikakvih problema.
Tako da sve zavisi.

Ama ljudi sta vam je pa kloniranje sluzi upravo za to. Da preneses svoj sistem na drugi disk. Ili da kada instaliras svjez sistem i programe odradis backup da mozes osvjeziti sistem nakon nekog vremena ili u slucaju neke havarije.
Klonirao sam dosta sistema jos sa prastarim programima poput norton ghosta i windowsa 98 😅 pa do dan danas i ne znam da mi se ikad desio za*eb ako se odradi uredno, kod novih sistema samo treba paziti da se klonira čitav disk zbog onih kojekakvih boot patricija a vecina programa za kloniranje bas i nudi opciju clone OS gdje sve sam oznsci sta treba

To je često sporije i komplikovanije nego imstalacija OS-a. specijalno ake se prelazi sa jednog na drugi. U njegovom slučaju ima dodatnih komplikacija sa hardwerom. Mora da se maje sa transferom diskova na drugi komp ili da kupuje adapter. Nova instalacija traje 15ak minuta i potreban je samo USB stick.

Jesi u pravu ali onda ide nekoliko programa koje poslovno koristiš, pa drajveri za mašine, pa postavke svega i svačega. Pri čemu se neke podrške završile na 7-ci.
Meni nije toliko to problem, ali znam neke koji bi se ubili oko toga... Kolorni profili, pa razne sitnice ...
Kažem zato da sve zavisi. Nije baš da svako podesi mail, instalira ofis, koji kodek i zdravo.

Countmike zao mi je ali nisi bas u pravu. Kloniranje traje 10-20 min. Mora se nakaciti disk i raskopcati kasnije stari ali se komp svakako otvara da se ubaci novi disk.
Sistem se instalira 15-20 minuta ali imas jos bar sat vremena posla sa ažuriranjima, driverima, programima, prilagodjavanjem itd.

Za nekog obicnog korisnika i nekoga ko koristi komp za surfanje i slično se slazem ali ja se npr bavim obradom fotografije, vida i web dizajnom i imam brat bratu jedno 15 programa sa jos toliku plugina za koje mi treba dobra 2-3 sata da instaliram i podesim i to mi bude najmrzi dio posla.l, obicno ako je sistem na novo to radim iz 2-3 dana

sto se tice hardvera ako se mjenja samo disk nema brige za ikakve probleme, cak i ostale stvari cesto mogu proci, jedino ako je ploca druga moze biti problema

To je u redu za desktop PC gde ima mesta i konektora za diskove ali koliko sam razumeo OP ima laptop sa vrlo malo programa i mestom za jedan M.2 i bez USB adaptera morao bi da instalira oba diska na neki desktop PC koji ima više od dva M.2 mesta. Ja imam 5 NVME diska pa nebi bio problem.
Da se uradi kopija/clone dva M.2 diska treba PC sa dva slobodna M.2 mesta jer ovaj sa laptopa ne bi smeo dase upotrebi kao windows disk na potpuno drugačijojmašini, odmah bi se windows pokvario. a verovatno i svi podaci sa njega pa ako se tako klonira biće pokvaren kao systenski disk.
Ja to radim drugačije. Pošto i onako radim full system disk backup svaki dan automatski, pravim backup sa Macrium Reflect koji napravi jedan fajl malo veći od 2/3 zauzeosti podataka i ako zatreba samo ga restorujem gde treba a ažuran je svaki dan

Kao sto CountMike rece, osim otvaranja laptopa da ubacim novi SSD, takodje pri kloniranju bih morao da taj disk zajedno sa novim prvo ubacim u desktop masinu da bih uradio kloniranje. Klonirati ili reinstalirati, uopsteno govoreci, zavisi od ulaganja vremena u reinstalaciju, programe, podesavanja i sl. Pri izmenama hardvera, pre bih radio reinstalaciju nego kloniranje. Kloniranje jedino pri vracanju starog image-a na postojecu masinu bez hardverskih izmena. Tako da je mozda najbolje uraditi tako, uloziti vreme i reinstalirati i podesiti sve, pa uraditi image sistema. Pa ako sistem posle nekog vremena prsne, vrati se image za par minuta i masina je ponovo spremna za rad.
Pre pola godine sam radio kloniranje sistema kad sam zamenio SSD na desktopu. Mrzelo me bilo da reinstaliram pa sam klonirao SSD i secam se da je kloniranje uspelo ali je na kraju izbacio neku gresku da nije mogao da kopira neki fajl sa starog na novi SSD. (Mislim da sam EaseUS koristio.) U svakom slucaju Win11 radi na novom SSDu bez greske, a reinstalacija desktopa ce sacekati.
Za FF, iako koristim online sinhronizaciju, uvek pre instalacije prekopiram profile folder sa starog sistema, pa posle ga prekopiram u FF folder na novom sistemu. Mrzelo bi me ponovo da podesavam sve u FF, a i favicons bih pogubio.

Uvek sam bio protiv kloniranja i ni jednom nisam pogrešio,ali to je samo moje iskustvo...

Naprotiv. Uvek radim kloniranje i sve protekne dobro. Nema više instalirinja i podešavanja programa. Ja sam uvek za kloniranje ako ti sadašnji sistem radi dobro. Uz Kingston ide legalan Acronis a to je odličan alat.
To je često sporije i komplikovanije nego imstalacija OS-a. specijalno ake se prelazi sa jednog na drugi. U njegovom slučaju ima dodatnih komplikacija sa hardwerom. Mora da se maje sa transferom diskova na drugi komp ili da kupuje adapter. Nova instalacija traje 15ak minuta i potreban je samo USB stick.

Kada se sabere ukupno vreme nije.

U slucaju laptopa ili kompa sa jednim m.2, Vecina programa za kloniranje ima opciju da napravi bootabilni usb. Sad *** treba imati ili eksterni hdd ili veliku usb pa tu napraviti bekap. Izvaditi stari disk i staviti novi, butati usb za kloniranje i odraditi restore

Naprotiv. Uvek radim kloniranje i sve protekne dobro. Nema više instalirinja i podešavanja programa. Ja sam uvek za kloniranje ako ti sadašnji sistem radi dobro. Uz Kingston ide legalan Acronis a to je odličan alat.
Naprotiv.Uvek kada sam radio kloniranje je dolazilo do raznih problema kojima nisam mogao naći razlog.Pre kloniranja sistem je radio normalno.Da li ma veze što su uglavnom Dell-ovi računari i laptopovi,ne verujem.
Iskustva su drugačija,ne kažem da nisi u pravu ali ne kažem da nisam ni ja...

U slucaju laptopa ili kompa sa jednim m.2, Vecina programa za kloniranje ima opciju da napravi bootabilni usb. Sad ********* treba imati ili eksterni hdd ili veliku usb pa tu napraviti bekap. Izvaditi stari disk i staviti novi, butati usb za kloniranje i odraditi restore
Pa onda je lakse reinstalirati sistem jer sve te akrobacije ce ti uzeti vise vremena nego reinstalacija.

20230910_141425.jpg
Ovo je lista particija koje su na starom SSDu. WinPE, WinRE i OneKey su te particije koje su mi nepoznate. Video sam da AOMEI moze da pravi te OneKey particije i bekap sistema na njih. Pa ako bude nesto zezalo, mozda napravim tu particiju kasnije.

Ništa od tih recovery particija ti ne treba, bar 2 od 3 su neupotrebljive od kako si upgredovao na W11 a treću je W11 napravio mada je i to nepotrebno jer sadrži samo nameštanja a ne i podatke, može i da se izbriše ali windows će napraviti novu prilikom većeg updejta.

Nazad
Vrh Dno