Šta je novo?

Kloniranje windows 7 na dvd

I Don't Know

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2013
Poena
170
Pozdrav,
Posto mi cesto jedan isti komp donose na reisntalaciju zanima me mogu li nakon reinstalacije da uradim klon windowsa na cd i da ne svaki sledeci put ne moram sve iznova da radim? (reinstaliram drajvere i ostalo)?

Mislim da je Acronis imao ranije opciju da snima po diskovima, ali kako su kapaciteti povećani, to je zašlo u zaborav, možda još uvek postoji. Ali možeš da snimiš na bilo šta što ima veći kapacitet, drugi hdd, druga particija, USB flash ili eksterni hdd.

Posto su diskovi sada obicno 500 GB i vise. Ja obavezno kada zavrsim sve na disku napravim jednu particiju, dovoljnu da stene sistem i programi i na nju kloniram sistem. Narezem dvd za vracanje i to je to.

Pogrešno postavljaš pitanje. Obično se na običan CD ili DVD (veličina je oko 100-200 MB) nareže bootabilan program, u ovom slučaju Acronis, namestiš da se bootuje sa DVD-a, kad se podigne sistem (Acronisov operativni sistem koji služi samo za to) ti pozoveš imidž sa nekog drugog mesta, a dalje Acronis radi automatski, kad završi imaš sistem kao kad si pravio imidž.

Nije mu nužan Acronis.
Ugradjena System image opcija iz windowsa 7 radi taj posao savršeno jednostavno i pouzdano.
Kada mu sredi sistem i sve ostalo napravi sliku sistema na D particiji.
I potom WindowsImageBackup folder u kojoj je slika sistema načini nevidljivim (za svaki slučaj, da ga ne bi greškom obrisali ili slično).

Koja verzija sedmice i koliki je disk?

http://download.microsoft.com/downl...88DA1B801/626652_Win7InsideOut_Chapter_11.pdf

Ovde ima objašnjeno lepo i obična, inkrementalna zaštita podataka, kao i celog sistema.

Konkretno za taj kompjuter, disk se podeli na dve particije, C: i D:, sistem se instalira na C:, srede drajveri, instaliraju svi programi. Nakon toga, se otvori "Backup and Restore", pa sa leve strane izabere kreacija sistemske slike (System image?). Pokrene se čarobnjak (wizard?), on automatski ponudi koje diskove hoćemo da uključimo u zaštitu, normalno nudi C: i ona automatski kreirana prilikom instalacije, od nekih 100MB. Sledeći korak je izbor destinacije, tu može mrežni disk, CD/DVD ili najbolje druga particija na lokalnom disku, D:. Nakon završetka, ponudi nam kreaciju i startnog diska za reparaciju, ako imamo instalacioni disk od sedmice, ovo može da se preskoči. Na particiji D: imamo direktorijum "WindowsImageBackup" sa slikom sistema. Može da se ostavi tako, a može i da se kompresuje i sačuva na nekoj drugoj lokaciji. Veličine su otprilike, kompletan sistem(instalacija, LibreOffice, sitni programčići) na C particiji zauzima nekih 14GB, direktorijum zaštite na D particiji nekih 10GB, kompresovan sa 7zip nekih 3-4GB. Tu arhivu prebacim na mrežni disk, i čuvam za nedajBože.

Eto, preteče me pool ;-)

Poslednja izmena:
Ne znam sto su svi zapeli za taj Acronis kad Windowsov alat zavrsava posao. Mada ja koristim EaseUS Backup, nekako mi najvise lezi.

Zato što Acronis kompresuje podatke pa je bekup dosta manji. Windows-ov alat ne kompresuje pa bekap zauzima mnogo prostora. Acronis je i vrlo pouzdan i proveren alat za ovu namenu pa ga verovatno zato i svi preporučuju.

Pored Acronis-a tu su i Norton Ghost (ako mu nisu promenili ime), EaseUS Todo Backup, Macrium Reflect, Paragon Backup and Recovery itd. Svako koristi ono što mu odgovara i u koji program ima poverenja.

Ama, čovek hteo da KLONIRA system na DVD a ne da pravi backup a to nikada nebi stalo na DVD jerbo ide na 1:1 po veličini.

^^
Cd nije bitan ni neophodan, što se tiče izbora alata svejedno je.
Pozdrav,
Posto mi cesto jedan isti komp donose na reisntalaciju zanima me mogu li nakon reinstalacije da uradim klon windowsa na cdi da ne svaki sledeci put ne moram sve iznova da radim? (reinstaliram drajvere i ostalo)?

Nazad
Vrh Dno