Šta je novo?

Klokovanje q6600

ralos

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2007
Poena
319
Zeleo bi da klokujem Q6600 na mojoj ploci jer kazu ljudi da se itekako moze dobiti na performansama kad je ovaj proc u pitanju,zanima me preporuka za mnozilac i fsb,ne bih da menjam napon,mada mogu uvek da stavim auto pa ce ploca sama da podigne napon ako treba koliko sam video u opcijama.Ocekujem konkretne savete i vasa iskustva.

prvo moras imati neki cpu hladnjak, a ne onaj OEM, tj. BOX, koji ide uz procesor, vec kupi npr geminii ili tx3, ili hyper 212+, da bi imao stabilnu konfiguraciju/dobre temperature.

ovako ,trebas iskljuciti c1e, i intel stepping, dalje stavis clock na manul, pa stavis sledece:

množilac vidi koji je maksimalni ali npr kod mene na q8300 je max bio 7.5, idi na delu gde je mnozilac sa "+", pa koju ti max vrednost da.

Za fsb možeš iči toliko da ti bude sledeca varijanta (2900-3000MHz/množioc=fsb),pa na osnovu toga.

A za napon stavi negde oko 1.2875, i probaj polako podizanje fsb-a , prvo ciljaj na 2900, pa ako je stabilno na prime95, onda opet podigni malo. ALI OBAVEZNO PRATI TEMPERATURE u CPU TEMP, HW MONITOR, pri 100% opterećenju.

Posto vidim sad na netu da je množilac 9 => stavi fsb na 320, a memoriju stavi na one postavke koje pišu na samim memorijskim modulima, da li je to 5-5-5-15, ili 4-4-4-12. ili šta već

Poslednja izmena:
za 3ghz nema potrebe menjati voltazu ni ploci ni procesoru u varijanti u kojoj mnozioc 9, samo pogasiti c1e i ostale power saving opcije...

tj. ali ne znamo jos kakav je primerak, jer imalo je par mojih drugova probleme, bez menjanja napona, temerature su ih zezale, iako su imali ok kucista, tek menjanjem napona je bilo lakse.

Probacu kad dodjem kuci,nadam se da cu uspeti da pronadjem sve power saving opcije,i stavicu na 9*333,to je cistih 3ghz,ubrzanje celih 25 %,u principu s tim bi bio zadovoljan,pa sad sta mi bog da.

Naponska na toj g41 ploci je uzas zivi, ja ti ne bih preporucio neki veliki overklok. Otprilike, i tih 3GHz bi bilo odlicno -ako doguras dotle..

Ima ploca cetverostepenu naponsku skciju,uspesno sam klokovao na 3006 Mhz (334*9) bez ikakvog manuelnog dizanja napona.Komp lepo i stabilno radi,cak se ni ne greje previse,memorija radi na 1333 sto je i njen defaultni takt tako da mislim da nece biti problema.Ako mi ostane sve ok miran sam jos koju godinu za gaming dok cena nekog punokrvnog osmojezgarca ne dodje na prihvatljiv nivo ali to je vec prica o nekoj buducoj platformi.

Da, ploca ima 4+1 verovatno, i nije uopste hladjena(mosfeti), tako da to i nije bas dobro, za CPU koji poprilicno trosi kada se OC..

Svaki Q6600 ide bar do 3.5Ghz.

Pogledaj koji je stepping G0 je klokabilniji od B1 i manje se greje. (tdp105w-95w).
E sad tebe blokira ploca sto ne verujem da moze da da dovoljno struje jer kad se klokne pretpostavljam da siba bar 150w

Poslednja izmena od urednika:
Ja upravo o tome pricam, ali mene niko ne sluza, izgleda. :D

G0 revizija sigurno ide do 3,4GHz za svaki dan barem, ali ne na ploci koja ima ogoljenu 4+1(ako uopste ima 4+1, mrzi me sada da gledam).

Treba ti neka bolja ploca, za neki stabilan i bezbolan overklok q6600.

Jedno je overklokovati CPU koji po difoltu ima TDP 65w, a drugo CPU koji je u 65nm i plus ima TDP od 95w po difoltu(ako se ne varam).

Ma ljudi koja bolja ploca ova je u garanciji jos skoro 3 god,komp lepo radi na 3,06 i to je sve sto mi treba upravo i za toliki period,za eventualnih par stotina megaherca da uzimam bolju plocu morao bi da budem ultra retard.Nisam morao da menjam ni napon ni najobicni box kuler ,znaci komp se ni ne pregreva.End od discusion.

ralose, ovde ti drugi clanovi ove zajednice zele da imas brzi komp :d to sto si ti srecan sa 3ghz nije vazno, to njima nije dovoljno :D

Ma ljudi koja bolja ploca ova je u garanciji jos skoro 3 god,komp lepo radi na 3,06 i to je sve sto mi treba upravo i za toliki period,za eventualnih par stotina megaherca da uzimam bolju plocu morao bi da budem ultra retard.Nisam morao da menjam ni napon ni najobicni box kuler ,znaci komp se ni ne pregreva.End od discusion.

Sa tom plocom i tim podesavanjima, pusti Prime95, dobices error na sva 4 jezgra za 1-2 sec. Nije to stabilan OC.

ja sam moj q6600 pidgao na 3ghz / 333*9 sa stock kulerom bez dizanja napona i radi kao sat.

Sa tom plocom i tim podesavanjima, pusti Prime95, dobices error na sva 4 jezgra za 1-2 sec. Nije to stabilan OC.

pa dobro da li ta ploca uopste moze da se klokuje i koliko?

da li na njoj moze uopste da radi stabilno quad core procesor?.......mozda bi i na default vrednostima u Prime-u dobio error....

Dok sam ga imao, radio je bez dizanja voltaze svaki dan na 3.2Ghz uz TX2 cooler.

ja imam ovaj cpu i na 3,2 se greje kao lud i ako ga hladim sa Corsair H70.u full loadu tj. prime 95 ide i 70c.mozda mene malo zeza kuciste ali i kad skinem poklopac ne dobijam nesto manje temperature,inace revizija je G0

kada sam ga imao sve preko 3.0 je bilo i suvise za njega mozda takav primwerak a mozda i ne u svakom slucaju u to vreme bio je extra procesor za ulozeni novac

Q6600 ja sam ga klokovao do 3.6 sa thermalright ifx-14 kulerom radio je stabilno, mogao je on i na 4.0 al je pucao vec na 3.8 :(

Kod mene na 3.0 ghz u CPU-Z core voltage stoji 1.328. Koliko da stavis u biosu voltazu ti ne mogu reci zbog Vdrop-a, koji je kod mene velik.

Poslednja izmena:
E hoce sutra da na nekoj 790i Ultra ploci ima veliki vDrop.

Nazad
Vrh Dno