Šta je novo?

Klokovanje povecava potrosnju?

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Da li neko moze da mi da odgovor na ovo pitanje? Mislim na situaciju kada se klokuje procesor, memorija, grafika... ali bez dizanja napona, jer pretpostavljam da se onda sigurno povecava potrosnja (tj. potreba za boljim, jacim napajanjem).

Ma ja ne znam uopste zasto napon mora da se dize :confused:
Kad se oc dize se frekvencija ali jos i napon....

Ufffff,nemam ja zivaca ni vremena za to....

Pa "potrosnja" (snaga) ne zavisi samo od napona :)
Cim nesto radi brze mora da povuce i vise struje (od negde mora da vuce dodatnu energiju inace bi oborio osnovne zakone fizike).

nisam bas siguran u te "zakone fizike" po kojima se potrosnja povecava uz istu voltazu tj. oc fsb-a !

E dakle neki od ovih odgovora ovde su stvarno neverovatni (uz casni izuzetak Crnog) :D Naravno da sve sto se overklokuje vuce vise struje. Pa zaboga, napon se i dize da bi se dodelilo vise struje komponenti...A naravno da napon treba dizati da bi se iole ozbiljnije oc-ovalo...I naravno da cim nesto radi van difolta automatski vuce vise snage...
Zaboga :p

O/C komponenta na default naponu:
Jel se vise greje? Greje se.
Znaci trosi vise struje.

P (snaga, potrosnja (W)) = I (struja(A)) x U (napon(V))

Zabatalite fiziku sa kojom ocigledno jako dobro stojite :D
XP1700+(TbB)@ default setovanja: 43W
Isti CPU@2800+, povecana voltaza sa 1.5V->1.575V: oko 60W! I vise, zavisno od primerka i preciznosti ploce u davanju napona.

Cek da se prisetim, sto je veca frekvencija to je i vise perioda u kojem tranzistori vode u nekom vremenskom periodu (nisu zakoceni) pa i vuku vise struje , a potrosnja je srazmerna sa jacinom struje. E, napon se dize zbog odnosa signal/shum ( snaga shuma raste sa porastom frekvencije i to kvadratno pa moras da dizes napon signala kako bi ti procesor radio stabilno). Opet dizanje napona prouzrokuje vecu disipaciju i to srazmerno sa kvadratom napona. Ako gresim ispravite me.

Ili jos prostije:

Poc=Pdefault*(OCMHz/defaultMHz)*(Voc/Vdef)^2

Poc - potrosnja za OC procsor
Pdefault - potrosnja na default vrednostima (uglavnom proizvodjac daje ovaj parametar)
OCMHz - brzina pri OC
defaultMHz - default brzina
Voc - napon pri OC
Vdefault - default core voltage.

Znaci disipacija raste linearno sa porastom brzine i kvadratno sa podizanjem napona.

Uh,navukao sam se na overclock druzeci se sa vam umetnicima...

Nego,kako da znam koliko treba napon da podignem pored frekvencije?

Niko to ne zna! Probas po malo , a napon ne diras, poguras prime95 ako je napon nedovoljan vrlo brzo ce da ti pukne i dizes ga u sto manjim koracima (jer disipacija raste sa kvadratom promene napona) i opet prime95. Postoji i druga varijanta recim odvalis 1.85V i recimo 2.3GHz (lupam) i poteras testove, ako je OK, onda smanjujes napon dok ne pocne da brlja. Naravno ovo moze ako znas vec od pre kolike su granice za OC (neko ti prodaje proban primerak i slicno). Uglavnom sve se svodi na probanje i zna prilicno da bude "umetnost" pogotovu kada u igru udje vise parametara kao sto su napon i tajminzi memorije. Za memoriju je opet dobar test memtet86.

Lukija je napisao(la):
Niko to ne zna! Probas po malo , a napon ne diras, poguras prime95 ako je napon nedovoljan vrlo brzo ce da ti pukne i dizes ga u sto manjim koracima (jer disipacija raste sa kvadratom promene napona) i opet prime95. Postoji i druga varijanta recim odvalis 1.85V i recimo 2.3GHz (lupam) i poteras testove, ako je OK, onda smanjujes napon dok ne pocne da brlja. Naravno ovo moze ako znas vec od pre kolike su granice za OC (neko ti prodaje proban primerak i slicno). Uglavnom sve se svodi na probanje i zna prilicno da bude "umetnost" pogotovu kada u igru udje vise parametara kao sto su napon i tajminzi memorije. Za memoriju je opet dobar test memtet86.

A sta ja da radim u mom slucaju ? ni sa 20% vise napona prime nece da radi, a masinu vec 3 dana ne gasim i ni jednom nije pukla :)
Inace oc [email protected]

U slucaju prevelikog napona mozes da imas kontra efekte, ako si na to mislio.

Lukija je napisao(la):
U slucaju prevelikog napona mozes da imas kontra efekte, ako si na to mislio.

Ne, ne. Nego prime95 nece nikako da mi prodje, ali nikako tj krene i pukne odmah, a sve ostalo radi k'o sat. Cpu stability test je radio 1h15min, pa onda Sandrin burn-in jedno 30ak min, a povrh svega toga igrao sam i igrice i testirao 3dmark 2k1 i 2k3 i slusao muziku i sve. Sistem ni jednom nije pukao, ali prime95 pukne odmah.

Aha! Ako bilo koju program pukne to znaci da nesto definitivno ne valja. Prime je samo dobar test ali ne i sveobuhvatan (za to su igre). Elem, probaj Serious Sam jer je odlican test, kod mene je recimo prime95 prolazio mucenja ali SS pucao (i to bas na Intelu).

BokiPK je napisao(la):
Zabatalite fiziku sa kojom ocigledno jako dobro stojite :D
XP1700+(TbB)@ default setovanja: 43W
Isti CPU@2800+, povecana voltaza sa 1.5V->1.575V: oko 60W! I vise, zavisno od primerka i preciznosti ploce u davanju napona.
Da neko ne shvati pogresno, potrosnja struje (snage) nije linearna sa porastom brzine o cemu je i Lukija govorio, pa se minimalnim O/C-om znacajno povecava potrosnja struje (+/- u zavisnosti od konkretnog procesora/komponente), a samim tim i disipacija toplote. Otuda potreba za kvalitetnim napajanjima vece snage koje daje stabilne napone/struje kako bi o/c masina radila stabilno i to je jedan od osnovnih preduslova za dobar o/c (naravno pored ostalih komponenti koje se friziraju)...

[Mancha] je napisao(la):
Inace, s obzirom da je u pitanju impulsna elektronika, OET tu bas i ne pomaze puno (t.j. proste formule)
Ma laiku za elektrotehniku (narocito elektroniku) ce i OET biti sasvim dovoljan (da ne komplikujemo previse sa zakocenjima i zasicenjima)... :beat:

[Mancha] je napisao(la):
Inace, s obzirom da je u pitanju impulsna elektronika, OET tu bas i ne pomaze puno (t.j. proste formule)

Ma pusti, ovde je nedavno bio tred gde su ljudi objasnjavali jedan drugom da je u=i*r, a pritom se jos mislilo na slozena el. kola gde nema veze linearna zavisnost

Ljudi, ovde stvarno ima zanimljivih postova, i sve ideje zvuce logicno (dobro, mozda ne bas sve). Kolega Lukija je stvarno dao iscrpan odgovor.
Samo me nesto malo buni:
Lukijina formula kaze da ako malo smanjim voltazu i malo vise povecam frekvenciju (tako da potrosnja ostane ista), dobicu brzi procesor koji isto trosi ko onaj sporiji?! Sad se i fizika cudi. Osim ako se moze posmatrati tako da o/c procesor daje nize, slabije izlazne signale u odnosu na default proc. I koliko se zagreva novi o/c procesor u odnosu na stari (sporiji)? Valjda isto?
I jos jedna stvar:
Ako frekvencija procesora znaci broj intervala u kojima tranzistori provode, zanima me sta je onda multiplikator?

Digresija. Neko pomenu xp1700+ i da je njegova potrosnja na default setovanjima 43W.

Dal` ja lose videh na amd-ovom sajtu il` negde drugde, al` koliko se secam bilo je pominjanje od 70W pri 100%ntnom zauzecu.

Stameni je napisao(la):
Uh,navukao sam se na overclock druzeci se sa vam umetnicima...

Nego,kako da znam koliko treba napon da podignem pored frekvencije?

citaj dole :rtfm:

Pa moze evo kako, napon mozes da smanjis ali samo onoliko koliko dozvoljava stabilan rad procesora. Kada utvrdis koliko si ga spustio onda mors da izracunas na koliko mozes da dignes brzinu ali opet imas problem, veca brzina treba veci napon, mada moze da posluzi neki XP1700+ koji na default naponu radi na 2GHz i tako nesto.

Imas onda Snew=Sold*(Vold/Vnew)^2.

Ovo mu dodje teorija , ali sam se zainteresovao pa cu pokusati.

DS9 je napisao(la):
Digresija. Neko pomenu xp1700+ i da je njegova potrosnja na default setovanjima 43W.

Dal` ja lose videh na amd-ovom sajtu il` negde drugde, al` koliko se secam bilo je pominjanje od 70W pri 100%ntnom zauzecu.

Ja sam pominjao doticni. A pri tom sam i pomenuo daje TbB, ali nisam rekao da je DLT3C, tj. da radi na 1.5V. DUT3C radi na 1.6, a Palomino na 1.75V. Svako ima svoju radnu temperaturu i disipaciju.

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii evo ga taj decko..........

....koji o o/c zna isto koliko i njegova baba,uradio je sledece:
(a cak sam i FX podig'o i procesor i memoriju za CITAVIH 10Mhz O:) )
:D

Re: Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii evo ga taj decko..........

-=*[BarSel]*=- je napisao(la):

U pravu si! To bi i moja baba mogla :beat:

PS: Am I Evil? Yes I Am O:)

BokiPK je napisao(la):
...

Ja sam pominjao doticni. A pri tom sam i pomenuo daje TbB, ali nisam rekao da je DLT3C, tj. da radi na 1.5V. DUT3C radi na 1.6, a Palomino na 1.75V. Svako ima svoju radnu temperaturu i disipaciju.

Hvala Boki.

Ako nije problem, bio bi mi zanimljiv tvoj (ili svakog ko bi hteo) komentar na moje pitanje odavde http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=32642&highlight=&sid=082ec7599cd9a450cfd72f44c923376c

Znam da se o procesorima ne moze pricati na slepo, i da sve zavisi od toga sta je tacno u pitanju - ali bi mi pomoglo da znam koja je najveca verovatnoca oko toga sta je 1800+, a sta 2000+ koji su trenutno prisutni na trzistu (velikodobavljaca). Da li su to procesori koji rade na razlicitim naponima (po default-u). Sta da trazim da radi na najnizoj voltazi (od ova dva proc.)

Vocko je napisao(la):
...

Ne, ne. Nego prime95 nece nikako da mi prodje, ali nikako tj krene i pukne odmah, a sve ostalo radi k'o sat. Cpu stability test je radio 1h15min, pa onda Sandrin burn-in jedno 30ak min, a povrh svega toga igrao sam i igrice i testirao 3dmark 2k1 i 2k3 i slusao muziku i sve. Sistem ni jednom nije pukao, ali prime95 pukne odmah.
Ista stvar.Ne obazirem se sta kaze prime nego kako radi masina.

Re: Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii evo ga taj decko..........

-=*[BarSel]*=- je napisao(la):

Sa takvim voltazama za 5 i 12V i temperaturama za CPU i NB ( ako cita kako treba a verujem da cita ) neces ti jos dugo da se igras :!:

Nazad
Vrh Dno