Šta je novo?

klokovanje i jos par pitanja

milivoj-e

Slavan
Učlanjen(a)
06.09.2004
Poena
301
Imam jedno poduze pitanje oko klokovanja i znacenja nekih stavki u bios-u ! totalni sam laik sto se tice biosa i svih tih postavki a i klokovanja ;D (dobro ne bas tolki laik)
E ovako zeleo bi da kloknem ovo moje kolko je to moguce:
ploca - msi kt3v
procesor - amd xp2000 throughbred-A
MEM-kingston 256ddr (333..)
E sad cu da napisem neke podatke iz biosa ovde :

advanced chipset features > dram timing control:
- curent host clock "133Mhz"
- configure sdram timing by "spd"
- sdram burst lenght "4qw"
- sdram 1T command "disabled"
- fast command "normal"
- fast R-2-R Tornarovnd "disabled"
- ostalo je sve na "AUTO"

frequency/voltage control:
- spread spectrum "±0.25%"
- cpu fsb clock "133Mhz"
- cpu ratio "AUTO"
- cpu Vcore(v) "AUTO"
- ddr voltage(v) "AUTO"
- Termination vol(v) "AUTO"
- AGP voltage(v) "AUTO"

E sad ja molim vas iskusne u ovoj oblasti da mi kazete kako i sta da podesim od ovog gore a naravno kako da kloknem kolko tolko ..?

Molim vas i da mi objasnite znacenje sledecih stavki :
"APIC FUNCION"
"PCI Delay transaction"
"plug and play aware o/s"
"clear nvram"
"pci letency timer"
"pci ide busmaster"
pc health status > "chassis intrusion"
Citao sam ona uputstva za lamere ali nije mi sve tu jasno...! da se njakam sa experimentisanjima pa da mi nesto crkne.. :< , pa zato ovde pitam vas da mi konkretno kazete za moju konfiguraciju , a mozda ima nekog ko ima slicnu masinu pa moze da da neke preporuke!
Unapred hvala! :wave:

Evo ovako, pomocicu koliko mogu. Prvo HITNO nabavi vise RAMa. Sa toliko koliko imas ne mozes ni Windows a kamoli igre pristojno da igras (mislim mozes,ali u traktor modu). E sto se tice BIOSa i klokovanja tu malo experimentisi sam. Za klokovanje od stavki koje si ti naveo je bitno sledece:CPU fsb clock, cpu ratio, cpu vcore, ddr voltage, a i latencija memorije je bitna mada ti to nisi naveo. Znaci za proc kao tvoj. Mozes da pocnes sa fsb od 140Mhz, pa ga polako teraj do 145, pa kada stignes dotle testiraj ga pomocu Prime95 programa najmanje sat vremena. Ako on ne pukne, mozes dalje. Ali posle 145Mhz fsb bi morao da podignes malo voltazu. Uglavnom preko 1,75v ne bi trebalo ici na tvom procesoru, posto sam kazes da si laik, pretpostavljam da nemas dobar kuler, pa se nadaj kloku od max. 150fsb. Pozdrav. Ako treba jos nesto,pitaj.

Latenciju memorije nisam naveo al sam reko da je sve na auto
A cooler imam tt volcano 9 (onaj sto ima regulator broja obrtaja)..
hvala ti puno na odgovoru probacu malo da experimentisem ;)

Pazi ovako. Kada ides na totalni overclock, latenciju memorije ne smes da drzis na auto, vec da je olabavis. Duga je overclocking prica. Na primer jako losa latencija donekle poboljsava overkloking procesora, ali tako visok takt ti ne vredi sa tako losom latencijom. Tako da treba naci neki optimalni.Ali licno mislim da ti je najbolje da ne pogorsavas latenciju, vec da dodjes do limita svog procesora na auto latenciji pa da kada to uradis spustis latenciju koliko god mozes.

znaci ako je letencija na auto onda ona raste sa fsb-om kolko razumem ? znaci ako ja dignem fsb do maximuma onda memorija (ako je auto) moze da radi nestabilno i da se greje .. ? aha kapiram odprilike :)
evo sad sam podigao fsb na 140 i malo sam ga davio u prime95 doduse ne bas dugo ...oko 30 min i deluje stabilno
A u aidi pise da imam axp 2100 (1753 mhz 6.25 x 280) uuuuu idemoooo :D

Neeeee, skroz si lose razumeo. Ako je latencija na auto onda ona ostaje na difoltu pri overklokovanju :). A za bolji overklok (preko 150fsb, ako uspes) u tvom slucaju treba latenciju rucno podesiti na vise parametre od difolta. Uopsteno memorija ima 4 stvari na koje treba da obratis paznju:CAS# Latency - RAS# to CAS# delay - RAS# Precharge - Cycle Time (Tras). Iliti u mom slucaju 2-3-3-7. Uglavnom sto nizi brojevi ovde - veca brzina - manji overklok, sto visi brojevi - manja brzina - veci overklok. Pa ti kombinuj. Opcije za podesavanje toga bi trebale da se pojave kada u BIOS-u sa auto memory latency promenis na manual. Taj procesor ako je iole dobar primerak moze mnogo vise od 140fsb. Reci mi temperaturu procesora posle 1 sta testiranja u Primeu pa cemo da vidimo da li si srecne ruke. Pozdrav :wave:

Imam kt4v (koja je prakticno identicna sa kt3v), imam 2000+ tbA, do nedavno sam imao 256MB...

Pa, za moje iskustvo i sa 256MB moze dosta toga da se uradi, ne bih bas rekao da je to premalo, al` ajd` - dozivljaji brzine/cekanja su prilicno diskutabilni pojmovi i vrlo su individualni, kakve su i potrebe korisnika. Btw, super mi radi (pod winXPsp2), office, net na jednom celeronu 466MHz uz 128MB ram.

Sto se kt4v i tbA tice, kod mene to radi 11.5x166MHz, bez podizanja voltaze i bitnih setovanja memorije (osim sto CAS setujem na 2, dakle ne by spd). Moze da se probava (pa onda merenje nakon svake promene) al` su dobici meni zanemarljivi. Jedino ukoliko bi se ostvario veci klok sa visim mnoziocem tipa 12.5x166 ali bi ovo moglo jedino sa znacajnijim podizanjem voltaze, a onda to treba ohladiti i ulagati u to. Sve u svemu, fina ploca i procesor, al` nisu za znacajan overkloking. Ipak to te ne sprecava da izvuces maksimalno iz svog sistema. Setuj stvari kako hoces, ne vredi nista bez probavanja, a podizanje voltaza nemoj da radis osim ukoliko nisi obezbedio dobro hladjenje.
Inace nece nista da ti crkne, osim ako mozda ne podignes voltazu (a i tada sumnjam), samo moze da se desi da se racunar ugasi pa da ne mozes da ga upalis. U tom slucaju, izvadi kabl od napajanja, resetuj cmos, pa ponovo palis masinu i ponovo podesavas.

Poslednja izmena:
:D
Vidim, niko od "ljutih" overklokera da se zakaci za APIC (ili za drugu "stvar" zvanu ACPI). A i to malo utice na brzinu makine.

Znaci Advanced Programable Interrupt Controler, i sluzi za dodeljivanje i "drzanje" interapta (IRQ). Upotrbljava se u multiprocesor sistemima. Moze se "koristiti" nezavisno ili sa ACPI-jem. Teoretski, ubrzava sistem, ali u nekim slucajevima i ne (dodeljivanje "nezgodnih" IRQ).

ACPI, Advanced Configuration and Power Interface, je kompletni "interfejs" izmedju opeerativnog sistema i resursa "mashine", tj komponenti.
Kada je ukljucen, korisnik nema kontrolu nad IRQ. Kompatibilan sa APM (neki kazu "unazad kompatibilan"), omogucava suspend to RAM.

Kada se koriste, proveriti IRQ (bice ih do 19, a moze i vise), dok je pre koriscenja interfejsa, bilo do 15 uz "podeljene" (sherovane) IRQ.

Za OC pocetnika, mala smernica za "obracanje paznje".

Poz.

Poslednja izmena:
Zanimljivo.. sve sam procitao sto ste napisali i odem ti ja u bios i uradim neku sitnicu a kad ono posle restarta komp nemoz da se digne... i onda sam se njakao oko cmosa- i zavlacenja pincetom u kuciste ;\ Mislim ako tako experimentisem moracu dnevno 20 x da ulazim u kuciste da resetujem cmos... totalno nezanimljivo :<<<

:D :D

Eh da, zaboravih na te "cari sporta". Ronjenje po kucistu. To je "obavezna figura" OC discipline.

Nemoj tako lako da odustajes, jos nisi ni poceo da instaliras Win 6 puta dnevno, sa drajverima.... ;)

Poz.

auu pa vi ste pravi mucenici :)
zalemicu zice na one pinove sto se prespajaju za cmos pa ih nekako staviti na dohvat ruke :))

Poslednja izmena:
pa uvek mozes da "kupis" najnoviji model "kucista" :D :D :D

P.S. malo mi se umazalo socivo na telefonu, ali vazno je da se vidi ;)

Prilozi

• 09-09-04_1757.jpg
    09-09-04_1757.jpg
    32 KB · Pregleda: 151
@milenkoc23: Nije valjda da imas 2 napajanja prikacena na plocu???

milenkoc23 je napisao(la):
pa uvek mozes da "kupis" najnoviji model "kucista" :D :D :D

P.S. malo mi se umazalo socivo na telefonu, ali vazno je da se vidi ;)

Ne riiiiise... xe xe :d Ovo bas opustena home-made varijanta :p
P.S. Kakav ti je ono background :eyebrows:

Vladd je napisao(la):
:D
Vidim, niko od "ljutih" overklokera da se zakaci za APIC (ili za drugu "stvar" zvanu ACPI). A i to malo utice na brzinu makine.
Ne znam da li sam ja "ljuti" :d... ali evo, ja SAD da se zakacim za ACPI (APIC).
(nisam ranije jer nisam video ovaj thread, a i nesto ne mirisem MSI ploce...)

Ne znam da li si ti to znao, ali navodno, kada se ACPI sasvim disable-uje, masina dobije primetno ubrzanje.
OK, slazem se da to nije bas prijatno za svakodnevni rad (gde bre da nema APIC-a?!!), ali za testiranje i benchmark-ovanje...

Mene licno je mrzelo da isprobavam, jer ipak zelim da imam sasvim funkcionalnu masinu, iako do maximuma nabrijanu - dakle, OK sa overklokom do kraja, ali i da to radi u svakom trenutku, tj. da sve te markove mogu da izvucem kad god pozelim!
Zato se nisam igrao sa tim, ali bih mogao da probam... jednom...

P.S. Valjda se nisu hvatali za to jer svi po default-u koriste APIC ;)
Bar se nadam da je tako...

milivoj-e je napisao(la):
A u aidi pise da imam axp 2100 (1753 mhz 6.25 x 280) uuuuu idemoooo :D
Auuuuu, 280... toliko ja nisam imao ni u najbojim danima!! :d
Opasna ta AIDA... ;)

Da ne pricamo o mnoziocu od 6.25 (sest i cetvrt) :D:D:D

P.S. Valjda i taj buljavi MSI ima oni caku sa Insert tasterom... drzis pri butovanju, pa ti vraca default vrednosti? Mislim, da se ne zavlacis u kuciste i prckas po dzamperu, ovo je ipak mnogo elegantnije...

E da ...neznam u kom sam tad stanju bio ali sam pogresio....
fsb sam digao na 140 samo a ostale vrednosti su auto ( u aidi pise 1753 mhz tj xp2100)
sad citam ovo moje 6.25 x 280 i pitam se sta se to dogadja samnom.... :<
enivej probacu ovo sa insert tasterom ! tnx

CAR je napisao(la):
Auuuuu, 280... toliko ja nisam imao ni u najbojim danima!! :d
Opasna ta AIDA... ;)

Da ne pricamo o mnoziocu od 6.25 (sest i cetvrt) :D:D:D

...

Naravno da si "chili", (i Simps te tesko vari :d ), ali coveku je DDR varijanta, 140x2 ;)
Naravno da disejblujes ACPI, a ako moze i APIC, posto si AMD fan ti ne poznajes dual varijante procesora :D .

Ali masina spremna za "brijanje", osim HD-a i CD-a, ne treba da ima nista drugo (ja sam i flopi kassirao, mada za AMD i fles biosa... :) :) ),
e tada je spremna za "trke". Ako makina ima tri harda jedan DVD, neki rezac, TV kartu, ukljucene USB, LAN... zbogom "brijanje", a bez APIC-a moze i da zaglavi.

Poz.

P.S. Inace sam mislio na one "ljute" koji su se vec javili a obisli neka pitanja.

E da ...neznam u kom sam tad stanju bio ali sam pogresio....
fsb sam digao na 140 samo a ostale vrednosti su auto ( u aidi pise 1753 mhz tj xp2100)
sad citam ovo moje 6.25 x 280 i pitam se sta se to dogadja samnom.... :<
Ma nije tvoja greska, to tako program brljavi... nista cudno.
Bilo je i meni mnogo, mnogo vise od 280...
enivej probacu ovo sa insert tasterom ! tnx
Probaj, stvarno. Trebalo bi da radi, to je neka univerzalna formula (koju je cini mi se ABIT prvi uveo na svojim plocama).

Kakvo crno zavlacenje ispod stola i cackanje po dzamperu... pa ja bih odmah batalio O/C!
A za nekih 6-7 godina koliko se akam sa budzenjem, nisam nijednom posegao za CCMOS-om (osim kada je bilo bas gusto, tipa kada mi se izbrisao bios, pa sam se 'vatao za poslednju slamku ;)). Uvek je "Insert" resavao stvar.

Vladd je napisao(la):
Naravno da si "chili", (i Simps te tesko vari :d ), ali coveku je DDR varijanta, 140x2 ;)
Ne, pogresio si. Nije rec o DDR-u, pa x2... vec AIDA brlja.

Evo, ja sam trenutno na 5.5x418 :D
Vladd je napisao(la):
Naravno da disejblujes ACPI, a ako moze i APIC, posto si AMD fan ti ne poznajes dual varijante procesora :D .
Ima toga i kod nas... jos od matorih dual ploca za obicne Athlone, do sadasnjih MP ;)

Vladd je napisao(la):
Ali masina spremna za "brijanje", osim HD-a i CD-a, ne treba da ima nista drugo (ja sam i flopi kassirao, mada za AMD i fles biosa... :) )
A, pa imamo mi i flash sa harda... a bogami i iz Win-a! :smoke:

A ima i ona treca varijanta, ona koju je Milan doktorirao... a zove se - HOT SWAP!!! :d:d
Vladd je napisao(la):
P.S. Inace sam mislio na one "ljute" koji su se vec javili a obisli neka pitanja.
Znam, salim se. Uostalom, cini mi se da te *ljute* nisi bez razloga stavio pod " ", a? ;)

CAR je napisao(la):
Ne, pogresio si. Nije rec o DDR-u, pa x2... vec AIDA brlja.

Evo, ja sam trenutno na 5.5x418 :D
A da ne držiš možda CPU na 11*210, trenutno?

fora je da sam proba sad da iskljucim APIC i da vidim da vidim oce biti nekog ubrzanja, ali ne lezi vraze, nece windows da se digne, ni jedan ni drugi....

Vojkan je napisao(la):
A da ne držiš možda CPU na 11*210, trenutno?
A sto? sta ako NE drzim na 11x210, trenutno? ;)

Nije poenta u tome. Sta, kao samo pomnozi sa 2 ono prvo sto AIDA ispise, a podeli sa 2 ono drugo - i to je to? Ne, nije tako. Nije bas tako, vidis da se oni koji su manje iskusni lako zbune zbog toga.
Ocito je neki bug - mislim, nikako ne mozes da mi objasnis kako *IKAKO* neko moze da ima mnozilac sest i cetvrt?!

2 gx-x:
Ne mozes da gasis APIC sa vec instaliranim Windows-om!!!
Isto kao sto ne mozes da menjas ACPI na APIC (i obrnuto) kada si vec instalirao Win... vec moze samo kada sve radis od nule. Inace bude to sto se tebi desilo.
Samo kad opicis format, pa krenes sa instalacijom od nule - onda mozes da gasis ACPI (APIC), i to imas tacnu proceduru kako se to radi.

CAR je napisao(la):
A sto? sta ako NE drzim na 11x210, trenutno? ;)
Držiš ili ne?
Držiš, priznaj ;)

CAR je napisao(la):
Nije poenta u tome. Sta, kao samo pomnozi sa 2 ono prvo sto AIDA ispise, a podeli sa 2 ono drugo - i to je to? Ne, nije tako. Nije bas tako, vidis da se oni koji su manje iskusni lako zbune zbog toga.
Ocito je neki bug - mislim, nikako ne mozes da mi objasnis kako *IKAKO* neko moze da ima mnozilac sest i cetvrt?!
Pa nema 6 i četvrt nego 12.5! Čovek ima 2000+, to je njegov množilac.
Nije to bug, već neki njen debilni način očitavanja frekvencije. FSB ispiše duplo (valjda zbog DDR-a), za one koji se pale na velike brojeve :d, a množilac zbog toga skreše sa 2 (bez ikakve logike) da bi krajnji takt ostao isti.

Pitam se kako li očitava P4?

Vojkan je napisao(la):
Pa nema 6 i četvrt nego 12.5! Čovek ima 2000+, to je njegov množilac.
Nije to bug, već neki njen debilni način očitavanja frekvencije. FSB ispiše duplo (valjda zbog DDR-a), za one koji se pale na velike brojeve :d, a množilac zbog toga skreše sa 2 (bez ikakve logike) da bi krajnji takt ostao isti.
Aha... a to nije bug? :trust:

P.S. I da, drzim!!! :D

Overklokovani AMD, to je kao kad bubasvabu "lansiras" prackom :d .

Nazad
Vrh Dno