Šta je novo?

Klokovanje E6600 cpu-a?

Zasto da mu dizem voltazu kada ovako radi stabilno?

Zasto da mu dizem voltazu kada ovako radi stabilno?
Zato sto nece nista da mu fali malo da mu podignes voltazu i kloknes to lepo na 3400mhz sa box kulerom, ali sobzirom da imas 7300 nema potrebe, dobra masina a bezveze graficka, cemu ti sluzi komp ako neigras igrice, mislim 7300 je malo slaba za aktuelne naslove a i malo odskace od cele konfiguracije ploca i procesor od 400e a graficka od 40e, sem ako nekoristis racunar za nesto pametnije od igranja igara, mada je to za mene nesto najpametnije sto moze da se radi na racunaru:-devil-:
Ti si izgledami jedan od onih koji se primio na pricu da dizanjem voltaze skracujes radni vek procesora, a kolko ce to da ga skratis sa 15godina na 10godina i sta sa tim? da neces da koristis taj procesor 10god neverujem a ipak ako se nisi primio na tu pricu nezanm onda u cemu je problem sa dizanjem voltaze?

Poslednja izmena:
Hallucinogen thats crap.Ai booster upotrebljavaju samo noobo-vi;) .Bios je prava stvar za oc

To se ne moze generalno reci !

Postoje parametri kod odredjenih ploca koje nemozes setovati osim u Win'u jer Bios ne podrzava
recimo setovanje beta timinga memorije :)

I jedna i druga varijanta imaju svoje prednosti :)

Poslednja izmena:
Ti si izgledami jedan od onih koji se primio na pricu da dizanjem voltaze skracujes radni vek procesora, a kolko ce to da ga skratis sa 15godina na 10godina i sta sa tim? da neces da koristis taj procesor 10god neverujem

Bas me zanima odakle sve te "pouzdane" informacije kako voltaza utice na vek procesora, ima li negde rezultata nekog eksperimenta ili neka zvanicna informacija proizvodjaca, posto ja nisam uspeo da nadjem voleo bih da me neko uputi.

a ipak ako se nisi primio na tu pricu nezanm onda u cemu je problem sa dizanjem voltaze?

Mozda je problem u previsokoj temperaturi i stabilnosti masine ...

Bas me zanima odakle sve te "pouzdane" informacije kako voltaza utice na vek procesora, ima li negde rezultata nekog eksperimenta ili neka zvanicna informacija proizvodjaca, posto ja nisam uspeo da nadjem voleo bih da me neko uputi.
Mozda je problem u previsokoj temperaturi i stabilnosti masine ...
Ma slazem se ja sa tim ali kad cujem te price o tome kako se skracuje radni vek procesora dizanjem voltaze digne mi se kosa na glavi svi pricaju o tome koda ce masine koje su sad kupili da teraju narednih 100godina pa se plase cak i da je to tacno da necrkne pre vremena svasta:wall:

Zato sto nece nista da mu fali malo da mu podignes voltazu i kloknes to lepo na 3400mhz sa box kulerom, ali sobzirom da imas 7300 nema potrebe, dobra masina a bezveze graficka, cemu ti sluzi komp ako neigras igrice, mislim 7300 je malo slaba za aktuelne naslove a i malo odskace od cele konfiguracije ploca i procesor od 400e a graficka od 40e, sem ako nekoristis racunar za nesto pametnije od igranja igara, mada je to za mene nesto najpametnije sto moze da se radi na racunaru:-devil-:
Ti si izgledami jedan od onih koji se primio na pricu da dizanjem voltaze skracujes radni vek procesora, a kolko ce to da ga skratis sa 15godina na 10godina i sta sa tim? da neces da koristis taj procesor 10god neverujem a ipak ako se nisi primio na tu pricu nezanm onda u cemu je problem sa dizanjem voltaze?
Meni je i ova graficka previse, ovaj comp je muzicka masina. Ne sekira me vek procesora i probao sam na 3400 i mislim da je temperatura malo povisoka ( oko 50 u stendbaj rezimu) pa sam smanjio na 3100 dok neuzmem bolji kuler.

Poslednja izmena:
Meni je i ova graficka previse, ovaj comp je muzicka masina. Ne sekira me vek procesora i probao sam na 3400 i mislim da je temperatura malo povisoka ( oko 50 u stendbaj rezimu) pa sam smanjio na 3100 dok neuzmem bolji kuler.
Pametno, ako ti treba za muziku ili rad sa progrmima za obrdu zvuka nema ni potrebe da je klokujes 3000mhz bice ti i vise nego dovoljno i to ce raditi sa defaoltnom voltazom mozda i koji mhz vise.

Zašto ga ne staviš na 3.4 trebalo bi da ti radi OK bez prevelikog pregrejavanja sa "fabričkim" kulerom!? Inače bitno je po meni imati i dobro kućište sa dva ventilatora na prednjem i zadnjem delu da prave promaju, isto veoma pomaže ovo prilikom hladjenja!

ja imam dve masine E6600 i na obe sam jeddddva uspeo da ga neteram na 3.4ghz stabilno sa box cooleom. Pretpostavljam da i moze da se nadje primerak koji se vanserijski malo greje pa da to zivede.

... meni udje u win i sve deluje ok, T je 51 u idle, ali kad zabijem render T ide 58-60 a core ide 68 sto je previse, samo se u nekom trenutku ubaguje, tj. nije bas stabilan

3.2ghz sa box coolerom mi rade obe masine bez problema jedna na 1.400v a druga na 1.3500

Sa jacim coolerom (HyperTX npr) 3.4 i nije problem.

... meni udje u win i sve deluje ok, T je 51 u idle, ali kad zabijem render T ide 58-60 a core ide 68 sto je previse, samo se u nekom trenutku ubaguje, tj. nije bas stabilan
Tesko da je do toga... meni ode i do 75-80, pa je opet stabilan kao stena nakon 12h ORTHOS-a.

Bice da je to zbog manjka napona...

Kasnim malo sa odgovorom :)... ali, bolje ikad nego nikad! :d

@CAR
Ako te nemrzi podigni NB preko 1.500v na tvojoj ploci i pogledaja dali ce PCI-E pasti na 8x.
Probah sa 1.55V za NB, sve je normalno... brzina PCI-Express magistrale je uvek na 16x. Pri restartu, paljenju/gasenju... uvek.

Kasnim malo sa odgovorom :)... ali, bolje ikad nego nikad! :d
Probah sa 1.55V za NB, sve je normalno... brzina PCI-Express magistrale je uvek na 16x. Pri restartu, paljenju/gasenju... uvek.
Bas cudno jer dok sam imao P5Bdeluxe imao sam taj problem i nisam mogo da ga resim osim na taj nacim sa Commando sada ista stvar a i kod marka Spacemastera jednom prilikom za vreme nekog testa sa 8800gtx javio se isti problem na P5Bdeluxe i na jos par mesta sam nailazio na isti problem sa plocama koje koriste 965cipset.

Najvise me kopka zasto se to desava i zasto moram da smanjujem napon na NB da bi ga resio drugi nacin nepostoji probao sam sa dizanjem PCI-e od 101 do 115 nepomaze, voleo bi da mi odgovoris ako znas odgovor na ovo moje pitanje, mislim ja sam resio problem ali me zanima zasto uopsta dolazi do toga.

Bas cudno jer dok sam imao P5Bdeluxe imao sam taj problem i nisam mogo da ga resim osim na taj nacim sa Commando sada ista stvar a i kod marka Spacemastera jednom prilikom za vreme nekog testa sa 8800gtx javio se isti problem na P5Bdeluxe i na jos par mesta sam nailazio na isti problem sa plocama koje koriste 965cipset.

Najvise me kopka zasto se to desava i zasto moram da smanjujem napon na NB da bi ga resio drugi nacin nepostoji probao sam sa dizanjem PCI-e od 101 do 115 nepomaze, voleo bi da mi odgovoris ako znas odgovor na ovo moje pitanje, mislim ja sam resio problem ali me zanima zasto uopsta dolazi do toga.
Ne znam zaista, da znam, odmah bih ti rekao :)

Nemam pojma sta je to i zasto se desava, pravi fenomen... krajnje misteriozan.
A povecavanje frekvencije PCI-Express magistrale ne pomaze nista, to je definitivno. Uostalom, kao sto je definitivno i da je to neki NB, ili mozda NB/SB problem.

meni se desilo takodje da PCI-e ode na 1x.
Dosao drugar doneo graficku na probu, ja izvadim Gainward 7600GT, stavimo ASUS7800GT i pojavi se taj problem, izgubili smo 2h dok nismo ukapirali sta kolje grafiku.

Na drugoj masini mi je tako gusio 6600GT...definitvno se desavava kad se masina dobro overklokuje, kad smanjim malo voltaze sve je ok. Inace kad se pojavi, odradim reset biosa, restart pa ucitam one presetove u biosu i opet sve radi.

Vrh Dno