Šta je novo?

klima...

Broz je napisao(la):
Hausel NE klupujte jer se sklapa u obrenovcu, mnogo je los i na kraju prevara - prodaje se kao 12-ica a u stvari je 10-ka...
Si siguran u to, sad sam zvao Genel, imaju uslove koji mi odgovaraju, ali su mi sunjivi jer jedino taj Hausel daju na rate... ciji su delovi ? Si siguran u to ? boom

Za taj Housel se ocigledno svasta prica, ja sam npr. samo cuo da su malo matori modeli, pa im je spoljna jedinica mnogo velika u odnosu na konkureciju.
A i mnogo je jeftin, to je meni odmah sumnjivo...Jel znate onu:"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" :D :p

Aca je napisao(la):
Pa lose je kod splita sto nema recirkulaciju vazduha kao prozorska klima, pa nije preporucljivo pusiti. Ko ce stalno da trci na terasu da dimi. :p

Ovi noviji modeli imaju filter koji sasvim solidno eliminiše neprijatne mirise, ali ipak provetravanje je provetravanje.
Iz ličnog iskustva znam da kad je previše zadimnjeno, ni prozorski ne pomaže puno. Ipak oni rade sa čini mi se max 10% svežeg vazduha.

RamOne je napisao(la):
Si siguran u to, sad sam zvao Genel, imaju uslove koji mi odgovaraju, ali su mi sunjivi jer jedino taj Hausel daju na rate... ciji su delovi ? Si siguran u to ? boom

100%!!!! Vidi se po cevima da je 10-ka, veruj mi na rec....

svratih danas do daikin-a pa evo da vas obavestim
810 evra je 9-ka
870 - 12-ica
uz godisnje placanje servisa od 35 evra...

u pomenute cene vam je uracunata i montaza a daju 6 godina garanciju na komplet klimu (a ne samo na kompresor)

Nego, nesto me zanima... Da li svaka klima koja ima inverter moze da odledi outdoor unit bez obzira na to koliko je niska temperatura, ili postoje ogranicenja, a posto verovatno postoje, zanima me da li se kranja donja granica znacajno razlikuje kod razlicitih modela i prozvodjaca... posto je mom dedi jako vazno da ona radi u opsegu od -15 do +50 ... mada u takvim uslovima gotovo sigurno nece ni imati priliku da radi, al j*** ga, navalio covek...

Daikin 12000 BTU sa inverterom greje do spoljne temperature od -15 stepeni. Dakle, neka se deda otvori za novu klimu :)

D-KEE je napisao(la):

Sa ili bez invertera (ako postoji bez uopšte)? Inače, pre 2 godine ortak je platio 2800 dem....

Heinz je napisao(la):
Sa ili bez invertera (ako postoji bez uopšte)? Inače, pre 2 godine ortak je platio 2800 dem....

bez invertera - sa inverterom je 11xx (ni prodavacica nije znala odmah da kaze - ali cim sam cuo 11 bilo mi je jasno :(

Ima ovde kod mene u enjubu(blok 12) prodavnica, prodaju samo daikin i cuo sam da su mnogo dobre samo kad udjete uzmite prvo secer i vodu:)

RamOne je napisao(la):
Zna li neko neto o Toyo klimama, NEC line ih valja, na rate 2 godine, garancija blablabla... ?

Toyo klimu je nabavio jedan moj prijatelj, na rate, valjda na dve godine. Sta da ti kazem... Izgleda kao i sve ostale klime, vrlo je tiha, i ima lep daljinac sa velikim displayom koji se otvara kao Nokia 7110 :) . Navodno su unutra Tosiba kompresori ili nesto slicno, ne bih tacno znao. Hladi odlicno, izgleda solidno, kvalitet izrade deluje OK, a koliko su trajne videcemo.
Imao je zamerku samo na ove tipove sto su mu ugradjivali klimu (koliko sam shvatio NEC Line je iznajmio neki servis da to ugradjuje za njih) posto su sve one cevke izmedju jedinica slabo izolovali (navodno su zaboravili ili nisu imali dovoljno te "izolir" folije ili sta je to vec), a i rupa koju su probusili kroz zid je bila ogromna, a nisu je zadihtovali pa sam morao da idem ja da mu to dihtujem sa Pur Penom. Zvao je i NEC Line da se buni na ugradnju a da su mu ovi obecali da ce to srediti. E sta je od toga bilo ne znam ali mislim da je on to ipak sam sredio u sopstvenoj reziji (konkretno mislim na bolje izolovanje tih cevi)

Koje su razlike izmedju prozorske i split klime ?

Samo ti ime kaze: Prozorske klime se sastoje od samo jedne jedinice koja se nalazi na prozoru, dok se "SPLIT" sastoje od dve jedinice, tj. dve odvojene jedinice (da malo i prevedemo). Dakle, imas veliku kutijetinu koja se nalazi negde napolju i kaplje po slucajnim prolaznicima i terasi od ljubomornog komsije i unutrasnju jedinicu koja nesto lepse izgleda i ispusta prijatni svezi povetarac.
Postoje i portabl klime koje mozes da vozas po kuci, ali po mom misljenju najbolje se pokazuju ove split.
PS ljudi prodajmo racunare i kupujmo klime. Na zimu cemo da razmisljamo...

Elf je napisao(la):
Koje su razlike izmedju prozorske i split klime ?

Evo ti savet lekara konkretno kardiologa - mnogo su blje prozorske klime za srcane bolesnike jer ubacuju SVEZ vazduh dok split sistem vrti jedan isti...Mana im je da ako se dobro i iskusno ne instaliraju (kao i OS:)) mogu da neprijatno vibriraju i da pustaju vlagu da ulazi...Inace uglavnom su prozorske klime bucnije od split sistema..

pozdrav:wave;

D-KEE je napisao(la):
bez invertera - sa inverterom je 11xx (ni prodavacica nije znala odmah da kaze - ali cim sam cuo 11 bilo mi je jasno :(

Cemu sluzi taj inverter?

Broz je napisao(la):
Inace uglavnom su prozorske klime bucnije od split sistema..
... k'o kuleri za amd sisteme :D , znaci ovi su za amd fanove :p cheers

RamOne je napisao(la):
... k'o kuleri za amd sisteme :D , znaci ovi su za amd fanove :p cheers

Ivane, poslao sam ti PM. Imam neku kombinaciju. :)

Aca je napisao(la):
Ivane, poslao sam ti PM. Imam neku kombinaciju. :)
Ok (D)
Sto se tice onih Housel klima treba ih izbeci u sirokom krugu, prvo sto su izgleda izuzetno nekvalitetne, dosta ljudi koji su ih uzeli imaju problema sa kvarovima vec nakon par nedelja, a i ekipa koja ih ugradjuje im je prilicno losa a i to je izuzetno bitno da se dobro montira, sve u svemu treba ih IZBECI.

morfnaom je napisao(la):
Samo ti ime kaze: Prozorske klime se sastoje od samo jedne jedinice koja se nalazi na prozoru, dok se "SPLIT" sastoje od dve jedinice, tj. dve odvojene jedinice (da malo i prevedemo). Dakle, imas veliku kutijetinu koja se nalazi negde napolju i kaplje po slucajnim prolaznicima i terasi od ljubomornog komsije i unutrasnju jedinicu koja nesto lepse izgleda i ispusta prijatni svezi povetarac.
Postoje i portabl klime koje mozes da vozas po kuci, ali po mom misljenju najbolje se pokazuju ove split.
PS ljudi prodajmo racunare i kupujmo klime. Na zimu cemo da razmisljamo...

Dobro bre nisam ***** pa da mi objasnjavas koliko su 1+1. Mozda se ja nisam dobro izrazio, ali me konkretno interesuje razlika u nacinu rada, koja je bolja ... Prozorske LG su recimo 10-15 Db bucnije od splita. Neki ljudi koji imaju prozorske su se navodno preporodili kada su stavili split sistem... Pokusavam sklopim kockice i da kupim best buy.
Neko rece da split ne ubacuje svez vazduh, a sta ce mu onoliki ventilator napolju ?

Neko rece da split ne ubacuje svez vazduh, a sta ce mu onoliki ventilator napolju ? [/B][/QUOTE]

Da hladi kompresor. Unutrasnja jedinica ima svoje ventilatore koji uvlace vazduh iz sobe i vrte ga preko radijatora koji se nalaze u unutrasnjoj jedinici. Hladan freon pici od spoljasnje ka unutrasnjoj jedinici i tu se u sustini vrsi hladjenje vazduha koji se vec nalazi u sobi, pa je zbog toga preporucivo luftirati sobu da bi ubacio iole malo O2 u prostoriju.

Elf je napisao(la):
Neko rece da split ne ubacuje svez vazduh, a sta ce mu onoliki ventilator napolju ?
Vidis to je i mene zbunilo, nesto nema logike ...

RamOne je napisao(la):
Vidis to je i mene zbunilo, nesto nema logike ...

Lako ste zbunjive prirode:D

golum je napisao(la):
Lako ste zbunjive prirode:D
Heh , vidis lepo je priznati kad se nesto ne zna, za klime sam se zainteresovano pre desetak dana tako da nemam pojma, ali tu ste vi da me prosvetlite , na dobrom ste putu :cool:

Ima logike - evo moj brat je bas juce diplomirao i postao masinski inzenjer i objasnio mi je da sluzi da se hladi saće koje je iza njega:)
Mnogo je bolje kad se vazduh izvlači nego kad se duva u objekat koji se hladi jer ne dolazi do turbulencije i ostvaruje se laminarni tok:) Bas smo pre nedelju dve ortak i ja konstruisali kuler na tom principu - ventilator je sa strane i izduvava vazduh iz tela hladnjaka a odozgo je zaliven:)

:wave;

Elf je napisao(la):

Split sistemi, makar ovi obicni, definitivno ne ubacuju svez vazduh u prostoriju. Ventilator na spoljnoj jedinici sluzi da intenzivira razmenu toplote na povrsini kondenzatora, koji i jeste razmenjivac toplote i preko koga rashladni fluid predaje toplotu spoljnom vazduhu.
Iako se nakon fakulteta nisam bavio ovom oblascu i nisam bas u toku, gledacu da kad zavrsim malo sa obavezama, ovih dana napisem neki mali FAQ o klimamtizaciji. Sacekajte par dana.

Nazad
Vrh Dno