Šta je novo?

Klima za kućicu na planini

DSnejk

Slavan
Učlanjen(a)
08.01.2010
Poena
304
Pozdrav svima,

Planiram da ugradim Inverter klimu u vikendici na planini, da može neko od komšija da je uključi 2 dana pre dolaska da bi se kuća malo ugrejala.
Šta je preporuka za klimu za takve uslove? Kuća ima nekih 40m2 u osnovi, spratna je, ali bih je koristio za grejanje prizemlja svakako.
Klima 12-ica ili 18-ica?

Hvala.

За коришћење какво планираш је боље да ставиш обичну панел грејалицу коју ће неко укључити (или преко бежичне мреже ако имаш) два-три дана пред долазак. Покретање климе у леденој кући је скроз неефикасно. Ако се користи клима препорука је да има мод за викендице (подешавање температуре одржавања око 10 степени), које држи кућу умлачену и спречава смрзавање цеви.

За коришћење какво планираш је боље да ставиш обичну панел грејалицу коју ће неко укључити (или преко бежичне мреже ако имаш) два-три дана пред долазак. Покретање климе у леденој кући је скроз неефикасно. Ако се користи клима препорука је да има мод за викендице (подешавање температуре одржавања око 10 степени), које држи кућу умлачену и спречава смрзавање цеви.
Moze li objasnjenje zasto je neefikasno pokretanje klime u ledenoj kuci, tj u ovom scenariju?
Moje iskustvo sa seoskom kucom koja tokom zime padne na ispod 0 C je da je inverter klima sasvim efikasno odradila zagrevanje, ukljucio sam je 3 dana pre dolaska (WifI, preko aplikacije). Za istu potrosnju elektricne struje sam zagrejao vecu povrsinu (2 sobe). Pre ugradnje klime sam istu stvar radio sa uljanim radijatorom (ukljucivao ga daljinski preko pametne uticnice) i zagrejao sam samo jednu (manju) sobu.

Dovoljno je da ukljucis klimu 24h ranije nego sto ces da dodjes, i to ne na nesto jako, vec na slabo grejanje, 17-18 zadaj na daljincu i tako neka greje 24h, a kad dodjes podizi za jedan stepen svakog sata. To ti je najefikasniji sistem da zagrejes hladnu prostoriju.

Moze li objasnjenje zasto je neefikasno pokretanje klime u ledenoj kuci, tj u ovom scenariju?
Moje iskustvo sa seoskom kucom koja tokom zime padne na ispod 0 C je da je inverter klima sasvim efikasno odradila zagrevanje, ukljucio sam je 3 dana pre dolaska (WifI, preko aplikacije). Za istu potrosnju elektricne struje sam zagrejao vecu povrsinu (2 sobe). Pre ugradnje klime sam istu stvar radio sa uljanim radijatorom (ukljucivao ga daljinski preko pametne uticnice) i zagrejao sam samo jednu (manju) sobu.
Док не постигне температуру мора да ради са великом снагом, ниским COP и највероватније иде често у дефрост.

Док не постигне температуру мора да ради са великом снагом, ниским COP и највероватније иде често у дефрост.
Svakako mislim da je bolje klima nego panelni radijator, jer cirkuliše velika količina vazduha dok nesto tipa grejalice samo isijava toplotu tj isparava. I ne moze da potrosi vise od panelnog radijatora to je sigurno.

@DSnejk za tako nesto, ganjaj Gree Amber Pro 12k ili jos bolje Amber Ultra/Premium 9k. Izbaci Mideu,Vivax,TCL i ostale gluposti iz razmatranja. To je ako želiš da prođeš dobro a da ne platiš (preterano) puno, sledeca opcija su naravno neki Japanci iz skupljeg ranga🙂
I obavezno klimu sa grejacima tacne i kompresora gledaj zbog toga sto se nalazi na planini.

Istina, al' i dalje je COP>1, a bude ubrzo i bolji, cesti DF nije problem dok niko nije tu. Moje iskustvo, samo dovoljno ranije ukljuciti. Licno ne volim nikako osecaj hladnoce koja izbija iz zidova, pa zato 3 dana ukljucim ranije :) . Jedina napomena mi je, duvanje na max, da se lakse mesaju hladan i topao vazduh jer po prirodi to nerado rade, a kako u to vreme nema nikoga, ne smeta ni buka.

Svakako mislim da je bolje klima nego panelni radijator, jer cirkuliše velika količina vazduha dok nesto tipa grejalice samo isijava toplotu tj isparava. I ne moze da potrosi vise od panelnog radijatora to je sigurno.

@DSnejk za tako nesto, ganjaj Gree Amber Pro 12k ili jos bolje Amber Ultra/Premium 9k. Izbaci Mideu,Vivax,TCL i ostale gluposti iz razmatranja. To je ako želiš da prođeš dobro a da ne platiš (preterano) puno, sledeca opcija su naravno neki Japanci iz skupljeg ranga🙂
I obavezno klimu sa grejacima tacne i kompresora gledaj zbog toga sto se nalazi na planini.
Hvala na preporuci.

Ako imate još neki određeni model za koji znate da se dobro pokazao slobodno predložite.

Ne mogu baš takve filtere da postavim prilikom pretrage, pa da olakšate. :)

Istina je da klimi treba previse vremena da zagreje ledenu kucu u kojoj Niko ne zovi, za to je zaista brze i bolja bilo koja vrsta grejalice...
Ali Ako ces kucu koristiti nakon toga danima u nizu ipak je klima komfornije resenje.

Tesko na klimu,iz razloga sto kuca koja se ne koristi je preledena. Ko nije tu hladnocu osjetio ne zna sta je to. Moja kuca na selu ima 10cm stiropor i 2 dana trebam loziti pecicu na drva da se sve ugrije kako treba na nekih 22-24 stepena. Ugrije se zrak u kuci solidno, ali sta god da dirnes u kuci to je led ledeni. I klima u takvim uslovima bi svakih pola sata u df isla

To za df ne mora da znaci, jer je dobrim delom veci minus na planinama sto znaci manja vlaga u vazduhu. Kod mene na ski centru greju neizolovan lokal pokriven ceradom sa 2x Midea All Easy Pro 18k, cesto radi samo jedna od njih. Usled male vlaznosti a jakog minusa klima se ne muci sa defrostom i drzi lokal izuzetno toplim. Naravno ukljucena je u kontinuitetu..

Ja ne znam o cemu vi govorite. Od svih grejnih tela na struju, ne racunam radijatore i kotlove na struju, ne postoji nista sto brze i ekonomicnije moze da zagreje od klime. E sad, koje klime.. Ako hoces brzo zagrevanje trazi klimu sa jacim izduvom. Ne znam kakav ti je raspored u tom prizemlju od 40 kvm, ali neka bolja 18-tica u nekoj drugoj, trecoj brzini bi zagrejala to za jedan dan bez problema, posle joj smanjis izduv i nemas frke!

Istina je da u kući bude ledeno kada se prvi put uđe, ali cilj mi je da čisto malo podignem temperaturu u kući, a verujem da kad bi klima radila 2 dana pre nego da dođem da bi se temperatura koliko toliko povećala. Stvari se ne bi ugrejale, zidovi se ne bi ugrejali, ali dovoljno bi bilo da se taj prvi dan "preživi". Tu je naravno smederevac koji bi posle toga preuzeo ulogu bar dan-dva da ugreje zidove, posle toga može klima da nastavi svoj posao.

Кад путујем зими на дуже од неколико дана искључим подно грејање и смањим климе на 18 степени, кад се вратим и наместим на 23-24 да би брже загрејало треба целих 12 сати да би било подношљиво, и отприлике 24-36 сати да кажем да је нормално стање и температура око 22 степена. Додуше код мене је повелика кућа па треба пуно енергије да се то загреје, климе су најефикасније кад одржавају температуру. Чак и лети кад се вратим са одмора и кад је напољу релативно топло, реда 10-15 степени треба доста времена да се загреје цео простор.

Ovo me podseti na događaj od pre nekoliko godina (možda i 5-6) žena odlazi od kuće, napolju proleće, po dvadesetak stepeni, odlučuje da poisključuje klime i odlazi na dve nedelje (a ja već otišao ranije)... U tih dve nedelje se zima vrati, sneg napada, kuća se ohladila na 11-12C. Napolju oko 7-10C, vraćamo se, uključujemo sve 3 klime, rokaju one 50-60 stepeni na maksimalnom izduvu, ali prvih 24h kapa bukvalno treba po kući 🤣 jer onaj hladan vazduh struji... Tek nakon 48h je bilo valjano... Ne bih ja to ponovo da prolazim.

P.s. nikada pre toga nije dolazila na ideju da isključi klime pa ni kad idemo na duži period (30 dana) u toku sezone grejanja, a od tada joj ni u avgustu ne predstavlja problem da ih ostavi na grejanju ;)

Verujem ti, znam da je tako. Jedina razlika je što bih ja tih 2 dana grejao dok nisam tu, a onda pojačavam sa pećkom na drva. :)

Verujem ti, znam da je tako. Jedina razlika je što bih ja tih 2 dana grejao dok nisam tu, a onda pojačavam sa pećkom na drva. :)
Zavisi i od toga sta tacno zelis da postignes. Od toga da te ne doceka bas ledena kuca, pa pecka na drva odmah da radi do toga da te doceka sve idealno. Sve to moze inverter klima/klime, samo mora konkretnije pitanje jer tu ima ima mnogo faktora dimenzionisanja uredjaja prema objeketu, da li hoces sve da grejes ili samo deo, koliko uredjaja hoces da postavis, itd.
Ukratko, ako je pitanje da li moze inverter klima, moze naravno, iz licnog iskustva.

Istina je da klimi treba previse vremena da zagreje ledenu kucu u kojoj Niko ne zovi, za to je zaista brze i bolja bilo koja vrsta grejalice...
Ali Ako ces kucu koristiti nakon toga danima u nizu ipak je klima komfornije resenje.
Slazem se. Evo npr ja zivim u dijaspori. Zna se ne grijati cijelu zimu do nove godine otprilike(tako nesto na godisnji idem).

Otprilike 2 dana prije roditelji upale i kad dodjem dole bude zagrijano. Istina osjetis i dalje koji dan kako iz objekata izbija hladnoca ali nije strasno.

Doduse kod mene je prizemlje, sprat iznad griju roditelji konstantno, i nikad temperatura ne padne na neke ekstreme, uvijek je par stepeni u plusu.
I onda mi je otprilike prosjek 20-25 kw po danu te 2 nedelje sto budem dole

Realno ako ce covek kombinovati klimu i loženje, pun pogodak. A klima da bude kick starter dok dok ne dodje tamo i ne zalozi vatricu😁

Uz sav komoditet ovog svijeta koju toplotne pumpe nude, ja nikada ne bih imao vikendicu (pogotovo na planini) bez peći na čvrsto gorivo (drva)
Odličan 11 KW kamin polovan gusani možeš naći za 100-150 eura (amity), izobiljie snage, termalna masa (120 kg lijevnog gvozdja), drzi i cijele noći žar i polako...
Prevelika smo mi još uvijek zveka, ko ti garantuje da neće negjde pasti vod i da neće biti bez struje nekoliko dana, ili sedmica tvoje "selo"?

Klima nudi ogromnu prednost ventiliranja i širenja toplotne energije po prostoru, što značajno ubrzava proces. Ako ju upariš sa vatricom, pun pogodak za brzo grijanje prostora (pogotovo što će klima distribuirati topao vazduh).

Pošto tebi treba "ludo i brzo" to jeste mnogo snage u malo vremena, vjerovatno je solidna 18ka bolje rješenje, ili neka baš poštena 12ka.

Ja se donekle slažem sa @mitar1982 jer izmam stan na dan koji izdajem. Zimi se najčešće ne izdaje nikako ali imam situacija da se jave ljudi na period od više dana i u tim situacijama izdajem.
Stan je u gradu ali u mom kraju znaju biti oštre zime i u pitanju je prizemlje ispod kojeg su podrumi bez prozora i podovi su uzasno hladni zimi, ove zime kada se nije grijalo je u januaru bilo u stanu 4 stepena. (inače počeo sam držati ono da konstantno grije na 8 stepeni)
U takvim uslovima sam morao paliti klimu 4 dana ranije da bi u prostoriji bilo 22-23 stepena i idalje je jak osjecaj hladnoće od poda i zidova, grije se 25 kvadrata a klima je poprilično dobra hisense expert smart 12. Dosta brže nabije temperaturu obični kalolifer od 20e neko tada klima ako je vani veći minus.

Ali isto tako se i slažem da za češće i redovnije korištenje definitvno klima.

Dok termalnu masu od ohoho tona nagriješ (a još ako je slaba izolacija pa se brzo ishlađuje) ihhh igra bez granica...

Dok termalnu masu od ohoho tona nagriješ (a još ako je slaba izolacija pa se brzo ishlađuje) ihhh igra bez granica...
Da, pominjali smo bili razlike u zagrevanju klasicne "mokre" gradnje i montaznih kuca i sve ima svoje prednosti i mane. A jeste igra bez granica, da li ici na vise jeftinih kalorifera pa da brze zagreju, da ne daju vremena da toplotni gubici polako "kljucaju" ili ipak na inverterku pa lagano da bije bitku sa toplotnim gubicima, ili staviti previse inverter klima pa ce i one brzo da zagreju, ili zamoliti komsiju da on zalozi vatru i bataliti sveukupno klime/kalorifere. :D
Svaka od opcija radi posao i svaka je svojevrstan kompromis. Licno sam sumnjicav prema kaloriferima iliti najcesce jeftnim grejalicama, pogotovo u objektu koji niko ne gleda. :) Meni je najlakse da daljinski ukljucim klimu unapred, pa koliko bilo potrebno. :)

Kuća ima dobru izolaciju i dobru stolariju tako da verujem da je to jedan + u celoj priči.
@monstrum razumem i tvoje mišljenje, zato mi nikada nismo bili u fazonu da izbacimo taj smederevac, jer nema lepšeg grejanja nego kad vidiš plamen.
I to grejanje na smederevac super funkcioniše, jedino što kući treba bar 24h da se iole ugreje. E sad hoćemo da ubacimo jednu inverter klimu (najverovatnije 18K) da tih 24h dok smederevac ne ugreje zidove barem vazduh bude topao, da koliko toliko imamo neki subjektivni osećaj toplote. :)

Nazad
Vrh Dno