Šta je novo?

Klima za hladjenje 60kvm?

Sektor92

Zapažen
Učlanjen(a)
10.04.2024
Poena
1
Pozdrav svima. Potrebna mi je klima koja bi se koristila iskljucivo za hladjenje, eventulano za dogrevanje deset dana pre i posle sezone centralnog grejanja. Stan je 60kvm, klima bi bilo pozicionirana tako da iz dnevne sobe direktno duva ka trpezariji i ostale dve prostorije, budzet je 60k dinara. Interesuje me da li ima potrebe uzimati inverter ili bi i obicna uradila posao i naravno koju klimu biste preporucili?

Sprat kuće mi je 65kv, kad bude 12-ica otišla uzeo bi 18 i stavio u hodnik gde je inače sad i 12. Šta uzeti, si uzeo nešto?

Kako očekuješ da radi 18ca u hodniku?

Sad 12-ica spusti na 28 kad je napolju 38.verujem da će 18 pojesti 65 kv sprata. Ideja je da bude smeštena u centru hodnika okrenuta ka vratima svih soba koja bi bila otvorena i da vazduh prolazi kroz sve sobe.

Koliko ti bude temperatura bez ikakve klime, kod mene ne prelazi 27 bez obzira na vanjsku tako da ne znam da li je to neko spustanje...a planiram ugradnju da taj prostor spustim na 23,4 po potrebi

Ne znam dal vam zavrsava posao tj. da li bi to hteli da radite ali drug je gurao do radne sobe obicnim ventilatorom hladan vazduh, klima u dnevnoj i ventilator je bio kod ulaznih vrata radne sobe.
Klima je 12ca, daleko da je to idealno bilo ali je rashladjialo sobu, sda na ovim termperaturama i on sam kaze da ne veruje da bi zavrsavalo posao a slicna je kvadsratura.
Prosle godine je ubacio i 12cu u radnoj sobi.

Na 38 spoljnih bez klime je bilo 30 verovao ili ne identično i dok nisam imao izolaciju što je po meni stvarno neverovatno. Za zimu je razlika drastična i očigledna ali leto...

Leti ti je problem jer dozvoliš da se zagreju zidovi i taman kad ih ohladiš eto zime pa udri na punjenje akumulatora (zidova). Bez klime na 40° najviše je guralo na 34° u prostoriji koja je non stop otvorena i na sunčanoj strani.

I da hoću da ih ohladim (zidove) trenutno s jednom 12-icom ne mogu. Ili dve 12-ice ili jedna 18-ica. Da se ja pitam znam kako bih ali zbog zdravlja supruge i straha od klime u dnevnom boravku ne mogu na tu temu da razmišljam. Jedna 12-ica normalno je da može da ohladi do 35kv jednu prostoriju a ne 3 sobe i ukupnu površinu od 65kv.kad dođe oktobar ova tema će otići u zaborav 🤣

Već treci dan klima rafi skoro 24/7 i temperatura u spavacoj je 30-31 a u dnevnoj 28-29
Ako nastave ovakva letq, dzaba iizolacija mora da se hladi, razmisljam unspavaću iako je mala prostorija klimu neka 9
Jedino sto možda pomaže je prirodna hladovina ali aj u gradu nađi to, dovoljno da je kuca blizu ulice i ako tu nema drveća eto vreline

Meni 12-ca LTCA hladi 60kvm. Prizemna kuća, 8cm stiropor, 10cm vuna na tavanu (na ploči), stirodur u podu i PVC stolarija. Kod mojih 3 LMCE hlade ~125kvm. I to bez po' gasa

Ne može se porediti prizemna kuca, sa spratnim delom kuće, prizemlje je mnogo lakše ohladiti.
@Oswajac
Gasi klimu čoveče otvaraj prozore kod mene unutra palo na 27,napolju sinoć bilo 21 milina za spavanje.

Dž izolacija ako ne spustiš roletne (ne da zamračiš u totalu) sunce još deblje prži kroz staklo. Jeste da izolacija smanjuje grejanje zida od spoljašnjih uticaja ali ona i sprečava hladjenje zida koji akumulira energiju iz prostorije a spavaća soba ti je verovatno na sunčanoj strani.

• Like
Reagovanja: Ira
Kod mene prozore uhvati samo do 9 ujutru sunce.
Ma kakvi pala temp sinoć poduva malo vetar otvorih prozore ali džaba dodje do 30c. Kuća mi je do ulice nema zelenila katastrofa

Nazad
Vrh Dno