Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav, kupljena je Gree inverter klima comfort clivia al 18K. Hladi i greje dobro ali problem je sto usmeravac pravca duvanja levo ili desno ne radi, Naime bilo da stavim da duva levo ili desno on uvek greje u centar, Kako da resim problem? Jel treba servis zvati zbog toga?

Kod Clivije i Airy-a horizontalno usmeravanje nije naročito efektno. Tj. ne pomera izduv mnogo levo-desno, a u centar duva kako god da postaviš.
Ergo, da li si pogledao unutra, pomeraju li se krilca ili ne? Ako ne, onda reklamiraj, a ako da - to ti je što ti je.

Usput, ako ti je cilj da što manje duva u centar, možeš probati da podesiš da duva 50/50, tj. i levo i desno (ja nisam, ne drži me za reč da će biti efektno).

Ekipa pozz jeste videli reklamu za Alfa plam Vranje toplotne pumpe na Tv? Sta mislite o tome,nije lose da imamo i nesto domace... 🙂

Tako radi i gree cosmo,gdje god da stavis duva u istom smjeru
Na Haier Pearl Premium 18k horizontalno usmjeravanje extra radi. Ima 5 pozicija, i kada staviš na petu, možeš stati ispred klime skoro ništa ne osjetiš. Naravno to je kada je ventilator na low. Sve se može i preko aplikacije podešavati. Tek sam nedavno skužio da ima i opciju quite, super stvar kada hoćeš totalnu tišinu, za jednu 18k nevjerojatno tiha, tiša od Hisense Expert 12k. Nisam se nikada ovako dobro grijao, toliko dobro da centralno grijanje nisam još nijednom koristio 👍

Na Haier Pearl Premium 18k horizontalno usmjeravanje extra radi. Ima 5 pozicija, i kada staviš na petu, možeš stati ispred klime skoro ništa ne osjetiš. Naravno to je kada je ventilator na low. Sve se može i preko aplikacije podešavati. Tek sam nedavno skužio da ima i opciju quite, super stvar kada hoćeš totalnu tišinu, za jednu 18k nevjerojatno tiha, tiša od Hisense Expert 12k. Nisam se nikada ovako dobro grijao, toliko dobro da centralno grijanje nisam još nijednom koristio 👍
Koliko kvadrata grejes

Koliko kvadrata grejes
52m2 na spratu kuće, iznad je ploča 30cm na kojoj ima 5cm kamene vune. Zidovi 30cm, nema izolacije, stara drvena stolarija. Svi su mi govorili da je to prejaka klima, ali da ti kažem, od 15.10. do 15.11. račun za struju mi je povećan za 15eura.
To znači da jako dobro modulira i kada su vanjske temperature debelo u plusu, između 10 do 15C. Nije se gasio kompresor, ako je zadaš na 21-22 Ifeel.
Tada pirka vrlo slabo topao zrak. Ako je zadaš preko 24C hoće pregrijati i onda se skroz ugasi. Vidit ćemo kako će se ponašati na debelim minusima.
Imao sam problem sa brujanjem, međutim to je bio problem sa instalacijom, koji je riješen, vidi moj prethodni post. Sada je necujem ni kada ide u defrost, a vrlo rijetko, možda 1 do 2 puta u 24h.
Sada kada je malo zahladilo, vidi se moć i snaga. Da imam top izolaciju možda bi bila prejaka, ali bi se baš zeznuo da sam uzeo slabiju, ovih par dana kako je zahladilo, vidi se moć i snaga, ovaj Hisense Expert Smart muči se i sa 14m2, stalno ide u defrost, a ovaj Haier samo ga tjera na svih 52m2, snage ko u priči 😁

Prilozi

• Untitled6_20251119114024.jpg
    Untitled6_20251119114024.jpg
    99.6 KB · Pregleda: 10
Po specifikaciji Haiier Pearl Premium 18000btu
Može li neko da mi preporuči inverter klimu za grejanje lokala površine ok 60m2. Lokal je solidno izolovan i podeljen je na tri prostorije koje nisu odvojene vratima, već su izmedju njih veliki otvori. Otprilike izgleda kao na slici (crveno je sadasnja klima koja odavno ne radi i nije problem da se mesto klime promeni). Dakle, lokal se greje u radno vreme, a posle 16h i uveče ne mora da se greje, već samo da održava neku normalnu temperaturu da ne se bi ujutru cekalo dugo da postigne temperaturu od 22-23 stepena.
Prioritet je optimalno grejanje ove velike prostorije (35-40 m2), ali bi valjalo da ove manje koliko toliko budu ugrejane.
Valjalo bi da bude tiha u radu i da ne košta preko 100k, mada ovo nije od presudnog uticaja.

Hvala, ta mi je jedan od farovita za sad. Gledao sam i Flexis i Gree eco plus pular, ali mi za sad ova deluje kao najbolje rešenje.

52m2 na spratu kuće, iznad je ploča 30cm na kojoj ima 5cm kamene vune. Zidovi 30cm, nema izolacije, stara drvena stolarija. Svi su mi govorili da je to prejaka klima, ali da ti kažem, od 15.10. do 15.11. račun za struju mi je povećan za 15eura.
To znači da jako dobro modulira i kada su vanjske temperature debelo u plusu, između 10 do 15C. Nije se gasio kompresor, ako je zadaš na 21-22 Ifeel.
Tada pirka vrlo slabo topao zrak. Ako je zadaš preko 24C hoće pregrijati i onda se skroz ugasi. Vidit ćemo kako će se ponašati na debelim minusima.
Imao sam problem sa brujanjem, međutim to je bio problem sa instalacijom, koji je riješen, vidi moj prethodni post. Sada je necujem ni kada ide u defrost, a vrlo rijetko, možda 1 do 2 puta u 24h.
Sada kada je malo zahladilo, vidi se moć i snaga. Da imam top izolaciju možda bi bila prejaka, ali bi se baš zeznuo da sam uzeo slabiju, ovih par dana kako je zahladilo, vidi se moć i snaga, ovaj Hisense Expert Smart muči se i sa 14m2, stalno ide u defrost, a ovaj Haier samo ga tjera na svih 52m2, snage ko u priči 😁
A jel tebi Haier radi sam u tih 52 kvadrata ili zajedno sa Hisense
Hvala, ta mi je jedan od farovita za sad. Gledao sam i Flexis i Gree eco plus pular, ali mi za sad ova deluje kao najbolje rešenje.
Flexis Plus je bolja klima od Pearl Premium, ne znam koliko je skuplja

Po specifikaciji Haiier Pearl Premium 18000btu
Mali savjet. Probaj je usmjeriti da puše prema toj drugoj prostoriji kroz taj otvor ili vrata. Naravno možeš ti to usmjeriti sa horizontalnim krilcima, ali znatno se smanjuje protok zraka. A ima vrlo moćan protok i na low ventilatoru. Osjetim blago toplo strujanje i na kraju druge prostorije, tj. kuhinje, a udaljenost od klime do sudopera je 9m.

Kako sam riješio problem brujanja na Haier Pearl Premium 18k koje su se prenosile na cijelu kuću? Spustio sam vanjsku jedinicu na terasu. Sada je jako tiha, samo se čuje ventilator, vrlo tiho. Inače klima je extra za grijanje. Od 15.10. do 15.11. račun za struju je bio uvećan za 15€. Radila je 24h. Zadane temperature dnevna 22-24C, noćna 18C.
Fantastično ugrije 60m2, čak i spavaću sobu na drugom kraju kroz vrata. Vrlo precizno održava temperaturu, nema većih oscilacija od +-1C. Sada sam jako zadovoljan.

Taj deflektor će ti previše blokirati protok zraka i samim tim klima će neprecizano očitovati temperaturu. Imao sam takav i nisam bio zadovoljan. Kupio sam ovaj i fantastičan je.
Ovaj sa krilcima imam, odličan je, Probao sam više njih, ali ovaj najbolje usmerava vazduh. Soji u hodniku i osmerava vazduh levo i desno u dve sobe.

A jel tebi Haier radi sam u tih 52 kvadrata ili zajedno sa Hisense

Flexis Plus je bolja klima od Pearl Premium, ne znam koliko je skuplja
Samo Haier radi na grijanju, a Hisense povremeno služi za hlađenje spavaće sobe.
Haier Pearl Premium 18k i Flexis Plus 18k imaju identične vanjske jedinice sa twin rotary kompresorom. Razlika je u tome što je Haier Pearl Premium noviji model i ima +++hlađenje/++ grijanje.
Flexis Plus ++hlađenje/++grijanje. Pa ti sada sam zaključi šta je bolje. Ja bih rekao da su identične. Kupi onu koja je jeftinija.

I flexis nema grejace dok pearl ima… Sokantno.

No, Pearl 18k cista zver

Ja bih plak'o kad skontam da sam svoje 12KMCC platio isto koliko je 18 pearl premium, ali ***, u tom momentu nije bilo boljeg ovdje :(
Pojede ih Pearl za doručak marka za marku, jeste da bi bilo predimenzionirano ali ako ništa, barem bih na defrost zaboravio (a ako KM sta voli raditi, to je ulaziti u DF i kad treba i kad ne treba)

Ne znači nam puno to 15e mesečno više na struju jer je kod vas druga cena struje. Koliko je recimo više kilovata potrošeno u odnosu na mesece kada ne greješ?

Nazad
Vrh Dno