Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Odakle vučeš podatke, jer eurovent nijedan Oasis ne daje iznad 2.57 pdesign? Ima dosta modela na euroventu, pa potraži baš taj i provjeri.
Mene interesuje da mi pojasnis kako gledas taj Pdesing na srednjoj klimackoj zoni i vodis se time da je to max sto daje klima. Kad odredjene Nordic Klime nekad imaju razlike tipa u srednjoj zoni 3.5 a u hladnoj zoni 5kw

Prilozi

• Screenshot_20250930-200608.png
    Screenshot_20250930-200608.png
    339.3 KB · Pregleda: 68
  • Screenshot_20250930-202043.png
    Screenshot_20250930-202043.png
    115.1 KB · Pregleda: 21
Pozdrav, citao sam pazljivo nekih par dana ovu temu, ali i dalje mi je nejasno sta da pazarim za svoj stan :)

Nacrtao sam neku skicu rasporeda, skoro smo se uselili i cilj je da se grejemo na klimu. Za pocetak sam imao u vidu da uzmem jednu 12 za deciju i jednu 12 za dnevnu sobu, racunam da ce ovaj srednji deo stana kuhinj+trpez biti zagrejan indirektno od dnevne i decije. E sad, Midea AG-12NXD1.WIK extreme je nesto sto mi je zapalo za oko, ali iskreno bilo bi super ako bi moglo i nesto povoljnije. Naravno mozda je za deciju sobu dovoljna i neka devetka, tako da sam tu za sve sugestije. Hvala unapred

skica.png

Mene interesuje da mi pojasnis kako gledas taj Pdesing na srednjoj klimackoj zoni i vodis se time da je to max sto daje klima. Kad odredjene Nordic Klime nekad imaju razlike tipa u srednjoj zoni 3.5 a u hladnoj zoni 5kw
Za rešenje ove misterije će trebati malo više podataka ili od proizvođača ili možda i eurovent sertifikat

Prilozi

• Screenshot_20250930-212915.png
    Screenshot_20250930-212915.png
    223.8 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20250930-213157.png
    Screenshot_20250930-213157.png
    77.7 KB · Pregleda: 55
  • Screenshot_20250930-202043.png
    Screenshot_20250930-202043.png
    115.1 KB · Pregleda: 61
Pogledaj gde ti je Tbiv. To je kod ovog modela -10 C. Pogledaj Tol koji je na -30 C i u oba slučaja daje 3.6 kW. Da bi zadržao performanse ispod Tbiv treba ti dodatni izvor energije...

Pogledaj gde ti je Tbiv. To je kod ovog modela -10 C. Pogledaj Tol koji je na -30 C i u oba slučaja daje 3.6 kW. Da bi zadržao performanse ispod Tbiv treba ti dodatni izvor energije...
A onaj folder što sam ja okačio za oasis šta kaže Tbiv i Tol? Ja nista ne razumem.
Moj neki zakljucak je da je u mojoj dilemi valkda jasno da bi ova oasis bila bolja opcija od MITSUBISHI 12 SRK35ZS-WF/SRC35ZS-W, jedino pri temperaturi +12C radi bolje. Jel sam došao do ispravnog zaključka ili ne?
Ja te na zalost nisam razumeo :(
Ovo je visoka tehnologija za nas, ni ja ne razumem.
Ja gledam težinu spoljne, jačinu kw i dal moze da greje ili ne. Ostalo nemam blage veze. 🙄

Pozdrav, citao sam pazljivo nekih par dana ovu temu, ali i dalje mi je nejasno sta da pazarim za svoj stan :)

Nacrtao sam neku skicu rasporeda, skoro smo se uselili i cilj je da se grejemo na klimu. Za pocetak sam imao u vidu da uzmem jednu 12 za deciju i jednu 12 za dnevnu sobu, racunam da ce ovaj srednji deo stana kuhinj+trpez biti zagrejan indirektno od dnevne i decije. E sad, Midea AG-12NXD1.WIK extreme je nesto sto mi je zapalo za oko, ali iskreno bilo bi super ako bi moglo i nesto povoljnije. Naravno mozda je za deciju sobu dovoljna i neka devetka, tako da sam tu za sve sugestije. Hvala unapred

Pogledajte prilog 506986

Spoljni zidovi? Stanovi ispod, iznad? Izolacija?

A onaj folder što sam ja okačio za oasis šta kaže Tbiv i Tol? Ja nista ne razumem.
Moj neki zakljucak je da je u mojoj dilemi valkda jasno da bi ova oasis bila bolja opcija od MITSUBISHI 12 SRK35ZS-WF/SRC35ZS-W, jedino pri temperaturi +12C radi bolje. Jel sam došao do ispravnog zaključka ili ne?
Ova Midea je sasvim solidna klima.

Kakva je u praksi, to ne znam, nisam je koristio (kako modulira, ima li probleme sa defrostom i sl.). Po eurovent sertifikatu je svakako iznad proseka "12ca".

I ja sam stekao takav itisak zato sam se i opredelio za nju, a pritom bi ustedeo po 25k din po klimi u odnosu na Amber i gore navedeni Mitsubishi.
Javljam kako rade.

Evo ovo ti je zaniljiv model i vjerovatno jači za slične novce.
Spoljna 37,5 kg, ima 980 grama gasa,

RAK-35RXE/RAC-35WXE

Već sam napravio porudzbinu. Oasis po euroventu ima 1.1 kg gasa. Na speks izbacuje 4.25 kw toplote i dalje je jeftinija za 200 plus eura. Ne kažem da midea bolja, što verovatno i nije, medjutim meni to treba, da imam sada grejanje i ako zakuca -15C, a i da ne dam velike pare za uredjaje jer ću do godine postaviti toplotnu pumpu.
Dali neko zna gde se mogu naći Hitachi toplotne pumpe. Onaj heat master ih bas hvali.

Ma da, sve je od tržišta do tržišta, ovdje ima za oko 850-900 eura., ako je vjerovati dobavljaču za cijenu... Ako je toliko jeftinija, nemaš se šta razmišljati...

Već sam napravio porudzbinu. Oasis po euroventu ima 1.1 kg gasa. Na speks izbacuje 4.25 kw toplote i dalje je jeftinija za 200 plus eura. Ne kažem da midea bolja, što verovatno i nije, medjutim meni to treba, da imam sada grejanje i ako zakuca -15C, a i da ne dam velike pare za uredjaje jer ću do godine postaviti toplotnu pumpu.
Dali neko zna gde se mogu naći Hitachi toplotne pumpe. Onaj heat master ih bas hvali.
Pa da al za te pare imas x 2 solide midee 9-12 ili cak i fujicu general 2x7, što je sigurno bolje od 1.

Ja imam mission 12, 10 god.

Sad bih da nju zamenim, jer trebam svakako da izmestam spoljasnju 5 metera dalje.
Pa sam u potrazi nekog zamenom za nju, a nju da bacim u sobubu od 12 kvadrata.
Nego izgleda da ce to biti overkill za tu sobu.

Pa da al za te pare imas x 2 solide midee 9-12 ili cak i fujicu general 2x7, što je sigurno bolje od 1.

Ja imam mission 12, 10 god.

Sad bih da nju zamenim, jer trebam svakako da izmestam spoljasnju 5 metera dalje.
Pa sam u potrazi nekog zamenom za nju, a nju da bacim u sobubu od 12 kvadrata.
Nego izgleda da ce to biti overkill za tu sobu.
Znam da mogu proći jeftinije, ali ne znam dali si ispratio moju situaciju. Meni je kuća od 110kv na brdu na vetrometini i da bih to grejao trebaju mi dve jake klime. Sa tim kapacitetom ova midea je najjeftinija, jedino se kao vivax prodaje za 50€ jeftinije, ali svakako lik koji ce raditi i montazu za dva uredjaja sa instalacijom mi uzima 900€ sto mislim da je good deal.

Nije najjeftinija, imas ove, isto Midea
ili TCL

Znam da mogu proći jeftinije, ali ne znam dali si ispratio moju situaciju. Meni je kuća od 110kv na brdu na vetrometini i da bih to grejao trebaju mi dve jake klime. Sa tim kapacitetom ova midea je najjeftinija, jedino se kao vivax prodaje za 50€ jeftinije, ali svakako lik koji ce raditi i montazu za dva uredjaja sa instalacijom mi uzima 900€ sto mislim da je good deal.
Oazis x2 i x2 ugradnje ???
Jedna verovatno

Oazis x2 i x2 ugradnje ???
Jedna verovatno
Pa da po komadu je 900€ sa ugradnjom, a uzimam dve. Stim što sam ja već postavio instalacije u fasadi kad sam to radio i verovatno ću na kraju platiti manje, ali koliko videćemo.
To mi je opet jeftinije od Ambera i ovog Mitsubishi za nekih 200€ pre instalacije.
Što za ovakve klime nije loše, bar ja tako mislim.

Nije najjeftinija, imas ove, isto Midea
ili TCL
Jasno, ima dosta drugih opcija, ali meni se klime nalaze u prostoriji koja je 50kvm i ta prostorija je spojena sa ostalim sobama i kupatilima. Što znači da bi meni i jedna 18ca ugrejala tu prostoriju, ali bih imao problem sa distribucijom toplote u ostalim prostorijama( mislim imacu problem svakako, ali sa dve jače 12ce mislim da cu spreciti da imam saharsku oluju u dnevnoj sa jedne strane, a sa druge sibir u sobama).
Što je sve privremeno rešenje dok ne postavim toplotnu pumpu na instalaciju za podno grejanje.

Nisi razumeo, to su adekvatne zamene, znaci ako ti treba 2 uzmes 2. 12ica i 18ica su glupe oznake kad klime imaju iste SJ i jako slicne UJ. Nema ni oluja, samo na 12ici ventilator u drugoj brzini odgovara 18ici u prvoj.
Midea Oasis.pngMidea CB1-18HRFN8.png

Nazad
Vrh Dno