Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hvala puno na dogovorima, proučiću detaljno, kad imam vremena.
Inače planiram izolaciju iznad ploče, ali sobzirom da vec imam solidnu izolaciju sačekaću da rešim prioritetnije stvari.
Razlog zašto sam se opredelio za dve 12ce je što tu gde će one biti u dnevnoj koja je otvorena prema svim prostorijama uključujući i ka ulazni vratima i terasi, a ima 50kvm.
Sto znaci da svakako jače klime bi bile overkill jer svakako necu moci ugodno da grejem celu kuću, ali neki optimum, a da sačuvam i novčanik dok se ne organizujem za toplotnu pumpu.
Inače Midea oasis ima rate na 4.25kw jačine i ide do -30. Verujem da tih -25 neće ni biti i da samim tim necu nikad ni koristiti pun kapacitet.
Jedini razlog je ta spoljna jedinica sa grejačem, ali sam skontao da midea ima izduv do 575 kubnih metara, a Mitsu ide mislim do nekih 700.
Dali bi taj volumen vazduha uticao na grejanje ostalih prostorija ili bih i dalje trebao da se više fokusiram na tu jačinu.
Izvinjavam se na podužem izlaganju.
https://www.inelektronik.rs/midea-inverter-klima-uredjaj-msopbu-12hrfn8

Inače ova Midea Oasis pro plus ide od 750w-7200w. 4.45kw

Momci koja klima 12ica je po vama best buy za grejanje? Danas sam menjao motor turbine na midea extreme 12, i negde je počela da pusta freon nakon pomeranja izmenjivač i vađenja turbine. Zvao sam par majstora, niko nije zainteresovan da dodje da nadje gde curi i da sanira oštećenje, pa razmišljam da kupim novu klimu.

Ako je kvar na izmenjivaču uj, time neće niko da se bavi

Momci koja klima 12ica je po vama best buy za grejanje? Danas sam menjao motor turbine na midea extreme 12, i negde je počela da pusta freon nakon pomeranja izmenjivač i vađenja turbine. Zvao sam par majstora, niko nije zainteresovan da dodje da nadje gde curi i da sanira oštećenje, pa razmišljam da kupim novu klimu.
Evo po meni upravo ova Midea Oasis pro plus. Postavio sam link iznad.
Za svaku drgu sa tim performansama moras platiti minim plus 500€ osim Ambera, ali verujem da je Midea štedljivija i lepše radi, al to ćemo videti.

Aman 18ka, unutrašnja 96,5 cm, spoljnja 38,8kg...
MSEPCU-18HRFN8-IE
MOX430-18HFN8-IE
Imaš je i na euroventu, pdesign 4.3...
Ne kažem ja da je nemoguće u praksi da ne ždere toliko, ali ovo kažu prospekti, na osnovu kojih bi se morala i ponašati.
Tbiv je na -7 i tu daje 3.8 kW

Onda se to može rešiti...

Problem mi je sto ne mogu naci nekoga voljnog da dodje da to sredi. Ako znaš nekoga javi mi na PM. Zao mi da menjam klimu samo zbog toga.

Može li savet? Prošle godine sam kupio Daikin 12-ku inverter (FTXC35D/RXC35D) sa idejom da grejem kuhinju 12m2 (u njoj je klima) i sobu 16m2 i brzo sam shvatio da to neće moći zbog rasporeda. Sad bih dodao još jednu 12-ku u tu veću sobu (pošto je cena ista kao za 9-ku) ali čitam da je loše ako je klima prejaka jer onda ide u on-off i to joj skraćuje životni vek. Jel to stvarno tako loše ili ne treba da brinem jer je to Daikin? Alternativa je Comfora 9-ka koja ima i grejač spoljne jedinice i pametniji defrost, što mi se sviđa ali je skuplja malo jače od 30k. Što se tiče klime u kuhinji ona lepo ugreje i predsoblje tako da će mi svakako biti od koristi.
ja sam takođe jurio klimu za sobu, 16m², dva spoljna zida, loša izolacija, ništa okolo se ne greje. pikirao sam neku kvalitetniju devetku, ali me prodavac ubedio da ipak uzmem 12-icu zbog činjenice da daikin perfera (imaju je u kancelariji) ima precizan termostat. i zbog toga što je bila na akciji (još uvek je) i jeftinija od 9-ke. nemam pojma kako i da li će da zagreje mojih 16m², a što se tiče hlađenja to je sve perfektno. veoma brzo je u automatskom modu postizala zadatu temperaturu, 25C. onda je prebacim na tihi rad i bukvalno se ništa ne čuje, kao da ne radi. inače sama klima je montirana leđa na leđa, spoljna jedinica je na nekih 4-5m visine, i ne znam kakav joj je zvuk 😎😎.

ja sam takođe jurio klimu za sobu, 16m², dva spoljna zida, loša izolacija, ništa okolo se ne greje. pikirao sam neku kvalitetniju devetku, ali me prodavac ubedio da ipak uzmem 12-icu zbog činjenice da daikin perfera (imaju je u kancelariji) ima precizan termostat. i zbog toga što je bila na akciji (još uvek je) i jeftinija od 9-ke. nemam pojma kako i da li će da zagreje mojih 16m², a što se tiče hlađenja to je sve perfektno. veoma brzo je u automatskom modu postizala zadatu temperaturu, 25C. onda je prebacim na tihi rad i bukvalno se ništa ne čuje, kao da ne radi. inače sama klima je montirana leđa na leđa, spoljna jedinica je na nekih 4-5m visine, i ne znam kakav joj je zvuk 😎😎.
16m2 to ce Sensira ili Perfera iz sale da greje! Pa ne zivimo u Jakutsk :D

Poslednja izmena:
Aman 18ka, unutrašnja 96,5 cm, spoljnja 38,8kg...
MSEPCU-18HRFN8-IE
MOX430-18HFN8-IE
Imaš je i na euroventu, pdesign 4.3...
Ne kažem ja da je nemoguće u praksi da ne ždere toliko, ali ovo kažu prospekti, na osnovu kojih bi se morala i ponašati.
Ja sam 2018-te vratio uvozniku tri nove Midea Mission 18, baš zato što je pisalo 170W a minimum bio 900W. Ako još i piše da je 900W, ja se nikako ne bih usudio da kupim tu 18-cu
Problem mi je sto ne mogu naci nekoga voljnog da dodje da to sredi. Ako znaš nekoga javi mi na PM. Zao mi da menjam klimu samo zbog toga.
Moraće da demontira i spoljašnju i unutrašnju, i da postavi nove freonske cevi. Dakle posla kao za demontažu+montažu

Slažem se svime napisanim, ali nisam rešio dilemu. Dali maksimalni volumen izduva moze da utiče na grejanje i koliko.

MITSUBISHI 12 SRK35ZS-WF/SRC35ZS-w.
Ima izduv do 736 kubnih metara na sat dok Midea Oasis Pro Plus ima max 575 m*3/h.

Teško, a posebno ako govorimo o uslovima tokom perioda niskih temperatura. I taj max izduva će biti i više nego dovoljan jer neće imati "dovoljno" energije da skine sa izmenjivača

Nisi pisao cijene koje ganjaš po uređaju? Ako si išao na Mitsu, znači oko 1000 eura?

Pa vidi, ako imaš tolike gubitke, ne vidim koje dvije 12ke mogu sustići na -25, to jest, koja daje 4 kilovata pri -25? Mislim, ima ih, ali te izađu da možeš komotno uzeti neku TP i spojiti na to podno i onda si miran.

Najvjerovatnije ti treba barem jedna 18ka i 12ka, a vjerovatnije dvije 18ke,
Pada na pamet Midea All Easy Pro, gdje 181ka ima pdesign 4.3 KWh na -10, dva komada su 8,6, dakle dok sračunaš gubitke do -25, vjerovatno će biti "blizu" tih 8.25.
To kod nas dođe 1000 eura po uređaju.
Možda griješim i nešto nisam dobro razumio?
Definitivno mi je u planu toplotna pumpa, ali svakako moram i da hladim, pa samim tim ne želim da dajem extra za Mitsubishi heavy koja je po komadu nekih 25k dinara skuplja, a inače slabija.
Na papiru ova midea oasis je brutalna, zato sam se i obratio za pomoć jer cena i speks na papiru nisu često merodovne.
Sto se tiče 18ce plus jedne 12ce mislim da je previse jer mi se nalaze u toj velikoj prostoriji od 50kvm. Realno bi i jedna 18ca bolja zavrsila posao, ali ako bih je postavio mislim da bih imao problem da zagrejem ostale prostorije, zato sam i resio da iem sa dve dvanestice koje ce raditi i na debelom minusu, a pri tom bolje gurale toplotu kroz kucu.
Eto to je to, samo nisam siguran dali je izduv kod midee dovoljan za to što ja želim da postignem.
Hvala na odgovoru
Teško, a posebno ako govorimo o uslovima tokom perioda niskih temperatura. I taj max izduva će biti i više nego dovoljan jer neće imati "dovoljno" energije da skine sa izmenjivača
To mi treba, hvala puno.

Ma jasno, meni je tako na VOX-u počeo da cvili, sreća pa još imao garanciju pa ga zamenili.

16m2 to ce Sensira ili Perfera iz sale da greje! Pa ne zivimo u Jakutsk :D

Moja perfera 9tka greje skoro 20m2 kao iz sale a kamoli 12tica😀
Ipak sam poručio Micubuši AY25, kontam da je bolja od Daikin Comfore a ne daje mi se toliko novca za Perferu. Nadam se da neće mnogo smarati sa defrostom.

Citat

Da li je nekome poznato koji modeli klima imaju najmanju spoljnu jedinicu? Nema takav filter na sajtovima, a zbog malo slobodnog prostora za kačenje na spoljnom zidu glavni kriterijum su mi dimenzije po mogućstvu ispod 60 cm širine. Jedina namena hladjenje, soba radna/gostinska oko 11.5 m2?

Pogledaj Hajer. Viđam na fasadama baš kompaktne spoljne jedinice.

A ako ne nađeš ni jednu, tu je uvek Panasonic RAC solo.

Hvala puno na dogovorima, proučiću detaljno, kad imam vremena.
Inače planiram izolaciju iznad ploče, ali sobzirom da vec imam solidnu izolaciju sačekaću da rešim prioritetnije stvari.
Razlog zašto sam se opredelio za dve 12ce je što tu gde će one biti u dnevnoj koja je otvorena prema svim prostorijama uključujući i ka ulazni vratima i terasi, a ima 50kvm.
Sto znaci da svakako jače klime bi bile overkill jer svakako necu moci ugodno da grejem celu kuću, ali neki optimum, a da sačuvam i novčanik dok se ne organizujem za toplotnu pumpu.
Inače Midea oasis ima rate na 4.25kw jačine i ide do -30. Verujem da tih -25 neće ni biti i da samim tim necu nikad ni koristiti pun kapacitet.
Jedini razlog je ta spoljna jedinica sa grejačem, ali sam skontao da midea ima izduv do 575 kubnih metara, a Mitsu ide mislim do nekih 700.
Dali bi taj volumen vazduha uticao na grejanje ostalih prostorija ili bih i dalje trebao da se više fokusiram na tu jačinu.
Izvinjavam se na podužem izlaganju.
https://www.inelektronik.rs/midea-inverter-klima-uredjaj-msopbu-12hrfn8

Inače ova Midea Oasis pro plus ide od 750w-7200w. 4.45kw
Odakle vučeš podatke, jer eurovent nijedan Oasis ne daje iznad 2.57 pdesign? Ima dosta modela na euroventu, pa potraži baš taj i provjeri.

Koje je ovaj podforum ludilo, sudar dva svijeta - od ljudi koji guraju klimu 1000 eura u jednu prostorijicu, do ljudi koji hoće kinezom od 300 da griju neizolovanu kuću 😂
jeste malo neobično u mom slučaju 😂😂, prepoznah se, ali postoji objašnjenje. samo ovu sezonu će skupa klima grejati jednu sobu, na proleće se seli da hladi-greje nekih četrdesetak m². eto
🖐🖐

Da li je nekome poznato koji modeli klima imaju najmanju spoljnu jedinicu? Nema takav filter na sajtovima, a zbog malo slobodnog prostora za kačenje na spoljnom zidu glavni kriterijum su mi dimenzije po mogućstvu ispod 60 cm širine. Jedina namena hladjenje, soba radna/gostinska oko 11.5 m2?
Trazi drugo mesto ili orijentaciju, nema SJ ispod 60cm. Najmanje su Hisense i Vox, oko 65cm.

Pokušao sam da nadjem, ali se ne snalazim na euroventu nikako. Podaci su sa spec sheet, ali ne znam koliko su merodovni.
Odakle vučeš podatke, jer eurovent nijedan Oasis ne daje iznad 2.57 pdesign? Ima dosta modela na euroventu, pa potraži baš taj i provjer
Znam da nije merodovno, ali ne mogu nigde da nadjem info.
Na inelektroniku je ovako:
  • Карасіtеt hlаđеnја (kW): 3,52 (1,03 – 4,82)
  • Карасіtеt greјаnја (kW): 4,25 (0,75 – 7,20)
  • Ulаznа ѕnаgа zа režim hlаđеnјa (kW): 0,74 (0,10 – 1,95)
  • Ulazna snaga za režim grejanja (kW): 0,92 (0,10 – 2,62)
Jeste amaterski, ali ne mogu da nadjem nista drugo.

Poslednja izmena:
Ako je objavljeno od strane Midee u pdf formatu i na njihovom zvaničnom sajtu, ok, jer raznorazni prodavci pišu i ovo i ono...
Pa čak i u tom slučaju, Pdesign gotovo nikad nije jednak kao na euroventu (čitaj, gotovo uvijek je manji ili znatno manji na euroventu).
Ne želim reći da je Oasis loša već naprosto da čuješ koje iskustvo iz prve ruke od korisnika prije nego prelomiš, jer nije ni ona prejeftina baš

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno