Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Mnogo su to jake klime za 16m2... da li 7btu ili 9btu ZSX, takodje i Daikin Stylish... to ide u 20-25m2 :)
pročitao sam ono što ste pisali o zsx da ima puno žalbi... a ja slab na mitsubishi, imam dve stare preko 30 godina, plaćene đavo i po. rade kao prvog dana, nikad čišćene, dopunjavane ili bilo šta drugo, mrcine neviđene. kad kažete jake za 16m² je l mislite na snagu ili cenu? plan je da tih 16m² greje samo klima, ako je to uopšte moguće s obzirom na lošu izolaciju. mislim, može i daikin. razmišljao sam i o midei, neka 12ica koju svi preporučuju, eto nisam pametan. no, ima fore do zime, da stavim sve na papir 😉.

pročitao sam ono što ste pisali o zsx da ima puno žalbi... a ja slab na mitsubishi, imam dve stare preko 30 godina, plaćene đavo i po. rade kao prvog dana, nikad čišćene, dopunjavane ili bilo šta drugo, mrcine neviđene. kad kažete jake za 16m² je l mislite na snagu ili cenu? plan je da tih 16m² greje samo klima, ako je to uopšte moguće s obzirom na lošu izolaciju. mislim, može i daikin. razmišljao sam i o midei, neka 12ica koju svi preporučuju, eto nisam pametan. no, ima fore do zime, da stavim sve na papir 😉.
Mislim na snagu da su prejake za 16m2! Cena je vec druga stvar :)
Retko da bi neko(ovde) dao 160.000.- za 16m2 ali to opet naravno sve zavisi koji kakav budzet ima :)
Neko bi rekao zasto 160k ako moze neka i za 60k da odradi posao i bez izolacije!
Ima ovde jedan clan ME RW25 u 15m2 koja kosta preko 200k, ali slabo je online!

I to sto kazes ima vreme do zime pa ce sigurno nesto da nadjes!

Poslednja izmena:
Mislim na snagu da su prejake za 16m2! Cena je vec druga stvar :)
Retko da bi neko(ovde) dao 160.000.- za 16m2 ali to opet naravno sve zavisi koji kakav budzet ima :)
Neko bi rekao zasto 160k ako moze neka i za 60k da odradi posao i bez izolacije!
Ima ovde jedan clan ME RW25 u 15m2 koja kosta preko 200k, ali slabo je online!

I to sto kazes ima vreme do zime pa ce sigurno nesto da nadjes!
hvala

Imam problem da konektujem klimu na net. Provajder mi promenio ruter i sad nece klima da se poveze na taj ruter, pise da nije podrzana 5g mreza, a ja nju i nemam. Klima je vox i sve je lepo radilo do novog rutera. Ako neko ima resenje neka mi napise, lepo je kontrolisati klimu na net kad vec imam tu opciju.
Podesi na novom ruteru isti naziv i lozinku za 2.4 gHz mrežu i klima će se sama povezati.

Ruter je podesen na 2,4ghz proveravao sam. Kako mislis isti naziv lozinku, ja u aplikaciji ukucam novi naziv i lozinku, pojasni molim te, ide mi na zivce do sada je sve normalno funkcionisalo.
U podešavanju rutera odradiš to, ne u aplikaciji za klima uređaj. Nadam se da umeš. Primer, ako ti je na starom ruteru naziv Wi-Fi mreže na 2.4GHz bio Pera a lozinka pera12345, tako isto podesiš i na novom ruteru i svi uređaji koji su bili povezani na stari ruter će se povezati sami i na novi. Izvinjavam se za mali off

U podešavanju rutera odradiš to, ne u aplikaciji za klima uređaj. Nadam se da umeš. Primer, ako ti je na starom ruteru naziv Wi-Fi mreže na 2.4GHz bio Pera a lozinka pera12345, tako isto podesiš i na novom ruteru i svi uređaji koji su bili povezani na stari ruter će se povezati sami i na novi. Izvinjavam se za mali off
Ma ulazio sam ja u ruter ali nemam pojma koja je sifra bila, to je ona na ruteru sto je fabricka. Majstor pre tri god kad je ugradio klimu, ukucao sifru i sve je radilo. Sad imam novu sifru i nemam pojma koja je bila stara. Mislio sam da kad ukucam sifru novog rutera i ime u aplikaciji da bi to trebalo da prihvati, svi drugi uredjaji jesu, od tuya uticnica do ripitera za net itd. Mislim da straru sifru necu naci, mora postojati neki drugi nacin. Ali hvala na savetima. 👍

Ma ulazio sam ja u ruter ali nemam pojma koja je sifra bila, to je ona na ruteru sto je fabricka. Majstor pre tri god kad je ugradio klimu, ukucao sifru i sve je radilo. Sad imam novu sifru i nemam pojma koja je bila stara. Mislio sam da kad ukucam sifru novog rutera i ime u aplikaciji da bi to trebalo da prihvati, svi drugi uredjaji jesu, od tuya uticnica do ripitera za net itd. Mislim da straru sifru necu naci, mora postojati neki drugi nacin. Ali hvala na savetima. 👍
Screenshot_20250404_000244.jpgScreenshot_20250404_000305.jpgScreenshot_20250404_000232.jpgScreenshot_20250404_001206.jpg

Iskreno, ja imam jedno, pa između 30 i 40 uređaja koji se povezuju na WiFi. Lakše mi da podesim isti naziv mreže i lozinku nego da ih sve iznova povezujem.

Iskreno, ja imam jedno, pa između 30 i 40 uređaja koji se povezuju na WiFi. Lakše mi da podesim isti naziv mreže i lozinku nego da ih sve iznova povezujem.
Ima logike, ali dosli majstori i odneli ruter, pojacali paket pa stavili jaci ruter, nisam mislio da cu da se cimam. Mora.da postoji neki nacin, cimacu se jos, to je sigurno.
Ima logike, ali dosli majstori i odneli ruter, pojacali paket pa stavili jaci ruter, nisam mislio da cu da se cimam. Mora.da postoji neki nacin, cimacu se jos, to je sigurno.

Ja imam jednu Vox klimu i kad sam je kupio pre godinu ipo imao sam muke da je povežem na Wi-Fi. Međutim, kad sam je jednom povezao, o'tad radi bez problema. U međuvremenu sam menjao provajdera za net pa samim tim i ruter, ali sam to rešio kao što sam opisao u prethodnom postu. Ne znam da li ima neka fora da se resetuje WiFi modul klima uređaja. Ja sam primenio neku foru da sam vadio modul iz uređaja pa sam ga uštekao u nekom koraku povezivanja. Ne mogu da se setim tačno kako beše. Imaš u temi Jeftine Klime moj post iz decembra 2023 kako sam je povezivao, ako te ne mrzi pogledaj, možda ti pomogne.

Poslednja izmena:
Problem nije u wifi i imenu mreze, nego mora da se resetuje wifi na klimi, da se vrati na fabricka podesavanja pa onda da se kucaju nova mreza i sifra, ima negde objasnjeno na forumu!

Uzmite ljudi Fujitsu llce za 500 i neki euro, ako je jos ima, ili ko nije Nemanjic ( da nema love ), Daikin Perfera koja se ( srecom ) kod nas sve vise pominje, sa njom tek nema promasaja, i ne treba wi fi, mislim dal je minus il plus, poenta je da uredjaj radi ( kao sto vam zamrzivac radi, ne gasite ga nikad, jel ) pa su tako zidovi u stanu upili hladno-toplo, a ne da na 1 sat pre dolaska zahtevate tu i tu temp. Mislim moze, al nije to taj osecaj, treba podosta vise od tih sat vremena da to bude kako treba, jel.

Poslednja izmena:
Zdravo imam problem. Imam stariju klimu Midea 9bt. Nije paljena u struju duze od 1 godinu dana. Sad kad se ukljuci u struju samo lampica treperi za ugaseno/upaljeno na klimi i nista se ne desava. Da li neko ima ideju sta bi moglo biti? Unapred hvala
Probao sam i da zamenim baterije. Ali nista se ne desava. Samo treperi lampica.

Probao sam i da zamenim baterije. Ali nista se ne desava. Samo treperi lampica.
Probaj je upaliti na taster za nuzno paljenje, podigni prednju masku klime i taster se nalazi sa desne strane, zavucen ima rupa u plastici. Oznaceno je sa TEST, AUTO ili COOL, gurni cackalicu ili hemijsku unutra samo da potrefis mikro prekidac. Ako tu radi onda je verovatno nesto ili do daljinskog ili do IR prijemnika na klimi.

Nesto slicno kao na slici

Prilozi

• 628CB3F5-032C-4F0F-878B-94FF4B589310.jpeg
    628CB3F5-032C-4F0F-878B-94FF4B589310.jpeg
    79.3 KB · Pregleda: 15
Uzmite ljudi Fujitsu llce za 500 i neki euro, ako je jos ima, ili ko nije Nemanjic ( da nema love ), Daikin Perfera koja se ( srecom ) kod nas sve vise pominje, sa njom tek nema promasaja, i ne treba wi fi, mislim dal je minus il plus, poenta je da uredjaj radi ( kao sto vam zamrzivac radi, ne gasite ga nikad, jel ) pa su tako zidovi u stanu upili hladno-toplo, a ne da na 1 sat pre dolaska zahtevate tu i tu temp. Mislim moze, al nije to taj osecaj, treba podosta vise od tih sat vremena da to bude kako treba, jel.
Super su to klime, ali ko nije kako ti kazes "Nemanjic", onda mu klime za grejanje nisu potrebne.

Društvo, preporučite klimu za hlađenje, prioritet da je tiha i da što manje troši kad hladi. Budžet mi jeste faktor, ali ne bih po svaku cenu što jeftinije pa da se kajem posle.
(Majstor koji bi mi ugrađivao kaže "Imam da ti ponudim Nobus, vrh je, imam MDV, imam Gree, u suštini može šta god hoćeš" ali ne znam koliko mu smem verovati za odabir).

Super su to klime, ali ko nije kako ti kazes "Nemanjic", onda mu klime za grejanje nisu potrebne.
Pa ono jes, turice toplotnu neku, da mu ne duva zavrat ko sto neko lepo rece,, pa bilo koliko da je kvm, ili na kraju kvalitetne konvektore.
Nema da mu duva, da cisti, zove servis itd, nego je gospodin covijek :)
Društvo, preporučite klimu za hlađenje, prioritet da je tiha i da što manje troši kad hladi. Budžet mi jeste faktor, ali ne bih po svaku cenu što jeftinije pa da se kajem posle.
(Majstor koji bi mi ugrađivao kaže "Imam da ti ponudim Nobus, vrh je, imam MDV, imam Gree, u suštini može šta god hoćeš" ali ne znam koliko mu smem verovati za odabir).
Kvadratura, orjentacija objekta ?

Poslednja izmena:
Ima li neko ideju kako da proverim wi fi na klimi, ja mislim da je on crko. Procitao sam tri strane na temi vox aplikacija wi fi, i sve sam probao,od prebacivanja na tajland, resetovanja, cupanje adaptera iz klime. Jednostavno ja ovo ne mogu da namestim da radi.

Pozdrav narode!
Trebao bi mi savet koju klimu uzeti prioritetno za grejanje prostora od nekih 60m2 kao na slici.
Video sam da su u Gree temi savetovali za slicnu kvadraturu Gree Amber Premium 12ku.
Medjutim, hteo bih da cujem jos neke misljenje ili savet. Budzet nekih 115 hiljada bez ugradnje.
Izolacija je dobra, novi pvc prozori i pvc vrata. Pritom na 2d slici gornji zid nije spoljasnji vec se deli zid sa komsijom tako da je i to plus za ususkanost :D
Mislim da je ova pozicija klime gde sam je postavio dobra jer direktno duva i ka spavacoj sobi. A to je i najbitnije iz mog ugla, da je toplo u dnevnoj i spavacoj sobi gde se i provodi najvise vremena, pa sta ode iza u terpezariju ode, neka tamo malo smlaci, a verujem da hoce i bicu zadovoljan. Pritom u prolazu do terpezarije su dva omanja stepenika(obelezio sam tekstualno), tako da gde je tamniji parket kompletan deo kuce je visi za ta 2 stepenika.

Da podvucem, trenutno mi je u opticaju samo ta Gree Amber Premium 12k, ali bih voleo da imam jos neki izbor pa da vidim onda sta je najbolje.

Hvala unapred!

Prilozi

• 2d.png
    2d.png
    854.2 KB · Pregleda: 7
  • 3ds.png
    3ds.png
    449.6 KB · Pregleda: 5
  • 3d2.png
    3d2.png
    837.1 KB · Pregleda: 10
Evo potrosnja za mart 2 kom12 ce vox i jedna 18 ca vox= 804kwh
Nisam palio kotao na pelet
Meni je prosek 14 din po kwh i to je nekih 11.200 rsd za mart

Prilozi

• Screenshot_20250404_173033.jpg
    Screenshot_20250404_173033.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 9
  • Screenshot_20250404_173026.jpg
    Screenshot_20250404_173026.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 7
  • Screenshot_20250404_173019.jpg
    Screenshot_20250404_173019.jpg
    51.6 KB · Pregleda: 7
Kvadratura, orjentacija objekta ?
Kvadratura sobe je 24 kvm, s tim što bi dosta dana u godini (kad ja nisam tu) vrata sobe bila otvorena pa da se niz stepenice hladnoća "sliva" u sobu ispod nje od 32 kvm čisto da obuzdava vrućinu, ne mora da bude frižider. (To je kao privremeno rešenje dok se i na sprat ispod ne ugradi klima, mada znamo koliko umeju da potraju ta privremena rešenja 😁 )
Kuća je uska a visoka, klima bi bila na najvišem spratu, svuda je nova izolacija (8-ica), stolarija nova 7-komorna i stakla 3-slojna. Klima bi bila na zidu koji gleda na zapad-jugozapad, a kuća najviše svetla (i vrućine) dobija iz pravca jugoistoka i juga.

Hladjenje je dosta manje zahtevnije nego grejanje, sto si vrv zakljucio ako si samo par stranica procitao.
Sad, naveo si da hoces tihu, svaka je tiha na hladjenju, ali ako budzet dozvoljava, preporucio bih ti Daikin Sensiru 35 EU ( ftxf ako gresim nek me ispravi neko )
Mozes i dosta jeftinije da prodjes sa, recimo VOX, TCL itd, za hladjenje sve su ok, ali eto, Daikin zna se sta je, trajace ti duze najverovatnije.

Sto se tice potrosnje, nema tu neke velike razlike, pogotovo na hladjenju, to ti je odprilike kao da placas neku piratsku IPTV listu kanala, pa i manje, nece ti prelaziti crvenu, crvenu ipo mesecno po najvecim vrucinama.

Poslednja izmena:
Imam problem da konektujem klimu na net. Provajder mi promenio ruter i sad nece klima da se poveze na taj ruter, pise da nije podrzana 5g mreza, a ja nju i nemam. Klima je vox i sve je lepo radilo do novog rutera. Ako neko ima resenje neka mi napise, lepo je kontrolisati klimu na net kad vec imam tu opciju.
Imam isti problem samo što je klima nova,isto vox,u app AC freedom kaže ne podržava 5g a i nisam na 5g,napiši ovde ako uspes da rešiš

Kvadratura, kuća, stan, izolacija, lokacija?
Dve kuce- grejem oko 80m2 sa dve 12 ce izolacija i pvc i kuca grejem oko 40m2 i kusur bez izolacije sa 18 com
Imam isti problem samo što je klima nova,isto vox,u app AC freedom kaže ne podržava 5g a i nisam na 5g,napiši ovde ako uspes da rešiš
Radilo mi tri god sve kako treba i kako je stavljen jaci ruter za preko 100mgb nece da se konektuje. Sad sumnjam da je pokvaren adapter na klimi, sve ostalo sam probao sto sam ja mogao.
Radilo mi tri god sve kako treba i kako je stavljen jaci ruter za preko 100mgb nece da se konektuje. Sad sumnjam da je pokvaren adapter na klimi, sve ostalo sam probao sto sam ja mogao.

Nazad
Vrh Dno