Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zelena i plava niža je 3 puta jeftinija, osim crvene tarife koja je 4 puta jeftinija ali svakako je jeftinija i ne treba smanjivati osim da bi se smanjio ukupan broj kilovata jer za svaki kilovat, niži, viši se plaća 1 dinar za podsticaj povlašćenim proizvođačima. Ja držim isto i danju i noću.
U svima tarifama je odnos 1:4...

U svima tarifama je odnos 1:4...
Ne. Cene struje u Srbiji
Dvotarifno brojilo

Zelena Niža3.99
Zelena Viša12.80

Plava Niža

5.46
Plava Viša18.68

Crvena Niža

9.87
Crvena Viša36.30

Fiksne cene koje svi plaćamo su:
Taksa za medijski javni servis: 299 dinara
Troškovi garantovanog snabdevača: 207.26
Obračunska snaga: 69.99 dinara po kwh, zavisi da li je odobrena 6.9kw ili 11.04kw, itd. uglavnom pomnozi se sa 69.99 pa bude ili 482 dinara za 6.9kw ili 772 dinara za 11.04.
Tako mu dodje da je fiksna cena sa tom taksom i troskovima za 6.9kw bez potrošnje struje 988.26 dinara
Fiksna cena sa taksom i troskovima za 11.04kw je 1278.26. bez potrosene struje. Ovo svi plaćamo bez obzira koliko trosili, ove stavke se ne menjaju.

Mozes li jos samo objasnit kako to funkvionise kod vas ?

Ako udjes npr u plavu (srednju) zonu,da li onda svi kwh od pocetka do kraja se racunaju po srednjoj tarifi ?

Ili prvo trosis po jeftinoj zelenoj onoliko koliko je dozvoljeno,pa onda preko toga dalje placas srednju ..... itd ?

Prvo do 350kw ide po zelenij tarifi, kad predjes onda to sto predje ide u plavu do 1600kw pa onda u crvenu. Odnos se deli 1:3 u korist skuplje za svaku tarifu jer je jeftina od 00-08h.

Ne. Cene struje u Srbiji
Dvotarifno brojilo

Zelena Niža3.99
Zelena Viša12.80

Plava Niža

5.46
Plava Viša18.68

Crvena Niža

9.87
Crvena Viša36.30

Obračunska snaga: 69.99 dinara po kwh, zavisi da li je odobrena 6.9kw ili 11.04kw, itd. uglavnom pomnozi se sa 69.99 pa bude ili 482 dinara za 6.9kw ili 772 dinara za 11.04.
Tako mu dodje da je fiksna cena sa tom taksom i troskovima za 6.9kw bez potrošnje struje 988.26 dinara
Fiksna cena sa taksom i troskovima za 11.04kw je 1278.26. bez potrosene struje. Ovo svi plaćamo bez obzira koliko trosili, ove stavke se ne menjaju.
Ne. Cene struje u Srbiji bez poreza i akciza su kako se i vidi u dokumentu EPS-a, i u svim zonama dvotarifnog garantovanog snabdevanja je odnos skupe i jeftine 1:4. I odnos u zonama se ne deli 1:3, vec u zavisnosti od odnosa potrosene skupe i jeftine struje, to jest ako je odnos potrosene skupe i jeftine 60:40, u 350 kWh ce biti 210 kWh skupe i 140 kWh jeftine, itd.

Prilozi

• 20230926_Odluka Skupštine EPS AD_Cena EE za garantovano snabdevanje.pdf
    740.7 KB · Pregleda: 17
Ne. Cene struje u Srbiji bez poreza i akciza su kako se i vidi u dokumentu EPS-a, i u svim zonama dvotarifnog garantovanog snabdevanja je odnos skupe i jeftine 1:4.
Da li je neko oslobodjen akciza, poreza i taksi? Ja nisam. Za svaki kilovat skupe, jeftine placam 1.05 dinara fiksnu naknadu, zatim akcizu 7.5% i porez 20%. Sta mene briga sto jeftin kilovat kosta 2.27 kad ja na njega moram da platim porez, akcizu i naknadu i on me sa tim kosta 3.99, a skuplja 12.40. To je 3 puta a ne 4. I benzin kosta 93 dinara bez akcize i poreza, ali ja ga platim 172 dinara. Mene ne zanima cena bez PDV-a jer nisam oslobodjen toga. Ako potrosis 1 kw jeftine ti neces platiti 2.27 nego ce ti dodati 1.08 naknadu, zatim akciza 7.5% i onda 20% PDV i tebe to kosta 3.99 dinara a EPS može da kaže i da je 0.01 para cena struje pa te odere na akcize naknade i PDV i sve to ide u cenu kilovata. Pdv, naknada i akciza su uračunati za svaki kilovat tu na računu samo su stavljeni odvojeno da bi imao iluziju da je kilovat jeftiniji nego sto u stvari jeste. Zasto u prodavnici cene nisu izražene bez PDV-a, pa dodjes na kasu a oni ti uračunaju PDV? Jer ne bi imalo smisla, svakako placas PDV. Odnos konačne cene je 3 puta jeftiniji a ne 4, osim u crvenoj tarifi.

Poslednja izmena:
Cao drustvo, moje znanje evropskih klima uredjaja je minimalno tako da mozda ova sva pitanja nekom budu glupo zvucila. Ovako....

Vracam se iz inostranstva u Srbiju, ovde imam "ducted" klimu koja ima izlaz u svakoj sobi i na par mesta u kuci. Video sam po YT da su poceli ljudi ovde (Kanada) da ugradjaju termopumpe sa unutrasnjom jedinicom koja se kaci negde na tavan i onda se sprovede na par izlaza u kuci. Tako da sam krenuo da cackam i palo mi je na pamet da to u mojoj kuci u NS ugradim isto tako na tavan i spustim par izlaza po kuci na dva sprata. Imam ideju kako i gde cu izlaze da napravim. Jedino me zanima, jer nemam iskustva stim, koliko je to popularno u Srbiji? Jel se zalecem u nesta sta je naucna fantastika? Kod parijatelja i rodbine sam samo vidjao zidne klime. Kuca mi nije mnogo velika (90m2/spratu) ali je cudnog rasporeda pa bi trebalo skoro 3 zidne klime da se sve ohladi kako treba.
I naravno zanima me jel mi se isplati uopste to sve zbog potrosnje struje, koliko vise struje trose te kanalske klime?

Hvala, svaki komentar mi znaci.

Daleko ti je skuplje da uradis ducted sistem od ductless sistema.
Em sto moras svuda sprovesti ventilaciju po kuci, em sto je energetski dosta neefikasnije, za odrzavanje je daleko komplikovanije i moras cistiti te tunele, sto takodje nije jeftino.
Takodje, ovde palis svaku jedinicu posebno kada ti treba i na koliko stepeni ti treba, dok da bi to isto dobio sa ducted, cena drasticno raste, a vec je u startu veca.
Klimama mozes i da grejes, gde da bi grejao na ducted, cena jos odlazi gore, a i problem je sto je sve centralizovano na jedan centralni termostat, pa ako hoces wi-fi i vise kotrolera, cena opet drasticno ide gore.
Ima par drugara u stanovima 80-150m2 te centralne klime i to je bas krs u odnosu na split.
Jedina prednost je estetika i nista vise.

Daleko ti je skuplje da uradis ducted sistem od ductless sistema.
Em sto moras svuda sprovesti ventilaciju po kuci, em sto je energetski dosta neefikasnije, za odrzavanje je daleko komplikovanije i moras cistiti te tunele, sto takodje nije jeftino.
Takodje, ovde palis svaku jedinicu posebno kada ti treba i na koliko stepeni ti treba, dok da bi to isto dobio sa ducted, cena drasticno raste, a vec je u startu veca.
Klimama mozes i da grejes, gde da bi grejao na ducted, cena jos odlazi gore, a i problem je sto je sve centralizovano na jedan centralni termostat, pa ako hoces wi-fi i vise kotrolera, cena opet drasticno ide gore.
Ima par drugara u stanovima 80-150m2 te centralne klime i to je bas krs u odnosu na split.
Jedina prednost je estetika i nista vise.
Sto se tice ventilacije po kuci to cu sam uraditi. Tako isto montiranje jedinice u planfon. Jedino bi mi trebao neko doci da spoji sve to i pusti gas.

Gledam SEER rating i dosta su efikasne jedino ako sam nesta tu promasio. Znam da je prednost mini splita da mozes da palis po potrebi. Ali kod mene ce uvek biti potrebno da rade sve jedinice jer boravimo na oba sprata kuce nonstop. Ja sam nekako isao tom logikom da ce lakse da rashladi kucu centralana i odrzava tu temperaturu nego pun gas na mini splitu. Imam u toj istoj kuci mini split koji bez problema hladi hodnik i dnevnu sobu. Ali raspored je takav da kroz hodnik moras da pretrcavas koliko je hladno dok u dnevnoj sobi je taman. Tako da su mi to dva mini splita po spratu. Jedan da pokrije hodnik i sobe a drugi kuhinju i dnevnu sobu. Sto se tice grejanja nebih se grejao na klimu, barem mislim da mi se vise isplati podnim grejanjem se grejati.

To da je sve na jednom termostatu mi i ne smeta bas jer svakako kontrolisem jednu jedinicu. Mislio sam cak mozda dve manje kanalske da stavim, jedna na svaki sprat pa da moze posedno da se regulise temperatura po spratu.

Cene koje sam mogao da nadjem su oko 250 000 do 350 000 RSD za te klime (~36 000BTU).

Ispravi me ako bilo gde gresim ili sanjam :D

Dobro veče,od sredine decembra sam počeo da grejem sobu od 25m2 koja ima izolaciju stiropor od 5 cm i pvc stolariju.Prosečna potrošnja je oko 550 vati/h ili oko 13 kilovata za 24 časa.Zanimaju me mišljenja ostalih korisnika da li je to neka zadovoljavajuća potrošnja.Inače zadata temp. je uglavnom 22-23 stepena.Reč je oo klimi Bergen komfort apolo 12btu.

Dobro veče,od sredine decembra sam počeo da grejem sobu od 25m2 koja ima izolaciju stiropor od 5 cm i pvc stolariju.Prosečna potrošnja je oko 550 vati/h ili oko 13 kilovata za 24 časa.Zanimaju me mišljenja ostalih korisnika da li je to neka zadovoljavajuća potrošnja.Inače zadata temp. je uglavnom 22-23 stepena.Reč je oo klimi Bergen komfort apolo 12btu.
Dobra ti je to potrosnja, sve ok. Slicno ces trositi 3 hladnija mjeseca, ostale mjesece bar duplo manje

Deluje mnogo za tu kvadraturu, mada opet to zavisi od dosta faktora.
Meni je recimo prosek za amber 10kwh na 40 plus kvadrata za januar.
Sad pogledah, nordic od 01.01. Do sad potrosio 194kwh na 40mkv. Prijatno me iznenadio.🙂
Ali opet kazem to zavisi od dosta faktora.

Poslednja izmena:
22 je odlicno za pingvine:)
Sreo poznanika veceras, ugradjuje klime dosta dugo, pitam ga ajde zanima da li vredi inverter, znas kucu kod mene, prostorije itd. Menjao bi za TA pec, kaze ma kakva pec, on je menjao i uzeo neki Vivax model koji kao pise da ide na -25 ( cudan mi taj podatak al ajd), ima tu i jednu on/off, za stan je dobio 6 hiljada racun, 24 setovanje drzi, auto fan, ne razmislja vise od struji.

Ok, znam znam, ja sam zaludjen:)
A koja je to Vivax oznacena na -25 ? On je uzeo prosle godine, 40 i nesto hiljada kao. Ja kazem uzimao bi za 85-90 kaze ma kakvi, jeftinije samo. I ne moraju cevi min 3m, moze i manje. I to me zacudilo.

Staviti klimu u taj mali hodnik je rizično jer pitanje je da li će dnevnu dobro zagrevati, ja bi lično u dnevnu stavio klimu, u kupatilo dodatnu običnu grejalicu koja će se paliti po potrebi i to je to. Ipak niko ne boravi mnogo vremena u hodniku da mu je bitno da tu bude najtoplije nego u dnevnoj sobi.
Što se tiče konkretno klime možda je dobar izbor Amber Comfort 12, ima ok modulaciju a može solidno da potegne kad zatreba ili možda neki Daikin ekvivalent.
Glasam za komfort..Ako ima mogucnost mozda cak i komfort premijum..

Potrošnja zavisi od mnogo faktora, ne samo od izolacije zidova i vrste stolarije. Kod mene je isto 5cm stiropora izolacija spoljnog zida, prozori su drveni, soba 23.5 m2 u kući okružena sa svih strana negrejanim prostorijama , 22 stepena je danju a 21 tokom noći. Potrošnja danas:

Prilozi

• Screenshot_2024.01.29_22.32.34.120.png
    Screenshot_2024.01.29_22.32.34.120.png
    77.5 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_2024.01.29_22.31.42.371.png
    Screenshot_2024.01.29_22.31.42.371.png
    71 KB · Pregleda: 42
Za 25m2 je to previše. Nadam se da ne isključuješ inverter u toku dana već radi non stop. Ukoliko ne isključuješ to je previše. Tačno je da ne treba 3m cevi, pogotovu kod kvalitetnijeg uređaja.

Ne. Cene struje u Srbiji
Dvotarifno brojilo

Zelena Niža3.99
Zelena Viša12.80

Plava Niža

5.46
Plava Viša18.68

Crvena Niža

9.87
Crvena Viša36.30

Ако ћеш тачно по томе разлика је 3.42 у плавој јер нам је та најбитнија за нас на климама.

Za 25m2 mnogo
Ja grejem 50m2 sa Muse comfort 12 ( Musa itd) potrosnja 16kw na dan i to neizolovani 50m2 a kad je debeo minus 19kw... Zadata 22c
Screenshot_20240129-224618.png

Poslednja izmena:
Dobra ti je to potrosnja, sve ok. Slicno ces trositi 3 hladnija mjeseca, ostale mjesece bar duplo manje

Potrošnja zavisi od mnogo faktora, ne samo od izolacije zidova i vrste stolarije. Kod mene je isto 5cm stiropora izolacija spoljnog zida, prozori su drveni, soba 23.5 m2 u kući okružena sa svih strana negrejanim prostorijama , 22 stepena je danju a 21 tokom noći. Potrošnja danas:
Ako sam dobro shvatio,dnevna potrošnja je 4.39kw je dnevna potrošnja.

Vrh Dno