Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kod mene, koliko pamtim, bilo je zadnjih dana isto toliko, 6m/s vijetar. Ziveh ja uSvijedskoj par godina, al opet, bio sam na jugu, ne moze se porediti sa tvojom situacijom. Pogotovo kad rece, pre neki dan, da nemas sunca citav mesec. Onda mi je jasan svaki tvoj smeh na zalbu ovde ljudi na temperature. Da, ovo - 8 je tek ludilo.
Sreca, imas jake uredjaje, koliko sam ispratio.

Poslednja izmena:
Prodje vreme za edt, da je temp ovde kao i u Norveskoj, ovde bi najprodavaniji model klime bio Gree Amber Premium. Uvoznik bi brdo love napravio.
Oni malo bolje stojeci bi isli na Mitsu HZ, i to bi ta prica bila.
Tema jeftine klime ne bi ni postojala.
Al eto, imamo srece, jos uvek :)

.
Prodje vreme za edt, da je temp ovde kao i u Norveskoj, ovde bi najprodavaniji model klime bio Gree Amber Premium. Uvoznik bi brdo love napravio.
Oni malo bolje stojeci bi isli na Mitsu HZ, i to bi ta prica bila.
Tema jeftine klime ne bi ni postojala.
Al eto, imamo srece, jos uvek :)
Imate jeftinu struju, jos uvjek

Nije u odnosu na standard. Evo meni u Njemackoj 1 kWh je 33 centa.
U Bosni je oko 9 centi. Ali mi je i plata veca 5 puta nego sto mi je bila dole. Tako da mi lakse dodje ovde platit racun.
Zavisi iz kog djela BiH, SRB i sta si radio, razlika je ogromna a opet preko grane imas i ogromne izdatke. .... Al neka druga tema koja nije za ovo mjesto. Ta diskusija nema kraja.

Jasno, dok sam bio gore, svaki nas covek je tipa..samo da mi neko da 500 eura mesecno, odma bih se vratio :D..verovatno je i u svabiji tako, mism ajd, mene je to zabavljalo kad god cujem, a cujes svako vece, na nekome okupljanju, jel. :)
Zavisi iz kog djela BiH, SRB i sta si radio, razlika je ogromna a opet preko grane imas i ogromne izdatke. .... Al neka druga tema koja nije za ovo mjesto. Ta diskusija nema kraja.
To imas pravo :)

Pogledajte prilog 415688
Док смо код ветра, пирка лаган северац и осећај је да је далеко хладније него што показује температура, у преводу - време за дуге гаће :p. Да су ми сад овде они што тврде да се теже греје око 0 него на минусу...
Pošto fino prozivaš pročitaj još jednom šta sam napisao, ne greje se lakše na -10C nego klime bolje rade tada i manje je defrosta jer je suv vazduh. Napisao sam na 0C i preko 90% vlage klime teže rade.
Ovo sve važi za pravilno dimenzionisane uređaje.

Nemojmo ljudi, ugasice nam temu...pogotovo sto smo i mi gore malopre otisli u off...( necemo vise ) a meni je sve vezano za klima uredjaje prezanimljivo.

Не могу да раде боље и лакше, мање дефроста не значи бољи рад. На минусима имају смањен капацитет, а потребе за грејањем су далеко веће. Рачун за струју је на крају најбољи показатељ кад се лакше грејало.

Zaboravljas da dok rade defrost ne greju a i tada troše struju.

Не заборављам ништа, раде и греју целе године, осим неколико дана лети кад изненади топло време. Видим и како раде и колико троше и кад је много хладно и кад је мање хладно, и кад је суво, и кад је влажно...

Zaboravljas da dok rade defrost ne greju a i tada troše struju.
-defrost traje 5 minuta pa neka ga bude i 12 puta u 24h a grijanje radi na nuli ostatak dana (ajmo reci 23 sata) i klima se manje opterecuje na toj temperaturi
- grijanje na -10 traje 24h i klima se vise opterecuje naego na nuli

tako da pobjedjuje nula + cest defrost sto se tice potrosnje struje

Потребе за грејањем на -10 су 45% веће него на 0 ако се греје на 22 степена унутра.

Мало математике за размишљање:
Ако на -10 степени треба нпр. 3 киловата (снага) за грејање, око 0 ће требати 2 киловата. За 24 сата треба испоручити 72 киловатсата на -10, а 48 киловатсати на 0. Да кажемо да је СОР 3 и у једном и у другом случају (без дефрост), а није јер је увек мањи кад је хладније, клима ће потрошити 24 киловатсата на -10 а 16 киловатсати на 0. Да не знам ти ја колико дефростује неће потрошити ових 8 киловатсати разлике.

LukasP kad pomenu defrost, prvo, ne znam zasto mi pegla ova zelena slova, al ajd...Fuji, 10 do 15 min traje, ali, gledam, popne do 300-400w...po meni, to bi bila jedina zamerka...zasto nisu softver ispeglali da popne do daske 1.5-2 kw, i da odradi df za upola, ili trecinu manje vremena. Ne smeta mi narocito, al, recimo, gledam film, i cujem je onako, bas tiho, i kad vec cujem, skrene mi paznju, i dovoljno da mi upropasti ugodjaj.​

Pa nije bas da je DF 5 min na svakom uredjaju. Zna to da prebaci i 10+ min.
U zoni oko 0 se taj DF pretvara u cist trosak jer grejanja nema a struja se trosi.
Ako traje 10 min i svakog sata se radi po 1x, to dodje 4h dnevno provedenih u DF.
U vecem minusu veca je potrošnja uredjaja ali su DF redji.
U zoni oko 0 C° je vise test toga kako je dimenzionisan uredjaj i da li ti fali malo dodatne snage u vidu dodatnog grejanja ili ne.

I ovo sto je Mitar izracunao, ukupna potrošnja verovatno da jeste na strani rada u toj DF kritičnoj zoni, ali ima slucajeva gde to dosta utice na komfor a nekome je to mozda bitnije od potrošnje u globalu.

kad krene da ledi ti bokalče vruće vode i po SJ ako je pristupacna. Cak sam procitao ovde da je lik napravio od flase pozadi mehanizam-irezao flasu kao levak (posto ako se dobro secam dno nikako da lepo odledi) on bokalce vruce vode u flasu i ona odledi donji deo.... :D
Funny facts....

Stvarno puno komplikujete. 1 i osnovno treba da imate klimu (ili vise njih) proporcionalne snage za prostor koji se grije. Kada je to ok nema potrebe pratiti nikakve defrostove, blejati u potrosnju svakih 5 minuta, gledati koliko vati povuce radeći sta itd....

Znaci nastimaj i ne diraj. To bude malo zanimljivo prve godine kada se tek ugradi, ja evo ove godine zavirim jednom u par dana i to vise iz navike neke

A to sta kome smeta, ne znam kako su ljudi nekada grijali, lozi vatru, cisti, unosi, pusi dim itd... Kraj sporeta umiranje od vrucine u sobama umiranje od zime.... Centralno grijanje, nema tih radijatora koji se ne cuju kada krene grijanje pa eto i to nekome smeta...

Ja sam prešao sve vidove grijanja koji postoje, od drva, konvektora preko peleta i kad se sve sagkeda najzadovoljniji sam klimama, em najmanje posla em najpovoljnije

Ja imam srece da nemam problema sa df, temp su stalno oko 0c a pogotovo zbog dunava vlage koliko hoces. *ebes takvu klimu koja non stop ide u df.

Pozdrav, imam jedno pitanje pa ako neko mozda zna odgovor.? Ovako, zanima me da li je moguce da inverter klima češće ide u defrost zato sto ima manje od 3m instalcije od vanjske do unutrašnje jdinice??

Ja mislim da neki cak i mjesaju standby zbog i dalje relativno toplog vremena sa DF

Bio bi fazon da se temp spusti na -15, -17c pa da bude test klima kako treba. Ovo je sve djecija igra, mada kod nas najavljuju -12c sad koliko ce se max u toku zime spustati vidjecemo.

Nista se ne brini, januar i februar budu test
Kod mene prosle zime januar -19 par dana

Postovanje.
Da li neko ima savjet dje da postavim klimu. Na slikama je raspored. Da li mogu spoljnu jedinicu da stavim iznad unutrasnje ili je bolje ispod.
SlikeIMG_20181007_231455.jpgIMG_20181014_191030.jpgIMG_20181112_221301.jpg

Dnevni je 16m2, kuhinja 20m2, spavace sobe po 10m2. Ljeti bi hladio sve, a zimi bih grejao dnevni i kuhinju, mozda u toplijim danima sve. Uzeo sam klimu gree comfort amber 18k. Pvc stolarija, stiropor 5cm

Nazad
Vrh Dno