There are three issues here, which system is better, which system is more energy-efficient and which system is more reliable.Imam 10 klima u jednoj kuci, u trosobnom stanu u kom zivim imam 4 klime, ukupno kada saberem, trenutno imam 25+ klima, ni jedan jedini split
Naravno, sve osim jedne vikendice sa TP, grejemo klimama.
Nadam se da nemas klimu u hodniku od 5m2 i u kupatilu?
Bas u kuci i jeste lakse imati vise spoljasnjih, bukvalno nemas limit, dok si u stanu cesto ogranicen.
Pa onda je bacanje para i grejanje na pelet i drva i ugalj. Nebitno koji vid grejanja, bez izolacije se svaki ogrev koristi vise, nebitno da li su to drva, pelet ili struja i ta drva kostaju, ugalj, pelet. Po vasoj logici bez izolacije onda da se ne grejemo uopste. 😄Da, kamena vuna jeste najbolje rešenje, ali dosta skupo rešenje.
Slični rezultati se postižu i sa debljim stiroporom, tako da je upitno ulaganje u kamenu vunu, pogotovo što su zime kod nas sve slabije.
Kad kažem deblji stiropor mislim na 10-12cm.
A u potpunosti se slažem da ulagati u bilo koji vid toplotne pumpe bez dobre izolacije je bacanje para.
Slažem se, svaki vid grejanja koji god da je, se više troši ako nema izolacije, ali....Pa onda je bacanje para i grejanje na pelet i drva i ugalj. Nebitno koji vid grejanja, bez izolacije se svaki ogrev koristi vise, nebitno da li su to drva, pelet ili struja i ta drva kostaju, ugalj, pelet. Po vasoj logici bez izolacije onda da se ne grejemo uopste. 😄
Postoje mnogi tekstovi za i mnogi protiv, ali da je obična inverter bolja od multi, pa i toplotne pumpe vazduh voda bi postojale za svaku sobu posebno, zar ne!Nista od gore napisanog za multi vs single nije tacno, niti ima logike
Za pocetak da je jedna klima sa 5 unutrasnjih i 15 puta vise cevi, manje opterecena od 5 klima...totalna nebuloza
Takodje da je vise efikasna je tek nebuloza, isto s obzirom da ima 15 puta vise cevi u proseku.
Evo nesto malo realnije, da ne citiram ceo tekst od kilometar:
![]()
Multi Split Air Conditioner vs Single Split
If you're weighing the pros and cons of a single split vs. multi-split air conditioner, there are several factors you'll have to consider along with your specific needs. The best air conditioner for the job will be the one that meets the conditions of your space without going beyond your budget.www.gadgetreview.com
Pise maksimalno 60 meseci garancije za midea ali pod uslovom svake godine da zoves servisera i da kesiras za odrzavanje inace msm da je samo 2 godine dok je za LG 3 god + 10 god na kompressorJa mislim da Midea ima 5 godina pune garancije, sto je svakako bitnije jer kompresor najredje crkava na klimama.
Tako je, to je sustina. Neizolovan objekat koji se greje putem radijatora ili podnim grejanjem daleko manje rasipa energiju od istog takvog koji se greje klima uredjajem ili sa ta pec, odnosno teze je zagrejati takav objekat sa klimama. Kuca 80m2 prve dve sezone potrosnja 4t po sezoni, treca sezona uradjena izolacija potrosnja 2.5t, pa to je samo za dve sezone baceno po tadasnjim cenama skoro 1000 evra.Slažem se, svaki vid grejanja koji god da je, se više troši ako nema izolacije, ali....
Toplotne pumpe su nisko-temperaturna grejanja i za njih je potrebna dobra izolovanost objekta da bi se takav vid grejanja uopšte isplatio, recimo toplotna pumpa sa radijatorskim grejanjem troši više struje od podnog i mnogi inženjeri je ne preporučuju iako je objekat dobro izolovan.
Inverter klima kao TP vazduh-vazduh takođe traži dobro izolovan objekat, posebno kod grejanja, jer u suprotnom biće mnogo skuplje grejanje i pitanje je da li će uopšte moći da ugreje objekat koji nije izolovan!
Nije mi jasno čemu to lično sada "odgovara tvom narativu"Uff, ne ide ti analogija bas
Ubedljiv mozda nekome ko se ne razume, ali je sve pogresno napisano.
Slicne tekstove ovom sto sam ja postavio mozes naci i na stranicama drugih ozbiljnih firmi za klimatizaciju, a i nekih proizvodjaca.
Procitaj malo vise tekstova, a ne samo ovaj amaterski koji odgovara tvom narativu
Ja sam pre par meseci stavio 8 Flexus Plus klima u kucu dok smo renovirali, mogao sam i multi split, nista mi nije znacilo jedno ili drugo, ali je opste poznato da je multi nuzno zlo.
Kao sto sam rekao, videces kada budes u sred sezone zvao majstore za multi split, pa te 3 servisa odbiju jer "nemaju vremena", a 4. ti uzme za ruke kao da je popravljao 4 klime, pa te deo kosta kao za 4 klime, a onda i dostupnost dela i vreme isporuke istog dolazi na red...a tebi cela kuca gori na 40c.
Evo, ja skinuo jutros klimu iz moje sobe, u sobi mi je prijatnih 25c bez vlage, iz kuhinje mi siba druga klimica.
Ne moze klima koja gura gas i ulje kroz 15m cevi biti efikasnija od one koja to radi kroz 3m.
Dodatno te cevi gube energiju, sto je veca duzina, vece je rasipanje energije.
Ako klima ide do recimo 25% svog kapaciteta, mini split od 12k btu daje 2.4k btu, a multi od 30k btu nikada nece moci da radi ispod 6k btu.
Cisto rasipanje energije kada ti ne treba 6k btu recimo.
I nemoj mesati toplotnu pumpu vazduh/voda sa multi splitom, nije ista stvar.
Evo jos jednog teksta ako vas mrzi da citate onaj duzi, mada ovde nije sve pokriveno, ovo je takodje povrsno napisano:
![]()
6 Reasons to Do Single-Head Mini-Split Heat Pumps - Energy Vanguard
When it comes to mini-split heat pumps, you get to play by different rules. With a traditional split system heat pump (or air conditioner), there’s one outdoor unit and one indoor unit. But with mini-splits, you have the option of…www.energyvanguard.com
Fizičke osobine objekata se ne menjaju od nacina na koji se greje. Blok je i dalje blok i njegovo prenošenje toplote je isto. Jedino sto čvrsto gorivo dostiže vece temperature od klime.Tako je, to je sustina. Neizolovan objekat koji se greje putem radijatora ili podnim grejanjem daleko manje rasipa energiju od istog takvog koji se greje klima uredjajem ili sa ta pec, odnosno teze je zagrejati takav objekat sa klimama. Kuca 80m2 prve dve sezone potrosnja 4t po sezoni, treca sezona uradjena izolacija potrosnja 2.5t, pa to je samo za dve sezone baceno po tadasnjim cenama skoro 1000 evra.
Na to sam mislio ali se nisam dobro izrazio ☺Nije mi jasno čemu to lično sada "odgovara tvom narativu"
Drzi se teme nisam tebe uzimao da licni etiketiram da si ovakav ili onakav .
Amater jesam i ne bavim se klimama. Amater sam kao mnogi koji se bave klimama jer njihovo je da izbuse rupu u zidu, vakumiraju, provere da li radi i ide na sledeću ugradnju.
Koliko vidim najveći problem su majstori / serviseri i njihova volja da rade multi.
Ne znam cemu taj ekstrem od 15m, ne stavljaš klimu u suprotan kraj kuće vec u blizini prostorija.
5-6m bi većinom zavrsilo posao.
Citati sa linkova koje si slao:
While multi-split units are often the best choice for cooling multiple rooms with different climates, they need to have a sufficient BTU rating for the largest room to cool efficiently without stressing the outdoor unit.
Though multi-split units offer versatility and high performance for multiple spaces, they require longer pipe lengths, which puts more stress on the outdoor unit, resulting in significantly decreased efficiency compared to single split units. Performance Multi-split units have the edge in terms of overall performance and versatility. While single split ACs only have one indoor unit to cool whatever space or spaces they’re connected to, multi-split models use multiple indoor units, allowing them to cool a whole floor effectively off of one outdoor unit without cluttering the appearance of the outside of a home.
Znaci bolje performance ali smanjenje efikasnost zbog duzine cevi..
E sada da li je zakon u celom svetu isti kao kod nas da mora 3m cevi ili moze kao sto je pre bilo da crevo moze da bude koliko je debeo zid.. Pa se ovaj članak odnosi na singl 3m vs 5m multi.. Ili je kod njih (tamo odakle je ovaj clanak) crevo sto kraće..tu se slažem da sigurno ima razlike izmedju 1m vs 5m.
Po obom tekstu ako bi multi dohvatio sve na 3m dužine, bilo bi isto kao split sa boljim performansama.
Fizičke osobine objekata se ne menjaju od nacina na koji se greje. Blok je i dalje blok i njegovo prenošenje toplote je isto. Jedino sto čvrsto gorivo dostiže vece temperature od klime.
Baš su Ing. glupi kad su napravili te multi split klime i još uložili milione u razvoj uređaja.Nije mi jasno čemu to lično sada "odgovara tvom narativu"
Amater jesam i ne bavim se klimama. Amater sam kao mnogi koji se bave klimama jer njihovo je da izbuse rupu u zidu, vakumiraju, provere da li radi i ide na sledeću ugradnju.
Koliko vidim najveći problem su majstori / serviseri i njihova volja da rade multi.
Ne znam cemu taj ekstrem od 15m, ne stavljaš klimu u suprotan kraj kuće vec u blizini prostorija.
While multi-split units are often the best choice for cooling multiple rooms with different climates, they need to have a sufficient BTU rating for the largest room to cool efficiently without stressing the outdoor unit.
Though multi-split units offer versatility and high performance for multiple spaces, they require longer pipe lengths, which puts more stress on the outdoor unit, resulting in significantly decreased efficiency compared to single split units. Performance Multi-split units have the edge in terms of overall performance and versatility. While single split ACs only have one indoor unit to cool whatever space or spaces they’re connected to, multi-split models use multiple indoor units, allowing them to cool a whole floor effectively off of one outdoor unit without cluttering the appearance of the outside of a home.
E sada da li je zakon u celom svetu isti kao kod nas da mora 3m cevi ili moze kao sto je pre bilo da crevo moze da bude koliko je debeo zid.. Pa se ovaj članak odnosi na singl 3m vs 5m multi.. Ili je kod njih (tamo odakle je ovaj clanak) crevo sto kraće..tu se slažem da sigurno ima razlike izmedju 1m vs 5m.
Po obom tekstu ako bi multi dohvatio sve na 3m dužine, bilo bi isto kao split sa boljim performansama.
Fizičke osobine objekata se ne menjaju od nacina na koji se greje. Blok je i dalje blok i njegovo prenošenje toplote je isto. Jedino sto čvrsto gorivo dostiže vece temperature od klime.
Zar steelsoft prodaje Haier?Saznacemo u sredu
Dolaze u 9 momci iz Steelsoft-a da instaliraju, a sutra treba nekoga da iscimam da mi mice vise ovu nesrecnu Fujitsu
Inace, uzeo sam VG2 verziju LN klime, to je novija, a imaju i dalje i VG verziju, pa da zna neko ako uzima.
A posto sam ulazio u magacin da nadjemo klimu, videh da ipak i kod nas imaju vgHZ(ali nemaju vg2hz) verziju ili ti nordic verziju LN klime, koja je dosta skuplja, ali zadrzava 100% nominalnog kapaciteta, svih 4kW do -20c.
Opet, retko kome to treba, sa nasom klimom je svakako suvisno, otprilike kao i Amber Premium.
Hteo sam crvenu/bordo, ali na kraju ipak odigrah na sigurnu boju...
Evo malo sto sam isfotkao na brzaka:
Nisam tebi odgovorio uopste, vec na post iznad tvog, od clana gaga75, valjda vidis da je povukao analogiju sa sleperima i da je poredio tp voda/vazduh i multi-split, o cemu ti uopste nisi pricaoNije mi jasno čemu to lično sada "odgovara tvom narativu"
Necu sigurno, ceo zivot u kuci, navikao da imam psa, dvoriste leti za rostiljanje i druzenje...ali ko te pita.
10 klima na jednoj kuci? Gdje ih nasadi toliko... Jel sve od jednom rade? Ja dve i treca od lokala izbacena.Imam 10 klima u jednoj kuci, u trosobnom stanu u kom zivim imam 4 klime, ukupno kada saberem, trenutno imam 25+ klima, ni jedan jedini split
Naravno, sve osim jedne vikendice sa TP, grejemo klimama.
Nadam se da nemas klimu u hodniku od 5m2 i u kupatilu?
Bas u kuci i jeste lakse imati vise spoljasnjih, bukvalno nemas limit, dok si u stanu cesto ogranicen.
Poz. Nisam baš čitao temu i ne razumem se u klime a prvenstveno bih uzeo neku koja bi mogla normalno da greje. Nemam izolaciju, mada uradiću spušteni plafon gde ću staviti vunu. grejao bih oko 24m2 što nije puno, ali ne znam šta bi tu najbolje vršilo posao a da nije preskupo. Čisto sumnjam da bih mogao da izdvojim više od 70.000.
Svaka pomoć i savet su dobrodošli.
Da, 2 su u potkrovlju i po 4 18ice po spratu, kuca ima ~450m2, od cega se terasa od 80m2 i ispod nje, greje sa podnim. Dodatno je 300m od Dunava, pa je i vlaga povelika.10 klima na jednoj kuci? Gdje ih nasadi toliko... Jel sve od jednom rade? Ja dve i treca od lokala izbacena.
Ma nema grejanja neizolovanog objekta klima uredjajima to je poenta. Cim izadjes iz prostorije gde radi klima odmah ti je hladno, jer nije isto grejanje klima uredjajima i centralnim grejanjem, pojedinih delova i celog objekta. Svi bi na dugme ali ako mogu nesto da preskoce, a kada dodje zima onda vide da su se zeznuli ali im sujeta ne dozvoljava da to priznaju sebi i drugima. Ako budes radio samo iznutra onda ces stvoriti hladne mostove pa ces dobiti vlagu. Ti da vidis kako izgledaju kuce na termo kameri gde je uradjena samo unutrasnja izolacija, nikada ne bi razmisljao o tome. Izolacija se radi spolja i iskljucivo za ceo objekat u suprotnom nastaje velika razlika u temperaturi zidovi koji automatski postaju hladni mostovi, a koji vec postoje na spojevima razlicitih materijala, primera radi cigla-blok. Zato kuce na kojima je delimicno uradjena izolacija tamo gde je nema dobiju vlagu posle samo 2 godine.Jeste da ce neizolovan objekat teze zagrejati, utrositi vise energije na klimu nego sto ona moze da ustedi ako je izolacija. Ali opet ce manje potrositi za mes dana nego sto kosta metar drva😄
Inace ja na prostoriji planiram izolaciju 5cm mozda i 10 cm iznutra da odradim dva spoljna zida i na tavanu na ploci da stavim takodje vunu
Nema neke preterane razlike,Fuji je i za nijansu bolja klimaKoju klimu od ove 2 uzeti prvenstveno za grejanje
FTXC35C
ASYG12KMCE
Ovako, nisam termoinzinjer ali ako sam dobro racunao to je ovo za kucu od 145m2 bez izolacije , puna opeka, blok + malet ima bolje karakteristike jer temp moze da se prenosi samo gde ima materijala a ne kroz supljineDo crvene zone ce se doci bez ikakvih problema kada se koristi vise uredja u zimskim mesecima, a svi su na jednom brojilu. Bez klime jedna cetvoroclana porodica trosi oko 450 kw, sa 4 uredjaja za vec spominjanu kvadraturu posle nemalo 20 dana preci ce se limit od 1500kw ako ne i pre. Dovoljan je pokazatelj potrosnja peleta i gubitak od gotovo 1k evra, ne znam sta vise treba. Ali najjace je sto stav o grejanju klimama neizolovanih objekata brane iskljucivo oni koji imaju izolovane objekte.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari