Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja imam 3 12ice xtreme, rade super vec drugu godinu. Istina, s vremena na vreme upale defrost i kad je u plusu, ali to traje manje od 30 sekundi. To se desava kada je napolju toplo, 15 stepeni i toplije, klima spusta snagu na minimum, ali i tada oseća da se prostorija pregreva pa se ugasi skroz. Onda miruje neko vreme, pa kad se upali, juri da postigne temp sto pre i eto defrosta. Kada je hladnije napolju i klima stalno radi, onda je sve kako treba. Nisam ni primecivao da se to desava dok fatza nije krenuo da kuka. 😀
Meni licno to ne smeta, bitno mi je da su tihe i da lepo odrzavaju temperaturu.
Sve one uglavnom rade, samo neke ko tenak a tako i rasipaju. Meni je potreban enerdži frendli

Ja imam 3 12ice xtreme, rade super vec drugu godinu. Istina, s vremena na vreme upale defrost i kad je u plusu, ali to traje manje od 30 sekundi. To se desava kada je napolju toplo, 15 stepeni i toplije, klima spusta snagu na minimum, ali i tada oseća da se prostorija pregreva pa se ugasi skroz. Onda miruje neko vreme, pa kad se upali, juri da postigne temp sto pre i eto defrosta. Kada je hladnije napolju i klima stalno radi, onda je sve kako treba. Nisam ni primecivao da se to desava dok fatza nije krenuo da kuka. 😀
Meni licno to ne smeta, bitno mi je da su tihe i da lepo odrzavaju temperaturu.

Pretpostavljam da ti ne pali defrost deset puta na dan? Moja to radi. Ne bih se bunio da upali jednom u par dana, ali ako u toku samo jednog dana ulazi u defrost 10 puta, to je previše. Nema razloga to da radi, to je ozbiljan problem.

Naravno da je moguće da klima troši 160w i greje održava zadatu temperaturu u prostoriji.Treba uzeti u obzir i COP koji je visok na ovim spoljnim temperaturama.160w koje klima troši treba pomnožiti na primer sa 4 ili 5 da bi se dobila tačna količina toplote postoji formula mada nisam to računao.Sve kvalitetnije klime mogu bez problema da rade na niskoj modulaciji sa prihvatljivom temperaturom vazduha koji izlazi iz klime.
Na ovim spoljnim temperaturama danas, nisam ni palio klimu, tako da je modulacija bila 0w 😋
Sve one uglavnom rade, samo neke ko tenak a tako i rasipaju. Meni je potreban enerdži frendli
Pisao sam i postavljao potrošnju po mesecima i trenutnu, meni se kretala oko 400kw za grejanje 80m2 sprata sa 3 unutrašnje i 1 spoljnom.
Kod roditelja je oko 250kw samo sa jednom jer nema izolacije i ljudi vole da im je 28c.
Pretpostavljam da ti ne pali defrost deset puta na dan? Moja to radi. Ne bih se bunio da upali jednom u par dana, ali ako u toku samo jednog dana ulazi u defrost 10 puta, to je previše. Nema razloga to da radi, to je ozbiljan problem.
DF je toliko bio redak u ovoj godini da mislim da se ukupno upalio 10 puta za celu sezonu grejanja. To kod tebe nije nesto dobro ili instalirano ili sa uređajem, u svakom slučaju reklamiraj.

Poslednja izmena:
Čestitam, evo meni KMTA doduše 12-ka, trenutno troši 185wh i nije hladan izduv. Izduv je autofan, setovana na 23.

Stavi amortizere ispod spoljašnje jedinice.Ne škodi da ih ima.Ugradnja obavezno prema propisima verovatno je neophodan lični nadzor instalacije.

Koji si ti pregovarač sunce ti, kad budem kupovao sljedeća kola, tebe vodim :ROFLMAO: 😆
:ROFLMAO:(y)
Odlična cena,mene izasla 1300,da budes zadovoljan i da je na dobru poziciju stavis da dodje do punog uzrazaja
Klima 120k, ugradnja do130e, obavezno da radi njihov ovlašćeni kao uslov garancije. Na sajtu piše 154k ali su mi rekli kad sam nazvao da će u predračunu dati pravu ponudu, ona je nevažeća. Stiglo 120K. Pa eto, možda još nekome znači podatak.
Ide sigurno na dobru poziciju, davno je tu stajala neka Midea koja je dogrevala. A i sada su mi potvrdili da je prava.
Čestitam, evo meni KMTA doduše 12-ka, trenutno troši 185wh i nije hladan izduv. Izduv je autofan, setovana na 23.
(y)
Stavi amortizere ispod spoljašnje jedinice.Ne škodi da ih ima.Ugradnja obavezno prema propisima verovatno je neophodan lični nadzor instalacije.
Kad budu donosili klimu naglasiću, pošto je ugradnja par nedelja kasnije. Ako imaš neki savet oko tog nadzora takođe bi značilo. Na koje detalje da obratim pažnju?

Ako imaš prilike:
1. Isprati distance od prepreka, strana 41 priručnika. Nemoj gurnuti pod krov "da ne kisne" ;), već joj daj koliko je preporučio Fujitsu. Ako montažeri budu kukali, samo se pozovi na - garancija vrijedi samo ako je instalirana po Sv. Priručniku.
2. Antivibracione podloške su jefitne, a mogu samo pomoći i u dugovječnosti i u mnjoj bučnosti, pa koliko potraju, potrjau.
3. Isprati vakumiranje sistema
4. Maksimalne vrijednosti kapaciteta grijanja i hlađenja - u svakom Fujitsu priručniku postoji mali "disklejmer" koji kaže - sve vrijednosti su navedene za sistem cijevi dužine 5 metara. Ne kažem da ćeš nešto izgubiti sa 3 metra cijevi, ali sigurno nije slučajno da su strogo naveli, da maksimalnu snagu garatnuju sa 5 metara sistemom. Ja sam LUC išao na 5 metara, KMC na 3.
5. Ako si u prilici, nabavi ranije odvodno crijevo/kanalicu i prefarbaj u boju približnoj boji fasade, da ti ne grdi objekat.

Ako imaš prilike:
1. Isprati distance od prepreka, strana 41 priručnika. Nemoj gurnuti pod krov "da ne kisne" ;), već joj daj koliko je preporučio Fujitsu. Ako montažeri budu kukali, samo se pozovi na - garancija vrijedi samo ako je instalirana po Sv. Priručniku.
2. Antivibracione podloške su jefitne, a mogu samo pomoći i u dugovječnosti i u mnjoj bučnosti, pa koliko potraju, potrjau.
3. Isprati vakumiranje sistema
4. Maksimalne vrijednosti kapaciteta grijanja i hlađenja - u svakom Fujitsu priručniku postoji mali "disklejmer" koji kaže - sve vrijednosti su navedene za sistem cijevi dužine 5 metara. Ne kažem da ćeš nešto izgubiti sa 3 metra cijevi, ali sigurno nije slučajno da su strogo naveli, da maksimalnu snagu garatnuju sa 5 metara sistemom. Ja sam LUC išao na 5 metara, KMC na 3.
5. Ako si u prilici, nabavi ranije odvodno crijevo/kanalicu i prefarbaj u boju približnoj boji fasade, da ti ne grdi objekat.
Pod krov mora ali distanca će biti 2m.
3. to mi baš ništa nije jasno.
Dakle da insistiram na 5m?
Mislim, imaću fore da pogledam priručnik ali svaki savet i iskustvo znače.
Hvala!

Meni je jedna 09lmce pod "krov" i nije pravila probleme. Ali opet treba svakako uraditi po propisima.

@kaiser Pisano već sto puta ali ja bih dodao na onaj spisak i svaka cev u svoju izolaciju. Antivibracione podloške kupi unapred i imaj ih kod sebe da se ne natežeš sa njima.

Moze li objasnjenje zasto ne ispod krova i zasto 5 metara ?

Gdje pise tako nesto ?

cene klima su malo pale koliko vidim
očito da su isprobali svi koliko smo spremni da platimo
pa sad kad je prodaja u padu može i niža cena
c...c...c....

Moze li objasnjenje zasto ne ispod krova i zasto 5 metara ?

Gdje pise tako nesto ?
Pod krov ja malo karikiram, jer ljudi gurnu klimu skroz ispod ploče/ naguraju sto blize palfonu, a po Fujitsu uputstvu za instalaciju, vanjska iznad sebe treba 60 cm prostora.

Za 5 metara bih takođe volio objašnjenje nekog ko je ekspert u polju klima, ali kao što rekoh - svugdje navode XX snagu/kapacitet, ali uz napomenu da je to vrijednost koju dobiješ sa 5 metara instalacije.
Fujitsu ne preporučuje manje od 3 metra, jer se onda buka vanjske jedinice prenosi unutar objekt i unutrašnja moze biti dosta bucnija u radu.

What happens if the piping is of less than the minimum recommended length (3 to 5 meters)?​

• 0220

ANSWER​

If an air conditioner is installed with shorter piping than the minimum required length, excessive noise or vibrations may be generated from the unit, and the system may not perform as designed. Fujitsu General does not honor warranty claims for problems caused by air conditioners not having been installed properly per the installation manual provided

Bacam brojke sad bez pokrica i teoretisem, ako kmta moze izvuci 8.5-9 kw na zadanih 20 stepeni sa 5 metara instalacije, a kratka instalacija joj "skine" recimo 10% kapaciteta, to nije zanemarivo, jer je u igri 800-900 Wata toplote...
Uglavnom cekaj nekog ko je bas u tome, mada nije ni preskupo produžiti jos 2 metra.

Prilozi

• Screenshot_20230321-182707~2.png
    Screenshot_20230321-182707~2.png
    117.6 KB · Pregleda: 64
ovo je u sferi SFa

na 5m instalacije da daje više toplotne energije nego na 3, instalacije ?

Kratka instalacija ne skida kapacitet, čak štaviše, ona ga podiže, jer je put od spoljne jedinice do unutrašnje samo potencijalni gubitak toplote kroz cevi. Ne stavlja se manje od 3m zato što:
Prenose se vibracije
Zato što bi bio veći pritisak radnog gasa nego što je projektovano.
Ako nekoga zanima može i da vidi na netu ima negde rad koliko se cop-a gubi sa svakim dodatnim metrom instalacije, radili su neki Indijci studiju ako se dobro sećam.

Rekao sam da teoretisem, i da je bez pokrica :)
Pitao sam doktora mašinstva specijalizovanog za energetsku efikasnost, kaze da je 5 metara najvjerovatnije navedeno, jer je to instalacija do koje ima dovoljno fabricki freona u sistemu. Preko 5 se mora dopuniti, a na tri ili ispod tri, malo ispustiti u tačno odredjenoj kolicini, da pritisak u sistemu bude optimalan. Opseg izmedju tri i pet metara ne bi trebao ds utice na performanse.

Kratka instalacija ne skida kapacitet, čak štaviše, ona ga podiže, jer je put od spoljne jedinice do unutrašnje samo potencijalni gubitak toplote kroz cevi. Ne stavlja se manje od 3m zato što:
Prenose se vibracije
Zato što bi bio veći pritisak radnog gasa nego što je projektovano.
Ako nekoga zanima može i da vidi na netu ima negde rad koliko se cop-a gubi sa svakim dodatnim metrom instalacije, radili su neki Indijci studiju ako se dobro sećam.
Nije samo razlog to, Fujitsu je prednapunjen za do 15 metra instalacije, zato se trazi 3 do 5 metara.

Sad kad sam pročitao, sjetih se da je majstor koji je montirao rekao da do 15 nije obavezno da se dopunjava, moze da radi normalno.

Ako je taj rad o gubitku koeficijenta performansi sa produženjem instalacije tačan, to uslovno znači i da su multisplitovi slabo efikasni, jer ti je jedna na tri metra, a druga/ostale unutrašnje mogu biti i petnaestak i više metara udaljena od vanjske jedinice.

Sad, uvijek postoji i ta istina u baratanju terminima - da je pad sa 4.15 na 4,14 COP zaista pad i gubitak COP, ali nema ststisticki značajnu vrijednost, iako jeste pad.

Pa zasto teoretisete kad je fujitsu napisao to u specifikacijama svakog modela.

Uopce nije napisao o padu kapacitetu ispod 5 m.Nego je samo naveo koliko se kapacitet smanjuje iznad 5 m :)

Prilozi

• Screenshot_20230321-203824_Drive.jpg
    Screenshot_20230321-203824_Drive.jpg
    201.4 KB · Pregleda: 59
Vrh Dno