Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne vidim u čemu je problem kad se džoraju kilovati, koliko proizvedeš se prebijesa onim koliko potrošiš. Leti je veća proizvodnja od potrošnje sigurno, nema veze vrućina nego broj sunčanih sati. Al nakupi se leti pa to grickaš zimi, opet ok.
Al mislim da potrošnju klima u Januaru teško da pokrive višak proizvedene struje.
Iz perspektive grejanja na klime ovaj sistem će tek da ima smisla. Ne za ne koji greju ušuškanu garsonjeru jer je to jedna klima u zgradi. Al oni koji se greju u kući sa 3 ili 4 klime je već druga priča. Mislim da nam ove godine spremaju promenu zona i približavanje crvene zelenoj, odnosno spuštanje vrha plave zone na niže. E tad će ovakvi solarni sistemi imati jako mnogo smisla, neće se dugo čekati na ovu činjenicu.

Kod mene 3 klime,setovane 22-23c,frizider/zamrzivac,susilica za veš,mašina za veš,sudomašina,bojler,kuvanje svaki drugi dan,petočlana porodica ,potroseno 879kw,retko kad pazim da nesto ukljucujem u jeftinu tarifu.
Ау то је баш мало, свака част за ту потрошњу

Ne vidim u čemu je problem kad se džoraju kilovati, koliko proizvedeš se prebijesa onim koliko potrošiš. Leti je veća proizvodnja od potrošnje sigurno, nema veze vrućina nego broj sunčanih sati. Al nakupi se leti pa to grickaš zimi, opet ok.
Al mislim da potrošnju klima u Januaru teško da pokrive višak proizvedene struje.
Iz perspektive grejanja na klime ovaj sistem će tek da ima smisla. Ne za ne koji greju ušuškanu garsonjeru jer je to jedna klima u zgradi. Al oni koji se greju u kući sa 3 ili 4 klime je već druga priča. Mislim da nam ove godine spremaju promenu zona i približavanje crvene zelenoj, odnosno spuštanje vrha plave zone na niže. E tad će ovakvi solarni sistemi imati jako mnogo smisla, neće se dugo čekati na ovu činjenicu.
Da se ne ponavljam a i offtopic je ovde, citaj polako, mozes i zadnje par strane i bice ti jasno, ukratko, do 2023. usteda je bila svega 22-25%, znaci racun od 10000 ti bude 7500. Od januara 2023 navodno je ukinut PDV od 20% na vracene kilovate ali je ostala akciza.

Da, kod mene se update-ovao na taj firmware danas. Šteta što nema u opisu šta je izmenjeno.

Tema nisu ni bojleri ni TA peći.
Držite se klima uređaja.

Pravo da ti kažem, ja je ne palim uopšte. Doduše, imam vertikale od CG, tako da one koliko toliko ugreju. Iz kog si ti grada beše?

Meni Daikin ftxc50c nesto radi ko on-off zadnjih par dana od kad je toplo.Valjda nemoze da spusti toliko modulaciju pa se pali i gasi.A nije da joj je mali prostor ima 60m2.Doduse spustio sam i temperaturu na 23°.

Meni rade 4 klime, odrzavaju i ne razmisljam. Petu Vox ukljucim samo nocu.

Amber komfort zadnja 5.dana neprelazi potrosnju od 3kw.

Prilozi

• Screenshot_20230223_183249_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_20230223_183249_com.wooxhome.smart.jpg
    54.7 KB · Pregleda: 53
Jedan savet za one koji imaju problem sa vlagom i buđi, obrišite buđ i ofarbajte zid (kod mene donji delovi zida) farbom na bazi vode.
Pre toga više puta sam probao sredstvima protiv buđi i nikada nije pomoglo, posle farbe evo 2 meseca nema ništa, zidovi beli ko da su sad okrečeni-ofarbani :)

Pa svaka farba za krečenje je na bazi vode nije na nitro,pa se ipak pojavi vremenom

Jedan savet za one koji imaju problem sa vlagom i buđi, obrišite buđ i ofarbajte zid (kod mene donji delovi zida) farbom na bazi vode.
Pre toga više puta sam probao sredstvima protiv buđi i nikada nije pomoglo, posle farbe evo 2 meseca nema ništa, zidovi beli ko da su sad okrečeni-ofarbani :)
Pojasni ako ti nije problem. Misliš na farbu za drvo ili metal ali na vodenoj bazi?

Ni on nije večit ali drži neko vreme, možda izgura jednu sezonu. Ako i dalje postoji intezivna kondezacija apsolutno ništa neće spečiti buđu da se opet pojavi.

Ja nemam urađenu jos fasadu i ne pada mi na pamet da koristim poludisperziju, disperziju ili nesto slično dok je ne uradim.
Kupim kreč, zagasim ga, okrečim nigdje buđi i vlage po ćoškovima.
Gledam ovde okolo mene, ovi što imaju fasadu i parno, muku muče sa budjavim zidovima, Dok sam bio podstanar, nisam se mogao odbraniti od tog kondenza i vlage, al gazda stalno i samo jupol. Nema šta nismo pokušali i sa čim sve nismo mazali zidove.
Znam da na to utiče gradnja i način gradnje, a uglavnom tad kad smo gradili, rjetko je ko radio i razmišljao o pravilnoj izolaciji.
Ja imam i paučine manje po ćoškovima, kako imam ovako okrečene zidove.
Ovako bar dišu zidovi, dok ne uradim kako treba.....
Bio sam skoro u nekoj radnji i kroz priču sa prodavcem, kaže kupi ovu, paropropusnu boju. Da li to postoji ne znam? Vidim na netu da ih ima ali kod nas gdje god pitam poslije, svi me gledaju bljedo.
Samo znam da kreč radi posao i nemam nikakvih problema, Vjerujte da i ne pomisljam da upotrebim nešto slično jupolu, dok ne odradim kuću kako treba.

Pa svaka farba za krečenje je na bazi vode nije na nitro,pa se ipak pojavi vremenom
Ja preporucujem stop kondenz, to je boja na bazi lateksa. Mora da se nanese u tri sloja i da se pokrije najmanje 50% veca povrsina od zahvacene budji. Bele je boje, pa ne mora opet da se kreci preko nje, ali ko hoce, moze nakon nanosenja da prekreci ceo zid. Dve godine se nigde nije pojavila budj tamo gde sam namazao.

Nazad
Vrh Dno