Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Па ти спреми мало пелета да пустиш ако буде дуже хладно. Таман котао, пумпе и цео систем да не зариба скроз од стајања.

Upravo to,za 2,5 tone lošeg kvaliteta peleta treba mi 1000e da bih se grejao 14 sati dnevno,isti je odnos i sa drvima jer su bila 10000-12000 din,da ne pricamo o čišćenju,lozenju...a na klimu 24 sata prođem 3,4 puta jeftinije pa ko je tu lud ?sa svim poskupljenjima struje se debelo isplati,mislim da ce poskupeti u maju opet i u septembru sigurno al opet isplativo,meni problem moze da bude sto su smradovi epsa nesto najavljivali da hoće da snize crvenu ispod 1600kw,bila je blaga zima al ako snize tarifu ispod 1600 a zagudi minus bilo bi paprenije
Ako bi snizavali crvenu ispod 1600 onda bi bilo fer i da crvena nije duplo skuplja od plave i tri puta skuplja od zelene, vec da se nadje neki kompromis.

E mitre ove god ni dzak nisam ubacio a košta oko 600 din da bi radio kotao desetak sati,za tih 600 din mogu da šibam struje 50ak kw i to više plave tarife a nizu kolko oćeš za 600din....baxmane briga bandu šta je fer gledaju interes,sirotinji će za 10000 da isključe struju i utuze a neko se baškari u jovankinoj vili za dž.ima ih takvih na tone

Jedno je sigurno..struja.ce biti uvek socijalna.kategorija i to treba lepo i pametno iskoristiti...Sigurno je jos jedno da ce ljudi sve manje i manje imati vremena za cepanje,seckanje i lozenje i skladistenje drva..Ja mislim.da.jednom ko predje na klimu..taj se vise ne vraca na stari vid grejanja..

Jedno je sigurno..struja.ce biti uvek socijalna.kategorija i to treba lepo i pametno iskoristiti...Sigurno je jos jedno da ce ljudi sve manje i manje imati vremena za cepanje,seckanje i lozenje i skladistenje drva..Ja mislim.da.jednom ko predje na klimu..taj se vise ne vraca na stari vid grejanja..
Jedan od problema je sto drzava nema jasan kurs u vezi energije i energetske efikasnosti, a tome svedoci i cinjenica da AERS kada izdaje saopstenje koliko ce grejanje na koji energent kostati, uopste ne uzima u obzir inverter klime tj. vazduh-vazduh toplotne pumpe. Kada uzimaju struju kao energent oni je vezuju iskljucivo za grejanje TA pecima, sto svi znamo da nije jedino, tu su inverteri. Struja se inace rasipa po opstinama, drzavnim ustanovama i preduzecima gde se cesto koriste kvarcne peci, uljani radijatori, kaloriferi i slicno za dogrevanje, jer je nekome nedovoljno toplo. Svaki od tih trosi po 2-3 kW na sat, a greje samo trenutno. I to je opet nas novac koji se rasipa. Nema dugorocne strategije oko proizvodnje i potrosnje struje, sto nas dovodi do vestacki stvorenih neizvesnosti. Kada bi se zauzeo jasan kurs, i ljudi se ohrabrivali da uz subvencije uzimaju sto efikasnije uredjaje i izoluju kuce i stanove, onda bismo mozda ustedeli energiju i smanjili ukupno zagadjenje. Ima subvencija drzave, ali je sve to nedovoljno, i ceo proces je previse koruptivan.

Padalo mi je napamet mnogo puta dali solarni paneli mogu da napajaju klimu ili 2-3 klime..Jer nase klime u proseku sve trise od 400-700kw(+-100w)..Ako moze i ako.zakon dozvoljava..kolika bi opet bila.isplativost tog celog sistema..pogitovo za stanove do 60kv.Mozda nije pitanje za ovu grupu klimasa..ali je sigirno tema koje sve nas zanima...

Padalo mi je napamet mnogo puta dali solarni paneli mogu da napajaju klimu ili 2-3 klime..Jer nase klime u proseku sve trise od 400-700kw(+-100w)..Ako moze i ako.zakon dozvoljava..kolika bi opet bila.isplativost tog celog sistema..pogitovo za stanove do 60kv.Mozda nije pitanje za ovu grupu klimasa..ali je sigirno tema koje sve nas zanima...
Mozda je malo nezgodno oko izvedbe zbog toga sto je zgrada u pitanju, inace 1kW instalisanih panela godisnje daje izmedju 1200 i 1600 kWh zavisno od pozicije, sunca itd. To je konacno krenulo prosle godine sa prozjumerima, ali opet nije ispalo najbolje finansijski kako su ljudi racunali. Instalisani 1kW on-grid kosta oko 1k evra, ti bi na primer sa 5k evra resio godisnju potrosnju struje, i da je kao sto nije, ne bi placao struju narednih 20-30 godina. Reseno i grejanje i hladjenje i sve. Nama su to velike investicije, ali za relativno male novce kupiti kvalitetne klima uredjaje i panele, i nemamo vecih briga. Da tu uleti drzava sa subvencijama, jos bolje je, jer su za panele davali do 50posto investicije. Za vazduh-vazduh TP, tj.inverter klime, jedino na sta sam naisao jesu subvencije preko GEFF programa ako se uzimaju krediti preko banke za stolariju, izolaciju i grejanje, i najvise mozes do 20posto dobiti novca nazad, ali tu su kamate koje treba platiti na kredit pa to onda izadje manje.

Ulaganje u skuplje klime

Ulaganje u kako kažeš skupe klime koje naravno nisu skupe nego vrede koliko i daju je uvek isplativo posebno Japanskih proizvođača zato što te klime bolje i na efikasniji način koriste resurse koje imaju na raspolaganju.Prvenstveno mislim na kvalitetniji softver i naravno kompresor uz dobru elektroniku jednako je umerenija ili manja potrošnja bez preteranog forsiranja kompresora kada to nije potrebno.
Kad ovo kažeš onda mora da si radio istraživanje i da to možeš da dokumentuješ, jer u suprotnom se sve svodi na rekla kazala!
Niko ne može da ti zabrani da za svoje potrebe instaliraš solarki koliko god hoćeš, jedino je problem skladištiti tu energiju, jer kad sunca ima najviše, najmanje nam treba energije i obrnuto. Zato tu treba da je država da ti otkupi energiju kada je imaš viška a vrati ti kada je nemaš, ali koliko sam čuo to su procedure i ne vraćaju ti koliko daš nego čak manje, iako je to zelena energija i trebalo bi da ti više vrate ili bar isto kada ti zatreba.

Umesto.da.iskoristimo ono sto nam.je bukvalno besplatno..mi ga debelo placamo...neko manje,neko vise..Letos sam.zvao jednu firmu iz Bg.zaboravio kako se.zove..prvo sto su me pitali dali je kuca ili zgrada..Kada.rekoh zgrada..odgovor je bio..zaboravite na to jer krsute zakon to je nas dobronamerni savet i mozete.odgovarati za to..mi vam.nemozemo pomoci..Nisam.zalazio u detalje.i podpitanja(zasto-kako)Ali cim nisu zeleli.da.zarade na meni sigurno postoji veliki.razlog.Iako je.to meni veliko.ulaganje...i pitanje.dali cu za to.ikada izdvojiti toliki novac..ostace uvek mozda tamo nekad u planu..ono o cemu svi mastamo a.to je.grejanje.i.hladjenje za Dž..😁

Au al je ovo kuknjava na kineske klime, al da se kladimo da če oni koji čitaju ove postove ipak kupiti kinesku klimu jer je majstor rekao da su bolje.
A kolegu koji hoće da zameni Midea devetku: predpostavljam je neka manja prostorija uzmi Daikin Sensiru ali proizvedenu u Maleziji,mislim da bi ti pasovala : Ftxc35c. Mislim da košta oko 85000
A ovi naši stručnjaci kupili kineski PVO sistem i bespilotne, oprosti im bože ne znaju šta rade.

Padalo mi je napamet mnogo puta dali solarni paneli mogu da napajaju klimu ili 2-3 klime
Mogu.. Imam 2 kw solarnih panela na krovu vec nekih 6 god. i iskreno zadovoljan sam.. U buducnosti cu sigurno prosiriti sistem i sklopiti ugovor sa EPS-om tako da postanem kupac-proizvodjac el. energije. Grejanje sa solarnim panelima naravno nije tako jednostavno... Treba imati alu nosace za panele , inverter , staro mehanicko brojilo koje moze da vrti i u rikvrerc... itd.. U suprotnom ako imas digitalno brojilo moras sklopiti ugovor sa EPS-om i to je moguce od proleca prosle god , dobijas dva brojila. Jedno meri potrosenu a drugo meri proizvedenu struju . Na kraju meseca ti i EPS se iskvitate i ako si u plusu sa KWH oni to beleze kao predplatu i ostavljaju ti za sl. mesec a ako si u minusu sa KWH onda samo platis razliku koliko je potrebno. Nagomilavanje KWH u predplatu se vrsi do 1 aprila. svake godine gde se pravi presek stanja i ako si duzan nesto KWH platis po regularnoj ceni struje a ako si kojim slucajem poslao EPS-u vise struje nego sto si potrosio onda EPS zadrzava taj visak za sebe bez ikakve nadoknade. Realno ministartstvo energetike je ovo dobro osmislilo , u mnogim drugim razvijenijim drzavama ovo je reseno mnogo gore nego kao kod nas... Poenta price je da se dizajnira solarni sistem koji ce da proizvede odprilike priblizno el. energije koliko je i potrebno da se potrosi u jednoj godini i u tom slucaju bi EPS koristili kao bateriju za skladistenje viska energije kad ima sunca, a tu istu energiju uzimali nazad preko zime kad nema bas dosta solarne energije.

Moja Midea exreme radi posao, ja zadovoljan za sada. Ne gasim je od oktobra, potrošnja od 5 pa do 15 kw najvise. Podesena temperatura od 20 kad sam odsutan pa do 25 kad dodjem. U kući(vikendica) ujednačeno toplo, soba, kuhinja i kupatilo 40m2. Nije imala značajnijih iskušenja jer su izostale jako niske temperature. Imala je df ma svakih 45 min kad je bila velika vlaga, padao sneg i minus pingvin ali to nije uticalo da se kuća rashladi. Nijednom vatru nisam založio zimus , spasila me. Nadam se da ce tako i ostati.

Mogu.. Imam 2 kw solarnih panela na krovu vec nekih 6 god. i iskreno zadovoljan sam.. U buducnosti cu sigurno prosiriti sistem i sklopiti ugovor sa EPS-om tako da postanem kupac-proizvodjac el. energije. Grejanje sa solarnim panelima naravno nije tako jednostavno... Treba imati alu nosace za panele , inverter , staro mehanicko brojilo koje moze da vrti i u rikvrerc... itd.. U suprotnom ako imas digitalno brojilo moras sklopiti ugovor sa EPS-om i to je moguce od proleca prosle god , dobijas dva brojila. Jedno meri potrosenu a drugo meri proizvedenu struju . Na kraju meseca ti i EPS se iskvitate i ako si u plusu sa KWH oni to beleze kao predplatu i ostavljaju ti za sl. mesec a ako si u minusu sa KWH onda samo platis razliku koliko je potrebno. Nagomilavanje KWH u predplatu se vrsi do 1 aprila. svake godine gde se pravi presek stanja i ako si duzan nesto KWH platis po regularnoj ceni struje a ako si kojim slucajem poslao EPS-u vise struje nego sto si potrosio onda EPS zadrzava taj visak za sebe bez ikakve nadoknade. Realno ministartstvo energetike je ovo dobro osmislilo , u mnogim drugim razvijenijim drzavama ovo je reseno mnogo gore nego kao kod nas... Poenta price je da se dizajnira solarni sistem koji ce da proizvede odprilike priblizno el. energije koliko je i potrebno da se potrosi u jednoj godini i u tom slucaju bi EPS koristili kao bateriju za skladistenje viska energije kad ima sunca, a tu istu energiju uzimali nazad preko zime kad nema bas dosta solarne energije.
Ovo je vrijedno iskustvo :)
Kod nas bi se takođe trebalo krenuti od sredine godine sa "prozjumerima", potrošač-proizvođač, dupla brojila kojim bi vraćao u elektromrežu kada imaš viška proizvedeene energije, a povlačio nazad kada imaš potrebu.

Oni koji potpišu ugovor, do kraja ugovornog perioda (8 do 10 godina) će imati privilegiju plaćanja cijene kilovata koja je bila u momentu zaključenja ugovora, poskupljenja se neće odnositi na njih. Ovim je EP naravno sebe pokrila, jer kada el.en. bude višestruko skuplja, oni će "viškove" koje građani proizvedu, isplaćivati po staroj cijeni iz 2023, a prodavati ih vani po astronomskih iznosima...

Ostaje velika misterija koliko će to koštati po kilovatu instalirane snage, jer još niko nije dobio ni predugovor niti bilo šta, još se samo nagađa, jedini opipljiv podatak je da će period otplate investicije biti 8 do 10 godina, te da bi velik dio investicije trebao biti pokriven raznim grantovima (koliko sam razumio, barem 30%, a pominje se i 50%), dok ostalo sami prozjumeri otplaćuju kroz mjesečne rate ka našoj elektroprivredi.

Au al je ovo kuknjava na kineske klime, al da se kladimo da če oni koji čitaju ove postove ipak kupiti kinesku klimu jer je majstor rekao da su bolje.
A kolegu koji hoće da zameni Midea devetku: predpostavljam je neka manja prostorija uzmi Daikin Sensiru ali proizvedenu u Maleziji,mislim da bi ti pasovala : Ftxc35c. Mislim da košta oko 85000
A ovi naši stručnjaci kupili kineski PVO sistem i bespilotne, oprosti im bože ne znaju šta rade.
Ftxf je bolja od te ftxc.

Moja Midea exreme radi posao, ja zadovoljan za sada. Ne gasim je od oktobra, potrošnja od 5 pa do 15 kw najvise. Podesena temperatura od 20 kad sam odsutan pa do 25 kad dodjem. U kući(vikendica) ujednačeno toplo, soba, kuhinja i kupatilo 40m2. Nije imala značajnijih iskušenja jer su izostale jako niske temperature. Imala je df ma svakih 45 min kad je bila velika vlaga, padao sneg i minus pingvin ali to nije uticalo da se kuća rashladi. Nijednom vatru nisam založio zimus , spasila me. Nadam se da ce tako i ostati.
Je l' koristiš "follow me" funkciju ili si je podesio samo na "heat" i "autofan"?

Ono što sam ja tek danas provalio je da klima mnogo bolje radi kada je podesim na "follow me" funkciju. Nikada je pre nisam koristio. Sada bukvalno održava temperaturu kako treba, dok sa običnom funkcijom grejanja prvo malo greje, onda kad dostigne temperaturu gasi kompresor i kreće da duva samo ventilator, što daje osećaj hlađenja i jako je neprijatno. Sa "follow me" funkcijom uopšte ne duva hladno već održava zadatu temperaturu.

Kod mene je problem što mi je klima jako često išla u defrost, videću kako će biti sa ovom funkcijom. Bio sam spreman da je izlupam, veruj mi.

Tako je i kod moje Hisense pro plus.Sa I Feel opcijom i na al smart spusta do 250w potrosnju i odrzava dok bez i feel se ugasi posle odredjenog vremena kad je plus napolju.

I, evo ga, ponovo defrost. :rolleyes::confused:

Spoljna temperatura 10 stepeni, ja je podesio na 24 stepena, radila nekih sat i po i odmah pljas, defrost.

Ftxf je bolja od te ftxc.
Na osnovu čega je bolja? U čemu je bolja? Ne sumljam ja u tvoje reči al na papiru su jako slične, male razlike osim što C može da potegne veću potrošnju struje kad zatreba a to kod mene ima težinu.
Spoljna kod D je maloteža al na papiru jako slične. Al ne znam za softver kako radi,možda je tu razlika.

Jel.zivis u kuci ili.u stanu..?Ako nije.tajna koliko.te je iskosta ceo taj sistem..Paneli,majstori..sve ono sto.jw.trebalo...Ja mislim.da.za.dve klime(jos uvek imam jednu)da bi 2kw.bilo sasvim.dovoljno..

Jaci protok vazduha,spoljna je malo teza i tisa par decibela dva reda isparivaca.

Uh nije to par decibela nego 6 kod spoljne i 4 kod unutrašnje. A to u praksi znači duplo tiša.....u teoriji. Vidim COP jako sličan a spoljna malo teža, Sve u svemu malo uglađenija klima. Pitanje samo dal vredi razlike 10000 dinara u ceni, meni vredi al ne vredi svakom.

Zanima nas modulacija,potrosnja,izduv,defrost,to da napises,gde si kupio i ko ti montirao zadrzi za pp.
Nisam neki stručnjak za klime, ovo mi je prvi inverter i mislim da nisam pogrešio. Uzeo sam i merač potrošnje struje pa to izgleda ovako: klima najčešće ima potrošnju oko 550 w. Kad su bili topliji dani dnevno je trošila 8 kw, kod hladnih dana oko 14 kw. Ispod 24 C je nismo držali, za mesec dana je potrošila 327 kw non stop je radila. Kada se zada režim grejanja tada podigne potrošnju na oko 800-900-1000 w i onda spušta na oko 500-580 w. U nekom trenutku (valjda kada postigne temp.) sama se isklkjuči (kompresor) i smanji potrošnju na 20 w što je rad samo ventilatora. Tada prestaje da duva. Vremenski gledano, koliko minuta kompresor radi toliko isto ili čak i duže se ne uključujue (ako radi 5-6 min onda je u mirovanju 6-9 min.). Dok su bili topliji dani misilo sam da će potrošnja ići niže, napr. 200-300 w, ali ne i tada radi na oko 500 w jedino što su pauze kompresora duže. U df ide jako retko, a ako se brzina duvanja stavi na najjače skoro da uopšte ne ide u df (nisam siguran da znam da objasnim zašto je tako ali jeste, probao sam sve varijante duvanja). Režim rada auto radi samo za hlađenje. Spoljna jedinica nije bučna (danju se ne čuje) ali se noću može čuti i to ne dok radi već samo kada se kompresor aktivira. Unutrašnja jedinica ima 4+2 koraka duvanja. 4 osnovna su low, mid, high i auto. Tek na high se čuje da duva. 2 dodatna koraka su funkcija turbo za brzo zagrevanje (tada baš duva) i ima opciju Silent mode (kako su to napravili nije mi jasno, ali jednostavno je ne čuješ a radi...). Znači ukupno 6 modova duvanja, što je po meni ok. Ima wi-fi, aplikacija je jednostavna za korišćenje... ovaj model nema opciju da se krilca pomeraju levo-desno...daljinac može da meri temp u drugoj prostoriji i šalje signal klimi...kompresor nema grejač ali ima "jaknu" kojom je obmotan...self cleaning mode...u uputstvu se spominje rad toplotne pumpe (bojim se da u ovaj model to nije stalo)...ima tajmer...opciju da odvlažuje vazduh u prostoru...greje do -15 C...57 rebara u odnosu na standardnih 45...Ferroli je Ita firma od 1955 g. koja prevashodno pravi toplotne pumpe, relativno skoro su počeli da rade klime za EU (naravno na ambalaži piše PRC)...majstor kaže da mu liči na Mide-u... verovatno ima još po nešto što sam zaboravio...sve u svemu meni deluje da je u rangu boljih Mide-a i Gree-a, a cena je skoro duplo manja. Pitajte ako je ostalo nejasnoća, sorry ako je preopširno, nadam se da sam pomogao.

Hajmo jedno pitanje za eksperte: da li postoji mogućnost da se klima uređaj koji je problematičan nakači na neku dijagnostiku gde bi mogle da se očitaju eventualne anomalije, npr. koliko često je išla u defrost i tome slično? U Midea aplikaciji postoji mogućnost da se uz poruku nakači i log fajl kako bi oni tamo pogledali šta nije u redu, i to sam probao i odjebali su me, nisu ni pogledali. Napisali mi da se obratim tehničkoj podršci u svojoj zemlji.

Na taj način bih najlakše mogao da rešim problem sa klimom jer bi se tačno videlo koliko puta je radila dF, ovako će mi biti jako teško da dokažem tako nešto, jer naravno uređaji uvek rade savršeno kada majstori dođu.
:rolleyes::rolleyes:

Hajmo jedno pitanje za eksperte: da li postoji mogućnost da se klima uređaj koji je problematičan nakači na neku dijagnostiku gde bi mogle da se očitaju eventualne anomalije, npr. koliko često je išla u defrost i tome slično? U Midea aplikaciji postoji mogućnost da se uz poruku nakači i log fajl kako bi oni tamo pogledali šta nije u redu, i to sam probao i odjebali su me, nisu ni pogledali. Napisali mi da se obratim tehničkoj podršci u svojoj zemlji.

Na taj način bih najlakše mogao da rešim problem sa klimom jer bi se tačno videlo koliko puta je radila dF, ovako će mi biti jako teško da dokažem tako nešto, jer naravno uređaji uvek rade savršeno kada majstori dođu.
:rolleyes::rolleyes:
Ti se bas namuci.sa.tom.klimom..😒

Batice, tri saveta:
1. Uzmi lopatu i otresi to sa zida.
2. Za drugi put da nebi uzimao lopatu uzmi se u pamet svoju kad biraš klimu.
3. Važnije od marke i modela klime je ko ti ugrađuje i održava klimu.
I onda uživaj u životu, klima je samo parče metala.

Стигао ми рачун за струју за јануар. 1360 киловата сам потрошио у јануару. Значи 3 инвертер климе су радиле стално, два замрзивача, два фрижидера, две веш машине и два бојлера.

Kod mene 3 klime,setovane 22-23c,frizider/zamrzivac,susilica za veš,mašina za veš,sudomašina,bojler,kuvanje svaki drugi dan,petočlana porodica ,potroseno 879kw,retko kad pazim da nesto ukljucujem u jeftinu tarifu.

Oni koji potpišu ugovor, do kraja ugovornog perioda (8 do 10 godina) će imati privilegiju plaćanja cijene kilovata koja je bila u momentu zaključenja ugovora, poskupljenja se neće odnositi na njih. Ovim je EP naravno sebe pokrila, jer kada el.en. bude višestruko skuplja, oni će "viškove" koje građani proizvedu, isplaćivati po staroj cijeni iz 2023, a prodavati ih vani po astronomskih iznosima...
Zato i kazem mnoge drzave su ovo resile na mnogo losiji nacin po ljude... Tipa predajes im struju po najnizoj trzisnoj ceni recimo 0.12 $ a kad ti vuces struju od njih onda ti naplate klasicno full cenu sa svim taxama 0.22$ .. I to onda bas i nema nekog smisla.. Ovo sto su nasi osmislili je zaista pametno , znaci kad napravis solarni sistem i ugovor sa EPS-om sve sto treba da te zanima je kolikiko KWH si proizveo i dali je to dovoljno za tvoje potrebe...Razmenu sa drzavom vrsis 1 na prema 1... Koliko ti njima , toliko oni tebi nazad.. Tako da cena struje neigra nikakvu ulogu.. Jedino ako na kraju obracunskog perioda u aprilu ti pofali struje to ces da platis po regularnoj ceni kao i svi ostali gradjani...Ako slucajno struje bude viska , najmanji je problem kuvati rucak na struju mesec dana ili npr. pojacati klime za stepen-dva pa da se potrosi visak.. Bolje i to nego da poklonim EPS-u. Na ovaj nacin EPS-ovu mrezu koristimo kao bateriju sto ima mnogo vise smisla od olovnih akumulatora , litijumskih baterija itd itd..
Jel.zivis u kuci ili.u stanu..?Ako nije.tajna koliko.te je iskosta ceo taj sistem..Paneli,majstori..sve ono sto.jw.trebalo...Ja mislim.da.za.dve klime(jos uvek imam jednu)da bi 2kw.bilo sasvim.dovoljno..
Kuca. Nije tajna.. U to vreme jedan panel od 250w srednje klase sam ja platio 150 eur , izaslo je malo jeftinije jer su ti paneli bili neki izlozbeni modeli ili tako nesto.. A mozda su bili i montirani negde vec ko zna , par komada je imalo par sitnih ogrebotina na aluminijumskom ramu. Staklo je bilo netaknuto.
Ukupno imam 8 panela (2000w total u idealnim uslovima koje neces nikad imati) , nosace i sve alu kuke ,srafove itd sam kupio na istom mestu gde i panele.. Nacrta se na papiru konfiguracija kako si mislio poredjati panele , izracuna se koliko ti treba kuka , srafova i ostalih sitnica i to je to. Alu konstrukciju sam montirao sam , nista komplikovano ,pomogla mi zena...
Dan kasnije zvao dva druga da mi pomognu da smontiramo panele na krov, to vec nije sala , velik nagib krova , klizavi crepovi a paneli teski 20ak kg .. Treba dobro paziti inace jedna greska odose pare u propast...
To je sve povezano i spojeno na solarni inverter koji sam nasao na kupujemprodajem , polovan 4.5kw MPPT za 450 eur to je bila super cena jer su novi takvi inverteri po 1000-1500 eur..
Znaci sve zajedno sistem od 2KW je izasao negde oko 1800 eur , tu jos fali ormar sa potrebnim zastitama i prekidacima koje ja nemam...
Za 6 god. jedino ulaganje u sistem koji sam imao je bilo kad je crko relej u inverteru ,izbacilo mi gresku na displeju pa je lako bilo dijagnostikovati kvar... porucio nova 3 releja , skinuo PCB plocu i odneo u servis televizora ... Momci zamenili , trosak sve zajedno 2500 din.
Da ne skrecem sad puno sa teme u kratkim crtama DA grejanje na solarne panele je moguce , ali je potreban kompletan sistem sve da se zaokruzi a to kosta...

Nazad
Vrh Dno