Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Unutrašnja jedinica je visoka 27cm tako da tu nema mesta.Koliko ima prostora iznad vrata.Minimalna udaljenost od plafona je prema uputstvu 4.2cm mada je to malo dobro je kad bi imalo između 10 i 15 cm prostora.

Unutrašnja jedinica je visoka 27cm tako da tu nema mesta.Koliko ima prostora iznad vrata.Minimalna udaljenost od plafona je prema uputstvu 4.2cm mada je to malo dobro je kad bi imalo između 10 i 15 cm prostora.
tu je 38cm
ali neznam kako bi instalacija isla na spoljni zid jer je orman do zida
najvise odgovara zid iznad kreveta
deo iznad peci sam iskljucio znaci ostaje ca 3 metra da moze da seta levo desno

Ja pre neki dan naručih Vox IVA5-12JR u Dijaspora Shop-u i danas mi stiže Vox IVA5-12JR1, tj. noviji model. U poređenju sa prethodnim modelom (Vox IVA5-12JR), kod ovog novog je težina spoljne jedinice smanjena sa 25kg na 22.5kg, takođe je spoljna bučnija za 2db i ima gori Scop. Zbog svega ovoga bio sam u dilemi da li da je vratim nazad ali ipak ću je na kraju zadržati. Videćemo kako će grejati ali ovo sakaćenje u startu ne obećava.

tu je 38cm
ali neznam kako bi instalacija isla na spoljni zid jer je orman do zida
najvise odgovara zid iznad kreveta
deo iznad peci sam iskljucio znaci ostaje ca 3 metra da moze da seta levo desno
Mozes iznad kreveta slobodno, podignes krilca skroz gore i grejace i tako ok, ja imam kod klinca u sobi i tako greje 09 LMCA bez problema, 13m2 soba.

Ja pre neki dan naručih Vox IVA5-12JR u Dijaspora Shop-u i danas mi stiže Vox IVA5-12JR1, tj. noviji model. U poređenju sa prethodnim modelom (Vox IVA5-12JR), kod ovog novog je težina spoljne jedinice smanjena sa 25kg na 22.5kg, takođe je spoljna bučnija za 2db i ima gori Scop. Zbog svega ovoga bio sam u dilemi da li da je vratim nazad ali ipak ću je na kraju zadržati. Videćemo kako će grejati ali ovo sakaćenje u startu ne obećava.
lepo.... skuplje a losije.... :/

Opet ja. Čitam ove forume i taman mislim da sam shvatio nešto oko invertera kad ono međutim! 🥴 99% ću ići na Fujitsu i to 12+9btu ali još jedna nedoumica, da li je bolje, prevashodno za grejanje, uzeti 12KGTA(ili B) ili 12LMCE? COP i SCOP su jači kod KGTA a Pdesing na - 10 je kod KGTA 2.5 a kod LMCE je 3.5. Šta je tu bolje odabrati?

Gledam karakteriszike na Vox sajtu i stvarno si u pravu, 2.5kg je lakša SCOP je 4.03 umesto 4.14, ali SEER je nešto bolji. Pogledaj molim te koliko ima gasa u klimi, mislim da piše na pločici spoljnje jedinice (sa bočne strane) ukoliko ima 550grama ok je, ikoliko 500g ,,uštrojili" su klimu za toliko.

Opet ja. Čitam ove forume i taman mislim da sam shvatio nešto oko invertera kad ono međutim! 🥴 99% ću ići na Fujitsu i to 12+9btu ali još jedna nedoumica, da li je bolje, prevashodno za grejanje, uzeti 12KGTA(ili B) ili 12LMCE? COP i SCOP su jači kod KGTA a Pdesing na - 10 je kod KGTA 2.5 a kod LMCE je 3.5. Šta je tu bolje odabrati?
Evo tablice sa kapacitetom grejanja za Fujitsu ASYG12KGTA.

Capacity tables show each of following values calculated based on the outdoor temperature and the indoor temperature, under given Airflow Rate (AFR): For cooling capacity: Total Capacity (TC), Sensible Heat Capacity (SHC), and Input Power (IP) For heating capacity: Total Capacity (TC) and Input Power (IP)

Prilozi

• 789.png
    789.png
    84.5 KB · Pregleda: 76
Gledao sam i ja te tabele, i za jednu i za drugu klimu. Još sam na početku priče vezano za invertere pa me još ti neki podaci bune ali Bože moj, to je valjda sa većinom bilo tako na početku. Generalno, čitajući po forumima, nema nekih loših iskustava ni sa jednom od njih od strane ljudi koji ih već koriste tako da će bilo koja biti solidan izbor.
Još jedna stvar, pošto navedenih klima naravno nema ni u jednoj lokalnoj prodavnici ovde na jugu, kakva su vam iskustva sa kupovinom klima preko neta - online, zbog dostavljač? Koliko sam shvatio, da bi imao iole kakvu garanciju za klimu, onaj ko je ugrađuje mora da ima servis i da mi overi garanciju? Pitam jer kad sam pre nekih 7-8 godina ugrađivao on/off klimu, iz prodavnice gde sam kupio istu su mi dali telefon od ljudi koji to postavljaju, isti došli, postavili, uzeli novac i otišli. Nikakav papir mi nisu overili naravno. Klima fercera i dan danas, hvala Bogu, ali da ne bude posle džaba ste krečili! 😁

Naručiš platiš kad stigne klima ako ti je tako sigurnije mada neki daju popust ako uplatiš pa dobiješ robu ostani na kupovini pouzećem.Kod montaže bitno je da to uradi firma koja je za to registrovana i može da ti da garanciju na ugradnju.Ako ima više tih firmi/radnji raspitaj se.Na cenu ne možemo da utičemo ali na primer pitaj da li rade vakumiranje prilikom ugradnje inverter klime ako kažu ne ili kažu ne treba takve preskoči i traži dalje.

Cao,trebala bi mi necija strucna pomoc i misljenje...Zeleo bih celu etazu da zagrejem sa dve klime...dve sobe spojene sa prolazom i nekih 37 kvm.bih kupio inverterku 18 klimu (razmisljam o Midea AG-18NXD0.WIK ) dok hodnik,malu sobu i kupatilo bih u hodniku recimo stavio neku Daikin klimu 12-icu...Napomenuo bih da su mi visine plafona standardne 2.6 m.Zeleo bih da mi date vasa misljenja i ideje koju klimu kupiti za ove povrsine ?!279566969_417297463111808_2574154618496943033_n.png

Prilozi

• KUHINJA I DNEVNA SOBA.pdf
    165.1 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:
Kakva je izolacija i koliko je širok taj prolaz između kuhinje i spavaće.Da li je prolaz visine 2.6m.

VOX IVA5-12JR nema nigde više, sad ima taj noviji model. I ja je planiram kupiti ali ne sviđaju mi se ta sakaćenja lako kažeš... Javljaj utiske, mada sad nit je vreme za grejanje nit za hlađenje...

18KMTA ili MSZ-sf50ve?

Sa cenama su na isto.

Postovao na pogrešnom delu foruma pa hajde i ovde:
Sezona da kazemo gotova, maj je topao do sad, videcemo na dalje.
Kuća 90m2 + garaza 24m2 indirektno se greje u sklopu kuce je izolovana, u njoj ne pada ispod 9C, izolacija 5cm fasada/tavan.
2x Fujitsu 12LGC
2x Fujitsu General 09LLCA
VOX IVA5-12JR
Sezona: 320e
Kakva je računica kod vas?

Pozdrav drugari. Vidim da se manje vise razumete sve u vezi inverter klima. Jel ima neko iskustva za proizvodjacem AUX tacnije model

AUX ASW-H18A4/FVR3DI WIFI 18000BTU​

svi vox su aux

Kakva je izolacija i koliko je širok taj prolaz između kuhinje i spavaće.Da li je prolaz visine 2.6m.
Izolacija je ok,sa spoljne strane je perlitni malter koji zamenjuje zid od 25 cm.pune opeke..a unutra na plafonima stiropor 3 cm.debljine...Prolaz je sirok 2 metra,a visine 2.2 m.Sa obe strane soba su dupli pvc prozori..

Što se tiče grejanja dnevne sobe i spavaće tu bi odgovarala Fujitsu Luca12 proverena klima što se tiče kulture rada i snage.Unutrašnju jedinicu bi trebalo namontirati ne na sredinu dnevne sobe nego više levo gledano iz perspektive plana koji si postavio da bi vazduh iz klime išao delimično direktno u spavaću sobu.Što se tiče hodnika može Daikin kao što si zamislio Sensira na primer.

Dobar dan. Da li mozete da mi preporucite inverter klima uređaj za grejanje? Grejali bi dnevnu i spavacu a izmedju je hodnik ali je toplo u hodniku zbog kupatila tako da bi grejali dnevnu koja je oko 40 kvadrata a spavaca oko 30 kvadrata s tim sto je dnevna sa kuhinjom i dosta brzo se ugreje . Izolacije je unutrasnja u spavacoj mada i dalje je hladno jer nije suncana strana a u dnevnoj nema izolacije ni ne treba nam jer kazem dosta je toplo i da se ne greje u dnevnoj opet je toplo zbog kuhinje.

Izgleda mi odlazi Venting klima rsm-12rh stara 9 godina, gasi se kompresor kad je napolju toplo jer sepregreje isti i nejgova zastita ga ugasi, ili je oslabila elektronika ili vise verovatno kompresor zbog necega, dva majstora su rekla da ih zovem kad bude bas toplo i bude se gasila jer sad radi bez problema, i tu su mi uglavnom predlagali zameni spoljne jedinice za polovnom ako se ispostavi za unutrasnja ne zeza sto mi bas i nije super resenje da cekam leto pa i da se pitam dal ce raditi...

Ako se ovo iskomplikuje uzeo bi definitivno inverter neku klimu ne znam koju bitno je da je tiha (ne znam ni koliko cu dugo biti ovde pa mi ni marka mozda nije bitna) i da moze precizno da se nasteluje da kad smanji kapacitet hladjenja tako da se ne gasi a da odrzava zadatu temperaturu jer ove on/off za moj mali stan kad se ugase meni je toplo, kad se upale je zima.... a i voleo bi neku koja moze sto jednostavno da se cisti unutrasnja jedinica i da onaj skupljac vode bude odlicno resen (da ima pad veci) a ne da se zadrzava voda kao kod ove ili nekih! kao i da moze konusni ventilator da se skine radi pranja jer je na ovoj bilo nemoguce jer je fabricki nabijen/zapekao

Ako je prvenstveno hlađenje onda kupiš onu koja ima najdužu garanciju i da se uklapa u budžet.

Izgleda mi odlazi Venting klima rsm-12rh stara 9 godina, gasi se kompresor kad je napolju toplo jer sepregreje isti i nejgova zastita ga ugasi, ili je oslabila elektronika ili vise verovatno kompresor zbog necega, dva majstora su rekla da ih zovem kad bude bas toplo i bude se gasila jer sad radi bez problema, i tu su mi uglavnom predlagali zameni spoljne jedinice za polovnom ako se ispostavi za unutrasnja ne zeza sto mi bas i nije super resenje da cekam leto pa i da se pitam dal ce raditi...

Ako se ovo iskomplikuje uzeo bi definitivno inverter neku klimu ne znam koju bitno je da je tiha (ne znam ni koliko cu dugo biti ovde pa mi ni marka mozda nije bitna) i da moze precizno da se nasteluje da kad smanji kapacitet hladjenja tako da se ne gasi a da odrzava zadatu temperaturu jer ove on/off za moj mali stan kad se ugase meni je toplo, kad se upale je zima.... a i voleo bi neku koja moze sto jednostavno da se cisti unutrasnja jedinica i da onaj skupljac vode bude odlicno resen (da ima pad veci) a ne da se zadrzava voda kao kod ove ili nekih! kao i da moze konusni ventilator da se skine radi pranja jer je na ovoj bilo nemoguce jer je fabricki nabijen/zapekao
Nisi napisao koliko bi izdvojio, sta ti je najbitnije.

Cao,trebala bi mi necija strucna pomoc i misljenje...Zeleo bih celu etazu da zagrejem sa dve klime...dve sobe spojene sa prolazom i nekih 37 kvm.bih kupio inverterku 18 klimu (razmisljam o Midea AG-18NXD0.WIK ) dok hodnik,malu sobu i kupatilo bih u hodniku recimo stavio neku Daikin klimu 12-icu...Napomenuo bih da su mi visine plafona standardne 2.6 m.Zeleo bih da mi date vasa misljenja i ideje koju klimu kupiti za ove povrsine ?!Pogledajte prilog 343369
Generalno ti je ispravan rezon što si tice pozicija i veličine klima. Udarna snaga grejanja će ti biri 18-ica koja treba da greje skoro 40m2 i 12-ica koja iz hodnika treba da ,,rikošetira" u malu sobu i eventualno kupatilo. Pitanje je samo gde su spoljašnji zidovi tj gde će biti spoljašnjih jedinica. Dva pitanja imam:
-prostor između male sobe i kupatila nisi označio, pretpostavljam da nije tvoj?
-pretpostavljam da su mala soba i kupatilo jednim tj bočnim delom okrenuti ka unutrašnjem zidu?
Takođe da bi ti klima grejala malu sobu iz hodnika vrata male sobe ti trebaju biti otvorena tokom dana.

Nisi napisao koliko bi izdvojio, sta ti je najbitnije.
Pa samo da je tiha posto stan je 30kv, a posto ne ocekujem da tu zivim duze od 2 godine pitam se i dal uzet neku nejftiniju inverter ili ici na mideu breezz jer kazu da je tiha

ako ova moze da se sigurno opravi zadrzao bi ovi jer mi je glupo ulagat ako necu ostat ovde

Vrh Dno