Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja kada sam pricao sa ljudima koji imaju probleme sa gree.Stekao sam utisak da nije problem sto se klima gasi na 500-800-1000w ......nego je problem sto klima pregrije sobu i onda ju cekas da krene,i cekas,i cekas.....i hladno ti...i na kraju ustane i pojaca na daljinski........imao sam lg koji je tako radio i nebi vise nikad.

Imam jos jedan primjer,roditeljima sam ugradio daikin 50........puse toplije,gasi se cesce........ali kad se ugasi treba joj minut dva da ponovo krene.....znao sam ju uhvatit da krene i posle pola minuta .....nevjerovatno,ni sam ne znam kako takp brzo reaguje.

Kad ih pitam smeta li im sta.....nista sve super........mene malo nervira kod njih cesto pauziranje.......ali ja sam malo picajzla oko toga,a i nisam bitan u ovoj prici.

Tako da smatram da je veci problem u cekanju da krene.

A ako detaljno pogledamo finske testove.....u trajanju od 35 sati mislim.......medju kojima su i gree hansol i amber........ambee je klima koja grije jako,a hansol hoce i slabo i jako......i na kraju amber daleko vise trosi struje...hansol puno bolji cop pravi.

Tako na stranu specifikacije.
Svaka klima kad puse vrelo cop je tad slabiji.......kad klima pocne da kalkulise i puse manje toplo,tad je cop bolji i tad klima stedi vise.......a kod gree imamo klime koje uvijek pusu vrelo......to nije dobro za potrosnju,kome je to bitno

@Dyson_sphere
Mislim da ti početna premisa nije ispravna. Naime, ti si kupio Bergen koja spušta na 220W, ustanovio da pri toj potrošnji duva hladnjikavo i iz toga izveo (opšti) zaključak da sve klime koje nisku moduliraju nužno podrazumevaju i neprijatan osećaj u prostoriji.

U čemu je ovde problem? Pa u tome što si ti te zaključke izveo koristeći jednu jedinu klimu, i to još iz niskog segmenta. Ne možeš klimu od 350 evra da uzimaš za reper i da samouvereno tvrdiš da niska modulacija eto nije dobra.

Veruj mi da su razlike među klimama u smislu protoka vazduha, položaja krilaca, nivoa buke koju proizvode, itd. ogromne. Evo uzmimo npr. Lmce i Kmta (koji su srodni modeli). Ti ne možeš da veruješ koliko te klime drugačije izduvavaju vazduh kada su krilca skroz nadole, iako su slične. Kod jedne možes da sediš tik ispod dok je kod druge to nemoguće. A u pitanju su modeli za koje većina veruje da su skoro isti. Da ne govorimo dalje o drugim modelima, brendovima, itd.

A što se tiče ovog posta koji si linkovao, mislim da on nije kompletan bez odgovora koji je odmah ispod usledio.

@Nesshonal

Dobro, onda si u pravu, ali bi trebalo videti i koliko wati trosi Lmce kada je u niskoj modulaciji jer i bergen je ok na 350 wati recimo.

Poslednja izmena:
@Dyson_sphere lepo je objasnio covek teorijski, ali ono sto nije nigde naveo: veca temperatura izduva, veci toplotni gubici. Tako da taj cop brzo biva "pojeden" kroz vece toplotno isijavanje.
Imam fujitsu i daikin, na naknizoj modulaciji duvaju oko 35 stepeni, jedva hladnjikavo ali dovoljno da soba bude topla a ne pretopla onda prehladna. Ko voli da mu bude stalno oganj sa izduva, neka izvoli. Meni je niska modulacija i poenta invertera.

I kao ne probudi te, kada tako smanji brzinu??
Nemoguće da ti to odgovara... :ROFLMAO:
Cuje se fino na 4/4 brzini, ali 4 dece brate... Da smo u Svajcarskoj, radio bih za kazne za buku
Onda je verovatno i ovo neki Fujitsu feature, a ne bug :cool:
Ja nisam fanboy, samo delim iskustva. Kazem da bih rado imao i neke od boljih gree klima, cak sam nekim drugarima preporucio hansol u bosni po ceni ispod 500e na rasprodaji, ozbiljam hardver za te pare. Za mene licno, niska modulacija je moranje jer zivim u manjem i dobro izolovanom prostoru.

Procitao sam ovaj post i malo se ne slaze sa svime sto pise u detaljnim finskim testovima.......tamo je amber koji uvijek grije jako jedva dokucio cop 3 -3,5.........dok je hansol dokucio i cop 5 na visim vanjskim temp,a radio je na 200-300w........za razliku mits ln je isao i preko cop 6....a radio je oko 1i80-200w

Stavio bih ovdje koji pdf.....ali ne znam kako :)

Verovatno te klime će služiti za hlađenje jer je novogradnja pa neće ni lediti lula. Ja verujem da svi oni znaju odlično kako treba pravilno montirati klimu mnogo bolje nego mi na netu ali to je već dogovor sa preduzimačem da urade što jeftinije i na granici funkcionalnosti. Svi gledaju svuda da uštede a na tolikom broju klima mogu samo da zamislim koliko je nekog briga za 3m instalacije... Naravno da ne opravdavam to, samo iznosim realno stanje.
Split sistem ne sme da se projektuje kao osnovno grejanje.

Tako je. Ali ako (silom prilika) ipak dodje do toga, sto je sada (na zalost) sve cesci slucaj kod ove novokomponovane verzije novogradnje, nosioci osnovnog grejanja ne bi trebali biti uredjaji koji nisu optimizovani za grejanje, sa mogucnoscu rada i u cold zoni.

@Dyson_sphere lepo je objasnio covek teorijski, ali ono sto nije nigde naveo: veca temperatura izduva, veci toplotni gubici. Tako da taj cop brzo biva "pojeden" kroz vece toplotno isijavanje.
Imam fujitsu i daikin, na naknizoj modulaciji duvaju oko 35 stepeni, jedva hladnjikavo ali dovoljno da soba bude topla a ne pretopla onda prehladna. Ko voli da mu bude stalno oganj sa izduva, neka izvoli. Meni je niska modulacija i poenta invertera.
Pa sad moj bergen onda radi isto - tacno merenje snage je izmedju 216 i 217 w i posle 15 minuta rada na toj snazi izmereno 34.6 C na izduvu i jeste da je takav izduv dovoljan da greje mojih 20 kv. ali deluje kao hladnjikava promaja jer je manja kubikaza tj. kosi krov.
Kada su krilca dole onda duva toplo 45-50 C sa 400 do 600 w par minuta pa onda duza pauza u zavisnosti od spoljne temperature, znaci nije oganj i nije pretoplo pa onda prehladno nego je daleko prijatniji osecaj jer je objekat izolovan ( to se podrazumeva valjda ) sobni termometar ne pokazuje nikakve oscilacije gore dole za vreme takvog rada. Nadam se da ce tako biti i kada bude mraz.

Mislim da ako je trend kod klima niska snaga modulacije onda bi realno poredjenje bilo dati koja je temperatura izduva na takvoj snazi a idealno bi bilo da se doda i protok vazduha kao i cop ostvaren na takvoj snazi, nije dovoljno samo reci da odrzava zadatu temperaturu , tako bi ljudi lakse mogli da se opredele prema sopstvenim potrebama.

• Like
Reagovanja: gfx
Kačio je Zoxor tablice pre neki dan u kojima se vidi da je COP u minimalnom opterećenju uvek veći od COP u nominalnom ili maksimalnom.

Postoje tablice i dijagrami u kojima se vidi da to i nije bas tako...

Poslednja izmena:
Od koje masine je dijagram?
Sta je COP(JIS) i COP(EXP)?
Ta "machine A" sigurno nije Toshiba 😀

Poslednja izmena:
Tako je definisano pravilnikom za projektovanje stambenih zgrada.

Član 42

Individualni klima uređaji se ne mogu koristiti kao isključivi sistem za zagrevanje stana.

@mitar1982
@zoxor

Pa jel postoji neki legitiman razlog za ovo, ili je neki mator zakon?

@mitar1982
@zoxor

Pa jel postoji neki legitiman razlog za ovo, ili je neki mator zakon?
Ne znam pozadinu zakona ali se slazem sa njim jer inace bi investitori trpali belu tehniku za primarno grejanje.
Mislim da je razlog sto toplotna pumpa bez bivalentnog grejanja nema pravu deklarisanu snagu (sta god da kazu brosure) jer zavisi od previse faktora a mozda najbitnija stavka je grejanje potpuno hladnog stana split sistemima bez dodatnog izvora toplote.
Drugim recima ako ti split sistem ima 2kW na -15 ali na 20 ili 22 sobne ako je u sobi 5 taj isti split ce imati manju snagu od fena za kosu.
Nadam se da ovo donekle objasnjava zasto ne moze da se projektuje ka primarno grejanje.
TP vazduh voda imaju i grejace i oni mogu da se projektuju kao primarno grejanje.

Meni jedino na pamet pada Japan industrial standard 😁

Postoje tablice i dijagrami u kojima se vidi da to i nije bas tako...

Zaboravio si da navedeš za koji uređaj je ovaj dijagram. COP (JIS) je sličan kao u Zoxor tablicama, pitanje je šta predstavlja (EXP).

Evo ga

Prilozi

• Study On Annual Performance Of Room Air Conditioners Under Partia.pdf
    389 KB · Pregleda: 36
Profesor slučajno 'odabrao' odgovarajući dijagram.

Test je prilično star, pitanje koliko odgovara današnjim modelima, ali čak i za favorit - model A se vidi da najveći COP ima pri opterećenju od oko 1,5 kW i potrošnji, znači ispod 300W...

Poslednja izmena:
Profesor slučajno 'odabrao' odgovarajući dijagram.
Dijagram je odabrao Alen 100%
Ali ne znam sta pokusavaju da dokazu kad ja znam da trosim upola manje za duplo vecu kvadraturu od nekih prijavljenih potrosnji sa slicnom potrosnjom ali ne bih navodio koje su klime u pitanju jer nisam zeljan konflikta.
JIS bi trebalo da znas sta je. Isto sto i u tvojoj tabeli...

Mislis da ja to citam 🤣
Slabo se se to placa.
Ugradim, uzmem stoju a prosecnog kupca Toshibe i ne interesuju ti podaci 😁

Poslednja izmena:
Ah, pa radi se o primarijusu prof. dr. Gree, ali ja ga zovem jednostavno, gree guru

Gledam ove tablice toshibe i nikako ki nije jasno zasto ima ovoliki pad kapaciteta u minusima. Pri tom cop vrijednosti uopste nisu impresivne ni u nominali ni u maxu. I to je u pitanju srednja klasa Shorai. Evo npr Mitsubishi Ap35 srednja serija, iako nije snagator ni on, jaci je, tisi i veci cop ima...

Prilozi

• tablica-kapaciteta-mitsubishi_-msz-muz-ap-klimakoncept.jpg
    tablica-kapaciteta-mitsubishi_-msz-muz-ap-klimakoncept.jpg
    195.8 KB · Pregleda: 38
  • Like
Reagovanja: gfx
Mislim da sada "štroje" mašine zbog onih A+++ i sličnih regulativa.
Čitajući ovu tematiku, ispada da su najbolji modeli klima, nevezano od brenda, napravljeni između 2010 i 2016.

Ni moj Panasonic iz 2003 godine jos tada napravljen sa R410A gasom, jos uvek radi skoro kao i pvog dana kada bi ponovili seriu uzeo bi jos jedan bez razmisljanja.

Mislim da sada "štroje" mašine zbog onih A+++ i sličnih regulativa.
Čitajući ovu tematiku, ispada da su najbolji modeli klima, nevezano od brenda, napravljeni između 2010 i 2016.
Da, promenjeno je označavanje, pa sada više nema A+++ već skala ide do A. A da bi dobio oznaku A, mora da se obuzda potrošnja.

Gledam ove tablice toshibe i nikako ki nije jasno zasto ima ovoliki pad kapaciteta u minusima. Pri tom cop vrijednosti uopste nisu impresivne ni u nominali ni u maxu. I to je u pitanju srednja klasa Shorai. Evo npr Mitsubishi Ap35 srednja serija, iako nije snagator ni on, jaci je, tisi i veci cop ima...
Zato traje 20+ godina
I zato sto kupci Toshibe imaju podno grejanje na Estiu (osim mene 🤣)
I zato nijedan kompresor nismo menjali na RAS modelima.

Vrh Dno