Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zasto klime za tezom sp.jed.kao.moj Amber komfort redje ulaze u Df.ja na ovoj temp.oko.0c.je je nisam.ulovio.da.ide.u df.jedino ako ne ode u toku noci...Jel.to zbog kvaliteta samog kompresora ili nečeg drugog..doduse greje.relativno manju kv.oko 25-30kv.izolovanog stana..
Da ali Vi kolega pričate o stanu a kolega @beter o kući ako sam vas dobro razumeo. Stan i kuća nije isto, čak šta više neuporedivo je. Evo ja ću biti drzak pa da predložim ono što niko ne predlaže a toje Mitsubishi Heavy 35zs-w ili njenu varijantu 50zs-w za onih 35 kvadrata. Ova klima me naučila da podaci iz kataloga iako brojčano deluju slično nisu isti u praksi. Niti je defrost isti niti samo prenošenje toplote. Klima 12-ca od 1000 eura je klasa za sebe, bar sam ja imam takvo iskustvo. A neki na forumu kažu da to nije ništa kako tek radi najviša klasa Mitsubishija. Kod izbora 18-ce treba biti oprezan zbog potrošnje.

Hvala za utiske, koliko je dugo imaš ako nije tajna?
Od septembra prosle godine.Jedino sto bih pre preporucio Fujitsu jeste sto ima jaci protok vazduha.Ova Fujitsu ima isto Gmcc kompresor, obe se gase na oko 250w na grejanju obe su u Kini napravljene. Jedino sto Fujitsu ima malo laksu spoljnu i sto radi na stari gas 410,ali i ovo je dobra klima.

Od septembra prosle godine.Jedino sto bih pre preporucio Fujitsu jeste sto ima jaci protok vazduha.Ova Fujitsu ima isto Gmcc kompresor, obe se gase na oko 250w na grejanju obe su u Kini napravljene. Jedino sto Fujitsu ima malo laksu spoljnu i sto radi na stari gas 410,ali i ovo je dobra klima.
Kolega nemoj da zamjeris ali cesto tvrdis da hisense energy pro plus ide do 250w ali ne ide. Ja sam isprobao sve opcije koje spominjes da ukljucis da to postignes(jedno 5-6 dana sam po citav dan izvodio sve moguce i nemoguce egzibicije da ovo postignem i ne moze). Da me ne shvatis pogresno, ne mislim da lazes ali mislim da si je nekad ulovio na kratko u nekom rezimu kad je ko zna sta radila i to je to, mozes li nam snimiti da stabilno radi na ispod 400w ? Ne znam sto bi kod nas 3-4 bilo identicno i potpuno drugacije od tebe...

Kod mene najnize stabilno radi na 400w i ovo sam vidio identicno kod 2 prijatelja u gradu, isto se ponasaju i jos je cini mi se jedan forumas potvrdio. Znaci da drugi ne pomisle da je losa klima, nije, ekstra je. Ima odličan cop od 4.29 koji sam potvrdio gdje je meni posjecna potrosnja u 24h u januaru i februaru 300w po satu, jako tiha, rijedak defrost. Ali ne modulira ispod 400w vec se cesto gasi kada je vani toplije, tako da bi je ja preporucio samo u otvoren prostor preko 20-25 kvadrata.

Poslednja izmena:
Screenshot_2023-01-24-21-49-19-077_com.tuya.smartlife.jpgOva slika je kada je bila na rezimu grejanja sa ifeel opcijom tada ide do 350w najnize.Kada malo otopli poslacu ti na koliko ide najnize jer sada radi oko 460-470w u proseku.Ako si ulazio u aplikaciju kada je bio upaljen ifeel zato nece da ide nize.To je se meni desilo i tad sam je iscupao iz struje i odjavio aplikaciju.Sad udjem ponekad u aplikaciju.Isla je na nekih 5-10 radila je na 250w pa se posle malo povecala potrosnja,ali nije se ugasila.

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da napomenem da se sad slabo koristi.Bez ifeel ni meni ne ide ispod 400w.Ima na yt klip kako ova klima ide ispod 400w.Nece da greje na al smart ako predje ne znam koju tacno temparaturu.

Poslednja izmena:
Niko tebe ne tera da citas .Ja samo napominjem korisnicima iste klime ili novijim korisnicima da se ne desi isto jer ni ja nisam znao kako sta kad sam kupio ovu klimu.

Poslednja izmena:
Meni to ne pravi nikakav problem. ifeel se ponisti samo ako diras opcije na aplikaciji, ako samo udjes u aplikaciju nista se ne desi. Ovo je potpuno normalno jer aplikacija nema senzor temperature a daljinski ima i logicno je da kada aplikacija posalje bilo koju komadu ugasi ifeel. Ja feel ne koristim jer klima ne prebacuje temperaturu a sto se tice potrosnje ponasa se potpuno isto.

Ja sam se recimo dvoumio izmedju bergen i hisense energy pro plus (to su mi nudili monteri pored VOX-a). Bergen kao nesto "poznatija, provjerenija, starija" marka i hisense o kojem se bas svasta moze naci na netu, posebno ona falicna serija wings ali eto pro plus model je po specifikacijama vrh ali znamo svi da specifikacije na papiru i u praksi cesto nisu jedno te isto.
Vjeruješ da mi je prevagnulo tvoje misljenje jer sam te pitao kako radi klima i jesi li zadovoljan i rekao si mi da modulira do 250w...

Nije klima nesto od 50 -100e pa ko ga sisa i ako se covjek zezne. Ipak je to stvar koja sa ugradnjom kosta 700-1000e.

Inače samo sam htio da kažem da treba biti pazljiv kada se nekome preporucuje klima i tvrdi nesto što možda nije 100% tako. Ako je i isla par puta na jako kratko u toku sezone na 250w i ubrzo se ugasila ni to nije isto kao i klima koja uredno radi konstanto po par sati u danu, svaki dan i put kada su temperature (lupam 9-10 stepeni)....(jos jednom te molim da ne zamjeris jer u neku ruku te prozivam a ne volim to) ali sa preporukama treba biti tacan i precizan i iskren, ja sam svaki put u mnogo svojih ponavljajucih postova napisao da sam prezadovoljan ali sam obavezno naglasio to moduliranje pa da neko kome bi to znacilo moze obavezno vidjeti i imati na umu

Meni to ne pravi nikakav problem. ifeel se ponisti samo ako diras opcije na aplikaciji, ako samo udjes u aplikaciju nista se ne desi. Ovo je potpuno normalno jer aplikacija nema senzor temperature a daljinski ima i logicno je da kada aplikacija posalje bilo koju komadu ugasi ifeel. Ja feel ne koristim jer klima ne prebacuje temperaturu a sto se tice potrosnje ponasa se potpuno isto.

Ja sam se recimo dvoumio izmedju bergen i hisense energy pro plus (to su mi nudili monteri pored VOX-a). Bergen kao nesto "poznatija, provjerenija, starija" marka i hisense o kojem se bas svasta moze naci na netu, posebno ona falicna serija wings ali eto pro plus model je po specifikacijama vrh ali znamo svi da specifikacije na papiru i u praksi cesto nisu jedno te isto.
Vjeruješ da mi je prevagnulo tvoje misljenje jer sam te pitao kako radi klima i jesi li zadovoljan i rekao si mi da modulira do 250w...
Ne ne,ja sam tebi rekao da spusta do 350w ne do 250.Ni ja nisam tad znao da klima moze ici do 250w dok nisam upalio al smart+ifeel opciju.I radila je duze sa kombinacijom ovih opcija ispod 350w i nije bilo nikakvih problema nije se gasila.A sto se serije tice svaki proizvodjac ima svoje dobre i lose serije isto i Hisense i ostali proizvodjaci.

Poslednja izmena:
Ne ne,ja sam tebi rekao da spusta do 350w ne do 250.Ni ja nisam tad znao da klima moze ici do 250w dok nisam upalio al smart+ifeel opciju.I radila je duze sa kombinacijom ovih opcija ispod 350w i nije bilo nikakvih problema nije se gasila.A sto se serije tice svaki proizvodjac ima svoje dobre i lose serije isto i Hisense i ostali proizvodjaci.
U pravu si, ipak si mi rekao da ide do 350 mada naletao sam da drugima govoris da ide i do 250. Da ne gusimo dalje temu, mislim da si razumio sta hocu da kazem, samo malo detaljnije i preciznije treba ljudima naglasiti oko te modulacije i to je to.

Isla je stvarno do 250w sa kombinacijom ovih opcija nekih 5-10 minuta.Bez problema je odrzavala ispod 350w nije se gasila .Sto se tice aplikacije ja cim udjem ne znam ni ja sta radi uglavnom znam da posle nece da ide ispod 400 i ako pokusam da ugasim i opet upalim ifeel.Kad bude toplije vreme okacicu na koliko spusta minimum sa kombinacijom ovih opcija.Moj ti je savet da jonizator uvek drzis upaljen.Nego imam jedno pitanje je li tebi izbacuje na displeju onaj podsetnik za ciscenje filtera?

Isla je stvarno do 250w sa kombinacijom ovih opcija nekih 5-10 minuta.Bez problema je odrzavala ispod 350w nije se gasila .Sto se tice aplikacije ja cim udjem ne znam ni ja sta radi uglavnom znam da posle nece da ide ispod 400 i ako pokusam da ugasim i opet upalim ifeel.Kad bude toplije vreme okacicu na koliko spusta minimum sa kombinacijom ovih opcija.Moj ti je savet da jonizator uvek drzis upaljen.Nego imam jedno pitanje je li tebi izbacuje na displeju onaj podsetnik za ciscenje filtera?
Извини а зашто кажеш да јонизатор увек буде укључен?

Ova slika je kada je bila na rezimu grejanja sa ifeel opcijom tada ide do 350w najnize.
Kako koristis ovu klimu, kad imas ove potrosnje? Kod mene dnevne ne idu ovako ili tu uticnicu koristis na
nekom drugom uredjaju?

To zanemari.Probao sam jos nesto,a klimu skoro ni ne koristim sad.Upalim ponekad.

Hvala na detaljima. Što se tiče ugradnje, video sam da se spominju amortizeri na nosačima prilikom ugradnje, to se uzima zasebno pretpostavljam?

Nosace?Ja ih nisam dobio.Sto se tice klime jako je tiha.Malo se cuje kad se zaleti na 1800w,ali uglavnom nije bucna.

To zanemari.Probao sam jos nesto,a klimu skoro ni ne koristim sad.Upalim ponekad.
Malo ne bune ove tvoje tvrdnje, a koristiš je povremeno. Ja imam Hi Nano, spusti se ona ispod 400 ali onda se vrlo brzo ugasi, ne radi na tako niskoj potrošnji dugo i to ne mogu da vodim uspješim radom klime.
Ako se ne ugasi jer postigne temperaturu, ugasiće je defrost, Svako sledeće kretanje nije ispod 700wati zavisno od temperature.
Više mi odgovaraju tvrdnje od LukaP jer su mi logičnije i podudaraju se sa ovim mojim. Evo kako je kod mene po mjesecima, stalno upaljena, neizolovan prostor od 20m2, naštimana sad na 19 normal mod, ventilator 3 brzina u sobi konstantno u svakom ćošku na visini od 70cm, 22 stepena. Evo i potrošnja po mjesecima.
Evo danas koliko troši, trenutno je 2 stepena napolju uz veliku vlagu.
Ono što mi smeta kod nje, a vidim i ti pišeš, kad ponovo kreće voli da povuće puno struje.
Radi ona posao, al mi smeta ta njena kultura rada, kad ponovo kreće na ovakvim temperaturama, nema milosti u svojoj šteljivosti.
Ovo moje se podudara sa LukaP i njegovom klimom.
Ono što sam otkrio kod nje, dovoljno je da povećam ili smanjim brzinu ventilatora, spustiće temperaturu u sobi na 20, ako stavim brzinu ventilatora na 2. Ako je brzina veca, na tri kao sad u sobi je 22. Dovoljno je samo da se igram brzinom ventilatora.

Malo ne bune ove tvoje tvrdnje, a koristiš je povremeno.
Pa retko se sad pali jer radi centralno grejanje.Sto se potrosnje tice prvo se zaleti do 1800w pa kako dostize temparaturu pada potrosnja brzo zagreje.Ti si pisao da sa ifeel zaleti do 1800w.
Извини а зашто кажеш да јонизатор увек буде укључен?
Koristan je jonizator.Pogotovo kad je los vazduh.

Poslednja izmena:
Ti si pisao da sa ifeel zaleti do 1800w.
Nema veze u kojem je modu, nema razlike u potrošnji. Na potrošnju ti utiče spoljna tempertura , Trošiće isto u oba moda prilikom kretanja.
Evo sad vidiš na ovim temperaturama od -2 do +2 trošiće od 10 do 14kw dnevno, sa porastom vanjske spadaće i potrošnja, U suprotnom raste,
Sad njeno kretanje na ovim tempreturama ide tu maksimalno do 1100wati, ali ako je veći minus vani to ide više, bio normal mod ili I Feel. Pa valjda ti je to logično, Vidiš da je u februaru potrošila više od januara, jer je u prvim danima bilo velikih minusa. Tad vuče to što pišes preko 1500 wati i u momentima kad pališ klimu da ugrije hladnu sobu.

Ja vam moram reci da kod mene nikad ne krece sa 1800w. Kod mene krece za nekih 500-600w vise u odnosu na onu na kojoj ce da radi kada se umiri (kao sto ti cetvereoki kzes 1100 kad je hladno) a umiri se za nekih 15tak minuta približno.

Inace kada sam testirao da koristim ifeel zaljece se sa bar 300-400 w vise i treba joj 10-15 minuta vise da se spusti na radnu potrosnju.

Ja ne vidim nikakvu prednost i feela kod ove klime

da li je zaista potrebno stavljati one gumene amortizere ?
neki tvrde da ne treba ber kod kvalitetnijih Japanaca
i da vremenom guma propadne pa onda znaju da prave vibracije

Ja ne vidim nikakvu prednost i feela kod ove klime
I Feel je odlična opcija (trebalo mi je vremena da shvatim kako radi, kao i sama klima), ako imaš nepravilno ugradjenu klimu kao što je bilo u mom slučaju,
Tad je senzor daljinski i klima gura temperaturu orjentišući se prema njemu, jer tad djelimično zanemaruje svoj senzor u unutrašnjoj.

I Feel je odlična opcija (trebalo mi je vremena da shvatim kako radi, kao i sama klima), ako imaš nepravilno ugradjenu klimu kao što je bilo u mom slučaju,
Tad je senzor daljinski i klima gura temperaturu orjentišući se prema njemu, jer tad djelimično zanemaruje svoj senzor u unutrašnjoj.
Kontam, ima smisla ako je klima negdje u uglu, kod mene je na ok poziciji

Ćao ekipa,
Planiram ugraditi multi split sistem u stan, trosoban stan.
Unutrašnje jedinice bih izabrao da budu ugradne, odnosno nekako da budu ispod spuštenog plafona pa da imaju rešetku samo.
Tzv. skriveni stropni kanal (bar ga tako LG naziva na svom sajtu)

Da li neko ima iskustva sa takvim sistemom?
Do sada što sam skupio informacija, LG mi se čini kao najstabilnije rešenje.

Mnogo rizikuješ sa LG-jem, barem mi je to utisak nakon što sam isčitao ovu temu od početka do kraja.

Multi split sistem, po meni ali i po ostalima, nije dobro rešenje, jer u slučaju kada klima ode u defrost, nemaš grejanje ni na jednoj unutrašnjoj jedinici. To pod uslovom da ćeš se grejati na nju. Ako ćeš se samo hladiti onda je potpuno svejedno, svaka hladi dobro.

Vrh Dno