Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@jozza
A kakva je sa potrošnjom?

SCOP 5.2, SEER 9.4, dakle nema dalje. Tj ima, ali za bar duplo više para se dobije baš malo efikasniji uređaj. Ovo je VRH, dok ima za te pare

Sad izvini što gnjavim jer se ne razumem u ovo, Ta Fujitsu devetka je bolja od Midee extreme 12?
U ovom trenutku imam Gree Lomo 12 inverter klimu i hocu da stavim jos jednu pa da kompletno predjem na grejanje na inverter klime (do sada je bilo na TA peci). Razmišljao sam da uzmem ovu Mideu Midea EZ-12RD6-I Solistice ili tu extreme koju ste mi preporucili ali sad iskoci i ova Fujitsu devetka. Imam ukupno 43 kvm.
Ono što mi je interesantno kod ove Midea klime je to što greje do -25 što je stvarno ekstrem za Beograd. Ima i dosta ovih fancy funkcija ali one ne znam koliko su bitne.

Poslednja izmena:
Ma kakva crna Midea da se poredi sa Fujitsu KGTx serijom. Samo ona Oasis Pro/Plus (Vivax AEYI) je jači uređaj. Ove koje ste nabrojali su klasa ispod KGT serije. Tih 43kvm je u stanu? Greje se sa svih strana? Izolacija, stolarija?

Jeste, stan je ali je u pitanju Karaburma, starije zgrade i izolacija je radjena ooonaaako. Nova PVC petokomorna stolarija. dosta spoljnih zidova.
Cak ne treba ni celih 43kvm da se greje, kupatilo ima podno.
Plava pozicija je sadasnja Gree Lomo 12. Na crvenu poziciju bih da stavim drugu klimu.
Da se razumemo, nije problem da dam i nesto vise para od te neke zacrtane cifre. Prvenstveno bih da budem miran sto se tice grejanja (imam malo dete) a voleo bih i da mi klima bude efikasna pa da mi i racuni za struju budu manji.

Prilozi

• HQ.png
    HQ.png
    13.2 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
43kvm sa dve klime? Uzimaj 09KGTE i ne razmišljaj dalje. To će da greje ko od šale. Samo je bitna pravilna montaža, bar 3m cevi (jer je prednapunjena za 15 metara), vakuumiranje, i da u pravcu duvanja nema nameštaja, da ne vraća vruć vazduh sebi pod nos, pa bude pali-gasi (to važi za sve klime)

Pa nema, zato i nameravam da je postavim na crvenu poziciju (pogledati sliku) da lepo greje kompletnu kuhinju/trpezariju odakle ce toplota da se preliva u hodnik i iz hodnika u kupatilo/spavacu sobu. U hodnik ce i Gree Lomo da gura iz dnevne sobe.
Hvala puno na savetima, pozvacu ih jos sutra da pazarim.

@jozza
Stize klima sutra ili prekosutra. Inelektronik ce i da je montira. Samo, kazu mi da je u montazu ukljuceno 2 metra instalacije i da je to dovoljno. Kazu mi da neki proizvodjaci insistiraju na 3 metra instalacije (Hisense na primer) dok mahom japanski proizvodjaci nemaju taj uslov za garanciju. Naravno, ako zelim mogu da doplatim za taj dodatni metar ali mi covek kaze da je nepotrebno.

Hvala. Insistiracu onda na 3 metra.

Stigla je klima 09KGTE
Fujitsu.jpg

Još da dogovorim neki dan za montažu i to je to. Hvala vam svima na savetima, nadam se da će dobro da me služi.

Evo i ja da pitam, od ove zime bi hteo da probam grejanje pomocu klime-posto vise nisam kod roditelja i nema ko da "secka" drva itd :D

Jedna prostorija je oko 37-40kv i za nju se razmisljam medju Amber Comfort 12 i Amber Ultra 12 ili neku Fujitsu(al to nisam siguran jer ne mogu bas da ih nadjem). Izolacija i nije neka( skoro sam uzeo kucu pa jos i ne znam sta je pre mene uradjeno) prozori drveni i to se ove sezone verv ne bi promenilo nista :D

A druga prostorija je spavaca, i ona je oko 18kv, za tu razmisljam neku 9ku ili 7icu, ali tu nemam neki konkretan model, jedino sam neki hisens gledao oko 55k je trenutno HB25XU0B.

Ako imate neki predlog, preporuku slobodno pisite ovde ili u inbox :D da otkacim i to

Dobar dan,
Potreban mi je savet/preporuka za grejanje stana od 50kv. Nalazi se pod krovom jednim delom a ispod tavanskih prostorija je drugim delom. Ispod je deo elaborata stana, crveno je oznacena stara obicna klima koja je zakacena na isturenoj kosini. A plavo je regal od zida do plafona. Stan je renoviran i ima PVC stolariju. Orijentacija severo-jug.

Sadasnje grejanje je etazno na elektricni kotao 2x po 4.5kw grejac. I papreni su racuni cesto i preko 30k u sezoni.

Jedan serviser mi je preporucio za moj slucaj klimu 18k. Sta vi mislite?
Preporuka za klimu odnos cene i kvaliteta, jer trenutno ne mogu priustiti najbolju opciju.

Prilozi

• IMG_20250826_200156.jpg
    IMG_20250826_200156.jpg
    267 KB · Pregleda: 29
Cao,

Gledam klimu za deo stana od oko 25m2, prioritet je grejanje.
Pregledao sam skoro sve opcije i hteo sam da uzmem neku kinesku kao Midea Oasis, medjutim ono sto me zabrinjava je da je nemoguce naci realne podatke za specifikacije koje navode. Potrebno mi je nesto sto nece stucati zimi nego realno grejati.
Ono sto sam video u skupljoj kategoriji je Toshiba Shorai Egde 13, ali videh da ona nema dva reda kod onog izmenjivaca toplote. Da li neko zna da li to uopste ima veze ili je bitna zapremina tog dela?

Pa dobro, ako je tako onda tu kvadraturu pokrije bilo koja krštena kineska ili japanska klima, cak nema ni potrebe ici na tako skupe uredjaje, osim ako to bas zelis. Recimo Gree Clivia, Bergen Kron, Gree Amber Pro ili Ultra. Od japanaca bez problema to pokrivaju Fujitsu o kojima se pisalo ovih dana na forumu, Daikin FTXF35E…

Ove dve klime sto si ti naveo u svom postu su zveri i svakako ce raditi odlican posao.

Pa dobro, ako je tako onda tu kvadraturu pokrije bilo koja krštena kineska ili japanska klima, cak nema ni potrebe ici na tako skupe uredjaje, osim ako to bas zelis. Recimo Gree Clivia, Bergen Kron, Gree Amber Pro ili Ultra. Od japanaca bez problema to pokrivaju Fujitsu o kojima se pisalo ovih dana na forumu, Daikin FTXF35E…

Ove dve klime sto si ti naveo u svom postu su zveri i svakako ce raditi odlican posao.
Jasno, hvala. Da li sve imaju dobru tu modulaciju koja se sad navodi kao bitna stavka, da li kineske spustaju ispod 500w kao japanci. Gledao sam i Hisense ali vrlo sam skeptican da to sto se sve navodi tako i radi

Jasno, hvala. Da li sve imaju dobru tu modulaciju koja se sad navodi kao bitna stavka, da li kineske spustaju ispod 500w kao japanci. Gledao sam i Hisense ali vrlo sam skeptican da to sto se sve navodi tako i radi
Gree Amber Pro i Ultra nemaju, dok bi Bergen Kron trebao spustati do oko 250W. Hisense ne gledaj ni u ludilu. Ja imam jednu Gree i Daikin (gorepomenuti model).

Gree Amber Pro i Ultra nemaju, dok bi Bergen Kron trebao spustati do oko 250W. Hisense ne gledaj ni u ludilu. Ja imam jednu Gree i Daikin (gorepomenuti model).
Da, izgleda da Gree deluje skroz korektan, videh ovaj Amber comfort model. Koliko vidim navode scop i za najhladnije zone, svakako bolje od Hisense. Hvala puno na sugestijama.

Ja bih tu stavio ASHG14KETA. Jest da će i 12-ca da odradi posao, ali ova ima spoljašnju od 30kg, što je bitno za grejanje, a cena korektna za te performanse.

Ja bih tu stavio ASHG14KETA. Jest da će i 12-ca da odradi posao, ali ova ima spoljašnju od 30kg, što je bitno za grejanje, a cena korektna za te performanse.
Gledao sam i Fujitsu, mozda gresim ali ti modeli ispod 1000 eur izgleda da su stariji, bez wifi itd, nisu stedljivi kao noviji itd.
Meni je najveca dilema da li sa kinezom od 600-700 eur sa ugradnjom mogu bez problema da guram sezonu grejanja uz pristojnu potrosnju ili moram da dam 1000+ za japanca.

Gledao sam i Fujitsu, mozda gresim ali ti modeli ispod 1000 eur izgleda da su stariji, bez wifi itd, nisu stedljivi kao noviji itd.
Meni je najveca dilema da li sa kinezom od 600-700 eur sa ugradnjom mogu bez problema da guram sezonu grejanja uz pristojnu potrosnju ili moram da dam 1000+ za japanca.
Ne znam zašto se ljudima toliko bitan wifi kod klima meni ta funkcija apsolutno nista ne znaci bitnija mi je kultura rada,kad krene sezona grejanja uključim klimu na željenu temperaturu i gasim kad se završi sezona nema šta tu više da se podešava,jedino možda ima smisla za vikendice ili kuce koje se ne koriste za stalni borovak ali i za to postoji smart utičnica.

Ne znam zašto se ljudima toliko bitan wifi kod klima meni ta funkcija apsolutno nista ne znaci bitnija mi je kultura rada,kad krene sezona grejanja uključim klimu na željenu temperaturu i gasim kad se završi sezona nema šta tu više da se podešava,jedino možda ima smisla za vikendice ili kuce koje se ne koriste za stalni borovak ali i za to postoji smart utičnica.
Trenutno imam grejanje na elektricni kotao, koje je inace postalo veoma skupo, za koje imam wifi i opciju da ga ukljucim i iskljucim remote. Zeleo bi da zadrzim tu opciju kada nisam kuci cele nedelje, da mogu remote da aktiviram grejanje. Klima jeste dosta jeftinije resenje, ali bez te opcije mi je korak nazad. Svi imaju svoje prioritete, ako ce me to kostati 100 eur gore ok, ali kontam da svi novi modeli imaju vec integrisan wifi ili bar resenje preko modula

Pa imaš onda Fujitsu 12KGT sa ugrađenim wifi modulom. Što se cene tiče, kol'ko para tol'ko i muzike. Sad gledam, ta 14KETA je kao 09KGTE. Dakle 12KGTF ili 12KGTG će da greju taj prostor bez da se oznoje. Gledaj samo koja ide sa wifi modulom, ako ti je to bitno

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno