Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ivanbass1 Mozes cistiti filtere ali ce se opet prasina nakupiti izmedju lamela izmjenjivaca i jos vise na lopaticama turbine.
Koliko brzo ce se to desiti zavisi koliko aktivno klima radi,koliko prasine ima u prostoriji.
Ja recimo kad radim servis u poslovnim objektima naidjem da klima nakupi za jednu god vise necistoce nego negdje u stanu za 5 god.
Ako se radi po pravilima to se moze rijesti na dva nacina:
PRVI da se demontira unutrasnja jedinica,rastavi i opere(gubi se puno vremena,
postoji mogucnost da iscuri freon ,da se nesto zalomi itd.Zato ovo malo ko zeli da radi jer se ne moze naplatiti koliko ovakav servis vrijedi)
DRUGI NACIN:uz pomoc specijalno dizajnirane opreme opere se direktno na zidu.
Ovako se radi na zapadu vec godinama.
720190319_101547.jpg
620190319_145631.jpg
620190322_152621.jpg
 
Poslednja izmena:
Ja ugasim klimu, skinem filtere i uzmem alkohol 98% u pumpicu i isprskam ceo isparivac. Onda otvorim krilca i isprskam turbinu. Prebrisem klimu i to je to. Verovatno nije kao kad se komplet rastavi i opere pod pritiskom ali nije ni toliko lose

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
 
@Zeha
Videcu kad dodje leto koliko razmazen budem bio, proslo leto sam bio bez klime i nije mi bila potrebna. Za naredno cu imati i tavansku izolaciju (bice uradjena na prolece :D), a i sredio sam to sto je stolarija lose dihtovala.

@lenas_bk
Prostor u kome radi je moze se reci izuzetno cist, usisava se svaki dan (robot usisivac :D) tako da je kolicina prasine minimalna. Klima radi 24/7 i radice tako u grejnoj sezoni i prelaznim periodima kada bude potrebno grejanje.

Hvala na savetima, za sada necu raditi nista osim ciscenja filtera jer je klima stara 3 meseca, za ubuduce cu videti. Sam da rastavljam celu UJ mi ne odgovara :D
 
Poslednja izmena:
Društvo, ajte da prosledim skorašnje iskustvo sa Muse-om. Kao što pisah ranije, nabavio, instalirao u kući u kojoj se inače za grejanje koristi centralno grejanje. Više kao neku bekap varijantu za grejanje, i leti za hladjenje. Reklamirao pre par meseci zbog visoke modulacije i čestog gašenja na grejanju. Pre par dana, uvoznik je poslao drugu ploču za spoljnu jedinicu i njihov serviser je odradio zamenu. Iako se kuća greje na centralno grejanje, da bih odradio testiranje, u sobi u kojoj se nalazi Muse sam zatvarao radijator i uključivao grejanje na klimi. Znam da ovo nije skroz realna situacija, ali se klima sa novom pločom ponaša značajno drugačije nego li ranije u istim uslovima. Pri tome moram da naglasim da je u ovoj sobi poprilično toplo, i kada se zatvori radijator. Na primer, klima kreće sa radom tek kada se na klimi setuje 26 C. Posle zamene ploče, na nekih spoljnih, oko minus 2, do nule, klima je radila sa nekom potrošnjom od 500 do 600w(bude topao izduv), ne preko, i održavala je u sobi nekih 24C, doduše mereno nekim nereprezentativnim termometrom, ali u sobi bude baš toplo. I radila je u nekim intervalima od po pola sata. Ranije je to bilo dosta kraće, i sa većom potrošnjom. Jasno je da primer nije baš relevantan sa obzirom da se ostatak kuće greje sa centralnim sistemom, ali je evidentna razlika u odnosu na ranije. E sad, u čemu je štos i mene zanima. Pretpostavljam da je u ploči softver ili logika rada klime i da se u tome krije problem. Bilo bi zanimljivo čuti iskustva ostalih članova sa Muse klimom, pogotovo ako je neko od njih menjao ploču. Pozdrav
 
Kod mene Amber 12 sjajno odrzava zadatu temperaturu.

Klima radi u iFeel modu sa ventilatorom podesenim na Auto. Precizni termostat stavljen tik pored daljinskog od klime, temperatura 21.9-22.2, klima podesena na 22c.
 
Meni se sa iFeel modu desavalo kada se klima Amber 12 ugasi potrebno je dosta vremena da se opet upali. Kao da se zaglupi daljinski. Ne znam u cemu je fora.
 
Možda je loša veza između daljinskog i prijemnika na unutrašnjoj jedinici. Inače ne vidim potrebu da se koristi i-feel ako klima radi fino uz pomoć senzora na unutrašnjoj jedinici, pa prvo treba isprobati tako.

@tassotti
Većina primedbi na rad Muse je bilo na daleko većim tempraturama od pomenutih -2/0.
 
Poslednja izmena:
Korisnici koji imaju Gree Amber pisali su da im ne radi kontrolna brzina u režimu grejanja drugi su rekli da radi isto na Amber klimi.Gree Hansol nema kontrolnu brzinu i tu dolazi do problema zato što termo senzor sporije reaguje na promenu temperature u prostoriji.Ne znam šta su dobili time što su na pojedinim modelima Gree klima onemogućili kontrolnu brzinu u režimu grejanja.
 
Da ne duva hladno dobar deo vremena kad već nisu u stanju da spuste potrošnju.
 
Meni se sa iFeel modu desavalo kada se klima Amber 12 ugasi potrebno je dosta vremena da se opet upali. Kao da se zaglupi daljinski. Ne znam u cemu je fora.

I meni isto tako na Muse 12. Ifeel ode previše u off mode i ne radi jako dugo, dovoljno da krene da bude hladno. Kada mu dam zadatu temperaturu tada radi sasvim korektno, odnosno nema gašenja.
 
...Ne znam šta su dobili time što su na pojedinim modelima Gree klima onemogućili kontrolnu brzinu u režimu grejanja.

Isto kao sto ja recimo ne znam sta su neki brendovi dobili time sto su na svojim klimama onemogucili fix fan brzinu, i kakvu su poruku time poslali svojim korisnicima?

Sto se tice kontrolne brzine, nema je ni Viola, pa se (bar koliko ja znam) niko ne zali na to. A sto se tice tog Hansola koji pominjes, po ko zna koji put, ostavi se donosenja zakljucaka, na osnovu prepricavanja iskustava jednog prilicno kontroverznog kolege. Posto vidim da si postao aktivan i na "makedoncu" (kajgana bese?), zasto ne preneses, ili bar pitas za iskustva zadovoljnih Hansol korisnika kojih je tamo mnogo vise u odnosu na taj jedan slucaj? Vidim da su vas tamo lepo prihvatili, mogao bi malo i neke pozitvnije stvari i utiske da prenosis, a ne samo ove izolovane slucajeve. ;)
 
Isto kao sto ja recimo ne znam sta su neki brendovi dobili time sto su na svojim klimama onemogucili fix fan brzinu, i kakvu su poruku time poslali svojim korisnicima?
Poslali su poruku korisnicima koja se zove Cold Air Protection ili neki moj prevod zaštita od hladnog vazduha.Klima sve sama podesi najoptimalnije nema šta da čačkaš puno a na kraju nema da te boli glava od problema sa klimom kao što imaju ovi čiji si agent.Ukoliko te zanima i ako voliš da se edukuješ imaš u Fujitsu manualu kako radi ta opcija opisano u sitna crevca.Učenje i samo učenje kolega gfx.
 
Ko je uopste pominjao Fujitsu? Ako si se, kojim slucajem, kao vlasnik "jednog od..." takvih uredjaja licno prepoznao, zao mi je, nije mi to bila namera. ;)

Nego, ne rece, kakva su iskustva sa "kajgane"? Vidim da je lepo krenulo... i tamo se ima sta lepo procitati, sto bi ti rekao uciti. :)
 
A sto se tice tog Hansola koji pominjes, po ko zna koji put, ostavi se donosenja zakljucaka, na osnovu prepricavanja iskustava jednog prilicno kontroverznog kolege. ;)

Predlazem i tebi da ni ti ne zakljucujes ko je kontroverzan a ko nije, jer po svemu sudeci taj vam "kolega" zna malo vise kontroverzi nego sto bi neko voleo da on zna o tim likovima od preko.
E sad sto on nastupa kako nastupa zbog svojih jako tankih zivaca, koji su izvuceni time sto je covek pljunuo preko 2k eura za nesto sto su mu preporuculi neki ljudi koji iste klime nemaju...
To je onako po meni bas kontroverzno, posebno sto je bas tim ljudima koji su te klime i preporucivali kao "best buy" na njihovom trzistu pre nekih 10-11 meseci i skrenuta paznja da se ne igraju tudjim novcanicima, pa su digli i kuku i motiku na sve ostale koji su se udostojili sa time sloziti.
Druga stvar koju taj clan zna, se podudara sa onim sto i ja pouzdano znam da se desava. Ali kad kazem pouzdano, znaci da imam i kako to da dokazem.
Postoje pojedinci koji dogovaraju svoje pisanje na forumu putem poruka na viberu ( pritom to pisanje nije onako iskreno kako bi i trebalo da bude), i to bas korisnici te gree teme, ali im nije strano da to rade i na ostalim temama na kojima ucestvuju. A neverovatno je ocigledno, da su i sto kolo i uvucene te vase "kolege" od preko....
Da ne duzim dalje, ti sam zakljuci sta je kontroverzno u svemu tome.
 
Meni se sa iFeel modu desavalo kada se klima Amber 12 ugasi potrebno je dosta vremena da se opet upali. Kao da se zaglupi daljinski. Ne znam u cemu je fora.

IFeel kad koristis, temperatura na stolu gde ti je daljinski i ona kod klime se razlikujy za 1.5 - 2 stepena.
Podigni temperaturu na klimi za 2 stepena i bice ok.
Jer ti kad korisits IFeel na klimi tipa pise 22 step ali ona greje kao da je na 24.
Ifeel jedino po meni igra ulogu ako hoces u nekoj drugoj prostoriji da ti dostigne zadatu temperaturu
 
@SG Kamikaza,

Meni je kontroverzno recimo, kada moderator jednog foruma ide na drugi da tamo pravi flejm toboz polemisuci sa nekim, iznoseci neistine i insinuacije na konto clanova sa maticnog foruma, jer na svom forumu to ne sme, brisu ga kolege. O "kolegi tankih zivaca", necemo iza negovih ledja, nekulturno je i nevaspitano... podjednako kao i sve ovo sto ti pises iza ledja ljudima koji su clanovi foruma na kom si moderator. Ako imas dokaze, ako imas sta i kome da kazes i dokazujes, a ti lepo zasilji pero, pa na svoj forum i tamo to prezentuj. Posteno?
 
Poslali su poruku korisnicima koja se zove Cold Air Protection ili neki moj prevod zaštita od hladnog vazduha...
+1
To nisu klime koje moduliraju od 1-1.5kW i naravno da nema svrhe da sa 200W vrti u trećoj brzini. Pa se posle neko čudi, kako to sa izduvom od 28-30c nekome "ne duva hladno".

Takođe, sigurno da japanci nisu ni u peti imali grejanje "treće sobe" sa 9-kom ili 12-icom.
Kao zakucam turbinu na max, da mi greje još hodnik i spavaću sobu, dok je pored tog uragana uživam u tv programu. :D


@SG Kamikaza,

Meni je kontroverzno recimo, kada moderator jednog foruma ide na drugi da tamo pravi flejm toboz polemisuci sa nekim..

A kako se zove to, kada moderator uleti i pobriše sve ono zbog čega su gree zastupnici imali povređenu sujetu, dok ostavi njihove hvalospeve omiljenom brendu, sa sve seljačkim doskočicama pride..?
 
Poslednja izmena:
Možda je loša veza između daljinskog i prijemnika na unutrašnjoj jedinici. Inače ne vidim potrebu da se koristi i-feel ako klima radi fino uz pomoć senzora na unutrašnjoj jedinici, pa prvo treba isprobati tako.

@tassotti
Većina primedbi na rad Muse je bilo na daleko većim tempraturama od pomenutih -2/0.
Mitre, ova moja nije spustala ni na višim, a ni na nižim od minus 2.....ono što je sigurno je da drugačije radi sa ovom drugom pločom....jel se na ovoj ploči nalazi softver od klime?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Da li se na ovoj ploči nalazi softver od klime?
Verovatno se nalazi u nekom mem. čipu na ploči.
Ne znam već nagađam.
 
Prvi post nakon milion godina :D

Ajde ovako, trenutno sam u fazi renoviranja starije kuće, stolarija je izmenjana za PVC, deo zidova je izlovan 8cm i 5cm stiroporom, zidovi su stara gadnja kombinacija cigla i čerpić tipa 50cm debljine, plafoni su spušteni na 2.6m gipsom, a iznad je old school štukatur i pleva.

Kako je reč o staroj kući tako se i grejala pre, smederevac u kuhinji oko njega toplo, a dalje kud koji mili moji :)

Razmatrao sam razne opcije za grejanje, brojilo je jednotarifno tako da TA peć nije neko rešenje, panel radijator troši puno, etaž grejanje na drva je još uvek jak kandidat, al ima manu da neko mora da loži, a ako smo i ja i bolja polovina na poslu onda nema vatre dok se ne dođe kući. Što sam više čitao ovu temu klima se nametnula kao fino rešenje pa me sad zanima mišljenje kako ugrejati prostor sa slike ispod klimama.

ku.png


Skica je iz homestylera i da kažemo da je 99% precizna, postorija koja je obeležena kao "Den" se trenutno ne koristi pošto i to treba da se renovira. Tako da za sad se greju kuhinja, dnevna, predsoblje i kupatilo.

Jednu klimu već imam, uzeta je prošle godine sa planom da rashlađuje leti, al planovi se menjaju tako da bi možda trebala i da greje. Trenutno sama ne može da ugreje toliko mogu da kažem, sa temperaturom nameštenom na 25c, ne gasi se osim da defrostuje i troši preko 1kw, biliže 1.5kw, a unutra je možda ~15c. Verujem da ne pomaže činjenica da se u kući ne živi trenutno da nema nameštaja unutra i da je praktično sve sem kupatila prazan postor.

Konkretno reč je o Hisense Energy Pro 12k

EDIT: zaboravih, Hisense je okačen iznad balkonskih vrata u kuhinji da bi "mogao" u jednom cugu da pokrije i kuhinju i dnevnu.

Jesi razmisljao o grejanju na pelet pec sa automatikom ? Otac u kuci ima grejanje poslovnog prostora i dva sprata kuce na pelet kotao sa automatskim hoperom.

Podesio digitalni termostat sa zeljenom tempearaturom tokom dana po vremenskim intervalima i to je to. Jednom nedeljno usisa pepeo, dopuni hoper i kotao se ne "gasi" do kraja sezone. Ima dobru automatiku tako da lepo regulise potrosnju peleta i u kuci je stalno 23-24C.
 
Možda je loša veza između daljinskog i prijemnika na unutrašnjoj jedinici. Inače ne vidim potrebu da se koristi i-feel ako klima radi fino uz pomoć senzora na unutrašnjoj jedinici, pa prvo treba isprobati tako.

@tassotti
Većina primedbi na rad Muse je bilo na daleko većim tempraturama od pomenutih -2/0.

Zavisi koji je interval slanja temperature sa daljinskog u UJ. Negde citah da Gree daljinski salje na svakih 10 minuta podatke o temperaturi, pa mu nekad treba i do pola sata da skonta da je opala temperatura znacajno. Problem nastaje kada radi kontrolni defrost. Tokom aktivnog grejanja na iFeel, opali defrost bez realne potrebe i onda ostane ugasena posle defrosta dok temperatura ne padne na bar 1C ispod zadate. Kod mog Gree Lomo, senzor UJ jako lose cita temperaturu. Dok ne radi turbina u stand by rezimu, ocitava i do 4C visu temp nego sto je u sobi sa offset 0C, pa kad zavrti turbinu vidi da je znacajno niza temperatura pa se zaleti na 1500W i ugasi relativno brzo jer ocita opet 26C na zadatih 24C a nije prostoriju ugrejao ni 1C od pocetka rada. Moram ja ovo opet da reklamiram.
 
Jesi razmisljao o grejanju na pelet pec sa automatikom ? Otac u kuci ima grejanje poslovnog prostora i dva sprata kuce na pelet kotao sa automatskim hoperom.

Podesio digitalni termostat sa zeljenom tempearaturom tokom dana po vremenskim intervalima i to je to. Jednom nedeljno usisa pepeo, dopuni hoper i kotao se ne "gasi" do kraja sezone. Ima dobru automatiku tako da lepo regulise potrosnju peleta i u kuci je stalno 23-24C.

Jesam, al finansijski mislim da bi mi to bilo najzahtevnije, pa su klime nekako izbile u prvi plan.
 
Jesi razmisljao o grejanju na pelet pec sa automatikom ? Otac u kuci ima grejanje poslovnog prostora i dva sprata kuce na pelet kotao sa automatskim hoperom.

Podesio digitalni termostat sa zeljenom tempearaturom tokom dana po vremenskim intervalima i to je to. Jednom nedeljno usisa pepeo, dopuni hoper i kotao se ne "gasi" do kraja sezone. Ima dobru automatiku tako da lepo regulise potrosnju peleta i u kuci je stalno 23-24C.

I koliko peleta potrosi za sezonu grejanja za koju kvadraturu?
 
Kakav pelet kakve *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*štine. Ljudi prvo izolujte kucu kako Bog zapoveda,ubacite više manjih umesto jedne vece klime i grejte se kao gospoda.
 
Planiram da grejem i ostatak kuce na klimu. U pitanju je oko 60 m2. Najbolje bi mi odgovarala jedna klima ako je izvodljivo. Razmisljam o modelima Fujitsu LT 12 ili Gree Amber 12.
Kakva su vasa iskustva sa Fujitsu LT, interesuje me kapacitet grejanja i potrosnja struje? Trenutno imam Amber, ugreje bez problema jedino mislim da zna da povuce struju.
 
Prođe konačno i januar, sad samo da sačekam račun.

High.jpg

Prilično hladno kod mene, klime potrošile 1060 kWh, prvi put da sam prebacio 1000 kWh za grejanje, ukupna potrošnja u kući 1940 kWh. Sve u svemu prezadovoljan, naravno - kako i da ne budem, kad sam uz prosečnu potrošnju od 1,4 kW grejao celu kuću po ovakvoj zimi.

Januar2021.PNG
 
Koja je povrsina kuce? Kakva je stolarija?

Kod mene se greje i koristi jedan sprat u kuci i potrosnja za januar mi je 1100kWh. Januar nije bio kao u Norveskoj, ali je bilo dana i sa -12, a i dosta dana gde je vlaznost bila 100%, a temperatura oko 0c pa je defrost bio cesci nego na nizoj temleraturi.

Verujem da ce tavanska izolacija poboljsati stvari, a i da ce lakse biti zagrejati gornji sprat jer se donji greje.
 
Oko 120 kvadrata na 2 nivoa se greje.

Stolarija ok, malo manje od pola je zamenjeno pre par godina, ostatak star 50 godina kao i kuća. Ulazna vrata, i spoljna vrata od ostave smo isto zamenili pre par godina. Jedino što je velika površina, imam oko 15 m2 u staklu, što nekad bude i prednost, npr. sad fino greje Sunce kroz prozore. U decembru i prvoj polovini januara se inače krije iza brda i kad je vedro.

Izolacija tavana loša, oko 10 cm vune iz vremena gradnje, mada nemam za sad nikakvu računicu da dodajem više.
 
Poslednja izmena:
Kod mene su sve 3 klime u januaru potrošile 626kW. Dok je ukupna potrošnja domaćinstva 1130kW. U suštini, zadovoljan sam.
 
Kod mene klime potrošile za januar 650 KWh.
Tri klime greju oko 90 kvadrata, danju podešeno na 23 stepena, noću na 22.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno