Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A imaš li neku informaciju na kojoj temperaturi ona izduvava?

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Od cca 30 do max 60 C, u zavisnosti od trenutne potrosnje i protoka vazduha (brzine izduva).

I troši po specifikaciji kilovat? Ispod toga ne može?

Beše Mitsubishi kod tebe? Ne mogu se setiti sad modela. Inverter troši od do I daje toplotu od do. Koliko je to od do, zavisi od gubitaka energije prostora, tj. koliko on energije preda spoljnoj sredini. Ako je izolacija loša, stolarija loša... ti gubici su veći i klima će više struje trošiti. U svakom slučaju, klima će ti potrošiti bar 3 puta manje električne energije nego bilo koje drugo grejno telo na struju.
Napiši ponovo model pa da vidim koja je to potrošnja. Verovatno se radi o potrošnji pri nominalnoj snazi.

To je taj model.
Gledao sam sinoć po netu u nalazio slične specifikacije, ali mene buni što piše Cooling minimum i Heat Minimum 1.3Kw

Kao da ne može ispod toga.

Stan je nov (par godina zgrada, izolacija je još uvjek dobra, ne žalim se na potrošnju, a ni na grijanje, samo mi nejasni ovi dijagrami [emoji41]

To nije potrošnja. To je ono što dobijaš na izlazu i ide do 5 kW toplote. Za tačnu potrošnju moraćeš nabaviti merač.

Danas sam primetio čudan zvuk iz unutrašnje jedinice, nešto kao "tak-tak-tak-tak". Nije preterano glasan, ali se može čuti na ~2m udaljenosti. Čudno je i to što se čuje iako klima ne radi, niti je radila prethodnih mesec dana...
Jeli zna neko šta može da bude razlog. Klima je dosta stara, model Tadiran.

Sent from my Mi 9 SE using Tapatalk

Moze da bude krckanje plastike kada se menja temperatura kada luftiras na primer pa dodje do velike promene temperature.

Meni se tako čuje kada pada kiša po spoljnoj jedinici. Tih i tup zvuk.

Veliki pozdrav za sve na temi.
Nakon mnogo pročitanih postova, da i ja zatražim savet za kupovinu klima uređaja.
U novom stanu od 40kvm ,u potpunosti južno orijentisanom, (sa stanovima sa svih strana), dnevna soba sa kuhinjom (oko 20kvm) je postavljena centralno, u odnosu na dve male sobe. Izolacija zgrade je dobra (stiropor 10, pvc stolarija) .Odmah je jasno da će nam zbog pozicije stana klima trebati najviše za hlađenje, a meni treba preporuka koji bi inverter uređaj nižeg i srednjeg cenovnog ranga i koliko BTU mogao efikasno i da greje, (uz dogrevanje sa postojećim električnim kotlom).

Trazio sam na netu i nasao sam par gumenih amortizera za klime. Ispod spoljasnjih se vec nalaze debele gumene podloske od 20mm, no trebaju mi propisni gumeni amoritzeri da budu srafovi na oba kraja a izmedju njih guma. Neverovatno koliko obe spoljnje jedinice brundaju na nizoj modulaciji. Gree Lomo na nekih 250W se bukvalno trese toliko da sam morao da skinem zadnju metalnu mrezicu da ne klapara, dok Vox IVA-3 spoljnja proizvodi neke neujednaceno brundanje koje moji zidovi lepo amplifikuju.

Nasao sam u Loren AG-35 i AG-45 amortizere, ali reko da pitam da nema neko bolje resenje ? Takodje ako neko zna gde se prodaje PVC lulica Fi25 za spoljnju jedinicu, mnogo bi mi znacilo. Ja nalazih samo Fi20 ali to ne odgovara za Vox spoljnju.

Trazio sam na netu i nasao sam par gumenih amortizera za klime. Ispod spoljasnjih se vec nalaze debele gumene podloske od 20mm, no trebaju mi propisni gumeni amoritzeri da budu srafovi na oba kraja a izmedju njih guma. Neverovatno koliko obe spoljnje jedinice brundaju na nizoj modulaciji. Gree Lomo na nekih 250W se bukvalno trese toliko da sam morao da skinem zadnju metalnu mrezicu da ne klapara, dok Vox IVA-3 spoljnja proizvodi neke neujednaceno brundanje koje moji zidovi lepo amplifikuju.

Nasao sam u Loren AG-35 i AG-45 amortizere, ali reko da pitam da nema neko bolje resenje ? Takodje ako neko zna gde se prodaje PVC lulica Fi25 za spoljnju jedinicu, mnogo bi mi znacilo. Ja nalazih samo Fi20 ali to ne odgovara za Vox spoljnju.

Ja sam imao takav problem sa violom koja je stajala na sendvic zidu, toliko je brujala, pogotovo kada je velika vlaga oko nule, da nije moglo da se spava od nje, kada uhvatim kvaku na vratima osetila se rezonanca. Stavljao sam i te amortizere, ali mrka kapa. Jedino mi je resenje bilo da spustim na balkon. Sada se manje cuje za oko 70%. Sto se tice lulice moram da premerim, mozda od gree muse odgovara koja mi ne treba.

Ja sam imao takav problem sa violom koja je stajala na sendvic zidu, toliko je brujala, pogotovo kada je velika vlaga oko nule, da nije moglo da se spava od nje, kada uhvatim kvaku na vratima osetila se rezonanca. Stavljao sam i te amortizere, ali mrka kapa. Jedino mi je resenje bilo da spustim na balkon. Sada se manje cuje za oko 70%. Sto se tice lulice moram da premerim, mozda od gree muse odgovara koja mi ne treba.

Dosta su manje vibracije i sa ovim gumama. Ranije kada je bilo metal na metal pa u supalj siporeks to je kao ogroman subvufer bilo. U daljoj sobi se culo kao da imam dizel motor na terasi a prozori su pod rukom lepo vibrirali. U sustini kada bi samo bilo jos malo deblja guma i propisni odvojeni srafovi, verujem da bi mi problem bio resen.

Posto sam upitan na PM o jacini buke na VOX IVA5-12JR da prenesem i ovde.
Oko 30dB se drzi do 31, kad krene da duva u gornjem polozaju, kad spusti krilca na dole kad krene da greje onda je tisa, oko 26-27dB, sto sam primetio i bez merenja. Kad se zagreva plastika krckanje plastike ode do 46dB, sto moze nekog da iritira. Doduse to od 46dB pucanje je samo jedno, ostala su tisa ali ako se cesto pali i gasi u svakom ciklusu ga ima i kad se zagreva i posle kada se hladi. Evo SS:

Sta znam, ja spavam i ne smeta mi, ko ima problema sa snom treba da uzme nesto bolje tipa Fujitsu 07 LMCE ili neki Daikin.

Posto sam upitan na PM o jacini buke na VOX IVA5-12JR da prenesem i ovde.
Oko 30dB se drzi do 31, kad krene da duva u gornjem polozaju, kad spusti krilca na dole kad krene da greje onda je tisa, oko 26-27dB, sto sam primetio i bez merenja. Kad se zagreva plastika krckanje plastike ode do 46dB, sto moze nekog da iritira. Doduse to od 46dB pucanje je samo jedno, ostala su tisa ali ako se cesto pali i gasi u svakom ciklusu ga ima i kad se zagreva i posle kada se hladi. Evo SS:

Sta znam, ja spavam i ne smeta mi, ko ima problema sa snom treba da uzme nesto bolje tipa Fujitsu 07 LMCE ili neki Daikin.

Имам исту такву климу..да ли је гасиш преко ноћи?

Stigao je konačno račun za struju. Klima je ugrađena oko 15.11. Trošak je 3700 din. Nije neko merilo, ali zadovoljan sam.

@dragankralj
Ne gasim nocu, kada je hladnije drzim je na 19C, u sobi je 21-22C, ako je toplije kao sad spustim na 18C, odrzava 20-21C. Vrata od spavace su inace zatvorena nocu a danju otvorena mada sam primetio da kada je toplije da klime smetaju jedna drugoj i bude cak i hladnije ako su otvorena vrata, kad zatvorim bude toplije jer radi ravnomernije, gasi se i pali naravno jer je u 12m2 ali bolje odrzava kada sama greje sobu.

Koliko ja znam svima radi ok.
Novo poskupljenje struje i povecanje naknade za zelenu energiju:
http://www.politika.rs/scc/clanak/4...-zbog-poskupljenja-naknade-za-zelenu-energiju
"Уколико је неко до сада овај намет за зелену енергију на потрошених 1.000 киловата плаћао 93 динара, убудуће ће плаћати 437 динара."
Masala!

Ma nije problem da se plate OIE, ali neka ukinu privatna ložišta u gradovima generalno, a u malim sredinama neka ukinu ugalj. Potrovaće nas sve.

Koliko ja znam svima radi ok.
Novo poskupljenje struje i povecanje naknade za zelenu energiju:
http://www.politika.rs/scc/clanak/4...-zbog-poskupljenja-naknade-za-zelenu-energiju
"Уколико је неко до сада овај намет за зелену енергију на потрошених 1.000 киловата плаћао 93 динара, убудуће ће плаћати 437 динара."
Masala!

Napredno. Predjes automobilom na gas, oni ti uvedu, takse, reateste, akcize ,tako da se i ne isplati. Zamenis sijalice po kuci led sijalicama, da smanjis potrosnju, oni ti podignu struju. Predjes sa uglja i drva na pelet, oni podignu pelet, predjes sa peleta na struju da se grejes, oni podignu struju....

Kako vam rade klime? Sad će malo veća vlaga i minusi, biće defrosta :D

za ovih 10 dana kolko je imam jos nisam cuo taj defrost, sve cekam minus neki da vidim kako radi. trosi oko 10kw dnevno, grejem sobu od 20kv i otvorena su vrata prema kuhinji trpezariji oko 17kv

Mozda bude veceras, sutra dnevna 6C tako da samo tokom noci moze da padne blizu 0C, od ponedeljka opet toplije. Novembar je bio hladniji.

Vazi za sve.
Kada pisete postove, uvek na pocetku posta ili negde gde treba, naglasite koju klimu imate,
jer ne mozemo da pamtimo svakog ponaosob koju klimu koristi i o kojoj pise.
Hvala

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno